Akrilik Boya Nedir, Nerelerde, Nasıl Kullanılır?

Akrilik boyalar ve ürünler tekstil, hobi, inşaat, sağlık sektörleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Akrilik boyaların sağlıklı olması ve hızlı kuruması, bu boyaları en çok tercih edilen boyalar arasında ilk sıraya yerleştirmiştir. Akrilik boya nedir, akrilik boya nasıl kullanılır? aşağıda detaylıca anlattık. Ayrıca, akrilik boya nerelerde kullanılır, akrilik boya ile ne boyanır? açıkladık.

Akrilik Boya Nedir?

Akrilik boya nedir?
Akrilik boya nedir?

Akrilik boya nedir? Akrilik boyalar, özellikle hobi sektöründe kullanımı ile bilinir. (Resim yapma, ahşap obje boyama v.b.) Fakat, hayatımızın neredeyse her alanında, bilerek veya bilmeyerek kullandığımız eşyaların üzerinde akrilik boya bulunur.

Akrilik boyanın kokusuz, dayanıklı, sağlıklı bir boya olması, birçok sektörde onu en çok tercih edilen boya türü yapmıştır. Hobi ürünlerini boyanmasında, inşaat boyalarının üretiminde, çevremizde bulunan birçok eşyanın üretimi esnasında akrilik boyalar kullanılmaktadır.

Akrilik boya nedir, akrilik boya ne demek? Akrilik boya, genel amaçlı su bazlı, kokusuz bir boyadır. Akrilik boyalar su bazlıdır. Bildiğiniz gibi su bazlı boyalar çok çabuk kuruyor. Genellikle, hobi çalışmalarında kullanımı bilinen akrilik boyaların bir çok farklı türü de vardır.

Akrilik boyalar, boya kimyagerleri tarafından, modifiye edilerek çeşitli alanlarda kullanıma sunuluyor. Duvar boyamak için kullanılan su bazlı ve plastik boyalar, su bazlı panel kapı boyaları ve su bazlı astarların bir çoğu akrilik boya sınıfına girer. Sadece hobi sektöründe bile akrilik boyalarda birçok marka ve çeşit vardır.

Bazı Akrilik Boya Markaları

  • Rich Akrilik, Rich Multi Surface
  • Cadende Akrilik, Cadence Multi Surface
  • Permolit Permolife
  • Polisan X1
  • Dyo Hidrolux
  • Bi’Boya Akrilik Boya

Yukarıdaki akrilik boyalar, gerek hobi sektöründe ve mobilya ve ahşap boyamada sık sık kullanılıyor. Bunların dışında resim yapma, obje boyama için kullanılan birçok markanın akrilik boyası da vardır.

Bazı Hobi Akrilik Boyalarının Kullanım Alanları ve Farkları

  • Akrilik boya: hobi ve resim işleri
  • Multi surface akrilik boya: Genel boyama işleri (Emici ve emici olmayan birçok yüzeyde)
  • Chalked akrilik: Genel boyama işleri, tam mat, daha mukavemetlidir ve inceltme gerektirmez. Emici ve emici olmayan tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz.

Saf Akrilik Boya Nedir?

Saf akrilik boya nedir?
Saf akrilik boya nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, akrilik boyalar genellikle sağlıklı boyalardır. Fakat, çeşitli özelliklerini ön plana çıkarmak amacı ile modifiye edilen bazı akrilik boyalar da “tam olarak sağlıklıdır” diyemeyiz.

Örneğin, iç ve dış cephe duvar boyalarının bir çoğu akrilik boyanın bir çeşididir. Fakat, içerisine farklı kimyasal maddeler katıldığından, bu boyaların tümüne %100 sağlıklıdır diyemeyiz. Yine de duvar boyaları içerisinde en sağlıklı boyaların su bazlı boyalar olduğunuz söyleyebiliriz. “İlgili yazı: su bazlı boya nedir?” Ayrıca, en sağlıklı su bazlı akrilik boyaların, antibakteriyel ve saf akrilik boyalar olduğunu söyleyebiliriz. Bazı su bazlı duvar boyalarını ve hobi boyalarını “saf akrilik” olarak bulmak mümkündür.

Modifiye Akrilik Boya Nedir?

Modiye akrilik boyalar genellikle sprey boyalarda karşımıza çıkmaktadır. Bu boyalar aslında sentetiktir. Solunduğunda sağlığa zararlıdır. Bu nedenle özellikle iç mekan kullanımında maske kullanılmalıdır.

Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?

Akrilik boya nerelerde kullanılır?
Akrilik boya nerelerde kullanılır?

Akrilik boyaların önceleri sadece hobi amaçlı kullanımı biliniyordu. Resim ve ahşap obje boyamanın dışında, birçok kullanım alanı ortaya çıktı. Özellikle, genel amaçlı (multi surface) akrilik boyaların bilinirliği arttı. Bu nedenle, evlerdeki mobilyaları, kapıları, hatta plastik eşyaları boyamak için sıkça kullanılmaya başlandı.

Akrilik boya nerelerde kullanılır? Eskimiş eşyalarını akrilik boyalar yenileyen ve satın aldığı mobilyanın rengini akrilik boyalar ile değiştiren birçok kullanıcı var.

Akrilik boya ile neredeyse tüm mobilya ve eşyalarınızı boyayabilirsiniz. Mobilyalar farklı cins boyalar ile boyanmış veya kaplama yapılmış olsa da akrilik boyalar ile boyanabiliyor. Doğru uygulamayı yaparsanız, memnun kalmamanız için hiçbir neden yok. Şimdi, akrilik boyaların kullanım alanlarından bazı örnekler verelim.

Akrilik Boya İle Ne Boyanır?

Akrilik boyalar ile ne boyanır? akrilik boyalar ile üzeri mdf kaplı bir sehpa, eski boyalı, veya vernikli bir vitrin, panel kapı, yağlı boyalı kapı, vernikli kapı, yine her türlü mdf kaplama mobilyalar ve verniklenmiş mobilyaları boyayabilirsiniz. Tabi bu tür mobilyaları boyamak için en uygun akrilik boyalar “multi surface” ve “chalked” akrilik boyalardır.

Yukarıda akrilik boyanın duvar boyaları ile benzer olduğundan bahsetmiştik. “Multi surface” akrilik boyalar ile duvar ve tavan boyayabilirsiniz. Fakat akrilik boyaların duvar boyalarından daha pahalı olduğunu hatırlatalım.

Akrilik boyaların diğer kullanım alanları ile devam ediyoruz. Boyadan önce zımpara yaparak plastik eşya, plastik mobilya, plastik oyuncak boyayabilirsiniz. “İlgili yazı: plastik boyama.”

Ayrıca, akrilik boyalar ile evlerde mutfak dolabı, masa, tezgah hatta fayans bile boyayanlar var. Bu eşyaları boyamadan önce, akrilik boya nasıl yapılır? başlığını okumanızı öneriyoruz.

Akrilik boya birçok kulanım alanına sahip. Bu nedenle en çok aranan ve merak edilen akrilik boya kullanımlarını tek-tek açıklamak istedik. Aşağıda farklı materyallerde akrilik boya kullanımı ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattık.

Akrilik Sprey Boya İle Neler Boyanır?

akrilik sprey boya ile neler boyanır

Akrilik sprey boyalar genellikle modifiye akrilik yani, sentetik spreyler ile karıştırılır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, akrilik boyalar koku yapmaz. Fakat, modifiye akrilik spreyler çok fazla koku yapar ve sentetik esaslıdır. Bu nedenle, tam akrilik sprey ile modifiye akrilik spreyi karıştırmayın. Sprey boyanın arkasındaki açıklamaya baktığınızda kimyası hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. (Modifiye akrilik, selülozik, tam akrilik v.b.)

Akrilik sprey boya ile birçok eşya ve materyal boyayabilirsiniz. Sehpa, süs eşyaları, plastik ve ahşap mobilyalar v.b. “İlgili yazı: sehpa boyama.” Diğer tüm sprey boyalarda olduğu gibi akrilik spreylerde de mümkün olduğunca, küçük eşyalar tercih etmeye çalışın. Çünkü boyama alanı ne kadar büyük olursa o kadar zorlanırsınız. 50-60 cm. den büyük alanlarda akrilik sprey boyalar dahil, diğer tüm sprey boyalarda akma, damlama, iz kalma olasılığı vardır. Bu nedenle, masa, kitaplık, vestiyer gibi büyük eşyaları akrilik sprey boyalar ile değil sıvı akrilik boyalar ile boyamanızı tavsiye ediyoruz.

Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Akrilik boya nasıl kullanılır?
Akrilik boya nasıl kullanılır?

Hobi sektöründeki akrilik boyalar nasıl kullanılır? Akrilik boyalar farklı marka olsa da akrilik olarak üretilen boyaların uygulanışı yaklaşık olarak aynıdır. Fakat, akrilik boyalar modifiye edilerek birçok yüzeye daha iyi tutunması sağlanabilir. Daha detaylı anlatmak gerekirse, akrilik resim boyası, multi surface akrilik boya, hybrid akrilik boya, chalked akrilik boyalar birbirine benzese de aralarında bazı farklılıklar vardır.

Hangi marka olursa olsun, üzerinde “multi surface”, “hybrid”, “chalked” ibaresi bulunan akrilik boyalar neredeyse tüm yüzeylere uygulanabilir. Bu boyalar, standart akrilik boyalara göre çok daha dayanıklıdır ve birçok yüzeyde kullanılabilir. Emici ve emici olmayan tüm yüzeylerde uygulama yapılabilir. (Tabi aşırı parlak ve kaygan yüzeylerde bir ön hazırlık yapmak kaydı ile.) Bu nedenle, sık sık evlerde amatör mobilya işlerinde kullanılıyor.

Ancak, üzerinde sadece “akrilik boya” yazan akrilik boyalar, daha basit işler için üretilmiştir ve sadece emici yüzeylerde kullanılmalıdır. Örneğin; ahşap, kağıt, karton v.b. (Özellikle, resim yapma ve ahşap obje boyama)

Akrilik Boya Nasıl Yapılır?

Akrilik boya nasıl yapılır?
Akrilik boya nasıl yapılır?

Su bazlı genel maksatlı akrilik boya nasıl kullanılır? anlatmaya başlamadan önce, uygulanacak yüzeyin ve uygulamada kullanılacak aparatların çok önem taşıdığını hatırlatalım. Birçok akrilik boya inceltilmeden kullanılır. Bazı markaların akrilik boyaları az miktarda su inceltilebilir. Ancak, inceltme yapmak istiyorsanız, sadece ilk katı inceltin ve iyice kurumasını bekleyin.

Yukarda belirtiğimiz gibi markası farklı olsa da akrilik boya kullanımı benzerlik gösterir ve birçoğu inceltme gerektirmez. Yanlış bir inceltme olasılığını engellemek için birçok akrilik boya markası kullanıma hazır olarak üretilmiştir. Yine de isterseniz sadece ilk katı %10 oranında su ile inceltebilirsiniz. Gerekli uyarıları yaptığımıza göre artık akrilik boya nasıl uygulanır, nasıl kullanılır? anlatalım.

  • Akrilik boyayı uygulamak istediğinizi yüzey temiz ve kuru olmalıdır.
  • Yüzey parlak ise akrilik boyadan birkaç saat önce parlak yüzey astarı uygulamalısınız. Ayrıca, plastik bir eşyayı boyarken de parlak yüzey astarının faydası olacaktır. Akrilik boya uygulamak istediğiniz yüzey, ham ve emici bir yüzey ise, (ham ahşap, ham mdf, boyasız mobilya, sunta v.b.) yine bir kat akrilik astar uygulayın.
  • Akrilik boyayı ve astarı kadife rulo kullanarak 4-5 saat ara ile 2 kat yapın. Kenarlar için kadife fırça veya su bazlı boya fırçası kullanabilirsiniz.
  • Boyadan 1 gün sonra, boyanın çizilmelere ve temizliğe daha dayanıklı olması için, 1 kat su bazlı vernik uygulayın.

Akrilik Boya İle Ahşap Boyama

Akrilik boya ile ahşap boyama.
Akrilik boya ile ahşap boyama.

Akrilik boyanın en çok kullanıldığı alan ahşap boyamadır. Ahşap boyamak için, hem akrilik boyalar hem de modifiye akrilik boyalar sıkça kullanılır. Ayrıca, yine ahşap mobilya boyamada “multi surface” ve “chalked” akrilik boyalar sıkça kullanılıyor. Bu nedenle, akrilik boya ile ahşap boyamayı ayrı bir başlık altında tutmak istedik.

Yukarıda akrilik boya nasıl yapılır? başlığında bahsettiğimiz gibi, emici olmayan yüzeylerde ve parlak yüzeyde daha dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle, parlak ve kaygan mobilya yüzeylerinde, boyadan önce, 1 kat akrilik astar kullanımını öneriyoruz. Mdf kaplama, lake, yağlı boyalı, vernikli yüzeylerde de boyadan önce, parlak yüzey astarı veya geçiş astarı kullanmanızı öneriyoruz. “Detaylı bilgi için MDF boyama ve sunta boyama yazılarını okuyabilirsiniz.” Şimdi, detaylı olarak akrilik boya ile ahşap boyama nasıl yapılır? anlatalım.

Akrilik Boya İle Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Akrilik boya ile ahşap boyama için ihtiyacınız olacak malzemeler: 1 adet parmak kadife rulo, 1 adet 2 numara kadife fırça veya su bazlı boya fırçası, tercihen su bazlı astar ve tercihen su bazlı vernik.

  • Akrilik boya ile ahşap boyama uygulamasında çoğu zaman astar kullanılmasa da parlak, kaygan ve kaplama yüzeylere astar uygulamanızı öneriyoruz. Özellikle, mdf kaplama yüzeylere zımpara makinesi olmadan zımpara yapmak, oldukça zor. Bu nedenle, astar kullanımı önem kazanıyor. Kadife rulo ile 1 kat parlak yüzey astarı, akrilik astar veya geçiş astarı uygulayın.
  • En az 3-4 saat astarın kurumasını bekleyin.
  • Astar kuruduktan sonra, yine kadife rulo ile 3-4 saat ara ile 2 kat akrilik boyayı yapın.
  • Son olarak boyadan bir gün sonra, akrilik verniği yine kadife rulo ile uygulayarak ahşap boyamanızı bitirin. “Daha fazla bilgi için mobilya boyama ve mutfak dolabı boyama yazılarını okuyabilirsiniz.”

Akrilik Boya İle Duvar Boyama

Akrilik boya ile duvar boyama.
Akrilik boya ile duvar boyama.

Yukarıda akrilik boyaların duvar boyaları ile benzer olduğundan bahsetmiştik. Akrilik boyada çeşitli modifikasyonlar yapılarak farklı türde duvar boyaları üretiliyor. Parlaklık derecesi, sürtünme mukavemeti, kuruma sıcaklığı, esneklik kabiliyeti gibi extra özellikler kimyagerler tarafından ayarlanarak en uygun duvar boyaları üretiliyor.

Hobi işlerinde kullandığınız akrilik boya ile duvar boyamak size mantıklı gelebilir. Fakat, duvar boyalarının üretimi çok daha detaylı bir aşamadan geçmektedir. Elinizde mevcut olan bir akrilik boya ile duvar boyayabilirsiniz. Fakat, iyi bir duvar boyası kadar yeterli olmayacaktır. Kapatma, silinme, yayılma, parlaklık v.s.

Akrilik Boya Duvarda Kullanılır Mı?

Akrilik boyayı daha önce kullanıp, çok memnun kalan ve kullanımına aşina olan kullanıcılar, akrilik boya duvarda kullanılır mı? merak ediyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi akrilik boya, duvarda kullanılabilir. Fakat, şu uyarıları yapmamız gerekiyor:

  • Akrilik boyaların parlak, yarı mat ve mat olanları var. Uygulamadan önce, duvarda nasıl bir parlaklık görmek istiyorsunuz karar verin. “İlgili yazı: mat boya mı parlak boya mı?”
  • Duvar boyalarında farklı cins boya uygulamalarında astar kullanılır. Eğer duvarınızda hangi boya olduğunu bilmiyorsanız; direkt olarak akrilik boyayı duvara sürmeyin. “İlgili yazı: ev boyası çeşitleri nelerdir?” (Boyadan birkaç saat önce 1 kat geçiş astarı uygulayabilirsiniz.)
  • Akrilik boyalar, duvar boyalarından farklı bir sektördür. Hobi sektöründeki boyalar küçük olarak üretime meyillidir. Size daha fazla maliyet çıkarabilir.
  • Hobi malzemelerini boyamak ile duvar boyamak arasında fark vardır. Her şeyden önce, uygulama ruloları farklıdır. Ayrıca, duvar boyamak için fırça rulo, hem boyaya göre, hem de yüzeye göre seçilir.

Tüm bunlara rağmen, genel olarak akrilik boyaların duvar boyamak için kullanılabileceğini belirtelim. Fakat, genel maksatlı multi surface ve chalked akrilik boyalar, duvar boyamak için çok daha uygundur.

Akrilik Boya İle Kumaş Boyanır Mı?

Akrilik boya ilekumaş boyanır mı?
Akrilik boya ilekumaş boyanır mı?

Akrilik boya ile kumaş boyama, akrilik boya ile kumaş boyanır mı? Akrilik boya ile kumaş boyama çok yaygın bir uygulama değildir. Fakat, akrilik boya kumaşı da tutar. Kumaş boyamak için akrilik boyayı değil, özel kumaş boyalarını tercih etmek daha doğru bir seçenek olacaktır.

Akrilik Boya İle Kumaş Boyama

Yukarıda bahsettiğimiz gibi akrilik boyalar kumaşı tutuyor. Ancak, tüm kumaş türlerinde aynı sonucu alamayabilirsiniz. Ayrıca, sizin için önemli bir kumaş veya eşya ise benzer bir kumaşta önce boyama denemeleri yapın. Oyuncaklarda, sık kullanılmayan ve sık sık yıkanmayan kumaşlarda, dekoratif amaçlı, yüzeysel, geçici boyama denemeleri yapabilirsiniz.

Akrilik Boya İle Cam Boyama

Akrilik boya ile cam boyama.
Akrilik boya ile cam boyama.

Akrilik boya ile cam boyanır mı? Evet akrilik boyalar ile cam boyanabilir. Akrilik boya ile cam şişe boyama, akrilik boya ile kavanoz boyama uygulamalarını yapan birçok kullanıcı var.

Oval cam eşyalar için kadife fırça, daha düzgün camlar için kadife rulo kullanabilirsiniz. Akrilik boya ile cam boyamaya başlamadan önce, isterseniz 1 kat parlak yüzey astarı da kullanabilirsiniz.

Özellikle, sık kullandığınız cam eşyaları astar ve vernik de kullanarak boyarsanız, daha dayanıklı olacaktır. Akrilik boya dışında özel cam boyaları da cam boyamada daha kalıcı ve zahmetsiz olacaktır.

Akrilik Boya İle Cam Nasıl Boyanır?

Basit bir hobi çalışması yapmak, camdan yapılmış küçük bir süs eşyasını akrilik boya ile boyamak istiyorsanız; direkt olarak akrilik boya ile boyayıp kaldırabilirsiniz. Yumuşak uçlu bir fırça ile boyayıp 3-4 saat ara ile 2 kat boyamanız yeterli olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir cam boyama uygulaması için özel cam boyası kullanmalısınız. Akrilik boya ile önemli bir cam eşya boyayacaksanız, boyadan önce 1 kat parlak yüzey astarı; boyadan sonra da su bazlı akrilik vernik uygulayın. “Detaylı bilgi için cam boyama yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir