Tüm Boya Türleri İle Evde Mobilya Boyama

Evde mobilya boyama yaparken, dikkat etmeniz gereken noktaları ve zımpara yapmadan evde mobilya boyama tekniklerini aşağıda deyalıca anlattık. Ayrıca akrilik boya, yağlı boya, sprey boya, renkli vernik ve selülozik boya ile evde mobilya boyama tekniklerini aşağıda ayrı ayrı açıkladık. Öncelikle mobilya boyama hakkında genel bilgiler verelim. Bu sayede mobilyanızı hangi boya ile boyamak istediğinize daha kolay karar verebilirsiniz.

mobilya boyama teknikleri
Mobilya boyama

Evde Mobilya Boyama

mobilya boyama nasıl yapılır
Mobilya boyama

Mobilyalar üreticiler tarafından çeşitli cinste boyalar ile boyanırlar. Mobilya üreticileri poliüretan, selülozik ve lake boya gibi boyaları kullanarak püskürtme yöntemiyle boyama yaparlar. Profesyonel boya püskürtme makineleri ile boyanan mobilyalar, oldukça düzgün ve hatasız olarak boyanır.

Fakat, evde mobilya boyamak ise oldukça farklı bir konudur. Her ne kadar iyi boya püskürtme tabancası kullanılsa da; ev ortamı püskürtme yöntemiyle boya yapmak için uygun bir ortam değildir. Çünkü, püskürtülen boya çevreye yayılacak ve rahatsız edici kokusu odalara dağılacaktır.

Fakat yine de bir boya tabancası ile boya yapmak istiyorsanız, sizi kokusu ile rahatsız etmeyecek, uygulaması kolay, genel maksatlı akrilik boyalar ile mobilyalarınızı boyayabilirsiniz. Şimdi, detaylara geçelim.

evde mobilya boyama
Evde mobilya boyama

Tüm yüzeylerde olduğu gibi, mobilya boyarken de mobilya yüzeyinin aşırı parlak ve kaygan olması boyamayı zorlaştırır. Evde mobilya boyarken, mobilya üzerinde ne olduğunu anlamaya çalışın. Çünkü, bazı yüzeylere boya kolayca yapılırken; bazı yüzeyleri de boyamaya hazırlamak gerekebilir.

Boyamak istediğiniz mobilyanızın üzerinde bir kaplama mı var, boya mı var? kontrol edin. Mobilya düz bir yüzeye mi sahip, yoksa pürüzlü bir yüzey mi? Doğru boyama tekniğini uygulamak için ve boyanın uzun ömürlü olması için yüzeye dikkat etmek ve boyamadan önce gerekli hazırlıkları yapmanız gerekiyor.

Genellikle, daha önce boyanmış ve kaygan olmayan mobilyalar, direkt boyanabiliyor. Fakat, mobilya yüzeyinde mdf kaplama veya lake gibi parlak bir boya varsa, zımpara yapmanız hatta boyadan önce bir astar uygulamanız gerekecektir.

Aşağıda listelediğimiz boyalar ile boyalı, boyasız hatta kaplama mobilyalarınızı boyayabilirsiniz. Sadece uygulama aşamalarına dikkat edip, doğru astarı kullanmanız gerekiyor.

Evde Mobilya Hangi Boya İle Boyanır?

  1. Genel maksatlı akrilik boyalar.
  2. Yağlı boyalar.
  3. Sprey boyalar.
  4. Renkli vernikler.
  5. Selülozik boyalar.

Evde mobilya hangi boya ile boyanır? Yukarıda listede gördüğünüz gibi akrilik boya, yağlı boya, sprey boya, renkli vernik ve selülozik boya ile evde mobilya boyama yapabilirsiniz.

Her boyanın kendine özgü avantajlarını ve dezavantajları vardır. Fakat, evde mobilya boyamak için en uygun boya, genel maksatlı akrilik boyalardır. (Multi surface ve Hybrid akrilik boyalar.)

Kokusuz ve kolay uygulanabilir olması, akrilik boyaları evde mobilya boyamada en çok tercih edilen boya yapmıştır. Bu nedenle, mobilya boyama yazımıza akrilik boyalar ile başlayalım. Sayfanın daha altında ise diğer mobilya boyama yöntemleri detaylıca anlattık.

Akrilik Boya İle Evde Mobilya Boyama

akrilik boya ile mobilya boyanır mı
Akrilik boya ile mobilya boyamak

Akrilik boya ile mobilyaları boyamak en çok kullanılan evde boyama teknikleri içinde yer alıyor. Özellikle koku çıkarmaması ve hızlı kuruması, evde mobilyalarını boyamak isteyenlerin ilk tercihi oldu. (İlgili yazı: Kokusuz boyalar )

Akrilik boya ile mobilyalarınızı boyamak istiyorsanız, multi surface veya hybrid akrilik boyaları tercih edin. Bu boyalar, iç ve dış mekanda kullanılabilir ve bir çok yüzeye iyi tutunma sağlar. (Ahşap, plastik, metal, beton v.b.)

Akrilik boyaların parlak, yarı mat ve mat görünen çeşitlerini olduğunu hatırlatalım. Zevkinize uygun parlaklıkta bir akrilik boya tercih edebilirsiniz.

Evde Mobilya Ne İle Boyanır?

  • Cadence Multi Surface
  • Rich Multi Surface
  • Dyo Hidrolux (Parlak)
  • Dyo Hidroten (Yarı-mat)
  • Dyo Hobilux
  • Polisan X1 (parlak ve yarı mat)
  • Polisan X1 Hobiart
  • Permolit Permolife Parlak
  • Permolit Multi Surface (yarı mat)

Ayrıca, su bazlı panel kapı boyaları da akrilik boya sınıfına girdiği için, evdeki mobilyalarınızı boyamak için kullanabilirsiniz. Fakat, yarı mat olduklarını hatırlatalım. (Kapı boyası ile mobilya boyamak istiyorsanız, “Panel kapı boyası ile dolap boyama” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Şimdi, yukarıda listlediğimiz akrilik boyalar ile mobilya nasıl boyanır? anlatalım. Sayfanın daha altında ise zımparasız mobilya boyama tekniğini anlattık.

Mobilya Boyamak İçin Gerekli Malzemeler

Evde mobilya boyamada en çok akrilik boyalar kulanılır. Bu nedenle akrilik boyalara göre evde mobilya boymak için gerekli malzemeleri aşağıda listeledik.

  • Multi surface veya hybrid akrilik boya.
  • Kadife fırça
  • Kadife rulo
  • Geçiş astarı veya parlak yüsey astarı. (İsteğe bağlı)
  • Zımpara 220 numara (İsteğe bağlı.)
  • Su bazlı renksiz vernik.

Akrilik Boya İle Mobilya Nasıl Boyanır?

akrilik boya ile moiblya boyanır mı
Akrilik boya ile mobilya nasıl boyanır?
  • Mobilyanın yüzeyini mümkünse zımpara yapın ve zımparadan çıkan tozu silin.
  • 1 kat akrilik astar kullanın. (Yüzey parlak ve kaygan ise, parlak yüzey astarı veya geçiş astarı uygulayın.)
  • 3-4 saat astarın kurumasını bekleyin.
  • Astar tamamen kuruduktan sonra, 1 kat akrilik boyayı inceltmeden uygulayın.
  • En az 3-4 saat bekleyip, ikinci kat akrilik boyayı uygulayın.
  • Mobilya üzerindeki boyayı çizilmelere karşı korumak ve temizlik yaparken, zamanla yıpranmasını engellemek için, 1 veya 2 kat taş vernik, sır vernik veya su bazlı akrilik vernik uygulayabilirsiniz. En dayanıklı vernik, taş verniğidir. (Verniğin boyanız ile aynı parlaklıkta olmasına dikkat edin.)
  • Verniği ve akrilik boyayı uygulamak için, kadife rulo kullanabilirsiniz. Kenarlar için de 1-2 numara su bazlı boya fırçası kullanabilirsiniz.

Yağlı Boya İle Evde Mobilya Boyama

yağlı boya ile mobilya boyanır mı
Yağlı boya ile mobilya boyamak

Yağlı boya ile mobilya boyanır mı? Evet, yağlı boyalar ile mobilya boyanabilir. Yağlı boya ile mobilya boyamak fazla bilinmese de; ekonomik bir çözümdür. Parlak, yarı mat veya mat yağlı boya ile evdeki mobilyalarınızı boyayabilirsiniz. Yağlı boyalar koku yaydığından ve uygulaması akrilik boyalara göre daha zor olduğundan pek tercih edilmez.

Yağlı boya ile mobilyalarınızı boyamak istiyorsanız; yağlı boyanın geç kuruduğunu ve birkaç gün kokusunun çıkmadığını hatırlatalım. Yağlı boya, kolay bulunabilir ve ekonomiktir. Ayrıca, örtücülüğü yüksektir ve diğer boyalara göre aynı miktarda yağlı boya ile çok daha fazla alan boyanabilir.

Parlak ve kaygan bir yüzeye uygulanabilecek en iyi boya yağlı boyadır. Çünkü yağlı boya, boyalı boyasız neredeyse tüm yüzeylere çok iyi yapışır.

Sentetik astarı yapılmış, katlar arası bekleme süresine dikkat edilmiş bir yağlı boya uygulamasında çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. Fakat, beyaz yağlı boyanın su bazlı akrilik boyalara göre daha hızlı sarardığını hatırlatalım. (Birkaç sene sonra, beyaza boyadığınız mobilyanız kırık beyaz hatta kreme dönebilir.)

Yine de yağlı boya ile mobilyalarınız boyamak istiyorsanız, detaylı anlatım aşağıda.

Yağlı Boya İle Mobilya Nasıl Boyanır?

  • 1 kat sentetik astar uygulayın. İsterseniz astardan önce, mobilyayı hafifçe zımpara yapabilirsiniz.
  • 1 kat sentetik astar uygulayın. (Astarı %10 sentetik tiner ile inceltip boya gibi sürün.)
  • 24 saat kurumasını bekleyin. (Ne kadar çok beklerseniz o kadar iyi olur, 48 saate kadar bekleyebilirsiniz.)
  • 1 kat sentetik boya (yağlı boya) uygulayın. (Yağlı boyayı %10 sentetik tiner ile inceltin)
  • 24-48 saat kurumasını bekleyin.
  • Son kat yağlı boyayı da yaparak boyanızı bitirin.
  • Mobilyanızı kullanmadan önce 48 saat bekleyin. İyi kurumamış bir boya darbelere dayanmaz. (Tam darbe ve çizik dayanımı için, birkaç hafta geçmesi gerekebilir.)
  • Yağlı boyanın üzerine vernik tutmaz. Herhangi bir vernik uygulamayın.
  • Yağlı boyayı saten parmak rulo ile uygulayın, kenarlarda ise kıl fırça kullanabilirsiniz.

Sprey Boya İle Evde Mobilya Boyama

sprey boya ile mobilya boyanır mı
Sprey boya ile mobilya boyama.

Sprey boya ile mobilya boyanır mı?: Evet, sprey boya ile evde mobilya boyanabilir. Fakat, mobilya dahil, sprey boya ile herhangi bir şey boyamak, sanıldığı kadar kolay değildir.

Sprey boya ile evde mobilya boyamak kolay gibi görünse de oldukça zordur. Sprey boya ile evde mobilyalarını boyamak isteyen fakat, hüsrana uğrayan birçok kişi var.

Sprey boya ile mobilya üzerinde düzgün ve pürüzsüz bir görünüm elde etmek kolay değildir. Daha önce sık-sık sprey boya kullandıysanız, sprey boyayı kullanmanızda bir sakınca yok. Aksi halde, uygulama esnasında akma, damlama olabilir veya fazla uygulama dolayısıyla mobilya üzerinde kalın katmanlar oluşabilir.

Özellikle, büyük ebatlı mobilyalarda, büyük bir masa, gardırop, dolap veya vestiyer boyamak sizin için zor olabilir.

Sprey boya ile boyanacak mobilya ne kadar büyük olursa, boyamak o kadar zor olacaktır. Özellikle daha önce sprey boya tecrübeniz yoksa 50-60 santimetreden büyük mobilyalarınızı sprey boya ile boyamanızı önermiyoruz.

Riski en aza indirmek için, başka bir alanda boyama denemeleri yapın. Mümkün olduğunca, küçük bir mobilya seçin ve ince katlar halinde boya yapın. (25-30 santimetre uzaklıktan.)

Sprey boya ile evde mobilya boyamanın diğer dezavantajı ise, boyama esnasında meydana gelen koku ve gazdır.

Sprey birkaç kez sıkmak bile, evin içinde rahatsız edici bir koku ve zararlı bir gaz bırakır. Mobilyaları evde sprey boya ile boyamayı düşünüyorsanız, özellikle maske kullanmaya özen gösterin. Mümkünse, boyama yapacağınız mobilyayı dışarı çıkarın, rüzgarsız ve açık bir havada boyayın.

Sprey Boya İle Mobilya Nasıl Boyanır?

sprey ile mobilya boyama
Sprey boya ile mobilya nasıl boyanır?
  • Mobilya üzerindeki eski boyayı veya parlak yüzeyi hafifçe pürüzlü hale getirmek için ince zımpara yapın.
  • Çıkan tozu nemli bez ile silin.
  • 25-30 santimetre uzaklıktan ince bir kat sprey astar yapın.
  • Yaklaşık yarım saat bekleyin.
  • Yine 25-30 santimetre uzaklıktan birinci kat sprey boyayı yapın.
  • İlk katın da kurumasını yarım saat bekleyin.
  • İkinci kat sprey boyayı da uygulayın.
  • Yine Yarım saat sonra, boyayı korumak için sprey vernik uygulayın. (Parlak, yarı-mat veya mat vernik olabilir.)

Renkli Vernik İle Mobilya Boyama

Renkli vernikler daha çok ham yani daha önce boyanmamış mobilyalar için uygundur. Ahşabın doğal dokusunu gösterir.

Renkli vernikler kestane, meşe, ceviz, kiraz, maun gibi ağaç renklerinde olur. Ham mobilyanızı 24 saat ara ile 2-3 kat vernikli ahşap koruyucu ile boyamanız yeterlidir. Renkli vernikler ile mobilyalarınızı boyamak istiyorsanız, “Ahşap koruyucu nedir, nasıl uygulanır?” ve “En iyi ahşap koruyucu hangisidir?” yazılarını okuyabilirsiniz.

Selülozik Boya İle Mobilya Boyama

Selülozik boya ile mobilya boyanır mı
Selülozik boya ile mobilya nasıl boyanır?

Selülozik boyalar evde mobilya boyamak için çok uygun olmasa da; oldukça dayanıklı boyalardır. Selülozik boyaların en büyük avantajı, dayanıklı olması ve çok hızlı kurumasıdır. Selülozik boyalar, uygulandığı yüzey ile çok iyi bütünleşir ve 15-30 dakika içinde kururlar.

Fakat, selülozik boyadan çıkan koku ve gaz oldukça zararlıdır. Selülozik boyalar, genellikle boya tabancaları ile uygulanır. Fakat, rulo fırçayla da yapılabilir.

Selülozik boya için uygun bir tabancanız ve tecrübeniz varsa mobilyalarınızı boyamak için selülozik boya kullanabilirsiniz. Fakat, fırça ve rulo ile boyarken, hızlı kuruduğu için fırça yapışacak ve boyamak zorlaşacaktır. Boyamayı mümkünse dışarda yapın. Mümkün değilse mutlaka maske kullanın.

Selülozik boya ile mobilya boyamanın diğer dezavantajı ise, her boyanın üzerine yapılamamasıdır. Sadece, mobilyanız ham ise veya eski boyası selülozik boya ise üzerine boyama yapılabilir. Üzerinde başka boya varsa, eski boyayı kabartacaktır.

Selülozik Boya İle Mobilya Nasıl Boyanır?

  • Mobilya üzerinde farklı cins bir boya varsa, ham ahşabı görene kadar zımpara yapın.
  • Zımparadan çıkan tozu nemli bez ile silin.
  • İlk kat selülozik boyayı uygulayın. (Selülozik tiner ile %20-30 inceltin.)
  • Yaklaşık 30 dakika sonra ikinci katı yapın. (Üzerine vernik gerekmez.)

Zımparasız Mobilya Boyama

zımpara yapmadan mobilya boyama
Zımpara yapmadan mobilya boyama.

Zımparasız mobilya boyama yapılır mı, zımpara yapmadan mobilya boyama sağlıklı mı?: Evet, zımpara yapmadan, evdeki mobilyaları boyayabilirsiniz. Doğru astar seçimi ile zımpara yapmadan evdeki mobilyalarınızı boyayabilirsiniz.

Zımpara yapmadan evde mobilya boyamak, her ne kadar sağlıklı olmasa da; uygun bir astar boya ile evdeki mobilyalarınızı zımparasız boyamak mümkündür.

Doğru astar ile zımparasız mobilya boyamada herhangi bir sakınca yoktur. Zımpara yapmadan evde mobilya boyama aşamalarını ve kullanmanız gereken astarları aşağıda anlattık.

Zımpara Yapmadan Evde Mobilya Boyama

Zımpara yapmadan mobilya boyanırmı
Zımparasız mobilya boyama.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, özellikle üzeri parlak ve kaygan mobilyalara ve zımpara yapmanızı tavsiye ediyoruz. Zımpara ile mobilyanın yüzeyini hafifçe pürüzlü yapmak, boyanın iyi tutmasını sağlar. Hatta, çoğu zaman astar yapmaya bile gerek kalmaz.

Mdf kaplama gibi yüzeylere zımpara makinesi olmadan zımpara yapmak mümkün olmuyor. Ev içinde zımpara tozuna maruz kalmak istemiyorsanız, zımparasız mobilya boyamayı düşünebilirsiniz.

Mobilya Zımparasız Hangi Boya İle Boyanır?

Evde zımpara yapmadan mobilya boyamanın tek yolu astar yapmaktır. Doğru astarı, doğru yöntemle uygularsanız, zımpara yapmadan mobilyalarınızı boyayabilirsiniz.

Sizin için en doğru astar, boyanız ile aynı cins olan astardır. Yani, bir mobilyayı akrilik boya ile boyamak istiyorsanız akrilik astar, yağlı boya ile boyamak istiyorsanız sentetik astar, selülozik boya ile boyamak istiyorsanız selülozik astar kullanmalısınız.

Yukarıda evde mobilya boyamak için en çok kullanılan boyaların akrilik boyalar olduğundan bahsetmiştik. Parlak, kaygan, mdf kaplama, lake gibi mobilyalarızı genel maksatlı akrilik boyalar ile boyamaya başlamadan önce 1 kat parlak yüzey astarı veya geçiş astarı kullanırsanız, zımpara yapmadan mobilya boyamanız mümkündür.

Boya yapmadan en az 5 saat önce astarı uygulamalısınız. Parlak ve kaygan mobilyalarınızı astarlayıp boyadıktan sonra üzerine akrilik vernik de uygularsanız, boyası çok daha dayanıklı olacaktır.

Benzer Yazılar

1 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir