Şömine Boyası ve Şömine Boyama Teknikleri

şömine boyası
Şömine boyama

Şömine boyası var mı? Şömine boyama nasıl yapılır? İç ve dış mekandaki mermer, taş, metal, tuğla ve ahşap şöminelerin hangi boya ile nasıl boyanması gerektiğini detaylıca aşağıda anlattık.

Şömine Boyası Var Mı?

şömine boyası
Şömine boyası nedir?

Görsel olarak çok şık olan şömineler, hem dekoratif amaçlı ve ısınmak için kullanılır. Şömineler ahşap, tuğla, kireçtaşı ve metalden yapılır. Bildiğiniz gibi şömineler için özel yakıtlar ve odunlar kullanılıyor. Bu da yüksek ısı yayarak ortamı ısıtıyor. Dolayısıyla, bir şömineyi boyamak için yüksek ısıya dayanıklı boyalara ihtiyaç olacaktır.

Bir şömineyi boyamak için en uygun boyalar, şömine boyaları ve ısıya dayanıklı boyalardır. Şömine boyaları genellikle, şömine boyası ismi ile değil, soba boyası veya ısıya dayanıklı boya adı ile satılır.

Şöminenin ısınmayan kısımlarını farklı boyalarla da boyayabilirsiniz. Öncelikle şöminenizi boyayabileceğiniz, ısıya dayanıklı boyalardan örnekler verelim. Ardından, farklı şömine tiplerini nasıl boyamanız gerektiğini anlatalım.

Şömine Boyası Örnekleri

  • Würth ısıya dayanıklı sprey boya.
  • Best ısıya dayanıklı soba ve şömine boyası. (sprey)
  • Motip ısıya dayanıklı sprey boya.
  • Akkar ısıya dayanılıklı soba boyası.
  • Zbs ısıya dayanıklı boya. (Geniş alanlar içindir.)
  • Adolin ısıya dayanıklı boya.
  • Casati ısıya dayanıklı sprey boya.
  • Polisan ısıya dayanıklı sprey boya.
  • Dryfix yangına dayanıklı boya (Büyük alanlar içindir.)

Örnekleri arttırmak mümkündür. Şömine boyası seçiminizde önemli olan nokta, boyanın ısıya dayanıklı olmasıdır. (Isıya dayanıklı ve yanmaz boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, “Yanmaz boya, ısıya dayanıklı boya çeşitleri” yazımızı okuyabilirsiniz.) Fakat, bazı şöminelerin dış kısımları ısınmaz. Dış yüzeyi ısınmayan şömineler için veya dekoratif amaçlı şömineleri boyamak için farklı boyalar da kullanabilirsiniz. Detaylar aşağıda.

Şömine Boyama

Şömine boyama.
Şömine boyama teknikleri.

Yukarıda şömine boyamak için en uygun boyaların ısıya dayanıklı boyalar olduğunu söylemiştik. Isıya dayanıklı boyalar, yüzeyi ısınan şömineler için gereklidir. Isınan barbekü taşı ve şömine taşını, ısıya dayanıklı boyalar ile boyayabilirsiniz.

Isıya dayanıklı boyalar, ısındığında yanmazlar, soyulup kabarmazlar. Fakat, şöminenizin yüzeyi ısınmıyorsa veya şömineniz dekoratif amaçlı ise başka boyaları da şömine boyamak için kullanabilirsiniz. İşte şömine boyamak için kullanabileceğiniz diğer boyalar:

Şömine Hangi Boya İle Boyanır?

Şömine boyası. Şömine boyama.
Şömine boyama.
  • Isıya dayanıklı sprey boyalar.
  • Yanmaz boyalar.
  • Soba boyaları.
  • Dış cephe boyaları. (Boyanacak yüzey ısınmıyorsa!)
  • İç cephe boyaları. (Boyanacak yüzey ısınmıyorsa!)
  • Genel maksatlı akrilik boyalar. (Boyanacak yüzey ısınmıyorsa!)

Mermer Şömine Boyama

Mermer şöminelerin ısınan yüzelerine soba boyası veya ısıya dayanıklı sprey boya kullanabilirsiniz. Isınmayan dış yüzeyi için genel maksatlı akrilik boyaları kullanabilirsiniz. (Hybrid akrilik boyalar.)

Taş Şömine Boyama

Doğal taş şömine boyama: Taştan yapılmış bir şömineyi boyamak için iç ve dış cephe boyalarını kullanabilirsiniz. Ayrıca genel maksatlı, hybrid akrilik boyalar da kullanılabilir. Tabi şömineniz, dış mekanda ise en iyi tercih dış cephe boyaları olacaktır.

Metal Şömine Boyama

Metal bir şömineyi boyamanın en iyi yolu soba boyaları ve ısıya dayanıklı boyalardır. Metale çok iyi tutunurlar, yanmazlar ve yüksek ısıda deformasyona uğramazlar.

Tuğla Şömine Boyama

Eğer tuğladan yapılmış şömineniz iç mekanda ise iç cephe boyası ve akrilik boya kullanabillirsiniz. Dış mekanda ise dış cephe boyalarını kullanabilirsiniz. Tabi bu boyalar tuğla şöminenin ısınmayan kısımları içindir. Taş şöminenin ısınan kısımları için yine ısıya dayanıklı boyalar en iyi seçimdir.

Ahşap Şömine Boyama

Ahşap şömineler genellikle dekoratif amaçlı üretilir veya içinden bir elektrik tesisatı ile ısınma sağlanır. Ayrıca bazılarında şömine alevi efekti vardır. Bu tip ahşap şömineleri istediğiniz her renge boyamanız mümkündür.

Ahşap şömineniz ister ham ağaç olsun, ister daha önce herhangi bir boyanmış olsun, hybrid (multi surface) genel maksatlı akrilik boyalar ile boyanabilir. Ahşap şöminenizi boyamak için kullanabileceğiniz bazı akrilik boyalar şunlardır: Rich multi surface, Dyo Hobilux, Polisan X1 art, Permolit multisurface v.b.

Şömine Boyama Nasıl Yapılır?

Şömine boyama nasıl yapılır?
Şömine boyama nasıl yapılır?

Isınmayan şömine yüzeyini boyamak için iç cephe, dış cephe ve akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Isınan yüzey için mutlaka ısıya dayanıklı boyaları kullanmanız gerekiyor. Öncelikle şöminenin içini nasıl boyamanız gerektiğini anlatalım, daha sonra ısınmayan dış yüzeye geçelim.

Şömine İçi Boyama

Şöminenin içi ateşe maruz kaldığından kül ve toz artıkları şöminenin iç yüzeyinde birikmiş olabilir. Boyamadan önce bunları temizlemelisiniz. Böylece, boya yüzeye çok daha iyi tutar.

Şöminenin içini iyice temizleyip kuruttuktan sonra ince bir kat ısıya dayanıklı sprey boya uygulayın. Yarım saat kadar bekleyin. Ardından ikinci kat sprey boyayı uygulayın. (Astar boya uygulamayın! Çünkü, astar boya ısıya dayanmayabilir.)

Şöminenin Dışını Boyama

İç mekanda kalan (metal hariç) her türlü, taş, tuğla, ahşap ve mermer şömineleri dış cephe boyaları ile boyayabilirsiniz. İsterseniz, boyadan önce bir kat geçiş astarı uygulayabilirsiniz. Böylece boya şömine yüzeyine daha iyi yapışacaktır. Dış cephe boyanızı %10 su ile sulandırın ve 5-6 saat ara ile 2 kat şöminenin dış yüzeyine uygulayın.

Şömine taşları nasıl boyanır? İç mekanda kullandığınız şöminelerin dış kısmını ise akrilik boyalar ve iç cephe boyaları ile boyayabilirsiniz. Akrilik boyalar genellikle kullanıma hazırdır. 5 saat ara ile 2-3 kat uygulayın. İç cephe boyasını ise %10 sulandırarak 5-6 saat ara ile 2-3 kat uygulayın.

Şömine Kapağı Boyama

Şömine yanarken kapağı ısınıyorsa, ısıya dayanıklı sprey boyaları kullanabilirsiniz. Fakat şöminenin kapağı ısınmıyorsa, sentetik boya, akrilik boya ve herhangi bir sprey boyayı şömine kapağını boyamak için kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir