Yanmaz Boya, Isıya Dayanıklı Boya Çeşitleri

yanmaz boya ne demek
Yanmaz boya nedir?

Bu yazımızda amacınıza uygun bir ısıya dayanıklı boya satın almanızı amaçladık. Isıya dayanıklı sprey boya ve diğer yanmayan boyaların çeşitleri ve özellikleri hakkında teknik bilgiler verdik. Ayrıca, yanmaz boya nedir, yanmaz boya var mı, yanmaz boya uygulaması nasıl yapılır? gibi en çok merak edilen soruları cevaplandırdık.

Yanmaz Boya ve Isıya Dayanıklı Boya

yanmaz boya
Yanmayan boyalar hangileri?

Piyasada yanmaz boya adı altında satışa sunulan birçok boya çeşidi var. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi yanmayan boyalar, aslında ısıya dayanıklı boyalardır. Evet, aslında kullanılan tabir yanlış da değil, uzun süre yanmıyor ve yüzlerce derece sıcaklığa dayanabiliyor. Fakat, bu boyalar bir süre sonra direncini kaybediyor ve yanıyor.

Öncelikle yanmayan boyalar hakkında ön bilgi verelim. Ardından ısıya dayanıklı boya çeşitlerini açıklayalım.

Yanmaz Boya Var mı?

Yanmaz boya var mı, yanmayan boya nedir? Aslında yanmayan boya yoktur. Isıya dayanıklı boya vardır. Yanmaz boya adı altında satılan boyalar, sıcağa dayanıklı boyalardır. Yangın sırasında, ısı yüzlerce hatta binlerce derece sıcaklığa ulaşabilir. Bu sıcaklıkta metaller bile eriyor. Yanmayan boyalar, sadece yanmayı geciktirir. Bunların dışında ısıya dayanıklı sprey boyalar da var.

Yanmaz Boya Nedir?

Yanmaz boya nedir, ateşe dayanıklı boya nedir? Yanmayan boyalar, uygulandığı yüzeyi yüksek sıcaklıklara karşı bir süre koruyan boya türüdür. Isıya dayanıklı boya nedir? Isıya dayanıklı boya, yangına dayanıklı boya, yanmayan boya, boya adıyla da bilinir. Fakat, esas amacı yanmayı bir süre geciktirmektir. Bu nedenle, gerçek tanımı yangına dayanıklı, ısıya dayanıklı ve yangın geciktirici boya olmalıdır.

İntümesan Yanmaz Boya Nedir?

İntümesan yanmaz boya nedir, intümesan kaplama nedir? İntümesan (intumescent) yanamaz boyalar, yapı elemanlarının üzerine yangından korumak amacı ile uygulanır. Özellikle yapıların taşıyıcı çelikleri üzerine uygulanır. Yangın sırasında uygulandığı yüzeyde şişerek baloncuklar oluşturur. Bu baloncuklar, yangına karşı bariyer görevi görerek, çeliğin yüksek sıcaklıktan etkilenmesi engeller.

Isıya Dayanıklı Boya, Yanmaz Boya Nerelerde Kullanılır?

Yanmaz boyalar, ısıya dayanıklı boyalar nerelerde kullanılır? Isıya dayanıklı boyaların kullanıldığı alanlar, boyanın türüne göre değişiyor. Genellikle küçük alanlarda ısıya dayanıklı sprey boyalar, daha büyük alan ve geniş mekanlarda rulo ve fırça ile sürülen yanmayan boyaları kullanabilirsiniz. Detaylı açıklamayı sayfanın aşağısında ısıya dayanıklı sprey boya ve yanmaz boya başlığında ayrı ayrı bulabilirsiniz.

Yanmaz Boya Kaç Dereceye Dayanır?

Yanmayan boyaların kaç dereceye dayandığı üretici firmaya ve boyanın cinsine bağlıdır. Sprey boyalar 300, 500, 650, 690, 700 dereceye kadar dayanabilir. Bu sıcaklıklar üretici firmaya göre değişkenlik gösterir. Rulo fırça ile sürülen yanmayan boyalar ise yine üreticiye bağlı olarak 200, 250, 600 derece sıcaklığa dayanabilir.

Tüm yanmaz boyaların sıcaklık dayanımı değişkenlik gösterir. Örneğin: 600 dereceğe dayanıklı bir boya, yarım saat dayanıklı olurken. Aynı boya 200 derece sıcaklığa saatlerce dayanabilir. Bu nedenle, yanmayan boya satın alırken tüm teknik bilgileri satıcıdan edinin.

Isıya Dayanıklı Boya Çeşitleri Nelerdir?

sıcağa dayanıklı boya
Isıya dayanıklı boya çeşitleri nelerdir?

Hangi boyalar ısıya dayanıklı? Yukarıda belirttiğimiz gibi ısıya dayanıklı sprey boya ve rulo fırça ile sürülen yanmayan boya çeşitleri var. Bu boyaları amacınıza göre, uygulayacağınız yüzeye göre satın almalısınız. Doğru boyayı tercih edebilmeniz için yanmaz boya çeşitlerini ve ısıya dayanıklı sprey boyaları ayrı ayrı aşağıda anlattık. Öncelikle sıcağa dayanıklı sprey boyalar ile başlayalım.

1) Isıya Dayanıklı Sprey Boya, Yanmaz Sprey Boya

sıcağa dayanıklı sprey boya
Isıya dayanıkl ısprey boya nedir?

Sıcağa dayanıklı sprey boyalar, daha çok küçük alanlar için kullanılıyor. Genellikle 400 ml.lik ambalajlarda satılıyor. Kullanım alanı, çeşitlerini ve diğer özelliklerini aşağıda detaylıca ayrı ayrı başlıklarla açıkladık.

Sıcağa Dayanıklı Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

  • Soba ve soba borularında
  • Gaz borularında
  • Egzozlarda
  • Mangalda
  • Radyatörlerde
  • Motosiklet ve motor bloklarında
  • Isınan makine aksamlarında

Sprey Boya Yanar Mı?

Sprey boya yanıcı mı? Standart akrilik, sentetik, selülozik, efekt ve kaplama sprey boyalar, sıcağa çok dayanıklı değildir. Uyguladığı yüzeyde sıcağa maruz kalırsa, kısa sürede erir ve yanar. Sadece, sıcağa dayanıklı özel üretilmiş sprey boyalar, ısıya dayanıklıdır.

Akrilik Boya Isıya Dayanıklı Mıdır?

Standart akrilik boyalar, yüksek ısıya dayanıklı değildir. Soba, soba borusu, motor ve makine parçalarında akrilik boyaları kullanmayın! Fakat, petekleri boyamak için multisurface (genel maksatlı) akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Petek boyama hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Petek boyama, havlupan boyama” yazımızı okuyabilirsiniz.

Isıya Dayanıklı Sprey Boya Kaç Dereceye Dayanır?

Sprey sprey boyaların tümü yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir. Akrilik, modifiye akrilik, selülozik, dekoratif ve kaplama spreylerin tümü yanar. Fakat, yüksek ısı için özel üretilmiş sprey boyalar, 200 dereceden 700 dereceye kadar sıcaklığa dayanabilir.

Isıya Dayanıklı Sprey Boya Nasıl Kullanılır?

Isıya dayanıklı sprey boyaların kullanımı standart akrilik ve selülozik sprey boyalar gibidir. Isıya dayanıklı sprey boyayı yüzeye uygulamadan önce yüzeyin temiz, kuru ve yağsız olmasına dikkat edin. Bu sayede ısıya dayanıklı sprey daha iyi yapışacaktır.

  • Zemini temizleyin ve kurulayın.
  • Pürüzlü, eski ve yıpranmış boya kalıntıları varsa zımpara yapın.
  • 20-25 santimetre mesafeden ince 1 kat ısıya dayanıklı sprey boyayı uygulayın.
  • İki dakika kadar bekleyin.
  • İkinci kat uygulamasını da iki dakika sonra yapın. İsterseniz 3. ve 4. katları da uygulayabilirsiniz.
  • Tam olarak sertleşmesi için yüzeyi 100-200 dereceye kadar ısıtabilirsiniz. (Açıklamalar genel bilgi niteliğindedir. Üretici firmanın uygulama talimatın uygulayın.)

2) Rulo, Fırça İle Uygulanan Yanmaz Boyalar

yanmaz boyalar
Yanmaz boya

Yanmaz boya adı ile tabir edilen boyalar, aslında yangına dayanıklı boyalardır. Uygulandığı yüzey ile alev arasında bir bariyer görevi görür.

Yanmayan boyalar, ısıya dayanıklı sprey boyalara göre daha profesyonel boyalardır. Daha büyük alanlarda yüksek sıcaklıklarda koruma sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, büyük ambalajlarda satılır ve ısıya dayanıklı sprey boyalara göre kaplama alanı oldukça fazladır. Şimdi, yanmayan boyalar hakkında tüm merak ettiklerinizi ayrı ayrı başlıklar halinde açıklayalım.

Yanmaz Boya Nerelerde Kullanılır?

Yanmaz boya ne işe yarar? Yanmayan boyalar, yapılarda yangından kaçış süresini uzatmak için özel üretilmiş boyalardır. Yapıların iç ve dış yüzeylerinde yanmayan boyalar kullanılır. Ayrıca, duvar, metal, ahşap, alçı, alçıpan, beton, taş gibi yüzeylerde kullanabilirsiniz. Yanmaz boyalar, yangın sırasında, 30 dakika ile 120 dakika arasında koruma sağlayarak kaçış süresini uzatır. Yanmayan boyaların kullanım alanlarını detaylı olarak aşağıda listeledik.

Yanmaz Boya Nerede Kullanılır?

  • Evlerin iç ve dış duvarlarında.
  • Kreşlerde.
  • Trafolarda.
  • Sanayi tipi mutfaklarda.
  • Tamirhane ve sanayi bölgelerinde.
  • Fabrikalarda ve üretim tesislerinde.
  • Okullarda.
  • Hastanelerde.
  • Havaalanlarında.
  • Yurtlarda.
  • Veri merkezlerinde.
  • Tiyatro ve sinema salonları
  • Bacalarda.
  • Askeri tesislerde.
  • Yangın tehlikesi olasılığı bulunan tüm mekanlarda.
  • Yangın kaçış güzergahlarında, taşıyıcı malzemelerin üzerinde.

Yanmaz Boyaların Özellikleri

  • Yanmayan boyalar fırça ve rulo ile uygulanır.
  • Isıya dayanıklı sprey boyalara göre çok daha fazla alan kaplanabilir.
  • Isıya dayanıklı sprey boyalardan çok daha kalın bir satıh oluşturur.
  • Ekonomiktir.

Yanmaz Boya Uygulaması

yanmaz boya nasıl uygulanır
Yanmaz boya uygulaması

Yanmayan boyaların fırça ve rulo ile kullanmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Ayrıca, beton alçı gibi emici ve metal taş gibi emici olmayan yüzeylerde kullanabileceğinizi açıklamıştık. Yanmayan boyaları direk olarak bir yüzeye uygulayacağınız gibi çok daha iyi tutunması için ve sarfiyatının daha az olması için astarlı da kullanabilirsiniz.

Yanmayan boyaları kullanmadan önce çelik gibi emici olmayan bir yüzeye kullanacaksanız, antikorozif epoksi astar kullanabilirsiz. Ahşap, beton gibi emici olan yüzeylerde ise, 1 kat binder astar kullanabilirsiniz. Bu sayede, boya sarfiyatı hem azalacak hem de yanmayan boyalar yüzeye daha iyi tutacaktır. (Yangına dayanıklı boya uygulamalarında üretici firmaların uygulama talimatlarını esas almanızı öneriyoruz.)

Yanmaz Boya Nasıl Uygulanır?

  • Yanmaz boyayı uygulayacağınız yüzeyi temizleyin. Kuru ve yağsız olmasını sağlayın. Temizlikten sonra herhangi bir kalıntı olmadığına emin olun.
  • Gerekiyorsa 1 kat astar uygulayın.
  • Astar kuruduktan sonra yanmayan boyanızı rulo veya fırça ile 1 kat uygulayın.
  • İlk kat kuruduktan sonra ikinki katı yapın. (Üretici firmanın uygulama talimatını uygulayın.)
  • +5 derecenin üzerinde uygulama yapın.

Yanmaz boya satın alırken, üretici firmadan ürünün teknik bilgilerini ve uygulama talimatlarını alın. Satınalma tercihi ve uygulamada çıkacak herhangi bir sorunda sitemiz sorumluluk kabul etmemektedir.

Benzer Yazılar

7 Yorum

  1. Merhaba anlattıklarınız çok değerli ve uğraşılmış bilgiler ALLAH razı olsun.Bulaşık makinası sepetlerindeki pasları hangi boya ile tamir edebiliriz

    • Teşekkürler Ömer Bey,
      Paslı bölgeyi hafifçe zımpara yapın. Çıkan tozu kuru bez ile silin.
      İnce bir kat emaye spreyi uygulayın.
      Yarım saat bekleyin. İnce bir kat daha uygulayın. 1 gün makineyi kullanmayın.
      Uzun süre koruyacaktır. Artan emaye spreyini metal, plastik ve ahşaplarda kullanabilirsiniz.

    • Merhaba Serhat Bey,
      Fırça ile sürülen ısıya dayanıklı boyalar, sizin için maliyetli olacaktır. Sizin için de iyi boya ısıya dayanıklı sprey boyalardır.

  2. Bilgileriniz için teşekkür ederim. Anlatım tarzınızı begendim. Basit ve anlaşılır yazıyorsunuz. Yanmaz boyalar hakkında neredeyse herşeyi anlatmışsınız.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir