Hangi Rulo, Fırça Nerede Kullanılır?

hangi rulo
Hangi fırça?

Boya yaparken hangi rulo kullanılır, vernik için hangi rulo kullanılır, tavan hangi rulo ile boyanır, hangi fırça ne için kullanılır? gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Boya yaparken, doğru ruloyu ve fırçayı seçmek, düzgün, hatasız, iz yapmadan, kolay boyama için önemlidir. Boya yapılacak yüzeyin düzgün olması, kıvrımlı olması, pürüzlü olması fırça-rulo seçimini etkiler. Farklı boya türleri için, hangi fırça, rulo nerede kullanılır? sizin için çok detaylı bir yazı hazırladık.

Hangi Fırça Ne İçin Kullanılır?

fırça seçimi
Hangi fırça ne için kullanılır?

Hangi fırça ne için kullanılır? Duvar boyamada fırça seçimi de önemlidir. Kıl dökmeyen ve iz bırakmayan fırçaları tercih etmalisiniz.

Su bazlı duvar boyama için yani, su bazlı silikonlu ve plastik boyalar için uç kısmı açık sarı veya krem olan su bazlı boya fırçaları tercih edilmelidir.

Zaten fırça seçimi yaparken belirleyici özellik, fırçanın kılının rengidir. Sap renginin plastik veya ahşap olması, belirleyici bir özellik değildir.

Duvar boyama fırçalarının kılları genellikle açık sarı ve siyah olur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi açık sarı fırça, su bazlı silikonlu ve plastik boyalar için kullanılır. Fırça sapı sizi yanıltmasın bazı firmalar saplarınız ahşap bazıları da plastik üretiyor. Önemli olan kıl rengidir.

Kılı siyah olan fırçalar ise; genellikle yağlı boyalar için kullanılır. Siyah kıllı fırçalar, ayrıca selülozik boyalar ve sentetik verniklerde kullanılır.

Kısaca özetlemek gerekirse; su bazlı boyalar için kılı açık renk olan fırça kullanılır. Sentetik ve solvent içeren boya ve vernikler için de siyah kıllı fırça kullanılması gerekiyor.

Duvar Hangi Rulo İle Boyanır?

Boyanın kimyası, kullanılış amacı, boyanın su bazlı ve solvent bazlı olması, yüzeyin düzgünlüğü duvar boyasının fırça rulo seçimi için çok önemlidir.

  • Duvarınız düzgün ise, saten rulosu kullanın ki duvarda rulo izi kalmasın. Özellikle, su bazlı silikonlu ipek mat ve yarı mat boyalar için saten rulosu kullanılır.
  • Sentetik yarı mat duvar boyaları için de yine saten rulosu kullanılır.

Diğer duvar boyama malzemeleri hakkında bilgi almak için, linke tıklayarak “Boyacı malzemeleri nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Aşağıda duvar hangi rulo ile boyanır? boya çeşitlerine göre anlattık. Boyanıza ve duvarınıza uygun rulo seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.

Su Bazlı Boya İçin Hangi Rulo Kullanılır?

su bazlı boya için hangi fırça
4 numara kestirme fırça ve saten rulosu

Su bazlı silikonlu ipek mat, yarı mat boyalar için en iyi rulo kısa ipli saten rulosudur. Rulonun duvarda iz yapmaması için, mümkün olduğunca kısa ipli bir rulo seçilmeli ve boyanın son katında rulo boya üzerinde iyice gezdirilmelidir.

Bu rulolar, belirgin olsun ve ustalar tarafından anlaşılsın diye genellikle kırmızı saplı üretilir.

Su bazlı silikonlu ipek mat, yarı mat boyalar için en iyi fırça kaliteli, kıl dökmeyen fırçalardır. Genellikle fırçası açık sarı veya krem renkte olur.

Duvar tavan kestirmeleri içi 4 numara veya 3 numara kullanılır. Bu fırçalara kestirme fırçası da denir. Silikonlu mat boyalarda da aynı fırça rulo kullanılabilir.

Plastik Boya İçin Hangi Rulo Kullanılır?

plastik boya icin hangi firca
Posteki rulo, 4 numara kestirme fırça, plastik rulosu

Posteki rulo plastik boya için en iyi tercihtir. Posteki rulo gerçek post rulodur ve oldukça uzun tüylüdür. Sıvalı ve düzgün olmayan yüzeylerde çok iyi sonuç verir. Fiyatı pahalı olduğundan çok tercih edilmez.

Plastik boya için en çok kullanılan rulo uzun ipli rulolardır. Uzun ipli olası nedeniyle, sıvalı ve alçısız, pürüzlü yüzeylere girebilir.

Bu rulolar rulosu belirgin olsun ve ustalar tarafından anlaşılsın diye genellikle sarı saplı üretilir. Tüy uzunluğu yaklaşık 25mm.dir.

Plastik boya rulosu özellikle, düz olmayan alçısız duvarlarda kullanılır. Boyayı iyi tutar, damlatma yapmaz fakat düz zeminlerde iz bırakabilir. (Özellikle, ipek mat görünümlü boyalarda)

Silikonlu boyalarda olduğu gibi plastik boyalar için de sarı kıllı, kaliteli, kıl dökmeyen fırçalar kullanılabilir. Duvar tavan kestirmeleri içi 4 numara veya 3 numara kullanılır.

Tavan Hangi Rulo İle Boyanır?

tavan boyası için hangi fırça
4 numara plastik fırça ve tavan boyası rulosu

Tavan hangi rulo ile boyanır? Tavan boyamak için, uzun ipli plastik boya rulosu ve posteki rulo kullanılır.

Plastik boya rulosunun tüy uzunluğu yaklaşık 25mm.dir. Tavan boyama işlerinde en iyi sonucu verir.

Tavan boyasının uzun ipli rulo ile boyanmasının nedeni; tavana kaldırılan bol miktarda boyayı daha iyi tutmasıdır. Ayrıca, uzun ipli olan tavan ruloları, pürüzlü tavandaki girinti ve çıkıntılara tam olarak boyanın girmesini sağlar.

Tavanda kenar kestirmeleri için yine plastik uçlu 3 veya 4 numara fırça kullanılabilir.

Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır?

veknik yapmak için hangi fırça
3 numara su bazlı vernik fırçası ve kadife rulosu

Su bazlı vernikler için, kadife rulolar veya sünger rulo kullanılır. Sentetik vernikler için kadife rulo kullanılabilir.
Su bazlı vernikler için su bazlı boyalarda olduğu gibi plastik fırça kullanılır. Sentetik verniklerde ise, siyah kıllı gerçek kıl fırça kullanılmalıdır.

Yağlı Boya İçin Hangi Rulo Kullanılır?

yağlı boya için hangi fırça kullanılır
4 numara yağlı boya fırçası ve saten rulosu

(Yağlı boya) Sentetik boya için hangi rulo kullanılır?: Parlak, mat veya yarı mat yağlı boyalar için en uygun rulolar kısa ipli saten rulolarıdır.

Kullanacağınız yere göre parmak rulo, 20 cm.lik veya 25cm.lik bir rulo seçebilirsiniz.

Duvarda yarı mat boyalar için genellikle 20 ve 25 lik saten ruloları kullanılırken demir, metal, küçük ahşap parçalar için parmak rulo uygun olur. Siyah kıllı, gerçek kıl fırçalar sentetik boyalar için en uygunudur.

Selülozik Boya İçin Hangi Rulo Kullanılır?

selülozik boya için hangi fırça kullanılır
Boya tabancası, 4 numara yağlı boya fırçası ve saten rulosu

Selülozik boyalar çabuk kuruduğundan rulo ve fırça ile uygulama yapmak zor olabilir. Fırça, rulo yüzeye yapışabilir. Bu nedenle, selülozik boyalar boya tabancaları ile uygulanır.

Yine de selülozik boyaları fırça rulo ile uygulamak isterseniz, yukarıdaki resimde belirtiğimiz, kısa ipli saten rulosu ve kıl fırça kullanabilirsiniz.

Dış Cephe Boyası İçin Hangi Rulo Kullanılır?

dış cephe boyası için hangi fırça kullanılır
3 numara su bazlı boya fırçası ve dış cephe rulosu

Dış cephe boyası için hangi rulo kullanılır? Dış cephelerin pürüzlü yüzeyine rahatça girebilecek uzun ipli rulolar kullanılmalıdır.

Birçok rulo üreticisi artık üzerine dış cephe boyası için uygundur yazıyor. Ayrıca yine birçok rulo üreticisi dış cephe boyasını ayırmak için sapında ve ipinde mavi renk kullanıyor. Tüy uzunluğu yaklaşık 25mm. dir.

Grenli ve texture dış cephe boyamalarında ise delikli, sünger dış cephe rulosu kullanılır.

Dış cephe boyaları için yine su bazlı boyalarda kullanılan kıllı krem veya sarı renkte plastik boya fırçası kullanılır.

Akrilik Boya İçin Hangi Fırça Kullanılır?

Akrilik boyalar da su bazlı boya sınıfına girer. Bu nedenle, yukarıda gösterdiğimiz su bazlı, kestirme boya fırçaları akrilik boyalarda da kullanılabilir. Ayrıca, akrilik boyalar için özel üretilmiş, daha yumuşak kıllı fırçalar kullanılabilir.

Akrilik boya için hangi rulo kullanılır?: Akrilik boyalar için; kadife rulo veya sünger rulolar kullanılabilir. Sünger rulo sert olursa daha iyi sonuç verecektir.

Sünger Rulo Nerede Kullanılır?

Sünger rulonun esas amacı vernik uygulamalarıdır. Özellikle, su bazlı vernikler için sünger rulo çok iyi bir seçimdir. Ayrıca, sünger rulo ile neredeyse her türlü su bazlı boya uygulanabilir.

Özellikle, su bazlı vernikler, su bazlı akrilik boyalar, hobi boyaları sünger rulolar için uygundur. Sünger rulo çok kullanışlı ve iz yapmayan rulolardandır. Fakat, sünger rulo mümkün olduğu kadar sert olmalıdır. Zaman zaman sünger rulo, bazı sentetik boya ve vernikler için de kullanılsa da en iyi kullanım alana su bazlı ürünlerdir.

Benzer Yazılar

6 Yorum

  1. Bu bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler, çok yardımı dokundu. Belli ki bu işin uzmanısınız. Rica etsem sorun değilse bana boya yaparken asla kıl dökmeyen ve su bazlı silikon boya ile boyayınca hiç iz bırakmayan kaliteli bir kestirme fırçası markası önerir misiniz? Birkaç araştırma sonucu aldıklarım hep kıl döktü, beni hayal kırıklığına uğrattı o yüzden iyi bir fırçaya ihtiyacım ve bunun için de sizin tavsiyenize ihtiyacım var. Eğer yardımcı olursanız size çok minnettar olur ve teşekkür ederim.

    • Nur Hanım,
      Her markada orta sınıf ve üst sınıf fırçalar vardır. Bir markanın üst sınıf kestirme fırçası genellikle sapından ve kıllarının yoğunluğundan belli olur.
      Ahşap saplı ve yoğun kıllı fırçalar genellikle kalitelidir. Bazı fırça markaları, Stargil, Dekor, Fırçasan, Luna Fırça v.b.
      Ayrıca birçok boya üreticisi kendi fırça ve rulosunu üretmeye başlamıştır.

  2. Yanıtladığınız için teşekkürler. Duvarlarda öyle çok boşluk yok ama kum gibi tanecikler olduğu için kara sıva yapıldığını düşündüm. Öyle dümdüz değil çünkü duvarlar. Küçük bir alana küçük sünger rulo ile denemek için boya yaptığımda biraz basınçla boyanabilmişti duvar. Sizce kara sıva mıdır?

    Bir de rutubet ve üst kattaki komşunun ağır kimyasal temizleyiciler kullanması nedeniyle banyo tavanı döküldü ve kazıdığımda 1,5 metrekare kadar alanda paslı demirler tamamen ortaya çıktı. Demirleri mat sprey boya ile boyadım. Kalekim 1051 ile kapatacağım ama sizin önerdiğiniz başka bir katkı maddesi var mıdır? Kalekimin’in yarısı kadar sıva alçısı katılabilir diye okudum. Bu karışım dökülmeyen boyalı kısımlara da uygulanmalı mı bütünlük açısından?

    İsonem rutubet boyası da mevcut, kalekimden önce ya da sonra uygulanması yararlı olur mu? Önce uygularsak kalekim’in tavana yapışmasını zorlaştırır mı?

    Uzun oldu epeyce ama yanıtlarsanız sevinirim.

    • Hafif kumlu ise kara sıvadır. Sünger rulo ile bastırınca boyanıyor ise sorun yok.

      Banyoda Kalekim fayans yapıştırıcısı yerine, önce sıva alçısı sonra da saten alçı kullanabilirsiniz. Uygulaması daha rahat olur, hem daha ucuz. Kuruduktan sonra da; düzgün olması için saten alçı iyi olur.
      Rutubet boyasını en son uygulayın. Yine de önce uygulamak isteseniz, Kalekim’in yapışmasına engel olacağını sanmıyorum.

  3. Merhaba. Akrilik boya (Cadence) ile kara sıva kullanılmış olan eskimiş boyalı duvar boyayacağım. Büyük boy rulo için de yine kadife rulo mu kullanılmalı? Birkaç yerden saten veya plasdek kullanılabilir cevabı aldım fakat farklı cevaplar olunca size de sormak istedim.
    Büyük boy sünger rulolar da var fakat daha sert olanları için özel bir isim var mıdır?
    Bir de belirttiğim akrilik boya ile tüm oda duvarlarının boyanmasında bir sakınca var mıdır? Boyanın içine bir miktar su bazlı vernik eklersem silinebilir boya haline gelir mi?

    • Merhaba,
      Kara sıva girintili olduğu için uzun ipli rulo kullanmanız gerekiyor. Yani plastik boya rulosu kullanmalısınız. Saten ve sünger rulolar girintilerin içine giremediği için boyayamazsınız.
      akrilik boya multi-surface yani genel maksatlı ise duvarlar boyanabilir. Fakat, normal bir duvar boyasının neredeyse 3 katı daha pahalıdır. Boya almadıysanız, kara sıva için plastik boya öneririm.
      İçine vernik ilave etmeyin. Zaten pürüzlü yüzey olduğu için, temizlik zor olur.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir