Dış Cephe Boyama Öncesi Bilmeniz Gerekenler!

Evinizin dış cephesine önem veriyor musunuz? Öyleyse, bu yazımız çok ilginizi çekecek. Dış cephe boyama öncesi, hazırlık aşamaları, renk seçimi, metraj hesaplama, boya satın alma, uygulama zamanı ve ısısı, kullanılan araçlar ve gereçler. Kısacası iyi bir dış cephe uygulamasında yapılması gereken her şeyi açıklıyoruz. Ayrıca, dış cephe nasıl boyanır? detaylıca anlatıyoruz.

Dış Cephe Boyama

dış cephe nasıl boyanır
Dış cephe boyama

Dış cephe boyama, çoğu zaman, iç cephe boyamadan çok daha zahmetli ve maliyetlidir. Dış cephe boyaları evinizi dış etkilerden koruyan katmanın ilk katıdır. Ayrıca, beton, sıva, yalıtım malzemelerini de koruyarak ömrünü uzatır.

Senelerce evinizi dış etkenlerden ve zorlu hava koşullarından koruyacak bir dış cephe uygulaması mı yapmak istiyorsunuz? O halde yazımızı sonuna dikkatlice kadar okuyun!

Dış Cephe Boyama Uygulamasında Dikkat Etmeniz Gerekenler!

  1. Dış cephe boyanızın hangi kalitede olacağına karar verin.
  2. Boyanacak dış cephe yüzeyini kontrol edin.
  3. Doğru rengi seçin.
  4. İhtiyacınız olan boya miktarını hesaplayın.
  5. İhtiyacınız olan dış cephe boyama malzemelerini hazırlayın.
  6. Boyanacak dış cephenin yüksekliği kontrol edin ve tedbirleri alın.
  7. Doğru uygulama sıcaklığı ve boyama mevsimi olduğuna emin olun.
  8. Dış cephe boyama uygulaması yapmadan önce gerekli yalıtımları yaptırın.

Dış Cephe Boyama Aşamaları

Yukarıda dış cephe boyası uygulamadan önce yapmanız gerekenleri listeledik. Şimdi, bunları daha detaylı anlatalım. Böylece, doğru dış cephe boyama uygulamasını yapabilir ve dış cephe boyanızın uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

1-Dış Cephe Boyanızın Hangi Kalitede Olacağına Karar Verin

Neredeyse tüm boya markaları hem ekonomik hem de; yüksek kaliteli dış cephe boyaları üretirler. Boya markaları, tüm tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap vermek adına böyle bir üretim stratejisi içindedirler. Dolayısıyla, “şu markanın dış cephe boyası daha iyidir” gibi bir yorum yapmak yanlış olacaktır.

İster usta olun ister ev sahibi, dış cephe boyamaya önem veriyorsanız, üst sınıf dış cephe boyalarını kullanmalısınız. Tabi tüm markaların üst sınıf dış cephe boyalarını bilmek zor olabilir. Çoğu zaman fiyatlarda yanıltıcı olabiliyor. Dış cephe boyalarının kaliteleri hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “En iyi dış cephe boyası hangisi?” yazımızı okuyabilirsiniz.

2-Boyanacak Dış Cephe Yüzeyini Kontrol Edin

Dış cephe boyamada dış cephe boyasının kalitesi kadar, yüzeyin ne kadar sağlam olduğu da önemlidir. Sağlam olmayan, dökülen ve yıpranmış dış cephe duvarlarına direkt boyama yapılması çok yanlıştır.

Dış cephe boyaması yapılmaya başlamadan önce ilk yapılması gereken ilk şey, boyanacak yüzeyin kontrolüdür. Duvar yüzeyinin yıpranmamış olması ve sağlam olması gerekir. Ayrıca, duvar yüzeyinde çatlak, delik ve yarıkların tamir edilmesi gerekiyor. Bu tamiratları dış cephe tamir sıvaları ve dış cephe duvar macunları ile yapabilirsiniz.

3-Doğru Rengi Seçin

Dış cephe boyasında renk daha dekoratif amaçlı ve zevke göre seçilir. Fakat, bazı dış cephe renklerinin daha dayanıksız olduğunu biliyor muydunuz? Evet, dış cephe boyanız her ne kadar üst kalitede olursa olsun; rengin dayanıklılık süresinde etkisi de vardır.

Zevkinize göre dış cephe rengi seçmeden önce, şu uyarımızı değerlendirin! Dış cephe boyaları, dayanıklı olmaları için üretilse de, güneşin yakıcı sıcağından mutlaka etkileneceklerdir. Uzun süre güneş alan dış cephelerin renginde solma ve beyazlaşmalar meydana gelir. Peki bu durum en çok hangi renklerde oluyor?

Dış cephede güneşten en çok etkilenen renkler ışığı yansıtmayan renklerdir. Yani, koyu renkler. Siyah, antrasit, lacivert, kırmızı, füme, bordo gibi koyu renklerin dayanıklılığı diğer renklere göre daha azdır. Bu nedenle, dış cephe boyamada açık ve orta tonlar daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacaktır.

4-İhtiyacınız Olan Boya Miktarını Hesaplayın

Dış cephe boyaları iç cephe boyalarından çok daha az alan boyar. “Dış cephe ve diğer boyaların boyama alanı hakkında bilgi almak için, hangi boya kaç m2 boyar? yazısını okuyabilirsiniz.” Dış cephe boyamada boyanacak alanı hesaplarken, tüm duvarları tek tek hesaplayıp, toplamını alın. Pencereler ve kapıların metrekaresini de alıp genel boyama alanından düşün ki net boyama alanı ortaya çıksın.

5-Dış Cephe Boyama Malzemelerini Hazırlayın

Dış cephe boyama yaparken, boyanız ile birlikte bazı yardımcı malzemelere ihtiyacınız olacak. Bu malzemeler doğru olursa, hata payınızı azaltır ve sizi hızlandırır.

  • Dış cephe rulosu. (Uzun ipli)
  • Gerekiyorsa astar boya.
  • Kenar kestirme fırçası.
  • Gerekiyorsa boya eleği.
  • Merdiven, iskele v.b.
  • Gerekiyorsa, yeterli uzunlukta uzatma sap.

6-Yüksekliği Kontrol Edin ve Tedbirleri Alın

Dış cephe boyamalarında genellikle merdiven, iskele ve uzatma sap kullanılır. Yüksek duvarlarda ve çok katlı evlerin dış cephesini boyarken yüksekliği hesaplayın.

3,4,5,6 metre uzatma sapları boya rulosunun ucuna takabilirsiniz. Fakat, uzatma sap ne kadar uzun olursa, boyamak o kadar zor olacaktır. Uzun saplar esner, hareket kabiliyetinizi kısıtlar ve uzaktan boyamak hatalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle, dış cephe boyama yaparken, merdiven kullanılır, hatta iskele kurulur. Bu sayede, dış cephe boyamayı yakın mesafeden daha kolay yapabilir ve olası hataların önüne geçebilirsiniz.

7-Doğru Uygulama Sıcaklığı ve Mevsimi

Özellikle dış cephe boyama uygulamalarında ortam sıcaklığı, yüzeyin kuru ve temiz olması önemlidir. Dış cephe boyaları, çok soğukta ve çok sıcakta yapılmaz.

Kış aylarında iç cephe boyaları uygulanabilir. Fakat dış cephe boyalarında bu kural geçerli değildir. Soğukta uygulana dış cephe boyaları çok geç kuruyacaktır. Tüm dış cephe boyalarının uygulama sıcaklığı ambalajının üzerinde yazar.

Sıcakta da dış cephe boyamak, dış cephe boyama uygulamaları için risklidir. Güneşin direkt olarak vurduğu anda dış cephe boyası yapmayın! Gölge alan kısımları boyayın. Bu sayede, boyarken balonlama ile karşılaşmazsınız.

8-Dış Cephe Boyama Uygulamasından Önce Gerekli Yalıtımları Yaptırın

Dış cephenizi boyamadan önce ısı ve su yalıtımlarının tümünün yapılması gerekiyor. Gerekli ısı, ses ve su yalıtım malzemelerinin uygulamasını dış cephe boyasından önce yapmalısınız. Bu malzemeler için gerekli metraj hesabını boya hesaplar gibi yapabilirsiniz.

Dış Cephe Nasıl Boyanır?

dış cephe boyası nasıl yapılır
Dış cephe nasıl boyanır?
  • Dış cephenizi boyamaya başlamadan önce, yukarıda bahsettiğimiz hazırlıkları tamamlayın ve gerekli önlemleri alın.
  • Duvar yüzeyini kontrol edin. Varsa delik ve çatlakları dış cephe duvar macunu veya dış cephe sıvası ile doldurun. Kurumasını bekleyin.
  • Daha önce hiç dış cephe boyası yapılmamış bir duvar boyayacaksanız, 1 kat binder astar uygulayın.
  • Daha önce boyanmış fakat, duvarda renk değişikliği yapmak istiyorsanız; dış cephe örtücü astar veya dış cephe geçiş astarı uygulayın. Bu sayede, boya hem iyi tutacak hem de rengi kolay kapatabileceksiniz. (Bu astarları binder astardan sonra kullanmak daha iyi sonuç almanızı da sağlayacaktır.)
  • Astarın iyice kurumasını bekleyin. (En az 5-6 saat)
  • Astar kuruduktan sonra ilk kat dış cephe boyanızı uzun ipli bir rulo ile uygulayın.
  • Yaklaşık olarak 5-6 saat sonra ikinci kat dış cephe boyanızı yapın. (En az 2 kat uygulama yapmalısınız. İsteğe bağlı olarak, katlar arası 5-6 saat beklemek kaydı ile 3-4 kat da boyayabilirsiniz.

Sılça Sorulan Sorular

Aşağıda dış cephe boyama ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.

Dış Cephe Boyası Kaç Kat Sürülür?

Dış cephe boyası kaç kat sürülür? Boya üretici firmaları hem iç hem de dış cephe boyalarını en az 2 kat sürülmesini öneriyor. Ayrıca boyadan önce 1 kat da astar yapılmasını öneriyorlar. Yani iyi bir dış cephe boya uygulaması için en az 3 kat boya yapmalısınız.

Dış Cephe Boyası Nasıl İnceltilir?

Türkiye’de dış cephe boyaları yaklaşık olarak %10, %15 inceltiliyor. Yine de dış cephe boyanızı inceltmeden önce mutlaka ambalajının üzerindeki, üreticinin tavsiye ettiği inceltme oranına ve diğer önerilere uyun.

Dış Cephe Hangi Boya İle Boyanır?

Dış cephe boyama uygulaması, dış cephe için üretilen özel dış cephe boyaları ile yapılmalıdır. Tüm inşaat boyası üreticilerinde özel dış cephe boyaları vardır. İç cephe boyası, plastik boya veya tavan boyası ile dış cephe boyanmaz.

Astarsız Dış Cephe Boyanır Mı?

Dış cephe boyamada esas olan boyanın uzun süre yüzeyde kalması, soyulmaması ve zorlu hava koşullarına dayanmasıdır. Özellikle dış dephe boyaması yapılırken astar uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Astar yapılmamış dış cephe boyalarının ömrü kısa olur. Yüzey boyayı çok emer. Boya sarfiyatı artar ve boyanın yüzeye yapışma potansiyeli düşük olacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir