
Eğer bir bahçe mobilyanız varsa, Tik yağı (teak oil) kullanabilirsiniz. Bahçe mobilyaları Tik, Okaliptüs ve Bambu gibi sert ağaçlardan yapılır. Bu sert ağaçları korumak için, birçok sentetik, su bazlı koruyucu ya da vernik olsa da; doğal olduğundan genellikle tik yağı tercih edilir. Ayrıca, meşe, maun, ireko, gül gibi ağaçlarda da kullanılabilir. Şimdi, tik yağı nedir, tik yağı ne işe yarar? daha detaylı anlatalım. Ardından tik yağı nasıl kullanılır ve tik yağı nerede kullanılır? başlıklarına geçelim.
Tik Yağı Nedir?
Tik yağı nedir, tik yağı ne demek? Tik yağının diğer ahşap koruma ürünlerinden en büyük farkı doğal olmasıdır. Doğal yollardan elde edilen bu yağ, bahçe mobilyaları için hem sağlıklı bir koruma aracıdır, hem de uzun ömürlüdür.
Bambu ağacı, tik ağacı, okaliptüs ağacı gibi ağaçlardan yapılan bahçe mobilyaları tik yağı ile yağlanarak güneş ışınlarına ve yağmura karşı korunmuş olur. Ayrıca, maun, meşe, gül, ireko gibi ağaçları koruyarak zamanla çatlamasını ve grileşmesini önler. Eskimiş, rengini kaybetmiş, yıpranmış ağaçlar bakım yapmak ve beslemek için idealdir.
Tik Yağı Nedir, Tik Yağı Ne İşe Yarar, Tik Yağı Özellikleri

Tik yağı (teak oil) özellikleri bakımından verniklerden farklıdır. Tik yağının özelliklerini ve verniklerden farkını aşağıda sıraladık. Bu sayede tik yağı nedir, tik yağı ne işe yarar? daha kolay anlaşılabilir.
- Tik yağı, aynı zamanda ahşap mobilyaları haşerelere karşı korur. Tik yağı, koruyucu verniklerden farklı olarak, ahşabın sadece yüzeyinde kalmaz, ahşabı içeriden de korur. Parlamaz, doğal bir görünüm oluşturur.
- Daha detaylı anlatmak gerekirse, vernik ahşabın yüzeyinde bir tabaka oluşturur. Fakat tik yağı, ahşap tarafından emilir. Ahşabın gözeneklerine de işlerken içeriden de koruyarak zararlı haşereler için de koruma sağlar.
- Yukarıda bahsettiğimiz gibi tik yağı doğal yağların karışımından elde edilmiş bir ahşap bakım yağıdır.
- Tik yağı ahşaba uygulandıktan sonra, ahşabın rengi tazelenir. İçinde renklendirici olmasa da bu tazeleme sonucu rengi açılır.
- Tik yağı mantar ve tahta kurdu gibi haşereler için mükemmel bir koruma sağlar.
Tik Yağı Çeşitleri
Tik yağları genellikle renksizdir. Renksiz olarak kullanır. İçerisine katılan renk pigmentleri doğallığını bozabilir. İstenirse üniversal renk tüpleri ile hafifçe renklendirme yapılabilir. Fakat, doğal ve sağlıklı formunu koruması için, tik yağını renklendirilmesini tavsiye etmiyoruz.
Tik yağlarını sıvı ve sprey şekilde bulabilirsiniz. Tik yağının iyi bir koruma sağlaması için, bez, üstüpü veya sünger ile ahşaba iyice yedirilmesi gerekir. Bu nedenle, sıvı tik yağlarını tavsiye ediyoruz. Şimdi sprey ve sıvı tik yağı nasıl kullanılır? gözden geçirelim.
Tik Yağı Nasıl Kullanılır?

Tik yağı nasıl kullanılır? anlatmaya başlamadan önce, daha önce üzerine vernik ve boya yapılmış bir mobilyanın üzerine tik yağı yapılamayacağını belirtelim. Çünkü, vernik ve çeşitli boyalar ağacın tik yağını emmesini engelleyecektir.
- Tik mobilyanızın tik yağını emebilmesi için üzerindeki toz, pislik ve farklı yağları temizleyin. Tik temizleyici özel ürünler de kullanabilirsiniz. (Selülozik tiner ile hafifçe ıslatılmış bir bez de olur.) Temizlenerek çıkmıyorsa, ince zımpara yapın. Kuru bir bez ile çıkan tozu silin. (Mobilya üzerinde boya, vernik varsa; zımpara kesinlikle gerekiyor.)
- Tik yağı fırça, bez, üstüpü, sert sünger ile uygulanabilir. Uygulamayı ahşabın damarları boyunca yapın. Tik yağı üreticileri tik yağı kullanımı 2 kat tavsiye ediyor. Tik yağı uygulamasını 24 saat ara ile 2 kat yapın.
- Uygulamayı vernik gibi yapmayın, fırçayı aynı bölgede birkaç gez gezdirerek ahşabın tik yağını emdiğine emin olun.
- Uygulamadan yarım saat sonra, fazla yağları temiz bir bez ile silebilirsiniz.
Tik Yağı Kullanımı

- Yeni alınmış bir bahçe mobilyasına tik bakımı yapmak gerekmiyor. Fakat, her sene kontrol edin. Gerekiyorsa tik ile mobilyanızı he sene ya da 2 sene de 1 yağlayın.
- Çok sıcakta ve yağmurlu havalarda uygulama yapmayın.
- Tik yağları herhangi bir inceltme gerektirmez. Kullanıma hazırdır.
- İyi bir tik yağı kokusuzdur, ahşabın doğal formunu bozmaz.
- 1 litre tik yağı ile 4 sandalye ve bir küçük ahşap masayı yağlayabilirsiniz.
Sert hava koşulları bulunan bir bölgede yaşıyorsanız, uzun süre kullanmadığınız bahçe mobilyalarınızı kaldırın. Yağlayıp kaldırmak en iyisidir.
Bahçe mobilyanızın emprenye veya verniksiz ahşap koruyucuyla da iç bakımını yapabilirsiniz. Fakat, vernikli ahşap koruyucu uygularsanız üzerindeki vernik tabakası artık tik yağının içeri işlemesini engelleyecektir. Hatta yüzeyde de tutunmasını engeller.
Bazı Tik Yağı Markaları
- Hemel Tik Oil (sprey ve sıvı)
- Caparol Tik Oil
- Permolit Tik Yağı
- Cuprinol Wood Art Teak Oil
- Ünlü Teak Oil
- Clou Teak Oil
- Polisan Tik Yağı (sprey ve sıvı)
- Dyo Massiveline Tik Yağı
Deck’in üstüne tik yağı süreceğim. Deck 7 aydır herhangi bir koruma olmadan dışarda. Fakat buna rağmen yıpranma veya göze çarpan bir leke yok. Yağlamadan önce selülözik tinerle silip pütürlü yerleri zımpara ile geçtikten sonra yağlamayı düşünüyorum. Sorun şurda; sadece selülözik tiner temizliğe yeter mi? Başka yapmam gerekenler var mı? Yağlamayı sünger rulo ile mi yapsam, bezle mi, yoksa başka birşeyle mi? Hangisi daha iyi olur.
Emre Bey,
Deck üzerine daha önce herhangi bir boya v.b. uygulaması yapmadıysanız, selülozik tiner kullanmayın.
Sadece, ince bir zımpara yapın, çıkan tozu alın. Deck verniği yoksa tik yağı kullanabilirsiniz. Yağlamayı bir sünger parçası ile elinizle yapın.
İyice yedirin. Rulo fırçadan ziyade, sünger veya üstüpü kullanarak iyice yedirin. İsterseniz, ertesi gün yağlama işlemini tekrarlayabilirsiniz.
Merhaba, tik ağacından masayı akrilik boya ile kiremit renge boyadım pek araştırmadan aslında tik yağı uygulamak gerekiyormuş. Zımparalayıp tik yağı uygulasam yeterli gelir mi?
Onur Bey,
Ham ağaca kadar zımpara yaparsanız olur. Fakat, bunun için zımpara makinası gerekiyor. El zımparası ile zor olur. Eğer şu anki renkten memnunsanız, üzerine su bazlı akrilik vernik uygulayıp koruma sağlayabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim masanın alt kısmını deneyeyim yapabilirsem devam edeyim?
Merhaba, tık yağı sürdükten sonra ahşap üstüne boyama yapılır mı? Yapılırsa ne tür bir boya kullanmalıyız.? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Aysel Hanım,
Tik yağı sürdükten sonra, yüzeyde yağ kalmaması gerekir. Ahşap yağı iyice çekmeli ve yüzeyde yağ kalmamalıdır.
Maun, meşe, ceviz gibi doğal ahşap renklere boyamak için, sentetik esaslı vernikli ahşap koruyucu kullanabilirsiniz.
Ayrıca, beyaz, krem, bej gibi renklere boyamak için su bazlı genel maksatlı (multi surface) akrilik boyaları kullanabilirsiniz.
Dış mekanda kalacaksa, boyası kuruduktan sonra, üzerine akrilik vernik uygulayın ki, boya kısa sürede deforme olmasın.
Yukarıdaki boyama işlemlerinden biri uygulamak istiyorsanız, tik yağı uygulamanıza gerek yok. Sadece, yüzeyde kir varsa temizleyin veya ince bir zımpara yapın.
Merhaba,daha önce teak yağını uyguladığımız yüzeye, hafif reklendirerek(beyaz) tekrar teak yağı uygulamak istiyoruz.içerisine hangi cins boyayı kullanmamız doğru olur?tşk iyi çalışmalar.
Merhaba Güven,
Bu tip bir uygulamayı önermiyoruz. Bunun yerine beyaz renk ahşap koruyucu uygulayabilirsiniz. Vernikli olursa daha iyi koruma sağlayacaktır.
Veya beyaz genel maksatlı bir boya ile boyayıp (multi surface akrilik boyalar) üzerine mat, yarı mat veya parlak akrilik vernik uygulayabilirsiniz.
Yine de içine renk katmak isterseniz, sentetik boyalar ile deneyebilirsiniz.
daha önce ireko mobilyalar üzerinde vernik gibi parlak bir malzeme kullanılmış ve rengide açık ahşap renginde idi. ürünlerden sadece birini zımpara yaparak zım tic yağı uygulama ve rengi çok koyulaştı. diğerlerinden çok koyu hal aldı. nedeni ne olabililir. yağın rengi naturel.
Mustafa Bey,
Şeffaf da olsa tik yağlarını sürdüğünüzde tazelenmeden dolayı yüzeyde bir koyulaşma olabilir. Ayrıca, eski verniği tamamen zımpara yapamadığınız için de olabilir.