
Bu yazımında ses yalıtımı nedir, ses yalıtım malzemeleri nelerdir, ses yalıtım malzemelerinin özellikleri nelerdir, en iyi ses yalıtım malzemeleri nelerdir? detaylıca anlatacağız. Ses yalıtım malzemesi alırken, sizin için en doğru olanını tercih etmeniz için yardımcı olacağız. Eve ses yalıtımı yaptırmak istiyorsanız, doğru ses izolasyon malzemesini seçmelisiniz.
Ses yalıtım malzemeleri çeşitleri çok fazladır. Örneğin: Evin içinden ses yalıtımı, bina dışından ses yalıtımı, parke altı ses yalıtımı, müzik odaları ve sinema salonları için yapılan ses yalıtım malzemeleri. Tercih yapmadan önce, ses yalıtımı türleri hakkında bilgi sahibi olmak, doğru malzemeyi satın almanızı kolaylaştıracaktır.
Ses Yalıtımı Nedir?
Ses yalıtımı nedir? Ses yalıtımının asıl amacı; gürültü kirliliğini engellemektir. Bir çoğumuz yüksek sesten rahatsız olur.
Ses yalıtım malzemeleri insan sesi, enstrüman sesi, iş makinesi sesi, araç sesi gibi istenmeyen yüksek sesleri kısmen veya tamamen engellemeye yardımcı olur.
Doğru bir uygulama ve malzeme ile başarılı bir ses yalıtımını yapılabilir. Yani, içeriden veya dışarıdan farklı seslerin yalıtım yapmak için doğru ses yalıtım malzemesini kullanmak gerekir.
Bazı ses yalıtım malzemeleri içerideki sesin çıkmasını engeller, bazıları da dışarıdaki sesin içeri girmesini engeller. Bu nedenle doğru malzeme ile ses yalıtmı yapmak önem kazanıyor.
Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
Yukarıda anlattığımız gibi ses yalıtımı için bir çok ses izolasyon ürünü var. Doğru ürünü kullanmak ses yalıtımında önemlidir. Sizin için ses yalıtım malzemelerini araştırdık. Ses yalıtım malzemeleri nelerdir ve bu ses yalıtım malzemelerinin özellikleri nelerdir aşağıda ayrı-ayrı anlattık.
Piramit Ses Yalıtım Süngeri Nedir?

Piramit ses yalıtım levhasının üzeri, yumurta kutusu gibi küçük piramitlerden oluşur.
Akustik sesi dağıtma özelliğine sahip olduğundan genellikle müzikli eğlence mekanlarında kullanılır.
Sinema salonu ve disko gibi yerlerde içeriden yapıştırılan piramit ses yalıtım levhaları akustik sesi dağıtarak sesin dışarıya çıkmasını engeller.
Evinizde küçük bir ses stüdyosu oluşturmak veya komşularınızı rahatsız etmeden müzik yapmak istiyorsanız, piramit ses yalıtım levhaları tam size göre.
Piramit ses yalıtım levhası yapıştırıldıktan sonra üzeri sıva harcı ile sıvanmaz. Piramit kısımları dışarıda kalacak şekilde duvara ses izolasyon yapıştırıcısı veya sünger yapıştırıcısı ile yapıştırılır. Ayrıca yanmaz bir malzemedir. Ateş ile teması halinde tozlaşıp kurur.
Rulo Ses Yalıtım Levhası Nedir?

Rulo ses yalıtım levhası düz bir şekle sahiptir. Rulo şeklinde satılır. İçeriden ses çıkışını ve dışarıdan ses girişini engeller.
Genellikle sinema salonlarında ve tiyatrolarda kullanılır. Üzeri sıvanabilir veya açık kalabilir.
Rulo ile satıldığından büyük alanlara ses izolasyonu yapmak için daha ekonomik olabilir. Bir odaya hızlıca ses yalıtımı yapmanın pratik yoldur.
Sünger Ses Yalıtım Plakası Nedir?

Rulo ses yalıtım levhasına çok benzer, foamboard şeklinde düz, dikdörtgen bir ses yalıtım plakasıdır.
Kalınlığı ve renkleri değişken olabilir.
Genellikle siyah olmasına rağmen farklı renklerde de üretiliyor. Hatta renklendirilip, üzerine kumaş kaplanıp satışa sunuyor.
Taş Yünü Ses Yalıtımı Nedir?

En iyi ses ve ısı yalıtım şeklidir. Genellikle 3 cm.ve 5 cm. kalınlığında bulunur.
Daha çok, binaların inşaatı sırasında dış cepheden ısı ve ses yalıtımı için uygulanır. Bir binaya veya müstakil bir eve ses yalıtımı yapmak için en etkili yöntemdir.
Döşenmesi diğer ses yalıtım levhalarından farklıdır. Levha ortadan kesilerek bir tam, bir yarım şeklinde döşenir. Yapıştırma esnasında üstteki levha ile altta kalan levha aynı hizada olmaz, T şeklinde yapıştırılır. Rulo veya plaka şeklinde satılır.
Mantar Ses Yalıtım Plakası Nedir?

Mantar ses yalıtım plakaları ve ruloları, ses, titreşim, ısı izolasyonu için kullanılabilir.
Bir halının altına, parkenin altına hatta koşu bandının altına uygulanabilir.
Bazı türleri kauçuk ile birleştirilip satışa sunuluyor.
Parke Altına Ses Yalıtımı Yapmak

Standart olarak parkenin altına ses ve ısı izolasyonu için parke altı şiltesi yapılsa da bu sizin için yeterli olmayabilir.
Yoğun kullanım alanlarında özellikle topuklu ayakkabı sesinin alt katlara ulaşmaması için parkenin altına extra bir ses yalıtım malzemesi kullanmak gerekebilir.
Topuklu ayakkabı ve benzeri sesleri kesmek için parke altına sıkıştırılmış strafor veya mantar plakalar uygulanabilir. Bu plakaların ses ve ısı izolasyonuna büyük katkısı olacaktır.
Ses Yalıtım Levhalarını Yapıştırmak
- Isı izolasyonu sünger ve levhaları için özel üretilmiş yapıştırıcılar kullanılmalıdır. Taraklı mala ile yapıştırıcı duvara veya yere yayılarak yalıtım plakası yapıştırılır.
- Yapıştırıcı kuruduktan sonra ses yalıtım levhası üzerine özel foamboard dübeli atılabilir.
- Yapıştırma yapılırken birleşim yerlerinde boşluk kalmaması sağlanmalıdır.
- Isı ve ses levhaları aynı yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Bu yapıştırıcılar çimento esaslı, elyaf takviyeli yapıştırıcılardır. 25kg.lık bu yapıştırıcıların 1 tanesi yaklaşık 5m² için yeterlidir.
- İsteğe göre ses yalıtım levhası üzerine sıva veya alçı yapılabilir. Boya yapılacaksa, sıva veya alçıdan sonra yüzeyin emiciliğini azaltmak için astar atılabilir.
- Küçük bir alanda birkaç ses yalıtımı plakası yapıştırmak için sünger yapıştırıcısı, kontakt yapıştırıcılar kullanılabilir.
Oda veya evin içindeki sesin dışarı çıkmasını engellemek ile dışarıdan gelen sesi yalıtmak farklı şeylerdir. Bu nedenle eve ses yalıtımı yapmak için doğru malzemeyi kullanmak önemlidir.
Merhaba, ev masa tenisi masasi koyup oynayacagiz ayni oda da elektro gitar amfisi de mevcut..
Ne önerirsiniz?
Yazdiklariniza dayanarak soyle dusundum: yere yani tabana mantar ses izalasyonu,duvarlara piramit ses izalasyonu.bunlar uygun mu? Tavan ne yapmak gerek…cift camli pvc lere birsey yapmak gerekmez herhallde degil mi? Birde panel kapiya birsey yapmalimiyim.kapiyada piramit mi yapayim.piramit , rulo ve sunger ses izalasyon malzemelerinin farki nedir? Hangisi daha iyidir?
Merhaba Hayrullah Bey,
Evet, tabana mantar ses izolasyonu, yan duvarlara, tavana ve kapı üzerine de piramit ses izolasyon malzemesi kullanabilirsiniz.
Esnek olduğundan, kapı için de pramit uygundur. Piramit ses izolasyon malzemeleri daha çok içerideki sesin dışarı çıkmasını engellek içindir.
Rulo ise her ikisi için kullanılsa da içerdeki sesin dışarı çıkmaması için piramit daha etkilidir.
Merhaba, benim evin çocuk odası ile karşı evin çocuk odasının duvarı ortak. Sadece tuğla örüldü herhangi bir ses yalıtım malzemesi kullanılmadı. Benim evin içinde duvara ne yapılabilir. Kendi duvarıma köpük yapıştırsam yeterli olur mu? Karşıdan çok ses geliyor. Bunun için tavsiyelerinizi bekliyorum inşallah
Ömer Bey,
Kendi duvarınıza köpük yapıştırırsanız bir miktar faydası olur. Fakat, köpükler daha çok ısı izolasyonu içindir.
Köpük yapıştırmadan önce, altına siyah ses izolasyonu plakalarını yapıştırabilirsiniz.
HAVA TANKI- 530 LİTRE
MOTOR GÜCÜv- 5,5 HP
SİLİNDİR ADEDİ – 3X90 mm
HAVA ÜRETİMİ – 770 LİTRE/DAKİKA
HAVA BASINCI – 8 BAR
özelliklerinde bir kompresörümüz var çok ses çıkarıyor. daire altı dükkanda bu kompresöre nasıl bir izolasyon fikri önerirsiniz? her türlü fikre açığız.
Muhammed Bey,
Üst kat daireye ses gitmesini engellemek istiyorsunuz galiba.
Kompresörün çevresini siyah ses yalıtım rulosu ile çevreleyebilirsiniz. Olmuyorsa ahşap veya metalden kasa yaptırıp onun üzerini kaplayın. Ayrıca, üst kata giden sesi azaltmak için tavana dekoratif strafor yapıştırabilirsiniz. Fakat, kalın ve sert olanlardan.
teşekkür ederim
Merhabalar
iki bungalow ev arası ses yalıtımı için ne önerirsiniz
Ahmet Bey,
Kauçuk rulo veya taş yünü kullanabilirsiniz.
Merhaba şuan yeni evimiz yapılıyor inşaat aşamadında,yatak odamız arka taraftaki dairenin salonuyla komşu.müteahhitimiz tuğlaların arasına taş yünü koydu ve ses yalıtımı için yeterli olacağını söyledi fakat ben yeterli olamayacağını düşünüyorum sizden fikir almak istiyorum.taş yünü yeterli olur mu yoksa ekstra bir ses yalıtımı uygulayalım mı
Çok teşekkürler
Emine Hanım,
Taş yünü, hem ses hem ısı yalıtımı için en iyi malzemedir. Yeterli olacaktır. Eğer, sonradan sisin için yeterli olmazsa, o duvara sıkıştırılmış strafordan, dekoratif duvar panellerini kullanabilirsiniz. Bir miktar daha faydası olacaktır. Hatta, bu panellerin arkasına sesi kesen kauçuk malzemeleri de uygulayabilirsiniz.
Yazınızda sesin dışarı çıkmasını engellemek ve dışarıdan gelen sesi engellemek olarak iki farklı katogoriden bahsetmişsiniz ben dışarıdan bana gelen sesi engellemek için hangi malzemeyi kullanmalıyım ikinci sorumda evim dubleks tavan alçıpan tavan içinde hangi malzemeyi önerirsiniz yine dışarıdan gelen ses için teşekkür ederim
Semih Bey,
Dışarıdan uygulama yapacaksanız, duvarlar için, cam yünü ve taş yünü kullanılır. Tavan içine ise, kauçuk, rulo ses yalıtım malzemeleri sizin için daha uygun olacaktır.
Bodrum katında hobi amaçlı marangoz işleri yapmaktayım, kullandığım aletler arasında ciddi gürültü yapanlar var ve üst komşum ciddi rahatsız olmakta. Gürültülü aletleri kullandığım bir odaya ses izalasyonu yapmak istiyorum. Üst komşuma hiç ses gitmemesi için önereceğiniz en iyi yalıtım nasıl olabilir, sadece tavana uygulamam yeterli olurmu. Hem pratik hem sıfır ses izalasyonu için çokta pahalı olmamak kaydıyla (?) tavsiyenizi yardımınızı rica ediyorum ? ? ?
Yusuf Bey,
Piramit akustik süngerleri kullanabilirsiniz. Tavana yapıştırdığınız süngerlerin oldukça faydası olacaktır.
Yeterli olmazsa, sonradan yan duvarlara da yaparsınız.