Derz Dolgu Su Geçirir Mi?

derz su geçirir mi
Derz dolgu su geçirir mi?

Birçok evin ıslanmaya meyilli banyo, mutfak, tuvalet gibi alanları fayans ile döşenmiştir. Fayansın suyu emmemesi ve kolay temizlenebilmesi ıslak zeminlerde kolaylık sağlar. Bir çoğumuz aynı özelliği derz dolgulardan da bekleriz.

Peki, silikonsuz ve silikonlu derz su geçirir mi, fayans arasıdan su sızar mı? Sizi şaşırtabilecek bazı cevapları aşağıda açıkladık. Ayrıca, sayfanın sonunda su geçirmeyen derz dolgular hangileri? listeledik.

Derz Dolgu Su Geçirir Mi?

derz dolgusu su geçirir mi
Derz su geçirir mi?

Derz arasından su sızar mı? Fayanslar su itici özelliğe sahiptir. Fayansın üzerindeki su, uzun süre bekleyebilir ve emilmez. Derzlerin de aynı özellikle olması beklense de; evlerde kullanılan birçok derz dolgusu suya dayanıklı değildir.

Fayans derz dolgu su geçirir mi? Günümüzde standart derz dolgularının yerini silikon katkılı derzler alımıştır. Birçok yapı markette ve hırdavatçıda rahatlıkla silikonlu derz dolgusu bulabilirsiniz.

Evet, silikonlu derz dolgular, standart derz dolgulara göre çok daha dayanıklı, su emme direnci yüksektir ve esnektir. Fakat, yine de silikonlu derz dolgular, suyu çok uzun süre yüzeyde tutamazlar.

Silikonlu Derz Dolgu Su Geçirir Mi?

Silikonlu derz su geçirir mi? Üzerinde flex, extra flex veya silikonlu ibareleri yazan derz dolguları silikon katkılıdır. Silikonlu derz su geçirir mi? sorusuna direkt olarak cevap vermek gerekirse, evet standart sillikonlu derz dolguları su geçirir. Fakat, suya dayanıklıdır ve su emme direnci yüksektir. Silikonlu derzlerin silikonsuz derzlere göre su emme direnci oldukça yüksektir.

Daha detaylı açıklamak gerekirse; silikonlu derzin üzerinde su saatlerce, günlerce bekleyemez. Derz üzerinde çok uzun süre bekleyen su, derz tarafından emilecektir. Bu nedenle, derzlerin üzerinde suyun çok uzun süre beklemesine izin vermeden, derz dolguların üzerini kurulamalısınız.

Peki derz tarafından emilen su ne olur? Derzler tarafından içeri emilen su betonun içine ulaşır. Burada suyun buharlaşmasına fırsat olmadan derzden aşağıya sürekli su inerse, beton içinde biriken su, zayıf bir kısımdan alt kata akacaktır. Üst katın banyo veya tuvaletinden su akmasının nedenlerinden biri de budur. Derz üzerinde uzun süre su beklemesi, derzlerin üzerinde çatlamalar ve deformasyonlar oluşması alt kata su sızmasına neden olur.

Epoksi Derz Dolgu Su Geçirir Mi?

Epoksi esaslı derz dolgular çok dayanıklı malzemelerdir. Suya ve birçok kimyasal maddeye dayanıklıdır. Epoksi derz dolgular su geçirmezler. Ayrıca epoksi derz dolgular; aşınmaya, çizilmeye, darbeye dayanıklı derz dolgulardır.

Su Geçirmeyen Derz Dolgusu Hangisi?

su geçirmeyen derz
Su geçirmeyen derz dolgusu hangisi?

Eğer derzleriniz ve fayanslarınız henüz döşenmediyse, fayanstan önce sıvı su izolasyon malzemesi kullanabilirsiniz. Bu sayede, derzler su geçirse bile alt kata su inmeyecektir. Özel havuz derzleri ve epoksi derz dolgular su geçirmezler. Diğer derz dolgular suya dayanıklı olsa da bir süre sonra suyu emecektir. (Su izolasyon malzemeleri hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayrak, “Teras su yalıtımı nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Su Geçirmeyen Derzler

Su geçirmeyen derz dolgularını epoksi derz dolguları ve havuz derzleri olarak ikiye ayırdık ve aşağıda listeledik. Su geçirmeyen derz dolgu satın alırken bunları değerlendirebilirsiniz.

Su Geçirmeyen Epoksi Derz Dolguları

  • Kalekim Epotec+ (Epoksi)
  • KYK Mega Epoksi D501 (Epoksi)
  • Teknobond 700 epoksi derz dolgu ve yapıştırıcı
  • Mapei Kerapoxy epoksi derz dolgu
  • Weber Ep800 epoksi derz dolgu
  • Master Tile epoksi derz dolgusu
  • Ardex Rg 12 epoksi derz dolgusu
  • Bars Proepo Max440
  • HDM PU 2k epoksi derz dolgusu

Su Geçirmeyen Havuz Derz Dolguları

  • Kalekim Fugapool 2900
  • Teknoderz EX Pool
  • Fugafix Pool
  • Vitra Fix Pool
  • Newkim 20304-D
  • Master Tile JF 565
  • Weber Joint Hr Flex

(Gerçek su geçirmeyen derz dolgular, epoksi derz dolgulardır. Daha sonra sırasıyla; havuz derz dolguları, standart silikonlu derzler dolguları gelir.

Derzlerden Su Sızması Nasıl Engellenir?

derzlerden su sızıyor
Derzlerden su sızması nasıl engellenir?

İnşaat aşamasında banyo ve tuvaletlerin zeminine fayans döşenmeden önce su izolasyonu yapılmalıdır. Bir çok eski binada banyolara yapılmayan su izolasyonları, derz aralarından alt kata kolayca su sızmasına neden olur.

Derzlerden su sızıntısını engellemek için, derz izolasyon sıvılarını kullanabilirsiniz. Bu sıvılar sadece derzlere uygulanıyor ve su izolasyon görevi görüyor. Fakat, 6 ay, 1 sene civarında kontrol edip tekrar yenilemeniz gerekebilir. (Örnek ürünler: Bars şeffaf su itici, Ceresit Ct 10, İzocardi derz koruyucu, sprey şeffaf ve renkli su yalıtım spreyleri.)

Fayans derzlerinden su sızmasını engellemenin diğer yolu da fayanslarınızı ve derzlerinizi tamamen kapatacak şeffaf izolasyon malzemelerini kullanmaktır. Epoksi esaslı bu malzemeler, fayanslarınızın üzerinde sert, dayanıklı, su geçirmez bir zemin oluşturur ve çok uzun yıllar dayanabilir. (Epoksi zemin boyaları, epoksi zemin kaplamaları, sıvı cam v.b.)

(Yukarıda yazılan uygulamalar ile ilgili ürün tercihi, uygulama hatası ve diğer anlaşmazlıklardan sitemiz sorumlu değildir. Yazımız genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir