Su Deposu Tamiri Nasıl Yapılır?

plastik su deposu tamiri
Su deposu tamiri

Su depoları zaman içinde deformasyona uğrayabilir veya darbeler nedeniyle hasar görebilir. Siz de hasar görmüş su deponuzu değiştirmeden önce tamir etmeyi düşünebilirsiniz. Plastik su deposu tamiri, polietilen su tankı tamiri, beton su deposu çatlak tamirini ve metal su deposu tamirini aşağıda anlattık ve hangi yapıştırıcıları kullanmanız gerektiğini açıkladık.

Su Deposu Tamiratı

su deposu tamiratı
Su deposu tamiratı

Su deponuz plastik, beton, metal veya plastiğin bir çeşidi olan polietilen olabilir. Su deponuz nasıl olursa olsun, tamir etmek için kullanacağınız yapıştırıcının deponuzun cinsine uyumlu olması gereklidir.

Su deponuz beton ise, sürme esaslı veya çimento esaslı çift bileşenli bir su yalıtım malzemesi kullanmanız gerekiyor. Fakat, delik su deponuz plastik veya polietilen ise, sürme esaslı yalıtım ve tamir malzemeleri işe yaramayacaktır. Plastik su deposundaki deliğin, plastik malzemeler için uygun bir yapıştırıcı ile tamir edilmesi gerekiyor.

Şimdi, detaylı olarak plastik, polietilen, metal, beton su depolarını tamir etmek için kullanabileceğiniz yapıştırıcıları ayrı ayrı anlatalım. Bu sayede, deponuz için doğru yapıştırıcıyı seçebilir, doğru tamiratı yapabilirsiniz.

Plastik Su Deposu Tamiri

plastik depo tamiri
Plastik su deposu tamiri

Delik veya çatlak bir plastik su deposunu tamir etmek için ilk aklınıza gelen kuvvetli bir yapıştırıcı kullanmak olabilir. Fakat, su depolarının çoğu yapıştırıcı tutmayan, polietilen malzemeden yapılmıştır. Yani, en kuvvetli plastik yapıştırıcıyı kullansanız bile, yapıştırıcı delik olan plastik deponuzu tutmayabilir.

Hasar görmüş bir plastik su deponuz varsa, birkaç yöntem ile onarabilirsiniz. Aşağıda plastik depo tamiri için kullanabileceğiniz yöntemleri sıraladık ve gerekli uyarılarımızı yaptık.

Plastik Depo Tamiri Nasıl Yapılır?

plastik su deposu tamiri
Plastik depo tamiri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok su deposu polietilen malzemeden yapılıyor. Bu da birçok yapıştırıcının tutmasını engelliyor. Birçok yapıştırıcının arka kısmında polietilen, polipropilen ve teflon hariç yazar. İşte bu malzemeler ile yapılan su depoları, yapıştırıcıların depo yüzeyine tutmasını engelliyor.

Peki, plastik su tankı tamiri için ne yapmalısınız? Plastik depoların tamirinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar; deponun hangi plastik çeşidi ile yapıldığı, deponun büyüklüğü ve deliğin büyüklüğüdür.

1) Plastik Deponun Cinsi

Plastik deponuz polietilen değilse, ve çok küçükse, aynı türde bir plastik yama yapıştırarak tamir edebilirsiniz. Ayrıca, özel plastik yapıştırıcılar kullanarak küçük çatlak ve delikleri kapatabilirsiniz. Örnek yapıştırıcılar: Bison Plastic, Loctite Plastik v.b. “İlgili yazı: plastik yapıştırma.”

1) Deponun Büyüklüğü

Eğer plastik deponuz birkaç tonluk ise, plastik yapıştırıcılar işe yaramayabilir. Çünkü yarık ve delikler büyük basınca maruz kalır. Büyük depolar su dolu iken esneme yaparak yamayı atabilir ve yapıştırılan kısmı tekrar ayırabilir. Kısacası, yapıştırıcı ve plastik yama kullanımı sadece su deponuzu atmadan önce deneyebileceğiniz bir yöntemdir.

3) Deliğin Büyüklüğü

Eğer deponuzdaki delik küçükse, (birkaç cm.) plastik su deponuzdaki deliğin tamiri için, epoksi macunları da kullanabilirsiniz. Eğer plastik su deponuz, küçük, çok sert, esnemeyen bir plastik malzemeden yapılmışsa, epoksi macunlar işe yarayabilir. Bu macunlar, hem yapıştırmak hem dolgu yapmak içindir. Fakat, tüm plastik depolarda işe yaramayacağını belirtelim. Epoksi macunlar da plastik su deponuzu atmadan önce denemek isteyebileceğiz bir yöntemdir.

epoksi macun
Kutuda epoksi macun

Çift bileşenli olan epoksi macun adından da anlaşılacağı gibi macun kıvamındadır. Yüzeyin kuru ve temiz olmasını sağlayın. Doldurmak ve yapıştırmak istediğiniz kısmı hafifçe zımpara yapın. Yapıştırıcının macunlarının elinizle 10 dakika karıştırın ve deliğe uygulayın. Yapıştırıcının 48 saat kurumasını bekleyin. Ardında suyu doldurabilirsiniz. (Yukarıda bahsettiğimizi gibi her depo için uygun olmayabilir.) “İlgili yazı: epoksi macun nedir?”

Polietilen Su Deposu Tamiri

polietilen su deposu tamiri
Polietilen su deposu tamiri

Fiber ve polietilen su deposu tamiri nasıl yapılır? Yukarıda bahsettiğimiz gibi polietilen malzemeler yapıştırıcı tutmaz. Bu nedenle, yama yapılması gerekiyor.

Polietilen bir su deposunu tamir edebilmek için, polietilen yamalarını ısıtarak kullanabilirsiniz, aynı özellikle bir polietilen malzemeyi üzerine ısıtarak yapıştırabilirsiniz veya araç tampon tamiri gibi tamir yapan tamircilerde plastik kaynağı yaptırabilirsiniz. Oto sanayi bölgelerinde polietilen kaynak yapanları bulabilirsiniz. Ayrıca, yama bantlarını kullanabilirsiniz. Şimdi, bu seçenekleri biraz daha detaylandıralım.

1-Polietilen Yamaları İle Polietilen Su Deposu Tamiri

Polietilen yamaları, polietilen malzemeleri tamir etmek için özel üretilmiş ithal malzemelerdir. Polietilen kaynak çubuklarını en kolay sanayi bölgelerinde veya sanal mağazalarda plastik kaynak veya polietilen kaynak çubuk adı ile bulabilirsiniz. Bu çubukları aldıktan sonra, delik kısmı temizleyin, iyice kurulayın. Delik kısma plastik kaynağı yerleştirin ve bir ısı tabancası veya plastik kaynak makinesi ile eriterek deliği kapatın.

2-Plastik Parça Kaynatmak

Plastik deponuzu tamir etmek için aynı özellikle bir plastik parçayı ısıtarak yapıştırabilirsiniz. Bu yöntem için de bir ısı tabancasına ihtiyacınız olacak. Plastik kaynağa göre biraz daha fazla vakit alan bu yöntem ile çatlak ve delik plastik su depolarınızı tamir edebilirsiniz.

Delik kısmı hafifçe zımpara yapın, kurulayıp temizleyin. Çatlaktan daha büyük bir plastik parçayı ısıtarak yüzeye yapıştırın. Her iki yüzeyin de iyice ısınması gerekiyor. Özellikle plastik yama iyice yumuşamalıdır. Yama iyice yumuşadıktan sonra, yine ısıtmaya devam ederek bir metal parçası, spatula veya mala ile iyice yırtığa bastırın. (Elinizin ısıdan etkilenmemesi için kalın bir eldiven takmayı ihmal etmeyin!)

3-Sanayi Kaynağı

Eğer bir oto sanayi bölgesine yakınsanız, tampon tamiri ve kaynağı yapan tamirciler deponuzu tamir edebilir. Plastik kaynağı kullanan tampon tamircileri daha düzgün ve hızlı bir şekilde polietilen ve plastik deponuzu tamir edebilir.

4-Yama Bantları

Tv ve internet reklamlarında arada bir karşımıza çıkan yama bantları, polietilen su depolarını tamir etmek için işe yarayabilir. Bu bantları yama bandı adı ile sanal mağazalarda ve Bauhaus gibi büyük yapı marketlerde bulabilirsiniz.

Suyu anında kesen bu bantlar işe yarıyor. Fakat, yama bandını kullanacağınız su deposunun çok büyük olması, (birkaç ton) yüksek basınç yaratarak, zamanla su sızmasına neden olabilir. Bu nedenle, yama bandının yapıştırıldığı depoyu zaman zaman kontrol etmek gerekiyor.

Beton Su Deposu Çatlak Tamiri

Beton su deponuzun tamiri için, hızlı kuruyan çatlak kapatıcı sıvaları ve sürme esaslı su yalıtım malzemelerini kullanabilirsiniz. Bu malzemeleri “hızlı priz alan toz tıkaç tozu” veya “hızlı priz alan tıkaç harcı” ismi ile bulabilirsiniz. Toz halinde olan bu malzemeler, 5-10 saniye içinde sertleşip deliği kapatabilir.

Beton su deposu tamiri için kullanabileceğiniz ikince seçenek ise, sürme esaslı yalıtım malzemeleri. Fakat bu malzemeleri kullanmanız için, yüzeyde su ve nem olmaması gerekiyor.

Metal Su Deposu Tamiri

epoksi macun
Epoksi macun

Metal bir su deposunu iki şekilde tamir edebilirsiniz. Birincisi, metal kaynağı, ikincisi ise epoksi macunlar. Her iki yöntem de doğru uygulandığında sonuç verecektir. Metal kaynağı, kaynak makinesi ve elektrotlar ile yapılan bir kaynaktır. Metal kaynak ustaları tarafından yapılır ve oldukça etkilidir. Epoksi macun ise, daha küçük delik ve yarıklar için uygundur. Metal su deponuza kaynak yaptırmadan önce epoksi macunları deneyebilirsiniz.

Epoksi macunlar, metal yüzeylere oldukça iyi tutunur. Bu nedenle, su deponuzdaki küçük delik ve çatlaklar için kullanabilirsiniz. Metal üzerindeki boya ve pasları zımpara yaparsanız, çok daha iyi tutacaktır. Epoksi macunu uyguladıktan sonra, suyu depoya doldurmadan önce, macunun 1 gün kurumasını bekleyin. Epoksi macunlar 15-20 dakikada kurusa da tam kemikleşmesi 1 günü bulabilir. “İlgili yazı: metal yapıştırma.” Yeni bir su deposuna ihtiyacınız varsa, modüler su deposu çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

1 Yorum

  1. Teşekkürler değerli bilgiler için. 50 litrelik atık su tankım, kapağıda taşıyan dairesel kaynatılmış kısmından sızdırma yapıyor, depo polietilen, tavsiyeniz üzerine, yama bantı kulanarak tamir etmeye çalışacağım.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir