Ayakkabı Nasıl, Neyle Yapıştırılır?

Ana SayfaYapıştırıcıAyakkabı Nasıl, Neyle Yapıştırılır?

Ayakkabı tabanı yapıştırma, ayakkabı topuğu yapıştırma ve spor ayakkabı tamiri gibi farklı ayakkabı yapıştırma tekniklerini detaylıca açıklıyoruz. Bu sayede, yırtılan ayakkabıyı yapıştırmak için doğru yapıştırıcıyı seçip, doğru yapıştırma yöntemini uyguyabilirsiniz.

Ayakkabı Yapıştırma

Ayakkabı yapıştırma.

Ayakkabı yapıştırma: Açılmış, yırtık bir ayakkabıyı yapıştırmak için öncelikle sağlam ve doğru yapıştırıcıyı seçmek gerekiyor. Böylece yapışma sağlam ve uzun ömürlü olabilir.

Ayakkabı yapıştırıcısını seçerken yırtılan veya kopan kısmın esnek mi, sert mi olduğuna dikkat etmelisiniz. Ayakkabının esnek kısımlarında esnek yapıştırıcı, sert kısımlarında ise sert bir yapıştırıcı kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır.

Ayakkabı Neyle Yapıştırılır?

Ayakkabı neyle yapıştırılır?
  • Japon yapıştırıcısı. Ayakkabının sert kısımları için acil durumlarda kullanılabilecek en iyi yapıştırıcıdır.
  • Jel japon yapıştırıcısı. Ayakkabının yumuşak kısımları için kullanılabilecek, darbeye dayanıklı bir yapıştırıcı çeşididir.
  • Kontakt yapıştırıcı. Ayakkabıların yumuşak kısımları ve ve tabanını yapıştırmak için kullanılan bir yapıştırıcıdır.

Spor Ayakkabı Ne İle Yapıştırılır?

Yırtık spor ayakkabısını yapıştırmak için en iyi yapıştırıcı jel japon yapıştırıcısıdır. Ancak spor ayakkabının tabanı yırtıldıysa, kontakt yapıştırıcı daha iyi bir seçim olacaktır.

Ayakkabı Tabanı Yapıştırma

Ayakkabı tabanı yapıştırma.

Ayakkabı tabanı neyle yapıştırılır? Ayakkabı tabanı yapıştırmak için en uygun yapıştırıcı, kontakt yapıştırıcıdır. Kontakt yapıştırıcı çeşitleri ayakkabıcıların kullandığı yapıştırıcılardır. Ayakkabı tamiri ve üretimi yapan kişiler ve firmalar kontakt yapıştırıcının çeşitlerini kullanırlar.

Derby kontakt yapıştırıcı esnektir.
Kontakt yapıştırıcılar esnektir.

Kontakt yapıştırıcı, temini en kolay yapıştırıcılardan biridir. Piyasada satılan ve üzerinde ayakkabı yapıştırıcısı yazan bir çok yapıştırıcı aslında kontakt yapıştırıcıdır. Fakat, bir çok kontakt yapıştırıcının üzerine “kontakt yapıştırıcı” yazmaz. Bazı kontakt yapıştırıcılar: Derby, Bally Vodaseal Kontakt, Bison Kit, Pattex Deri-Kauçuk-Ahşap v.b. “Detaylı bilgi için kontakt yapıştırıcı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Derb, Bally Tipi Kontakt Yapıştırıcı İle Ayakkabı Tabanı Nasıl Yapıştırılır?

Kontakt yapıştırıcılar ile ayakkabı tamiri yaparken, yapıştırıcıyı sürdükten sonra kopan kısımları hemen birleştirmeyin. Her iki yüzeye, ince bir fırça ile ince bir kat halinde sürüp, yüzeydeki solventin (gazın) uçmasını 3-4 dakika bekleyip yapıştırın. 24-48 saat civarında üzerinde ağırlık koyarak veya sıkıştırarak bekletin.

Kontakt yapıştırıcı ile ayakkabı tamiri yaparken, bekleme süresinden çok, ağırlık önemlidir. Ağırlık ne kadar fazla olursa, kilitlenme o kadar etkili olur. Sıkıştırma ile hem iyi bir kilitlenme sağlayabilir hem de yapıştırma süresini biraz daha kısaltabilirsiniz.

Spor Ayakkabı Yapıştırma

Spor ayakkabı yapıştırma.

Spor ayakkabı tamiri: Spor ayakkabıların ucu, üst burun kısmı ve tabanı esnektir. Spor ayakkabının yırtılan kısmı hareketli ve esnek bir bölgede ise; mutlaka esnek bir yapıştırıcı kullanmak gerekiyor. Özellikle, spor ayakkabılarda, lastik ayakkabılarda ve diğer ayakkabıların esnek kısımlarında esnek yapıştırıcılar kullanılmalıdır. “Detaylı bilgi için: Esnek yapıştırıcı çeşitleri nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Bu nedenle, spor ayakkabı tamiri için, sert olan sıvı japon yapıştırıcılar değil, esnek olan jel japon yapıştırıcıyı kullanmak daha doğru olur. Jel japon yapıştırıcı, ufak-tefek açılmalarda, hızlı spor ayakkabı tamiri için en uygun yapıştırıcılardan biridir.

Esnek japon yapıştırıcı
Esnek jel japon yapıştırıcı.

Spor ayakkabı tamiri yaparken, ayakkabının dışında kalan yırtık kısımlar için jel japon yapıştırıcı, esnek tabanı için ince kontakt yapıştırıcılar daha uygun olur.

Jel japon yapıştırıcıları renksizdir ve esnektir. Spor ayakkabıların dış kısımları için uygundur. Kontakt yapıştırıcılar ise daha incedir ve şeffaf veya açık sarı renktedir. Bu nedenle iç kısımlarda kullanılması daha doğrudur. “İlgili yazı: şeffaf yapıştırıcı çeşitleri.”

Jel japon yapıştırıcısını direkt yırtık kısma sürüp yapıştırın, kıpırdatmadan kurumasını bekleyin. Kuruma süresi birkaç dakikadır. Fakat iyi bir yapışma için 1 gün beklemek yerinde olur. Bazı jel japon yapıştırıcılar: Pattex Ultra Jel Japon Yapıştırıcısı, Tesa Jel Japon Yapıştırıcısı, Vodabond jel japon yapıştırıcısı.

Ayakkabı Topuğu Tamiri ve Yapıştırma

Ayakkabı topuğu yapıştırma.

Ayakkabı topuğu neyle yapıştırılır? Ayakkabı topuğunu yapıştırmak için en uygun yapıştırıcılar japon yapıştırıcılar ve epoksilerdir. Yukarıda belirttiğimiz gibi ayakkabı tamirinde sert kısımlar için sert yapıştırıcılar daha uygundur. Bu nedenle, kuruyunca sertleşen yapıştırıcılar ayakkabı topuğu için daha uygun.

Kopan ayakkabı topuğunu yapıştırmak için acil durumlarda japon yapıştırıcı, iyi bir yapışma için de epoksi yapıştırıcı daha uygun olacaktır. Çünkü epoksi yapıştırıcı biraz daha geç yapıştırsa da japon yapıştırıcıdan daha kuvvetlidir. “Detaylı bilgi almak için epoksi yapıştırıcı nedir? ve epoksi yapıştırıcı markaları yazılarını okuyabilirsiniz.”

Japon Yapıştırıcı İle Ayakkabı Topuğu Nasıl Yapıştırılır?

Yapıştırılacak yüzeyi kuru bez ile temizleyin, eski yapıştırıcı kalıntılarını zımpara ile temizleyin. Japon yapıştırıcıyı sürüp, 10 saniye bastırın. 1 saat ayakkabıyı kullanmayın.

Epoksi Yapıştırıcı ile Ayakkabı Topuğu Yapıştırma

Şeffaf epoksiler ayakkabı topuğu tamiri için daha uygundur. Japon yapıştırıcıdan daha kuvvetlidir. Bu nedenle eğer acil bir durum değilse ayakkabı topuğu için epoksi yapıştırıcı kullanın.

Epoksi yapıştırıcı iki komponentden oluşur. Epoksi yapıştırıcıyı bir kabın içinde, eşit miktarda karıştırıp ayakkabı topuğuna sürün ve bastırın. Her ne kadar epoksi yapıştırıcıların ambalajının üzerinde 20-30 dakikada yapıştırır yazsa da, iyi bir yapışma için 1 gün beklemek daha doğru olur.

Uyarı ve Tavsiyeler

Sonuç olarak yırtılan ayakkabınızı tamir etmek için sert kısımlarda, kuruyunca sertleşen yapıştırıcıları, yumuşak kısımlarda kuruyunca esnek kalan yapıştırıcıları tercih etmenizi öneriyoruz. Ayakkabı yapıştırıcı çeşitlerini görmek için “en iyi ayakkabı yapıştırıcısı hangisi?” yazısını okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

1 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir