Lahana Çiçeği (Süs Lahanası) Bakımı ve Özellikleri

lahana-ciceği
Lahana çiçeği

Kış aylarının vazgeçilmez bitkisi Lahana Çiçeği‘nin tüm detaylarını sizler için paylaştık. Süs Lahanası’nı tanıdıktan sonra, siz de bahçenize, saksınıza veya balkonunuza ekmek isteyebilirsiniz. Lahana Çiçeği’ne nasıl bakılır, Süs Lahanası nedir, ne zaman dikilir? detaylıca anlattık.

Lahana Çiçeği (Süs Lahanası)

Lahana çiçeği
Süs lahanası

Eğer bakımı kolay bir kış bitkisi arıyorsanız, Lahana Çiçeği tam size göre. Bahçenizde balkonunuzda, saksıda veya ağaç diplerinde yetiştirmek için çok uygun bir bitkidir.

Süs lahanası, çevrenizde gerçekten güzel süslemeler yapmak ve bahçenizde boş olan kısımları doldurmak için tamamlayıcı bir bitkidir.

Bahçenizi çeşitli çiçekler ve çimler ile güzelleştirip, boş kalan kısımları kolayca Lahana Çiçeği ile doldurabilirsiniz. Süs Lahanasının rengarenk çeşitlerini daire yaparak iç içe yerleştirebilir, bahçenizde tam bir renk cümbüşü oluşturabilirsiniz.

Bahçenizde oluşturduğunuz rengarenk, küçük büyük çiçek motifleri tamamen sizin hayal gücünüze bağlı. Adeta küçük birer çiçek tarlası gibi çok hoş bir görüntüler oluşturabilir, ziyaretçilerinizi hayran bırakabilirsiniz.

Süs Lahanası Nedir?

süs lahanası nedir
Lahana çiçeği nedir?

Lahana çiçeği nedir? Lahana Çiçeği, Süs Lahanası olarak da bilinir. Hatta, birçok çiçek üreticisi ve satıcısında “Süs Lahanası” etiketini görebilirsiniz. Satın alırken, hem Süs Lahanası hem de Lahana Çiçeği adıyla isteyebilirsiniz. Latince adı ise, Brassica Oleracea’dır. Lahanaya benzeyen bu çiçek aslında bir lahana türüdür.

Lahana Çiçeği Özellikleri

lahana çiçeği özellikleri
Lahana çiçeği özellikleri

Süs Lahanası’nın özellikleri nelerdir? Lahana Çiçeği’nin çok hoş renkleri vardır. Bu da bahçenizde diğer çiçek ve bitkiler için renk uyumunu yakalamanızı kolaylaştıracaktır.

Lahana Çiçeği’nin en çok bulunan rengi beyaz ve mordur. Ayrıca, lila, leylak, gibi renkleri de içinde barındırır. İç kısmı beyaz, dışı mor, çift renkli süs lahanaları da oldukça ilgi çekici hoş bir görünüm sunar. Dış yaprakları yeşildir ve zamanla dökülür.

10-15 santim çapında fide olarak alınır ve en fazla 30 santimetre çapına ulaşabilir. Yüksekliği ise, 10-15 santimetre civarında bir bitkidir.

Parklarda, bahçelerde dış mekanlarda peyzaj çalışmalarında sıkça kullanılan bir bitkidir. Dayanıklı bir bitki olduğu için, özellikle belediyeler tarafından park ve yol kenarı süslemeleri için kullanılır. Ayrıca, nadir de olsa mezarlıklarda da kullanılır.

Süs Lahanası Ne Zaman Dikilir?

Süs Lahanası ne zaman dikilir, Lahana Çiçeği ne zaman dikilir? Süs lahanası sezonluk bir bitkidir. Ocak, Şubat, Mart ayları süs lahanası için en uygun aylardır. Hatta, aralık ayının son bir birkaç haftası da bazı bölgelerde yetiştirilebilir. (Ocak ve Şubat ayında ekilen diğer bitkileri öğrenmek için, linkleri tıklayabilirsiniz.)

Sezonluk bir bitki olduğu için, Mart sonunda Süs Lahanası‘nın yaprakları ve kökü sıcaktan kuruyacaktır. Soğuk ve serin ortamları seven Süs Lahanası, kar altında kalabilir ve sert soğuklara dayanabilir. Fakat, hava ısınmaya başladığı zaman, aşırı su kaybederek büzüşmeye başlar ve kurur. Ilık ve sıcak iklim için uygun değildir.

Lahana Çiçeği Yenir Mi?

Çiçek üreticilerine ve satıcılarına (Süs Lahanası) Lahana Çiçeği yenir mi? sorusunu sorduğumuzda “hayır yenmez” cevabını aldık. Lahana Çiçeği, dekoratif bir çiçektir. Her ne kadar Lahanagiller ailesinden gelse de; Süs Lahanası yenmez. Alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

(Lahana Çiçeği) Süs Lahanası Bakımı

lahana çiçeği bakımı
Süs lahanası bakımı

Süs lahanası çiçeğine nasıl bakılır? Süs Lahanasını bahçenize ekmek istiyorsanız, hazır olarak satın almalısınız. Saksıda Lahana Çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, 3-4 günde bir su vermeniz yeterli olacaktır. Kuruyan ve dökülen yapraklarını bitkinin üzerinde alın.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Süs Lahanası, soğuğu seven bir bitkidir. Bu nedenle, ev içinde yetiştirmek için uygun değildir. Serin bir balkon, bahçe veya benzeri soğuk bir ortamda muhafaza etmelisiniz.

Süs Lahanasını bahçeye dikmek veya bir ağacın çevresinde konumlandırmak istiyorsanız, uzun süre su vermeden de yetiştirebilirsiniz. Soğuk havanın nemi, Lahana Çiçeği için yeterli olacaktır. Arada bir kuruyan yaprakları kontrol edip ayıklamayı unutmayın!

Saksıdaki Lahana çiçeğinizi, öncelikle serin bir ortama taşıyın. Toprağı kurudukça veya 3-4 günde bir alt tabağına su koyarak bakımını yapabilirsiniz. Süs lahanası için, torf toprak, bitki humuslu toprak kullanabilirsiniz.

Süs Lahanası Nasıl Yetiştirilir?

Lahana çiçeği nasıl yetiştirilir? Süs lahanası tohumdan yetiştirilir. Tohumları kıştan önce ekilir. Hibrid tohum kullanmalısınız. Tohumları yetiştirmek için sert soğuklara gerek yoktur.

Süs lahanası nasıl yetiştirilir? Fideleme seraları ve büyütme seraları ayrıdır. Fide olarak yetiştirilen Süs Lahanası, daha sonra seracılara devredilir. Seracılar ise, büyütüp piyasaya sunar.

Lahana çiçekleri, büyüdükçe genişler ve renkleri koyu renkten açık renge döner. Alt kısımları ise yeşerir.

Benzer Yazılar

2 Yorum

    • Genel olarak, süs lahanaları arasındaki dikim aralığı 20 ila 30 cm arasındadır.
      Ancak, bitkinin tam büyüklüğüne ve yetişme alışkanlıklarına bağlı olarak bu mesafe değişebilir.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir