7 Adımda Çelik Köklendirme Nasıl Yapılır?

Çelik köklendirme nasıl yapılır? adım adım aşağıda anlattık. Ayrıca, celik koklendirme hakkında en çok merak edilen soruları sayfanın sonunda cevapladık.

Çelik Köklendirme

Çelik köklendirme.
Çelik köklendirme.

Çelikten köklendirme, bir bitkiyi veya ağacı çoğaltmanın en kolay ve en hızlı yöntemlerinden biridir. Çelikleme, kalemleme yöntemi olarak da bilinir. Bu yöntem ile bitkinin tıpatıp aynısını kısa sürede yetiştirebilirsiniz.

Tohumlama ile bitki yetiştirmede bitkinin meyveleri ve çiçekleri farklı olabilmektedir. Fakat çelikleme ile bitki köklendirme işleminde bitkinin bir ikiz bitkisini yetiştirmiş olursunuz.

Çelikleme ile yapılan bitki yetiştiriciliği pratik olmasına karşın, bu yöntem ile oluşan kökler, dayanıksız olabilmektedir. Bitki her toprağa ve iklime uyum sağlamakta zorlanır. Bu nedenle daha özenli bir bakıma ihtiyaç duyar.

Bir köklendirme, (çelikleme) hormonu kullanarak, çelikleme sürecinin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Otsu, odunsu, iç ve dış mekan bitkileri için uygun olan bir çelik köklendirme hormonu, ağacın ve bitkinin kökünün çıkmasını kolaylaştırır.

Köklendirme hormonu satın almadan önce hangi tür bitkiler için uygun olduğunu sormakta fayda var. Ayrıca çelikleme hormonunun üreticinin tavsiye ettiği bitkilerde ve tavsiye ettiği şekilde kullanmak iyi bir gelişim için önemlidir. Üreticinin satış sitesinden veya ürünün ambalajından bu bilgileri öğrenebilirsiniz.

Aşağıda meyve ağaçları için çelik köklendirmeyi genel olarak anlattık. Sayfanının sonunda celik koklendirme ile ilgili soruları cevapladık.

Celik Koklendirme Nasıl Yapılır?

Celik koklendirme nasıl yapılır.

Çelik köklendirme için sağlıklı bir dal seçmelisiniz. Seçeceğiniz dal, 1 yıldan yaşlı ve sağlıklı bir dal olmaldır. Ağaç çeliklerini 20-25 santimetre uzunluğunda kesebilirsiniz.

Çelikleme bitkinin türüne göre daldan, yapraktan ve kökten yapılabilir. Aşağıda daldan meyve ağacı çeliklemesini adım adım açıkladık. Diğer ağaç ekimleri hakkında bilgi almak için ağaç dikme zamanı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çeliklemede yerine dikilmesi için gereken süre en az: 300 gün

  1. Çelik Dalını Belirleyin ve Kesin

    Çelikleme nasıl yapılır?

    Ağacın ana gövdesinden çıkan, sağlıklı bir dal bulun. Dal, en az bir yaşında olmalıdır. Bu dalın altından 3 boğum sayarak, 3. ve 4. boğumun arasından, eğimli olarak kesin.

  2. Yapraklarını Kesin

    Çelik köklendirme

    Çiçek veya ağaç çeliklemede mutlaka dalın üzerindeki yaprakları kesmelisiniz. Bu sayede, ağaç çeliği su ihtiyacını yapraklara değil, gelişimi için ihtiyacı olan köklerine verecektir. Yaprakları çok dipten kesmemeye gayret gösterin.

  3. Çelikleri 20-25 cm.lik Parçalara Ayırın.

    Çelikleme

    Ağaç çeliklemede dal boyu, 20-25 santimetre (bir karış) kadar olmalıdır. Dalların kalınlığı, baş parmak kalınlığında olabilir.

  4. Hormonlayın

    Çelik hormonlama nasıl yapılır?

    Çelikleri hormonlamak daha kolay köklenmesini sağlar. Bazı ağaç türleri için gerekli olmasa da, bazı türleri hormonlamadan köklendirmek zordur.

    Çelikleme hormonu toz ve sıvı şekilde satılır. Toz olan hormona çeliğin altını batırıp çıkarmanız yeterlidir. Alt kısmı köklendirme tozuna yapışır. Sıvı köklendirme hormonlarında ise kökleri 3-4 saniye sıvıya batırıp, hemen çıkarmanız gerekiyor. Hormonlama işlemini bu şekilde bitirdikten sonra saksıya aktarabilirsiniz.

  5. Saksıya Dikin

    Ağacı çelikleme

    Kestiğiniz ve yapraklarını aldığınız çelikleri, torf, toprak ve kum karışımlı, yumuşak topraklı bir saksıya aktarmalısınız.
    Büyük bir saksıya 10-15 santimetre aralıklarla çok sayıda çelik dikebilirsiniz. Dikim derinliği 1 parmak olmalıdır.

    Ekimden sonra çeliğin tepesine aşı macunu uygularsanız, içindeki suyunu kaybeymez.

    Sıcaklık 15-26 derece aralığında olmalıdır. Sık sık spreyleme ile toprağa nemlendirme yapabilirsiniz. Köklerin çıkması 4-5 haftayı bulacaktır. 6-8 hafta sonra iyice köklenen çelikleri, daha büyük bir saksıya alabilirsiniz.

  6. Bahara Kadar Bakımını Yapın

    Ağaç çelik köklendirme.

    Yıl boyunca çeliklerin sulamasını düzenli olarak yapın. Toprağının nemli olmasını sağlayın. Seneye bahara kadar, bakımına devam edin. Kışın soğuktan korumak için köklerin üzerine malçlama yapın.

  7. Toprağa Ekin

    Çelik koklendirme nasıl yapılır?

    Kökleri iyice güçlenen çelikler, budanması yapılarak, baharda kendi yerine ekilir. Ekim süresini çelikleme yaptığınız ağacın kök gelişimine göre biraz daha uzatabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çelikleme yöntemi hangi ayda yapılır?

Çelikleme yöntemi bitkilerin büyüme zamanı olan Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında yapılır. Bitkiniz veya ağacınız büyüme dönemine göre uygun ayı seçmelisiniz.

Çelik köklendirme nedir?

Çelik köklendirme yaprak, kök ve dallardan bitkiyi çoğaltma işlemidir. En çok dal ile çelikleme bilinir. Bitkinin türüne göre uygun dal, kök veya yaprak ile çelikleme yöntemi seçilir.

Çelik köklendirme ortamı nasıl olmalı?

Çeliklerin toprağı sürekli nemli kalmalıdır. Köklenme için ortamın nemi sıcaklığı önem taşımaktadır. Pek çok tür için gündüz sıcaklığı 21-27 derece gece ise 16-21 derece arasında iyi bir köklenme olduğu gözlemlenmiştir. 24 derece kök hücrelerinin oluşumu için en iyi sıcaklıktır.

Çelik köklendirme zamanı ne zaman?

Bitki veya ağacın gelişim zamanı Nisan, Mayıs, Haziran aylarında alınır. Fakat bitki veya ağacın türüne göre alınması önemlidir.

Çelik nedir, nasıl köklendirilir?

Çelik, ağaç ve bitkilerin gövdesinden alınan, 1 yılı geçkin dalların, yaprakları kesilerek, tekrar dikilmesi suretiyle aynı bitki ve ağaçtan yetiştirme işlemidir. Çelikleri köklendirme hormonu kullanarak ve 1 parmak derinlikte torflu toprağa dikerek köklendirebilirsiniz.

Çelik köklendirmek için ne yapmalı?

Dal kesimi doğru yapılmalı, gerekiyorsa çelikleme hormonu kullanılmalı, doğru zamanda, nemli ve torflu bir toprağa ekilmelidir. Ayrıca, bitki ve ağacın cinsine göre doğru çelikleme yöntemi uygulamalıdır.

Çelik köklendirmede ne kullanılır?

Kolay çeliklenmeyen dallar için köklendirme hormonu, köklendirme tozu, Indol Bütirik asit isimleri ile satılan kök hücrelerini canlandırıcılarını kullanabilirsiniz.

Çelikleme hangi bitkilerde yapılır?

Begonya, Gül, Afrika Menekşesi, Paşa Kılıcı, Çilek, Siyah Ahududu, Böğürtlen, Limon, Çay, Bryophyllum (bazı Kalanşo türleri), Dut, Zeytin, Fındık gibi çeşitli türde bitkilere uygun yöntemi kullanarak, (yaprak, dal veya kök ile) çelikleme yapılır.

Çelikleme toprağı nasıl hazırlanır?

Çelikleme toprağı saksıda hazırlanır ve bir saksıya çok sayıda çelik ekebilirsiniz. Çelikleme toprağı gevşek ve yumuşak yapılı, nemli, torflu, kokopit, perlitli toprak olmalıdır. Sürekli nemli olmalıdır.

Hangi ağaçlardan çelik alınır?

İncir, Nar, Kivi, Ayva, Çay, Fındık, Zeytin, Kavak, Söğüt, Dut ağaçlarından ve hemen hemen tüm Asma türlerinden çelik alabilirsiniz. İncir ve Nar ağaçlarını köklendirme hormonu kullanmadan da çelikleme yapabilirsiniz.

Çelik köklendirme ne kadar sürer?

Ağaç çelik köklendirmesi saksında 5-6 hafta kadar sürer. İyice köklenen çelikleri 2 ay kadar sonra daha büyük saksıya alabilirsiniz. Seneye bahar ayında artık bahçenize ekebilirsiniz.

Hangi meyve ağaçları çelikle üretilir?

Elma, Ayva, İncir, Kivi, Nar, Dut, Üzüm gibi meyve ağaçları çelikle üretilebilir.

Köklendirme hormonu hangisi?

Çelikleme ve aşılama için kullanılan Indol Bütirik asittir. Köklenlendirme tozu ve köklendirme hormonu olarak da bilinir. Çelik kesim yerini hafifçe yakarak kök oluşumunu destekler.

Köklendirici gübre ne zaman verilir?

Çelikleri kestikten sonra saksıya dikmeden hemen önce köklendirici gübreleri verebilirsiniz. Gübre toz ise bir kere batırın, sıvı ise 3 saniye sıvıya batırarak saksıya ekin.

Kökledirme hormonu işe yarıyor mu?

Evet işe yarar. Bazı odunsu gövdeli ağaçların köklenmesi daha zordur. Bu nedenle kökledirme hormonu kullanmak gerekiyor. Köklendirme süresini kısaltır. Ancak fazla ve yanlış kullanım, bitkinin büyümesini durdurabilir.

Uyarılar

Yukarıda çelik köklendirme, meyve ağaçları için olup, genel anlatım niteliğindedir. Tercih ettiğiniz ağacın veya bitkinin türüne göre en uygun çeliklemeyi uygulamalısınız.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir