Halı Kaymaması İçin Ne yapılır?

Evdeki halıların kayması, zeminle veya halınızın tabanı ile alakalı olabilir. Çok tehlikeli ve sinir bozucu olan halıların kayması ve katlanmasını önlemenin yollarını aşağıda anlattık. Halı kaymaması için ne yapılır, kilim ve yollukların kaymaması için ne yapılmalı? detaylıca açıkladık. Ayrıca, lastikli halı örtüsünün kaymaması için ne yapmalısınız? açıkladık. Sayfanın sonunda ise kendinizin de yapabileceği, silikondan bir halı kaydırmazı anlattık.

Halı Kaymaması İçin Ne Yapılır?

Halıların kaymaması için
Halıların kaymaması için ne yapılır?

Halı kaydırmazlık deyince ilk akla gelen malzemeler, halı kaydırmazlar ve halı bantlarıdır. Evet, bu malzemeler bazı halıların kaymasını engelliyor. Fakat, tüm halılarda ve tüm zeminlerde işe yaramıyor. Özellikle hafif halılarda ve kaygan zeminlerde standart halı kaydırmazların işe yaramadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bazı halılarda ve zeminlerde halı kaydırmazla işe yaramıyor. Fakat, ilk denemeniz gereken halı kaydırmaz malzemesi de halı kaydırmazlar olmalıdır. Neden mi? Hem hesaplı hem de tekrar tekrar kullanılabilir. Ayrıca, halının altında ve zeminde iz de yapmaz. Bu nedenle, evde ilk kez halı kayması ile karşılaşıyorsanız, ilk tercihiniz halı kaydırmazlar olmalıdır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hafif halılarda ve aşırı kaygan zeminlerde halı kaydırmazlar işe yaramıyorsa, daha kalıcı yöntemleri kullanmanız gerekebilir. Çift taraflı bantlar, halı bantları, çeşitli halı kaydırmaz jeller. Bunların hepsini halıların, kilimlerin ve yollukların altında koyup, kaymasını engelleyebilirsiniz.

Şimdi, bunları biraz daha detaylandıralım. Çünkü, bazıları işe yararken, bazıları da küçük sorunlar oluşturuyor. Sizin için en uygun halı kaydırmaz malzemeyi tercih edebilmeniz için her birini detaylandırdık. Evde halı kaymaması için ne yapmalı? aşağıda listeledik.

Halıların Kaymaması İçin Ne Yapılır?

Halıların kaymaması için ne yapılır?
Halıların kaymaması için ne yapılır?
  1. Halı kaydırmaz kullanın. Daha önce hiç bir malzeme kullanmadıysanız, ilk olarak halı kaydırmazları deneyin. İnatçı halılar için halı haydırmazları halının altına boylu boyunca serin. İnce, kalın, uzun, kısa gibi çeşitli ebatları bulunan halı kaydırmazlar, kayan halılar için hala en çok kullanılan malzemelerdir. İşe yaramadıysa yeterli miktarda kullanmamış olabilirsiniz.
  2. Halı bandı kullanın. Halı bantları kayan halılar için özel üretilmiş bantlardır. Bu bantlar, aslında her iki tarafı da yapışkanlı çift taraflı banttır. Yapısı ince olduğundan halının altında kalınlık yapmaz. Kayan halılar için en iyi çözümlerden biridir. Fakat, çok sıcak havalarda sık sık değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü halıyı kaldırdığınızda yüzeyde yapışkan kalıntısı bırakabilir.
  3. Çift taraflı bantlarını deneyin. Çift taraflı bant çeşitlerinde halının kaymaması için en çok tercih edilen model, çift taraflı film bantlardır. Bunlar halı bandına en çok benzerlik gösteren bantlardır. İnce yapısı ile halı bandına çok benzediğini göreceksiniz. Üstelik birçoğunun fiyatı halı bantlarının yarı fiyatına satılıyor ve onlardan çok daha uzun.
  4. Çift taraflı etli bantlar. Bu bantlar, halı kaydırmaması için çok kullanılmasa da bunlar hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Halı kaydırmazlık için işe yarayacaktır. Fakat kalın etli, köpük ve silikon bantlar, çok kuvvetlidir. Kuvvetli olduğundan, gerektiğinde halının altından çıkarmak daha zor olacaktır. Ayrıca, halının altında kalınlık oluşturabilir ve kaldırınca yapışkan izi kalma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, halı bandı ve çift taraflı halı bantlarından daha pahalıdır. Büyük halılar için çok maliyetli olabilir.
  5. Halı kaymaması için aparatlar. Halı kaydırmaz, pedler, jeller ve diğer halı kaydırmayan bantlar. Sanal mağazalarda halı kaydırmaz jel, ped ve kilim bandı adı ile satılan aparatları deneyebilirsiniz. Bunların yapısının diğer malzemelere göre daha küçük olduğunu göreceksiniz. Büyük halılar için uygun olup olmadığını öğrenin. Kullanıcı yorumlarına bakın. Ayrıca, sıcakta koku yapıp yapmadığını öğrenin.

Halı Kaymaması İçin Başka Ne Yapmalı?

Halının kaymaması için ne yapmalı?
Halının kaymaması için ne yapmalı?

Halıların kaymaması için başka önlemler de alabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları:

  • Jel ve silikon tabalı halıları tercih edin. Özellikle evde çocuk ve yaşlılar varsa, bu halılar çok daha güvenli olacaktır.
  • Laminat parke değil, doğal lamine parkeleri tercih edin. Daha maliyetli olmasına karşın, kaymaz, kolay temizlenir, daha doğal ve sağlıklıdır. “İlgili yazı: kaliteli parke markaları.”
  • Zeminde mat fayansları tercih edin. Mat fayanslar parlak fayanslara göre daha az kayar. Daha fazla bilgi almak için “mat fayans mı parlak fayans mı?” yazısını okuyabilirsiniz.
  • Halıların kaymaması için başka bir seçenek ise ısı ve ses izolasyon keçeleri ve rulolarıdır. Özellikle büyük ve kalın halılarınız varsa, bu keçeleri halıların altına koyun. Halıların kaymadığını ses ve ısı izolasyonuna katkısı olduğunu göreceksiniz. “İlgili yazı: ses yalıtım malzemeleri nelerdir?” Bu gibi keçe ve izolasyon köpüklerini satın alırken 4-5-6 mm. den fazla olmamasına dikkat edin.

Parkede Halı Kaymaması İçin Ne Yapılmalı?

  • Halıların yerlerini değiştirin. Evdeki halıların yerlerini değiştirmek işe yarayabilir. Evde farklı tipte halılar varsa en çok kayan yerlere kalın ve kaymaz halıları yerleştirin.
  • Orta sehpa kullanın. Sehpalar ağırlık yaparak halının kaymasını önleyecektir.
  • Mobilyaların ayaklarını halıların üzerine köşelerine yerleştirin. Mobilyalar halıları sabitleyebilir. Fakat, halıda iz yapmaması için yerlerini arada bir değiştirin.

Fayansta Halı Kaymaması İçin Ne Yapmalı?

  • Öncelikle zeminde mat fayansları tercih etmek iyi bir önlem olacaktır. Ev tadilata girecekse veya yeni yapılıyorsa zeminde mat fayansları tercih edebilirsiniz. Mat fayanslar halı ve ayakların kaymasını önler.
  • Çift taraflı film bantları ve halı bantlarının kullanın. Fayans üzerinden kayan halıları için en iyi tercih iki taraflı yapışkanlı bantlar ve çift tafalı bantlardır. “İlgili yazı: renksiz yapıştırıcı çeşitleri.” Fayansa iyi yapışırlar. Az miktarda kullansanız bile işe yarayacaktır. Halıyı kaldırdığınızda yapışkan izi kalırsa, aseton ve sentetik tiner ile temizleyebilirsiniz.

Kilim ve Yollukların Kaymaması İçin Ne Yapmalı?

  • Öncelikle, önlem olarak jel ve kaymaz tabanlı kilim ve yollukları tercih edin.
  • Halı kaydırmazlar, çift taraflı bantlar ve halı bantları işe yarayacaktır.
  • Ayrıca sanal mağazalarda satılan. Yer tutucu, zemin turucu ped ve jeller işe yarayacaktır.

Merdiven Halısının Kaymaması İçin Ne Yapmalı?

Merdivendeki halıların kaymasını engellemek için kendinden yapışkanlı veya vidalı merdiven profillerini kullanabilirsiniz. Ayrıca, halıyı kontakt yapıştırıcılar ile merdivene yapıştırabilirsiniz. “Daha fazla bilgi için kontakt yapıştırıcı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Halı Kaymaması İçin Silikon İşe Yarıyor Mu?

Silikon, kuruyunca kaymaz bir malzeme olur. Bu nedenle, silikonu halının altına kullanabilirsiniz. Fakat doğru yöntemlerle uygulamalısınız. Silikonu halının altında kullanmak istiyorsanız, kurutmalısınız. Silikonu halının altına sürüp direkt yere yapıştırmak halıda, parkede ve fayansta iz kalmasına neden olur.

Halı altına silikon kullanımı şu şekilde olmalıdır: Parlak bir fayans veya mdf kaplama parçasını ıslatın. Üzerine soğuk silikon sıkın ve bir eldiven takıp üzerine bastırın. Et kalınlığı en fazla 4-5-6 mm. olmalıdır. Uzunluğu ise 10-15-20 cm. olabilir. Bu boyutta 4-5 parça silikon hazırlayın. Kuruması için 24-48 saat arasında bekleyin. Bu silikon parçalarını halılarınızın altına ve köşelerine koyup, kaymasını engelleyebilirsiniz.

Lastikli Halı Örtüsünün Kaymaması İçin Ne Yapmalı?

Lastikli halı örtüsünün kaymaması için ne yapmalı?
Lastikli halı örtüsünün kaymaması için ne yapmalı?

Lastikli halı örtüleri ile halı arasında ince bir katman var. Bu alana kalınlık oluşturmayacak, ayak basılınca hissedilmeyecek bir malzeme olması gerekiyor. Bu da ancak çift taraflı film bantlar ile ve halı bantları ile olacaktır.

Halının üzerine boydan boya şerit halinde, aralarda 30-50 cm. kalacak şekilde çift taraflı bant çekin ve üzerine listikli halı örtüsünü geçirin. Endişe etmeyin, bu bantların halıya veya halı örtüsüne bir zarar olmaz. Sadece yıkama zamanı çıkarın ve yerine yenisini yapıştırın.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir