
Bu yazımızda derz ve derz dolgusunun tanımını yaptık. Derz nedir, derz dolgu nedir? açıkladık. Ayrıca, silikonlu derz nedir, derz nerelerde kullanılır? anlattık. Böylece derz dolgularını doğru yerde, doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Derz Nedir?

Derz nedir? Derz; yapılarda, duvarda, zeminde kendiliğinden veya sonradan oluşan boşluklar ve açıklıkladır. Derz, yapılarda levhalar, kaplamalar, fayanslar, söveler, fayanslardaki birleşim yerlerindeki açıklığı ve boşluğu ifade eder. Bunlara derz boşluğu da denir.
Derz Dolgu Nedir?

Derz dolgu nedir? Derz dolgu, beton fayans veya seramik aralarını doldurmaya yarayan, çeşitli renk ve özellikleri bulunan bir harçtır. Evlerde bildiğimiz derz dolgu ise, fayans ve seramik aralarındaki derz dolgu malzemesidir.
Derz dolgu malzemesi nedir? İç mekan ve dış mekan karo, fayans, seramik arasındaki dolgu malzemelerinin tamamına derz dolgu malzemesi denir.
Evlerdeki seramiklerin arasındaki dolgu malzemesi bu derz dolgudur. Derz dolguları uygulanırken çeşitli kalınlık ve renklerde yapılabilir. Doğru derz dolgu seçimi ve doğru işçilik ile derz dolgusunu yıllar boyu kullanabilirsiniz.
Silikonlu Derz Dolgu Nedir?
Silikonlu derz dolgu nedir? Derz dolgularının silikonlu olanlarına “flex” yani silikonlu derz dolgusu denir. Silikon katkılı derz dolgulara silikonlu derz adı verilir. Suya karşı dayanıklıdır. Silikonlu derz dolgular daha esnektir, çatlamaya karşı daha dayanıklıdır. Uzun ömürlüdür.
Neden Derz Dolgu Kullanılır?

Neden derz dolgu kullanılır? Derz dolgular uygulandığı yüzeylerde hem dekoratif bir tamamlayıcı hem de geçici süreli yalıtım için kullanılır. Aşağıda derz dolguların ne işe yaradığını listeledik.
Derz Dolgu Ne İşe Yarar?
- Fayans ve seramikler arasında dekoratif tamamlayıcı bir görünüm oluşturur.
- Bir miktar su itici özelliği ile alt zemine bir süre suyun ulaşmasını engeller.
- Sıcaklık farklı ile genleşip daralan seramik, karo ve fayansların çatlamasına veya kırılmasına engel olur.
Derz Dolgu Nerelerde Kullanılır?

Derz dolgu nerelerde kullanılır? İç ve dış tüm mekanlarda derz dolgusunu kullanabilirsiniz. Genellikle 3 mm. den 7 mm. ye kadar olan tüm derzlerde derz dolgusu kullanılabilir. Derz arasındaki açıklık mesafesine uygun bir derz dolgusu kullanmalısınız. (Derz dolguların üzerinde kaç mm. boşluk için uygun olduğu belirtilmiştir.)
Derz Dolgu Başka Nerelerde Kullanılır?
Derz dolgular, fayans araları haricinde 7 mm. ye kadar duvar ve zemin boşluklarını doldurmak için kullanılır? Derz dolgunun uygulandığı yüzey sağlam ve esnemeyen bir yapıda olmalıdır.
Yeri gelmişken, derz dolgusunun yanlış bir kullanım yöntemine değinelim. Derz dolguları yapıştırmak için kullanılmaz. Ayrıca, geniş boşlukları doldurmak için veya duvar tamir işleri için de kullanımı uygun değildir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi derzin uygunlanabileceği en geniş aralık genellikle 3mm. ile 7mm. arasıdır. Bu işler için tamir macunlarını veya tamir sıvalarını kullanabilirsiniz.
Fayans döşeli terastan su sızıntısı olup duvara sızıntı oluyor yardımcı olurmusunuz
Mehmet Bey,
Sadece fayansların arasına sürmek isterseniz Ceresit CT 10 kullanın. Eğer tüm yüzeye sürmek istiyorsanız; Polisan Prof W-TG veya Kalekim İzopur Trans kullanabilirsiniz.
MERMER DÖŞELİ TERASTAN ALT KATA SU SIZINTISI OLDUĞUNDAN ALT KAT TAVAN SIVALARI DÖKÜLDÜ. ÇÖZÜM ÖNERİNİZ NEDİR.
Fahrettin Bey,
Mermer üzerine şeffaf su yalıtım malzemesi uygulayın. Boydan boya sürün.
Banyodaki 2 fayans arası yükseklik farkı var yani aynı hizada değil dolayısıyla derzmatik hiç tutmadı normal derz dolgu yaptık 1 ay sonra o da söküldü ve alt kata su sızıyor?ne yapacağım? Tavsiyeniz için şimdiden teşekkürler
Mustafa Bey,
Derz arasını iyice temizledikten sonra poliüretan mastik uygulayabilirsiniz.
teşekkürler
çok anlaşılır ve aydınlatıcı