Derz Dolgu Nasıl Yapılır, Nasıl Çekilir?

Banyoya, balkona, fayansa veya tezgaha derz dolgu uygulamak kolaydır. Derz dolgu çekme tecrübeniz yoksa bile, fayans derz dolgusu yapabilirsiniz. Ustalardan biraz daha yavaş olsa da düzgün ve hatasız derz dolgu yapmanız mümküdür. Silikonlu derz dolgu nasıl yapılır, fayans derzi nasıl çekilir? aşağıda detaylıca anlattık. Ayrıca, derz çekme ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları sayfanın sonunda cevapladık.

Derz Dolgu Nasıl Yapılır?

Derz dolgu nasıl yapılır?
Seramik aralarına derz dolgu nasıl yapılır?

Derzin hazırlanışı ve fayansların arasına uygulanışı basit bir işlemdir. Derzi satın alırken, zemini hazırlarken, uygularken ve derz çekme işlemi bittikten sonra dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Öncelikle derz yapmadan önce dikkat etmeniz gereken noktaları açıklayalım.

Derz dolgusunu satın alırken silikonlu olmasına özen gösterin. Silikonlu derzler suyu üzerinde daha fazla tutabilir, uzun süre çatlama yapmazlar, fayansa daha iyi tutunurlar.

Derz dolgu su geçirir mi? yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çoğu zaman önemsenmese de derzlerin bir uygulama aralığı vardır. Derz satın almadan önce derz aralarındaki boşluğu ölçüp, bu aralığa uygun derz dolgusu satın almalısınız. Böylece zaman içinde derzlerin çatlama olasılığı azalacaktır. Örneğin: 3mm., 5mm., 7mm.

Derz uygulamadan önce dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise derzlerin aralarının tamamen boş olmasıdır. Fayans aralarındaki derzlerin bazıları dolu ise derz iyi tutmaz ve kısa sürede çatlar.

Derz neden çatlar? yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bilgi alalabilirsiniz.

Fayans aralarına derz uygulamaya başlamadan önce fayansların sağlam olması ve oynamaması gereklidir. Aksi halde oynayan fayanslar derzleri çok kısa sürede yerinden çıkarır veya çatlatır.

Kırık fayans tamiri ve düşen fayanslar nasıl yapıştırılır? yazılarımızı okuyarak derz yapmadan önce kırık fayansları tamir edebilirsiniz.

Aşağıdaki banyoya derz nasıl çekilir? yazımızı okumadan önce derz yenileme yöntemlerini okuyarak, derz dolgu yerine başka neler kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca, derz dolgu rengi nasıl seçilir? yazımız da doğru derz rengi seçiminde size faydalı olabilir.

Banyoya Derz Nasıl Çekilir?

Derz dolgu nasıl yapılır?

Öncelikle fayans aralarının temiz ve kuru olmasını sağlayın. Derz aralarında eski derz veya toz varsa temizleyin. Derz yaparken bir adet derz malası veya çekçek, bir adet metal spatula, bir kova ve bir adet de derz silme süngerine ihtiyacınız olacak.

Derz dolgu nasıl yapılır, yaparken nelere dikkat etmelisiniz? aşağıda sırasıyla açıkladık. Sayfanın sonundaki sıkça sorulan sorular başlıklarını okumayı unutmayın.

10 metrekare zemin fayansı için derz uygulama süresi: 30 dakika

  1. Derzi Su İle Karıştırın

    Derz dolgu nasıl yapılır?

    Bu aşama derz hazırlamada en önemli aşamalardan biridir. Toz derzi bir kovanın içine koyun ve spatula ile iyice karıştırın. İçinde topaklanma ve küçük noktalar kalmamasına dikkat edin.

    Derz uygulaması esnasında pütür olmaması ve iz kalmaması derzin iyi karışmasına bağlıdır. Derzin akacak kadar sıvı olmaması gerekiyor. Derz yoğurt kıvamında olmalıdır.

  2. Derzi, Uygulayacağınız Fayansın Üzerine Dökün

    Derz dolgu uygulaması.

    Derz uygalamak istediğiniz fayansların üzerine hazırladığınız derz karışımını fayansın üzerine dökün. Banyonun sonuna dökmeniz, uygulama esnasında size kolaylık sağlar.

    Bu aşamada ihtiyacınız kadar derz hazırlamak, önem arz ediyor. 1 kg. kadar derz yaklaşık olarak 10 metrekare banyonun zeminine yeterli olacaktır.

  3. Derz Malası veya Çekçek İle Çekin

    Derz çekme.

    Cam çekçeği gibi 20 santimetrelik küçük bir çekçek, derzleri çekmek için yeterlidir. Banyonun sonundan başlayarak kapıya kadar derzleri çekin. Çekçeği bileğinizi sağa sola çevirerek, derzin fayans aralarına iyice dolduğuna emin olun. Duvar ve kapı diplerini unutmayın.

  4. 15 Dakika Kurumasın Bekleyin

    Derz dolgu nasıl hazırlanır?

    Derzi yaptıktan sonra 10-15 dakika kurumasını beklemelisiniz. Daha az süre beklerseniz, derz fayans arasından çıkabilir. Daha fazla beklerseniz, derzler fayans üzerinde leke bırakır. Çıkarmak zorlaşır.

  5. Derz Süngeri İle Silin

    Kalekim derz dolgu nasıl yapılır?

    Derz yaptıktan 15 dakika sonra nemli derz süngeri veya herhangi bir sünger ile fayansların üzerini silin. Süngerin nemli olması çok ıslak olmaması önem taşımaktadır. Aksi halde derzleri siler. Bastırmadan, dairesel hareketlerle, fayansın üzerindeki derz kalıntılarını temizleyin.

    Derz silme işleminden birkaç saat sonra derzlerin üzerinde bir toz tabakası oluşacak. Bunları kuru bir mop ile temizleyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Derz üzerine derz yapılır mı?

Hayır derz dolgu üstüne derz yapılmaz. Derz kısa sürede çıkar.

Derz dolgu en kolay nasıl yapılır?

Toz derzi uygulamak kolay bir işlemdir. Fakat eski derzi kazımak zahmetlidir. Derz yapmak istediğiniz alan küçük ise hazır derz dolgularını kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için hazır derz dolgusu nasıl yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Derz dolgu yaparken nelere dikkat edilmeli?

Derz dolgu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli üç şey: Derzler boş olmalı, derzin kıvamı iyi ayarlanmalı ve bittikten sonra nemli sünger ile silinmelidir.

1 kg derz dolguya ne kadar su katılır?

1 kg derz dolguya 30 ml. lik 1 su bardağı su yeterlidir. Fakat önemli olan yogurt kıvamında olması ve pütür kalmayana kadar karıştırmaktır.

Derz dolgu kaç saatte kurur?

Derz dolgunu kuruma süresi ortamın sıcaklığına bağlıdır. Derzler genellikle 2 saatte kurur. Fakat üzerine basmadan önce 24 saat beklemelisiniz.

Derz dolgu kaç dakika sonra silinir?

Derz dolgu işlemini bitirdikten 15 dakika sonra, nemli sünger ile bastırmadan silebilirsiniz.

Derz yapıldıktan sonra ne zaman yıkanır?

Derz dolgu yaptıktan 2 gün sonra banyonuzu yıkayabilirsiniz. Derz temizleme ise 15 dakika sonra yapılır?

Derz kaç dakikada kurur?

Derzin kuruma süresi 120 dakika ile 180 dakika arasıdır. Tam kuruma için 24 saat beklemelisiniz.

Beyaz çimento ile derz yapılır mı?

Derzler özel olarak fayanların arasını doldurmak için üretilmiş yapı malzemeleridir. Suya dayanıklı olması, aşınma ve çatlama olmaması için fayans arasında derz dolgularını tercih etmelisiniz.

Derz dolgu çekildikten sonra ne yapılır?

Derz dolgu çektikten 15 dakika sonra nemli bir sünger ile bastırmadan, fayansların üzerine bulaşan derzleri silin.

Derz dolgu kuruduktan sonra nasıl temizlenir?

Kuruyan derz dolgularını temizlemek için çimento artığı temizleyicilerini kullanabilirsiniz.

Yapılan derz neden çatlar?

Derz dolgusunun kıvamını ayarlayın. Fayans aralarındaki açıklık için doğru derz dolgusunu aldığınıza emin olun. 3mm, 5mm, 7mm v.b. Detaylı bilgi için derz dolgusu neden çatlar? yazımızı okuyabilirsiniz.

Derz dolgu ne ile sürülür?

Derz dolgusunu sürmek için derz malası veya 20 santimetrelik çekçek kullanabilirsiniz.

Eski derz nasıl çıkarılır?

Derz kazıyıcı aparat veya eski bir tornavida ile eski derzleri çıkarabilirsiniz.

En pratik derz dolgu nasıl yapılır?

Derz dolgusu yapmanın en pratik yolu, hazır derz dolgularını kullanmaktır. Sadece boşluğa sıkın ve düzeltin.

Toz derz nasıl hazırlanır?

Toz derz dolguları su ile karıştırılıp, hazırlanır. Yoğurt kıvamına gelene kadar su ilavesi yapıp iyice karıştırın.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir