Fayans Yerine Kullanabileceğiniz 10 Malzeme

Artık mutfak ve banyoda soğuk ve donuk fayansları görmekten bıktıysanız, fayans yerine kullanabileceğiniz alternatifleri açıkladığımız makalemiz ilginizi çekecek. Mutfak ve banyoda fayans yerine ne kullanılır? çeşitli görsellerle anlattık. Ayrıca, sayfanın sonunda kırılan fayans yerine ne kullanılır? açıkladık.

Banyoda Fayans Yerine Ne Kullanılır?

Fayans yerine ne kullanılır?
Fayans yerine ne kullanılır?

Banyo ve mutfaklarda fayans kullanılmasının nedeni, temizliğe çok elverişli bir yüzey sağlamasıdır. Pürüzsüz bir fayansın yüzeyindeki birçok leke rahatlıkla temizlenebilir ve yıkanabilir. Ayrıca su ile iç içe olan banyo ve mutfaklardaki fayanslar, sudan etkilenmeyen bir yüzey sağlar.

Ancak fayanslar, çoğu zaman soğuk ve donuk bir yapıdadır. Her ne kadar farklı desen ve renklere sahip olsalar da yapıları gereği evin diğer odaları kadar bulunduğu ortamı renklendiremezler. Bu da dekorasyonu kısıtlar.

Bu nedenle, fayanslar banyo ve mutfakta kullanım kolaylığı sağlayan, ancak dekorasyonu zorlaştıran malzemelerdir. Peki mutfakta ve banyoda fayans yerine ne kullanılabilir? Aşağıda banyoda fayans yerine kullanabileceğiniz malzemeleri açıkladık. Ayrıca bunların bazı avantajlarından ve dezavantajlatından da bahsettik. Böylece banyonuz veya mutfağınız için en doğru seçimi yapabilirsiniz.

1-Epoksi

Fayans yerine epoksi kaplama.
Fayans yerine epoksi kaplama.

Epoksi zemin kaplama ve boyaları, banyolar için çok uygundur. Sağlam, pürüzsüz yapıları ile fayans kadar dayanıklı olabilir. Ayrıca su geçirmezler. Banyodaki su, epoksi boyaları etkilemez. Epoksilere desen yapılamaz. Ancak, birçok renk seçeneği ile banyonuza renk katabilir. “İlgili yazı: epoksi boya nedir?”

2-Suya Dayanıklı Parkeler

Banyoda fayans yerine parke.
Banyoda fayans yerine parke.

İşte banyonuzun havasını tamamen değiştirecek bir uygulama. Banyoda parke kullanımı nadir görülen bir fakat hoş bir uygulamadır. Ancak sadece suya dayanıklı, üst kalite parkeleri tercih etmelisiniz. “İlgili yazı: parke markaları.” Zemine parke uyguladıktan sonra banyo duvarlarına suya ve neme dayanıklı ahşaplar ile kaplayabilirsiniz. “İlgili yazı: lambiri nedir?” Banyonuzda sauna etkisini hisseceğiniz bir uygulama olacaktır.

3-Cam Mozaik

Fayans yerine cam mozaik.
Banyoya fayans yerine cam mozaik.

Cam mozaikler banyonuzda çok canlı bir etki yaratabilirsiz. Cam mozaikler fayansa benzerler. Fayanstan daha küçük ve şirin yapıdadırlar. Banyolarda, SPA’larda, havuzlarda, saunalarda kullanılıyor. Su geçirmez ve dayanıklıdırlar. Banyonun hem zemininde hem de duvarlarında kullanabilirsiniz. Cam mozaik ile banyonuzda bir havuz etkisi yaratabilirsiniz.

4-Beton

banyoda beton
Banyoya fayans yerine beton.

Beton zemin, banyolarda pek tercih edilmiyor. Ancak bazı avantajları var. Pürüzsüz ve kaliteli bir beton ile banyonun zeminin kapladığınızda tamamen kaymaz bir zemin elde edebileceksiniz. Ayrıca, suya dayanıklı olacak. Yine de su, uzun süre beton zeminde beklememeli ve banyo zeminin altına daha önce su yalıtımı yapılmış olmalıdır.

Banyo zeminindeki beton, çok kaliteli olmalı ve pürüzsüz yapılmalıdır. Betonun banyonun zeminini mat griye dünüştüreceğini unutmayın! Ancak betondan vazgeçmek istediğinizde üzerine herhangi bir uygulama kolay olacaktır.

5-Zemin Boyası

banyoda zemin boyasi
Fayans yerine zemin boyası.

Zemin boyaları genellikle ev zemininde kullanılmıyor. Ancak banyo zeminine tutar. Zemin boyası ile kaymaz ve renkli bir banyo zemini elde edebilirsiniz. Zemin boyaları sudan etkilenmez, sürtünmeye dayanıklıdır. Ancak banyo için küçük ambalaj bulmak zor olabilir.

Dış cephe zemin boyalarını banyoya uygulamak kolay. Ancak, zemin boyası daha çok mat beton yüzeylere uygulanıyor. Bu nedenle fayansların parlak olması zemin boyasının bir süre sonra zarar görmesine neden olabilir. Zeminde mat fayans varsa, zemin boyası uygun olabilir. Bu seçenek size uygun geldiyse, zemin boyası için bir astar uygulamayı unutmayın. Ayrıca, boyamadan önce oynayan fayansları tamir etmelisiniz. “İlgili yazı: zemin boyası.”

6-Mozaik Zemin Kaplama

banyoda mozaik kaplama
Fayans yerine mozaik.

Otantik bir yolculuğa hazır mısınız? Mozaik zemin kaplamaları cam mozaiklere benzer. Ancak daha mat ve büyük desenlere sahip olabilir. Çok fazla renk ve desen seçeneği vardır. Daha çok zeminde kullananılır. Banyo zemini için dev bir mozaik desen, banyoya bir hamam havası verebilir.

7-Banyo Duvarlarına Tuğla ve Doğaltaş

banyoda tugla
Fayans yerine tuğla.

Evet bu fikrin daha cesur olduğunu kabul ediyoruz. Fakat, banyoda farklılık arayanlar için bir tercih nedeni olabilir. Banyonun bir duvarında veya sadece bir metre altından tuğla veya doğaltaş uygulayabilirsiniz. İlgili yazı: patlatma taş.”

banyoda dogaltas
Fayans yerine doğaltaş. (patlatma taş)

Banyo duvarlarındaki tuğla ve taşların rengi doğru seçilirse, banyonuz çok hoş bir mekana dönüşebilir. Üstelik banyo buharına dayanıklıdır ve banyonun hava akışını engellemezler. Ancak, duş sonrası oluşan buharın hızlı atılmasını sağlamalısınız. Aksi halde girintilerdeki damlacıklar küf yapabilir. “İlgili yazı: küf neden olur?”

8-Fayans Boyama

banyo fayans boyamak

Fayansları boyayarak istediğiniz renk ve desene kavuşturabilirsiniz. Hem zemin hem de duvar fayansları boyanabilir. Boyanın altına astar boya ve üzerine de vernik yapılırsa, boyası daha dayanıklı olur. “İlgili yazı: fayans boyama.”

9-Duvar Kağıdı

Banyoya fayans yerine duvar kağıdı.
Banyoya fayans yerine duvar kağıdı.

İşte banyoya cesur bir uygulama daha. Fayans üzerine duvar kağıdı yapabilirsiniz. Bunun için kendinden yapışanlı duvar kağıtlarını kullanabilir veya astalayarak standart duvar kağıtlarını yapıştırabilirsiniz. Ancak banyonun sıcak buharı hemen atılmazsa, duvar kağıdının soyulmasına neden olabilir. “İlgili yazı: fayans üzerine duvar kağıdı.”

10-Farklı Ebatta Fayanslar

banyodaki fayanslar
Farklı ebat ve renklerdeki fayansları da değerlendirin.

Banyoda fayans görmekten bıkmış olabilirsiniz. Ancak yine de banyo için en kullanışlı malzemeler fayanslardır. Bu nedenle farklı desen ve renklerde fayans kullanımını düşünebilirsiniz. Zeminde mermer görünümlü, daha büyük veya daha renkli fayansları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, mat fayanslar da banyonuza farklı bir hava katabilir. “İlgili yazı: en kullanışlı banyo fayansları.” (Banyonuz küçükse, “küçük banyo için fayans seçimi” yazısı da faydalı olabilir.)

Mutfakta Fayans Yerine Ne Kullanılır?

Mutfaklar banyolardan farklıdır. Su ile teması daha azdır. Ancak daha çok vakit geçirilir. Bu nedenle dekorasyonuna daha fazla önem verilir. Mutfağın su ile teması banyoya göre daha az olsa da yinede suya dayanıklı parkeler matfak zemini için iyi bir alternatif olabilir.

  • Mutfak zemininin ve duvarlarının suya daha az temas etmesi, fayans boyama fikrini daha öne çıkarabilir. Bu fikir hakkında endişeleriniz varsa, önce tezgah ile mutfak dolabının arasındaki fayansları boyayarak başlayabilirsiniz. Akrilik boya, epoksi boya ve fayans boyaları bu iş için uygun boyalardır.
  • Mutfaklarda genellikle nem olmadığından, mutfak duvarlarındaki fayanslar için duvar kağıdı iyi bir fikir olabilir. Kendinden yapışkanlı duvar kağıtları fayanslar için uygundur. Eğer bunları bulamazsanız, fayans üzerine geçiş astarı kullandıktan sonra standart duvar kağıtlarını yapıştırabilirsiniz. “İlgili yazı: geçiş astarı nedir.”
  • Eğer ışıltılı ve canlı bir mutfak istiyorsanız, cam fayansları değerlendirebilirsiniz. Cam fayansların tüm mutfak için aşırı parlak olduğunu düşünüyorsanız, sadece tezgah arasında kullanabilirsiniz.

Kırılan Fayans Yerine Ne Kullanılır?

Kırılan fayans yerine ne kullanılır?
Kırılan fayans yerine ne kullanılır?

Kırık fayans yerine ne kullanılır? Kırık fayansların üzerine herhangi bir uygulama yapmadan önce, tamir etmelisiniz. Kırılan parçasını yerine yapıştırın. “İlgili yazı: yerinden çıkan fayans nasıl yapıştırılır?” Eğer parçası yoksa boşluğu bir macun veya alçı ile doldurmalısınız. “İlgili yazı: duvar çatlağı tamiri.” Fayansın kırık parçasını onarıp, boşluğu doldurduktan sonra, kırık fayansın üzerini yapışkanlı mermer görünümlü folyo ile kapatabilirsiniz. Bu folyoları kalın, fayans boyutunda veya daha ince duvar kağıdı boyutunda bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir