Evde, Tavanda, Odada Küf Neden Olur?

odada küf neden olur
Evde küf neden olur?

Evde küf neden olur? Küf sadece bir leke değildir. Bir mikro organizmadır. Tavanın veya duvarın hem yüzeyinde hem de içinde olabilir.

Eğer küf, duvarın yüzeyindeyse, duvardaki küfü yok etmek için; çamaşır suyu veya küf temizleyici sıvılar işe yarayabilir.

Eğer küf, duvar veya tavanın içine işlemiş, derinlere inmişse; duvar zımpara yapmak, hatta kazıyıp tekrar alçı çekmek gerekebilir.

Şimdi, detaylı olarak, evde küf neden olur, duvardaki küf nasıl temizlenir, tavandaki küf neden olur? açıklayalım.

Evde Küf Neden Olur?

Evde küf neden olur, duvarda küf neden olur?: Sağlığa çok zararlı olan küf, evde tavan ve duvarlarda siyah lekeler şeklinde ortaya çıkar. Nemi seven küf, genellikle banyolarda ve bodrum katlarında oluşur.

Renk değişikliği ve kendine has kokusu ile belli olan küf üremesi, insan sağlığı açısından çok zararlıdır. Küf astım rahatsızlığını tetikler, özellikle çocuk ve yaşlılar için toksik etki gösterebilir.

Duvarda Küf Neden Olur?

Küf duvarlarda genellikle yalıtım eksikliğinden olur. İnşaat aşamasında yapılmayan veya eksik yapılan ısı yalıtımı, içeride ve dışarıda aşırı ısı farkı yaratır. Oluşan ısı farkından dolayı, duvarlar terler, nemlenir. Küfün duvarda oluşmasının en büyük nedeni budur.

Nemin ve suyun sürekli beklemesi duvarda küfü oluşturur. Nemlenen duvarların, düzenli olarak kuru bir bez ile silinmesi ve ortamın havalandırılması gerekir.

Duvarda küfün oluşmasının kesin çözümü; ısı yalıtımı yaptırmaktır. Isı yalıtımı ise; işi bilen, profesyonel uygulamacılar tarafından yapılmalıdır. Aksi halde, düzgün yapılmayan uygulamada, ısı yalıtım plakaları aralarında kalan en ufak boşlukta, küfün tekrar oluşması muhtemeldir.

Duvardaki Küf Nasıl Temizlenir?

duvarda küf neden olur
Duvardaki küf nasıl temizlenir?

Eğer küf duvarın içine işlemişse temizlikten önce bir spatula ile kazımak veya zımpara yapmak gerekebilir. Bazı küf temizleyiciler: (Capatox küf ve rutubet temizleyici, Ceresit antiküf sprey, Polisil küf temizleyici v.b.) Küf eğer daha diplerdeyse, zımpara yapmanız hatta kazımanız gerekebilir.

Duvardaki küf nasıl temizlenir?: Küflü duvarlara çözüm, duvara ısı izolasyonu yapmaktır. Hatta içeriden değil; dış cepheden ısı yalıtımı yapmak, küfü önlemek için en etkili yöntemdir.

Isı yalıtımı dışında küf engelleyici boya ve solüsyonlar da küfü bir süre engellese de; tekrar duvarda veya tavanda küf oluşabilir. Isı yalıtımı yapıldıktan sonra, iç mekan duvar ve tavanlarını bir küf önleyici boya ile boyamak, tamamen küfü yok etmek için kesin çözümdür.

Tavandaki Küf Neden Olur?

Evin tavanda küf neden olur, tavandaki küf neden olur? Özellikle banyo tavanlarındaki küfün nedeni sıcak buharın tavanda uzun süre beklemesidir. Duştan sonra, duş penceresi hatta duşun kapısı açma, varsa havalandırma motorunu çalıştırmalısınız.

Banyo tavanında oluşan küfün bir diğer nedeni ise, üst kattan su akmasıdır. Üst daireden sürekli damlayan veya akan su temizlenmezse, sararma ve küfe neden olabilir.

Tavandaki Küf Nasıl Temizlenir?

Taandaki küfü temizlemek için sprey küf temizleyici solisyonları kullanabilirsiniz. Tekrar çıkmasını engellemek için antibakteriyel taan boyalarını kullanabilirsiniz.

Odada Küf Neden Olur?

Odada küf neden olur? Özellikle, kuzey cepheye bakan oda duvarlarına küf oluşması muhtemeldir. Isı yalıtımı yapılmayan ve kuzey cepheye denk gelen oda duvarlarına küf oluşması görülebilir.

Odada küf olmaması için; dışarıdan veya içeriden ısı yalıtımı yaptırmalısınız. Özellikle, dışarıdan ısı yaptırmak, küfü engellemek için daha etkilidir.

Ayrıca, çatı katı odalarında çatıda yalıtım yoksa veya eksikse sıcaklık farkından dolayı terleme ve küf oluşabilir. Çatı zeminine cam yünü, taş yünü gibi bir yalıtım yaptırarak odanın tavanındaki küfleri engelleyebilirsiniz.

Küfü Önlemek İçin Ne Yapmalı?

küfü önlemek
Küfü önlemek için ne yapmalı?

Duvardaki rutubeti önlemek için ne yapmalı, rutubet önlemek için ne yapmalı?: Küfü önlemek için, odaların düzenli havalandırılması gerekiyor.

Nemin dağılması küfün oluşmasını engeller. Aralıklı olarak havalandırma, yani pencereleri kısa bir süre boyunca, sonuna kadar açmaktır.

Kış aylarında günde 2-3 kez 5-10 dakika ve ilkbaharda ve sonbaharda 15 ila 30 dakika. Yatak odaları ve çocuk odaları kalktıktan hemen sonra havalandırmalısınız. Mutfak ve banyo daha yüksek bir neme sahip olduğundan, daha fazla temiz havaya ihtiyaç duyar.

Küf Boyası İşe Yarıyor Mu?

duvarda küf neden olur
Küf boyası işe yarıyor mu?

Küflü duvarlara küf boyası uygulanmadan önce, gerekiyorsa, kazıma, zımpara yapılır. Küf temizleme ve silme işlemi de bittikten sonra duvarın kuruması beklenir.

Küf önleyici duvar ve tavan boyaları ile tavan ve duvarlarınızı boyayabilirsiniz. Tabi küf engelleyici boyalar her ne kadar faydalı olsa da, bir süre sonda tekrar küf meydana gelebilir. Bu süre 1 yıl da olabilir 5 yıl da. Küf boyası yapılmadan önce, küfün yüzeyden iyice temizlenmesi bu süreyi uzatacaktır.

Bazı küf önleyici duvar boyaları: Marshall Hijyen, Polisan Elegans, Dyo Teknoplast, Dyo Nano, Dyo Oxymax, Permolit Permomax, Kale Kalia, İsonem v.b.

“Evde küf neden olur, tavandaki küf neden olur, duvardaki küf nasıl temizlenir?” kısaca anlatmaya çalıştık. Kullandığınız küf temizleme yöntemlerini, küf boyalarını, küf temizleyicileri ve tecrübelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

2 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir