Banyodaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

banyodaki küfler nasıl temizlenir
Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar?

Küfün en çok sevdiği yerler ıslak ve nemli ortamlar olduğu için, özellikle banyo ve tuvaletlerde sık sık küf oluşur. Küf sadece bir leke değil; zararlı bir bakteridir.

Küf hem hem çirkin bir görünüm oluşturur, hem de solunması akciğerlere büyük zarar verir. Bu nedenle, küf temizliği çok önemlidir. Ortamda hijyeni sağlamak için küfün iyi temizlenmesi gerekir. Küf evlerde özellikle banyolarda ortaya çıkar. Bu nedenle, özellikle, banyodaki küf lekesi nasıl çıkar, banyo fayans arası küf nasıl temizlenir? aşağıda anlattık.

Banyodaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar? anlatmaya başlamadan önce, küfü önlemek, tekrar ortaya çıkmasını engellemek için tedbirleri sıralayalım. Ardından banyo küfü nasıl temizlenir? anlatalım.

  • Banyo duvarlarını ve silikonların üzerini düzenli olarak kuru bir bezle silin. Küvet, duş ve lavabo kenarına her ne kadar antibakteriyel, küf dirençli silikon yapılsa da; en fazla 1-2 yıl içinde tekrar küf oluşması normaldir. (“Küf neden olur? banyo tavanı rutubet önleme” yazımız ilginiz çekebilir.)
  • Duştan sonra mutlaka banyonun pencere veya kapısını açarak havalandırın veya varsa banyo aspiratörünü çalıştırın.
  • Ayrıca, fayans derzlerinde ve silikonların üzerinde suyun uzun süre beklemesine izin vermeyin. Mümkünse duştan sonra bir çek çek ile fayans ve derzlerin üzerindeki suyu çekin.

Şimdi, banyodaki küf lekesi nasıl çıkar, banyodaki küf lekesi nasıl çıkar? detaylı olarak anlatalım.

Banyo Küfü Nasıl Temizlenir?

Banyoda en çok silikonların üzerinde, fayans arasındaki derzlerde ve tavanlarda küf oluşur. Şimdi, sırası ile bu küfleri temizlemek için ne yapmalı anlatalım.

banyo silikon küf nasıl temizlenir
Silikondaki küf

Banyo Silikon Küfü Nasıl Temizlenir?

Silikon küfü nasıl temizlenir? Silikonların üzerindeki küfleri alt etmenin 3 yolu var.

  • Silikon yenileme,
  • Küvet kenar çıtası ve küvet kenar bantları,
  • Silikonu boyamak.

1)Silikon Yenileme

Silikonların üzerindeki küfü her ne kadar temizlemeye çalışsanız da; mutlaka bir miktar küf kalacaktır. Bu nedenle, silikonları kazıyıp temizlemek ve yeni silikon çekmek en iyi seçenektir.

Tekrar silikon yapacaksanız (solventsiz) uçucu gaz içermeyen bilinen markaların antibakteriyel silikonlarını kullanın. (Örn.Sista, Bison, Sika, Kale v.b.)

Silikon yapacağınız yeri temizleyip kuruttuktan sonra; silikon kartuşunun ucunu çapraz kesip silikon tabancasıyla yavaşça boydan boya sıkın.

Uygulamadan önce kenarlara kağıt bant çekebilirsiniz. Silikonu uyguladıktan sonra üzerindeki gözeneklerin tamamen kapanması ve düzgün bir görünüm oluşması için sıvı bulaşık deterjanına parmağınızı batırıp boydan boya parmağınızla hafifçe bastırarak üzerinden geçin.

2)Sızdırmazlık Bantları ve Küvet Kenar Çıtaları

Eski silikonu temizledikten sonra küvet ve duşların duvar ile birleşim yerlerinde küvet kenar çıtası da kullanabilirsiniz. Çıtayı yapıştırmak için silikon kullanılabilir.

Küvet veya duş tekneleri kenarına silikon yerine su sızdırmazlık bantlarını da kullanabilirsiniz. Bu bantlar lavabolarda, küvetlerde, duş teknelerinde silikon yerine kullanılıyor.

Suya ve kimyasal temizleyicilere dayanıklı olduğundan ve sararma yapmadığından küf sorunu için oldukça iyi bir seçenek olabilir.

(Örn. Sista sızdırmazlık bandı, Bison sızdırmazlık bandı, Vodaseal sızdırmazlık bandı vb.)

3)Silikonu Boyamak

Bildiğiniz gibi silikonların üzerine hiçbir boya tutmuyordu. Fakat, Sista’nın yeni ürünü ile bu artık mümkün. Sista markasının yeni ürünü olan Sista Re-new ile artık kirlenen ve küf tutan silikonları boyayabilirsiniz.

Banyo Fayans Arası Küf Nasıl Temizlenir?

Banyo fayans arası küf nasıl temizlenir, derz arası küf nasıl temizlenir? Derzlerin arasındaki küfleri iki yöntem ile temizleyebilirsiniz.

  1. Derz temizleyiciler
  2. Çamaşır suyu

Şimdi, bunlar ile banyo fayans arası küf nasıl temizlenir? anlatalım.

derz arası küf nasıl temizlenir
Banyo fayans arası küf nasıl temizlenir?

Küf Temizleyici İle Banyo Fayans Arası Küf Temizleme

Banyo fayans arası küf nasıl temizlenir? Küf için artık özel küf temizleyici ürünler üretiliyor. Bu ürünleri; büyük yapı marketlerden, hiper marketlerden, büyük hırdavatçılardan veya sanal mağazalardan ” küf temizleyici ” veya “derz temizleyici ” adında bulabilirsiniz. Küf temizleyiciler, küfün içine iyice nüfuz etmesi için genellikle sprey şeklinde üretiliyor.

Spreyi sıkıp, birkaç dakika derzin içine işlemesini bekleyin. Bir bez veya eski bir diş fırçası ile üzerini ovalayın. Küf lekesi çıkana kadar işlemi birkaç kez tekrarlayın. Ardından temiz su ile derzleri durulayın.

Çamaşır Suyu İle Banyo Fayans Arası Küf Temizleme

Derz temizleyici veya küf temizleyicileri çevrenizde bulamazsanız; 3 birim suya, 1 birim çamaşır suyu karıştırın. Bu karışımla küflü derzleri temizleyin.

Küflü derzleri temizlemek için, çamaşır suyunu direkt kullanmak derzlere zamanla zarar verir. Bu nedenle bir miktar su ile karıştırın ve mümkünse bir sprey ile sıkın. Bir bez veya eski bir diş fırçası ile ovalayın. Ardından temiz su ile durulayın.

Banyo Tavanındaki Küf Nasıl Temizlenir?

Yukarıda anlattığımız derz arası küf temizleyici veya derz temizleyici spreyler ile tavandaki küfleri temizleyebilirsiniz.

Ya da 3 birim suya 1 birim çamaşır suyu katarak; bu karışımla, küflü tavan ve duvarlarınızı silebilirsiniz. Küf eğer çok derine inmişse; zımpara yapmanız gerekebilir. 180 veya 220 numara yeterli olacaktır.

Banyodaki tavanındaki küflerin tekrar oluşmaması için, banyonun tavanını küf önleyici boyalar ile boyayabilirsiniz.

Banyo Tavanı Neden Küflenir?

Banyo tavanındaki küf, sıcak buharın tavanda beklemesi ile oluşur. Ayrıca, üste kattaki banyo veya tuvaletten akan suyun tavanda beklemesi de küfe neden olabilir.

banyo tavanı rutubet önleme
Banyo tavanı rutubet önleme

Öncelikle, banyoda küfün bir daha oluşmaması için önlemler alınmalı. Duştan sonra, banyo havalandırılmalıdır.

Banyo kapısı veya havalandırma penceresi açılmalıdır. Banyo tavanı ve duvarında suyun uzun süre beklemesine izin verilmemelidir. Kuru bir bez ile önce nemli ve ıslak yerler silinmelidir.

Banyo Tavanı Rutubet Önleme

banyo tavani rutubet onleme

Banyo tavanı rutubet önleme: Tavandaki küf temizliği bittikten sonra ve tavan tamamen kuruduktan sonra, banyo tavanını küf önleyici boya ile boyayabilirsiniz.

Küf önleyici tavan boyası kullanmanız gerekiyor. Küf önleyici duvar boyalarını banyo duvarında küf olsa bile kullanmayın. Banyonun tüm duvar ve tavanlarında sadece tavan boyası kullanın.

Bazı küf önleyici tavan boyaları sulandırılarak; bazıları da direkt olarak sulandırılmadan kullanılır. Ambalajın üzerindeki talimatları uygulayın. En az 2-3 saat ara ile 2 kat küf önleyici tavan boyasını uygulayın.

Küfü temizlemeden küf önleyici tavan boyasını uygulamayın. Kısa sürede küf tekrar meydana gelecektir. Küf önleyici boyayı uygulamak, zaten banyodaki küflerden kurtulmanın kesin çözümü değildir.

Yukarıda anlattığımız; banyodaki küf oluşmasını önleyici tedbirlere dikkat ederseniz uzun süre küf oluşmayacaktır.

Bazı küf engelleyici tavan boyaları: Permolit Permomax küf ve rutubet önleyici tavan boyası, Polisan Elegans küf rutubet önleyici tavan boyasi, İsonem küf önleyici boya, Kale Kalia küf önleyici tavan boyası, Filli Boya küf ve rutubet önleyici koruyucu Capatox v.b.

Benzer Yazılar

6 Yorum

  1. Yeni taşındığınız bir ev ise küfü temizlemeden üzerine boya yapılmış olabilir. Duvarın veya parkenin iç görünmeyen bir yerinde küf olabilir. Yeni boya yapıldıysa boya bozuk olabilir.

  2. Evimin bir odası acayip derecede duvarlarından koku veriyor.Cam kapalı olduğu anda koku ortada buluşuyor ve ağır bir koku haline geliyor ve burun tıkanıklığı durumu oluşturuyor.Sebebi ne olabilir acaba ? küf değil rutubette değil.Oda full açık havalandırılıyorda ama duvarlardan gelen o ağır koku gitmiyor bir türlü.

  3. Merhaba,
    Kimyasal tepkime lekesi olduğundan çıkmayabilir. Yine de denemek isterseniz bir bezi sentetik tiner ile ıslatıp silin. Sonra sabunlu bir bez ile silin.

  4. Merhaba Tasındıgım evin banyosunundaki lavaboyu temizlerken kullandığım temizlik maddesi yerdeki koyu renkteki fayansa damladı Beyza lekeler olustu. Nasıl çıkarabilirim yardımcı olur musunuz lütfen

  5. Önce yüzeyi, özellikle dökülen yerleri zımparalayın. Küvet için özel küvet emaye boyaları var. Onları kullanabilirsiniz. Örneğin: Henkel sprey emaye boyası.

  6. Zeynepp

    Merhabalar yeni taşınacağımız lojmanın banyosunda emaye kaplı küvet kullanılmış ve emaye artık çoğu yerde dökülmüş,paslanmış durumda.küvet kullanılabilecek durumda değil.poliuretan boya ile boyanabileceğini duydum ama internette bir çok poliuretan boya çeşidi var.bu boyama işlemi nasıl olmalı,ne kullanmalıyım.lütfen acil cevap bekliyorum.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir