Zemin Boyası Çeşitleri ve Zemin Boyama

Zemin boyaları, yer boyaları ve taban boyaları adı ile bilinen boya türleri hakkında geniş bir bilgi kaynağı oluşturduk. Zemin boyası nedir, çeşitleri nelerdir? açıkladık. Ayrıca, zemin boyama uygulamasını anlattık ve zemin boyalarının kaç m2 boyadığını açıkladık. Sayfanın sonundaki sık sorulan sorular başlıkları da sizin için faydalı olabilir.

zemin boyama
Zemin boyası, zemin boyama, yer boyama.

Zemin Boyası, (Yer Boyası, Taban Boyası)

Daha önce zemin boyaları, (yer boyası) ile tanışmamış olan tüketiciler, son yıllarda tv, sosyal medya ve internet reklamcılığı gibi kanallar ile zemin boyalarını çok daha iyi tanımaya başladı. Böylece, zemin boyamak için kullanılan yağlı boya ve duvar boyası gibi yanlış boya türlerinin de kullanımı kısmen engellenmiş oldu.

zemin boyası ne demek
Zemin boyası nedir?

Birçok boya üretici firma, ihtiyaç potansiyeline karşılık verebilmek adına zemin boyaları ve zemin yalıtım mazlemelerine daha çok önem veriyor. Hatta bu boyalar için özel satış kanalları oluşturuyor.

Belirli birkaç firmanın reklamlarını gördüğümüz zemin boyaları, aslında birçok firma tarafından üretiliyor ve satışa sunuluyor. Bu firmaların bir çoğu da frofesyonel düzeyde yıllardır zemin boyaları üreten ve satışa sunan firmalar.

Yer boyalarının çeşitlerinin fazla olması ve farklı markalar tarafından üretilmesi, satın alırken kafanızın karışmasına neden olabilir. Bu nedenle, bu karışılığı gidermek için detaylı bir yazı yazma gereği duyduk. Öncelikle zemin boyalarının ne olduğunu açıklayalım.

Zemin Boyası Nedir?

zemin boyası ne demek
Zemin boyası nedir?

Zemin (yer) boyası nedir? Zemin boyaları, yer boyası, yer kaplama boyası, beton boyası, beton boyası, dış zemin boyası, taban boyası, epoksi boya, ıslak zemin boyası, sıvı cam gibi isimlerle çeşitli firmalar tarafından satışa sunuluyor. Zemin boyalarının tanımında kullanılan bu tabirler aslında bir zemin boyalarının türü hakkında da ipucu veriyor.

Zemin boyası, sadece zeminlerde kullanılan, zemini korumak, zeminin toz tutmasını engellemek, zeminde dekoratif bir görünüm oluşturmak, zeminde kaymayı engellemek, zemini renklendirmek, hatta zeminlerde su yalıtımı yapmak için üretilmiş özel yer “taban” boyasıdır.

Gördüğünüz gibi zemin boyaları birçok amaç için kullanılıyor. Bu nedenle, ihtiyacınıza tam uyan yer boyalarını tercih etmelisiniz.

Zemin Boyası Çeşitleri Nelerdir?

yer boyası çeşitleri
Zemin boyası çeşitleri nelerdir?
  • Akrilik zemin boyaları. (Daha çok işaretleme için tercih ediliyor. Kort boyası, sprey işaretleme boyası v.b.)
  • Selülozik zemin boyaları. (Dayanıklı, esnek, kolay uygulama.)
  • İki bileşenli epoksi zemin boyaları. Dayanıklı, sert ve iç mekan için daha çok tercih ediliyor. Düz, pürüzlü, kendi yayılan, ısıya dayanıklı gibi türleri var.
  • Poliüretan zemin boyaları. (Dayanıklı, mat. İç mekan için daha çok tercih ediliyor.)
  • Kaydırmaz zemin boyaları. Uygulandığı yüzeye kaymayan sağlam bir zemin kazandırır.
  • Anti toz zemin boyaları. Uygulandığı yüzeyde tozu keser ve tekrar toz tutmasını engeller.
  • Yol çizgi boyaları. Su bazlı, sentetik ve selülozik yol çizgi boyası türleri var. Zemine işaret çizgileri çekmek için kullanılıyor. Büyük bir zemini boyamak için çok uygun değildir ve çok az alan kaplar.

Zemin Boyası Nerelerde Kullanılır?

Zemin boyası kullanım alanları nelerdir?
Zemin boyaları nerelerde kullanılır?
  • Fabrikalarda. (Aşınmaya meyilli zeminlerde)
  • Laboratuvarlarda. (Kimyasal direnç gerektiren zeminlerde)
  • Halı yıkama tesislerinde. (Su yalıtım malzemelerinden sonra.)
  • Araç yıkama işletmelerinde. (Su yalıtım malzemelerinden sonra.)
  • Okul sahaları ve spor alanlarında. (Basamakları renklendirmede ve kaymayan zeminler oluşturmada, zemin işaretlemede, çeşitli eğitim ve spor aktivitelerinde.)
  • Apartman ve site araç park yerlerinde.
  • Kafe, restoran gibi açık ve kapalı işletmelerde dekoratif amaçlı.
  • Araç galerilerinde. (Araç teşhiri zeminlerinde.)
  • Yürüyüş ve bisiklet yollarında.
  • Depo ve antrepolarda.
  • Teras, balkon ve çeşitli zemin yalıtımlarında.
  • Garaj ve otoparklarda. (Zemin boyama ve işaretlemede)
  • Otomobil bakım ve tamirhanelerinde.
  • Akaryakıt istasyonlarında.
  • Lojistik ve yükleme alanlarında.
  • Forklift, traspalet ve diğer taşıma makinelerinin sık kullanıldığı alanlarda.
  • Ağır iş makineleri park alanları ve uçak hangarlarında.
  • AVMlerin teras, otopark, işaretleme ve aktivite alanlarında.
  • Zemindeki herhangi bir deformasyonu kapatmak için. (Tamirden sonra)

Zemin Boyama Nasıl Yapılır?

zemin nasıl boyanır

Zemin boyamada en önemli şey, yüzeyi hazırlamak ve yüzeyi boyamaya uygun hale getirmektir. Özellikle dış mekan zemin boyama uygulamasında ne önemli aşama, hazırlık aşamasıdır.

Zeminin kuru ve nemsiz olmasına özen gösterin. Boyanacak yerin tamamını iyice kontrol edin. Kısa süre önce yağmur almış zemini boyamanızı önermiyoruz.

Zemin boyaları suya dayanıklı olmasına karşın, nemli bir yüzeye tutunması zordur. Kuru gibi görünen fakat içerden nemli olan bir betona zemin boyaları iyi tutmaz. Hava durumunu tahminlerini kontrol ederek doğru uygulama zamanını seçebilirsiniz.

Boyanacak zeminin tozsuz olmasını sağlayın. Zemin boyamada boyanın iyi tutması için, yüzeyde toz olmaması gerekir. Zemini kuru bir mop ile veya süpürerek temizleyin.

Zeminin yağsız olmasını sağlayın. Zeminde daha önce araçlardan veya yağ sızdırabilecek mekanik aletlerden sızan yağ olmamasına dikkat edin. Varsa selülozik tiner ile temizleyin.

Zeminin sağlam olması da çok önemlidir. Zeminde çatlak ve zayıf doku olmamalıdır. Zeminde kopmaya meyilli veya oynayan parçalar varsa, alın ve bu kısımları epoksi macun ile tamir edin. Boyamadan önce macunun iyice kurumasını bekleyin.

Suyun göllenme yapacağı zemin varsa, buraya bir ön hazırlık olarak bir meyil verilebilir. Bu sayede, zemin boyasının da ömrü uzatılmış olur ve su sızma olasılığı azaltılır.

Gerekiyorsa boyadan önce su yalıtımı yaptırın. Zemin boyaları suya çok dayanıklıdır. Fakat, su yalıtım malzemesi değildir. Tek bileşenli zemin boyaları hangi marka olursa olsun, üzerinde biriken su, mutlaka bir süre sonra sızma yapacaktır. Bu nedenle, alt kata su geçirmemesi isteniyorsa, zemin boyalarından önce mutlaka bir su yalıtım malzemesi uygulanmalıdır.

Selülozik zemin boyası için yaklaşık uygulama zamanı: 8 saat

Yüzey Hazırlığı

zemin boyası nasıl yapılır

Zeminde eski boya kalıntıları varsa, bir spatula ve selülozik tiner yardımı ile kazıyın.

Astar uygulamasını unutmayın! Her zemin boyasının kendine özel bir astarı vardır. Astar, boyanın çok daha iyi tutmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

Selülozik Zemin Boyası Uygulaması

Beton nasıl boyanır?

Yukarıda da belirtiğimiz gibi zemin boyalarını uygulamak kolaydır. Fakat, uzun ömürlü olması için üretici firmanın uygulama talimatlarına uymanız gerekiyor.

Yukarıdaki hazırlık aşamalarına çok dikkat edin ve uygularken de mutlaka satın aldığınız boyanın uygulama talimatlarına uyun.

Tek bileşenli selülozik zemin boyaları, kullanıma hazırdır. Tabanca uygulamalarında yaklaşık olarak %5 ila %10 arası selülozik tiner ile inceltebilirsiniz. (Satın aldığınız ürünün inceltme talimatını uygulayın.)

Zemin boyarının en az 2 kat uygulanması öneriliyor. İlk kattan sonra en az 4 saat beklemenizi öneriyoruz. Zemini boyarken epoksi rulo, fırça veya airless püskürtme makinelerini kullanabilirsiniz.

Aşağıda uygulaması en kolay olan selülozik zemin boyasının bir uygulama videosunu yayınladık.

Zemin boyama

Sıkça Sorulan Sorular

Zemin boyası su geçirir mi?

Zemin boyası su geçirir mi?

Zemin boyaları su geçirir mi? Selülozik, poliüretan ve epoksi zemin boyalarının tümü suya dayanıklıdır. Fakat geçirmez değildir.

Su geçirmez olduğu düşünülse de, su içinde kalan zemin boyaları bir süre sonra su geçirir. Zemin boyaları hangi cins olursa olsun, uzun süre suya dayanıklıdır. Fakat, su yalıtım malzemesi değildir.

Sadece, epoksi zemin boyalarını su geçirmezdir. Yine de esas amacınız su yalıtımı ise uygulamadan önce su yalıtımı yaptırmanızı öneriyoruz.

Zemin boyası kaç m2 boyar?

Zemin boyaları kaç metrekare boyar?

Selülozik zemin boyalarının boyadığı metrekareyi iki kat üzerinden hesaplamanızı ve 2 kat üzerinden satın alamanızı öneriyoruz. Çünkü, tüm zemin boya üreticileri en az 2 kat tavsiye ediyor.

Zemin boyalarında genel olarak şu kadar metrekare boyar gibi bir değerlendirme yanlış olacaktır.

Zemin boyaları birçok firma tarafından üretiliyor ve çeşitli türleri var. Bu nedenle, tüm zemin boyalarının boyadığı metrekare aynı değildir. (Satın alacağınız zemin boyasının boyadığı metrekareyi esas alın.)

1 Kg selülozik zemin boyası kaç m2 boyar?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi selülozik zemin boyalarının boyadığı metrekare ve markaya göre bir miktar değişkenlik gösteriyor.

Selülozik zemin boyalarının satışı genellikle 10 kg. 18 kg. ve 20 kg. olarak yapılıyor. 1 kg. selülozik zemin boyası, yaklaşık olarak, çift katta 3-4 metre kare alanı boyayabiliyor.

20 Kg selülozik zemin boyası kaç m2 boyar?

20 kg. bir zemin boyası yaklaşık olarak 60 m2 alanı çift kat boyayabilir. Boyama alanı markaya göre ve yüzeye göre değişkenlik gösterebilir.

Astar uygularsanız, hem iyi tutacak hem de boyadığı metrekarede de bir miktar artış olacaktır. Özellikle zemin yüzeyi düzgün değilse, selülozik zemin boyalarının boyadığı alan azalır.

Epoksi zemin boyası kaç m2 boyar?

Epoksi zemin boyaların boyama alanı selülozik zemin boyalarına göre daha azdır.

Epoksi zemin boyalarında boyama alanı, uygulamaya yapacağınız kalınlığa göre değişkenlik gösterir. Örneğin: 1-1,5 mm. kalınlıkta 1 kg. epoksi boya 1 metrekare alan boyayabilir.

Fakat, 2-2,5 mm. kalınlık için 1 metrekareye 2 kg. epoksi boya kullanmanız gerekebilir. (Üretici firmanın sarfiyat tablosunu dikkate almayı unutmayın.)

Poliüretan zemin boyası kaç m2 boyar?

Poliüretan zemin boyaları da epoksi boyaları gibi iki bileşenlidir. Genellikle 20 kg. ve 5 kg. da sertleştiricisi ile satışa sunuluyor.

2 kg. poliüretan zemin boyası yaklaşık olarak 1-1,5 metrekare alan boyayabilir. Uygulama esnasında boyama alanı arttırılabilir. Fakat, üretici firmalar mümkün olduğunca kalın uygulanmasını tavsiye ediyor.

Zemin boyasına tiner katılır mı?

Eğer zemin boyanız selülozik ise, üretici firmanın tavsiye ettiği oranda selülozik tiner katabilirsiniz.

Zemin Boyası Yorumlarımız ve Uyarılarımız

zbs zemin boyası yorumları
Zemin boyası yorumları.

Zemin boyalarını satın alırken size faydalı olabilecek bazı uyarılarımızı yorumlarımızı da katarak sunmak istiyoruz. İşte zemin boyalarını kullanırken ve satın alırken dikkat etmeniz gerekenler. (Sayfanın daha altında ise zemin boyası kullanıcı yorumlarını bulabilirsiniz.)

  • İç mekan için kokusuz ve solventsiz zemin boyalarını tercih edebilirsiniz.
  • Yoğun kullanım alanlarında kuruma süresi ve katlar arası bekleme süresi az olan zemin boyalarını tercih edebilirsiniz.
  • Esneklik özellikle dış mekanda önemlidir. Dış mekanda araç trafiğinin olduğu ve ağır makinaların çalıştığı bir zeminde çatlama olmaması için esnek ve dayanıklı zemin boyalarını tercih edebilirsiniz.
  • Zemin boyalarını su yalıtımı maksadı ile satın almayın. İşaretleme, toz tutmama, zemini koruma maksadı için üretilmiş olduğunu unutmayın. Zemin boyaları suya dayanıklı olsa da su yalıtımı için üretilmemiştir!

Benzer Yazılar

11 Yorum

  1. Merhaba ben zemindeki eski döşemelik tahtaların arasını ahşap macunuyla doldurup zemini komple boyamak istiyorum iç mekanda ev kullanımı için. Neler tavsiye edersiniz.

    • Semih Bey,
      Zemin ham ahşap ise vernikli ahşap koruyucu uygulayabilirsiniz. (Doğal ahşap görünümü verecektir.) Bunun dışında zemini akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz. Genel maksatlı akrilik boyalar ile boyayın. Akrilik boyalar, krem, gri, beyaz, sarı, bej gibi düz renklerde olur. Boyadıktan sonra üzerine mutlaka su bazlı taş vernik uygulayın. Zemin boyamak için bunların dışında daha pahalı fakat daha dayanıklı poliüretan zemin boyalarını ve epoksi zemin boyalarını kullanabilirsiniz. Poliüretan ve epoksi zemin boyaları neredeyse tüm zeminlere uygulanabilir ve çok dayanıklıdırlar.

    • Selami Bey,
      Amacınıza göre uygun zemin boyası almalısınız. İç ve dış mekanlarda genellikle epoksi ve poliüretan zemin boyaları tercih ediliyor. Dış mekanlarda ise selülozik zemin boyaları kullanılıyor.

  2. Zemin boyası ile ilgili çok detaylı bilgiler vermişsiniz. Oldukça faydalı. Fakat, epoksi zemin boyaları hakkında daha fazla detay iyi olurdu.

    • Bülent Bey,
      Zemin boyası suya dayanıklıdır. Fakat, su yalıtımı için değildir. Bir süre sonra su emmeye başlar. Epoksi zemin boyası hariç diğer zemin boyaları suyu uzun süre üzerinde tutamaz.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir