Köpük Boyama, Köpük Neyle Boyanır?

strafor boyama
Köpük boyama

Köpük, strafor boyanır mı?: Evet boyanabilir. Bu makalemizde köpük boyama, (strafor boyama) hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız. Köpük neyle boyanır, strafor köpük boyama yaparken hangi boyalar kullanılır, nelere dikkat edilmelidir? gibi başlıklarda ayrı ayrı aşağıda anlattık.

Köpük Boyama

strafor boyama
Köpük boyama

Bildiğiniz gibi köpük çok hassas ve yumuşak bir malzemedir. Bazı yumuşak köpük çeşitleri elinizle bile dokunduğunuzda ezilebilir.

Bazı köpükleri ise daha sert olabilir. Hatta tahta kadar sert üretilebilir.

Köpük, üretim aşamasında, kullanım yerine göre, sertlik derecesi ayarlanıp üretim yapılıyor. Yani, isteğe göre yumuşak köpük de üretiliyor, sert köpük de. Köpüğün bu sertlik ve yoğunluk derecesine dansite deniyor.

Köpük hangi dansite derecesinde üretilmiş olursa olsun; köpük boyama yaparken, uygun boyayı seçmelisiniz.

Yani, dansitesi yüksek, sert bir köpük bile olsa; strafor köpük boyama, uygun boya ile yapılmalıdır. Aksi halde, köpük deforme olabilir, eriyebilir, zarar görebilir.

Köpük Neyle Boyanır?

Köpük nasıl boyanır
Köpük neyle boyanır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi köpüğü gelişi güzel, her boya ile boyayamayız. Sert bir köpük bile olsa boyanma sırasında olmasa bile boyandıktan kısa süre sonra deforme olacaktır.

Peki köpük ne ile boyanır, köpük hangi boya ile boyanır? Aslında köpük boyamak için birçok boyayı kullanabilirsiniz.

Su bazlı olmak kaydı ile; duvar boyası, tavan boyası, akrilik boya veya tam akrilik sprey boya köpük boyama yapabilirsiniz.

Şu boyalar ile köpük boyamayın: Selülozik boya, her çeşit solventli boyalar, sentetik boyalar, solventli sprey boyalar, selülozik sprey boyalar, tam akrilik olmayan modifiye akrilik sprey boyalar v.b.

Strafor Köpük Boyama

Yukarıda bahsettiğimiz gibi köpük, su bazlı ve akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz. Bu boyalar aslında kardeş boyalardır.

Dolayısıyla boyama yöntemi de aynıdır. Yani, duvar boyası, tavan boyası, akrilik boya ile strafor köpük boyama yöntemi aynıdır. Hatta, dış cephede kullanacaksanız su bazlı dış cephe boyası ile köpük boyayabilirsiniz. (Fakat, yüzeyi biraz pürüzlü kalabilir.)

Ayrıca, strafor köpüğü boyamadan önce, 1 kat su bazlı akrilik astar veya geçiş astarı yapmak hem boyanın iyi yapışmasını sağlar; hem de renkli köpüklerin renginin kolay kapanmasını sağlar.

Köpük boyamak için kullanabileceğiniz boyaları açıkladığımıza göre artık, strafor köpük boyama aşamalarına geçebiliriz.

Köpük Nasıl Boyanır?

Köpük nasıl boyanır anlatmaya başlamadan önce; sert köpük, yumuşak köpük, renkli köpük ve beyaz köpük olduğunu hatırlatalım.

Tüm bu köpükler için aynı boya ve boyama yöntemini kullanabilirsiniz. Fakat, koyu renkli köpükleri boyamadan önce astar uygulamanız gerekebilir. Şimdi, detaylı olarak farklı boyalar ile köpük boyamayı detaylıca anlatalım.

Sprey Boya İle Strafor Boyama

Strafor sprey boya

Strafor sprey boya ile boyanır mı? Evet, strafor sprey boya ile boyanabilir. Fakat strafor için uygun sprey boyayı bulmak maalesef zor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi strafor köpük, sadece su bazlı ve akrilik boyalar ile boyanabiliyor. Üzerinde akrilik yazan sprey boyaların bir çoğu modifiye akrilik yani, sentetik esaslı.

Bu nedenle, sprey boya ile strafor köpük boyamayı düşüyorsanız sprey boyayı satın alırken çok dikkatli olun. Kesinlikle selülozik veya sentetik hatta modifiye akrilik sprey boya almayın. Boyama yapacağınız köpük sert bile olsa, mutlaka zarar görecektir.

Özellikle, selülozik spreyler straforu anında eritir. Sentetik ve modifiye akrilik spreyler ise köpük üzerinde delik ve noktalar oluşturur.

Strafor köpük boyamak için sadece tam akrilik (solventsiz) spreyleri tercih edin. Spreyin tam akrilik olup olmadığını hem satıcıya sorabilir, hem de; ambalajından görebilirsiniz.

Sprey Boya İle Strafor Köpük Boyama Aşamaları

  • Köpük koyu renk ise, 1 kat tam akrilik sprey astar uygulayın veya 1 kat fazladan sprey boya uygulayın.
  • Astar sprey boyayı uyguladıktan yarım saat sonra, ilk kat sprey boyanızı yapın.
  • Son katı da yarım saat sonra yaparak boyamayı bitirin.

(Spreyi 20-25 santimetre mesafeden sıkın, elini sürekli gezdirin ve rüzgarsız bir ortamda uygulama yapın.)

Akrilik Boya İle Strafor Boyama

Tük akrilik boyalar ile köpük boyama yapılabilir. Spreyde olduğu gibi isterseniz önce akrilik astar yapabilirsiniz.

  • Boyanacak köpük renkli ise; yani, mavi veya daha koyu renklerde ise 1 kat akrilik astar uygulayın. (Akrilik astar, geçiş astarı veya herhangi bir su bazlı astar v.b.)
  • Astarın kuruması için en az 5-6 saat bekleyin.
  • 1 kat su bazlı veya akrilik boyanızı uygulayın. Yukarıda bahsettiğimiz gibi su bazlı duvar boyası, tavan boyası, akrilik boya olabilir.
  • İlk kat kuruduktan sonra, yaklaşık 5-6 saat sonra, ikinci kat boyanızı yaparak kurumaya bırakın.

Duvar Boyası İle Köpük Boyama

Duvar boyaları da bir çeşit akrilik boyadır. Bu nedenle sfrafor köpük boyamak için kullanılabilir.

İç cephe, dış cephe hatta tavan boyası ile bile strafor boyama yapabilirsiniz. Fakat dış cephe boyasının biraz kumlu olduğunu ve tavan boyasının da dayanıksız olduğunu unutmayın.

Duvar Boyası İle Strafor Köpük Boyama Aşamaları

  • Köpük koyu renk ise, 1 kat örtücü astar veya geçiş astarı uygulayın.
  • Astarın kurumasını en az 2 saat bekleyin. (Soğuk ortamlarda bu süre 5 saatten fazla sürebilir.)
  • Astar kuruduktan sonra, ilk kat boyanızı yapın.
  • 2 saat sonra son kat boyanızı yapın.

Duvar boyası, akrilik boya gibi su bazlı boyalarla strafor köpük boyama yaparken, köpüğün desenleri varsa, uzun ipli bir rulo tercih edin ki; boya girintilerin içine de girebilsin. Girintili çıkıntılı straforları boyarken, fırça kullanmayı düşünüyorsanız; parlak boyalarda kalitesiz, sert uçlu fırçaların iz bıraktığını unutmayın!

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir