Aşk Merdiveni Bakımı, Çoğaltma, Özellikleri

Aşk merdiveni bakımı, sulama, çoğaltma, budama ve daha birçok özelliğini sunduğumuz yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Ayrıca, aşk merdivenleri ile ilgili merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını sayfanın sonunda bulabilirsiniz.

Aşk Merdiveni Bakımı

Aşk merdiveni bakımı.
Aşk merdiveni bakımı.

Aşk merdiveni bakımı oldukça kolaydır. “Diğer bakımı kolay çiçeler öğrenmek için bakımı kolay çiçekler yazısını okuyabilirsiniz.” Aşk merdivenlerini yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sıcaklıktır. Bir iç mekan bitkisi olan aşk merdivenleri, 12 derece üzerinde yetiştirilmelidir.

Aşk merdivenini yetiştirirken, birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Aşk merdiveni bakımı esnasında en çok dikkat etmeniz gereken nokta, ortam sıcaklığıdır. Aşk merdivenini aşırı sıcaktan ve dondan koruyun.

Aşk merdivenlerinin toprağının kurmasına asla izin vermeyin. Aşk merdivenleri nemli ortamlar için mükemmel bitkilerdir. Eğer yeriniz varsa, banyo, mutfak gibi nemli ortamlarda konumlandırabilirsiniz. Arada bir pencere önüne çıkarıp, (direkt güneş görmemesi kaydı ile) güneşlendirebilirsiniz.

Aşk Merdiveni Çiçeği Bakımı

Aşk merdiveni çiçeği bakımı
Aşk merdiveni çiçeği bakımıbakımı
  • Ortam sıcaklığı en az 12 derece olmalıdır.
  • 15 gün ara ile yaprak gübresi verebilirsiniz.
  • Kuruyan dallarının kesilmesi dışında budama istemez.
  • Gerek görürseniz, her yıl ilkbaharda saksısını değiştirebilirsiniz.
  • Sıcak, fakat direk ışık almayan, aydınlık mekanlar için çok uygun bir bitkidir.
  • Bitkide kuruma başladıysa, güneş ile direkt temasını kesin ve toprağının nemini düzenli kontrol edin.
  • Bitkinin alt kısmında zaman zaman kahverengi veya siyah lekeler görünebilir. Bu bir hastalık veya böceklenme değildir.
  • Kuru havayı sevmez. Mümkün olduğu kadar nemli ortamlarda yetiştirmelisiniz. Özellikle yaz aylarında toprağı sürekli nemli olmalıdır. Fakat, aşırı sulanmadan kaçınmalı ve saksıda fazla su bulundurmamalısınız.

Aşk Merdiveni Sulama

Aşk merdiveni sulama ve bakımı.
Aşk merdiveni sulama ve bakımı.

Aşk merdiveni sulama: Aşk merdivenleri nemi seven bir bitkilerdir. Yazın sık sık su vermelisiniz. Fakat, saksıda fazla su kalmamasına dikkat edin. Evin nemli kısımlarında oldukça sorunsuz yetiştirilebilir. Banyo, mutfak, cam balkon içi gibi direk güneş almayan ve nemli ortamlar için mükemmel bir bitkidir. “Diğer balkon çiçeklerini öğrenmek için balkonda çiçek yetiştirme yazısını okuyabilirsiniz.”

Aşk Merdiveni Nasıl Sulanır?

Uzun süre evde olmayacaksanız, damlama sistemi olan bir sulama mekanizması ile sulanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, nem oluşturması için, yanınına bir kabın içine su koyabilirsiniz. Saksının altına bir tepsi koyup üzerine bir miktar çakıl taşı serpiştirin ve üzerini su ile doldurun. Böylece, bir süre idare edecek nem sağlamış olursunuz. “Uzun süreli çiçek sulama hakkında bilgi almak için tatildeyken çiçek sulama yazısını okuyabilirsiniz.”

Aşk merdivenlerinin kış aylarında sulanmasına daha çok dikkat etmelisiniz. Hem ortam sıcaklığının düşüşü, hem de aşırı sulama, aşk merdivenini kötü yönde etkileyebilir. Kış aylarında suyu azaltın, fakat toprağı kurutmayın.

Aşk Merdiveni Çoğaltma

Aşk merdiveni çoğaltma.
Aşk merdiveni çoğaltma.
  • Aşk merdiveni çoğaltma, aşk merdiveni çiçeği nasıl çoğaltılır? Diğer bitkilerde olduğu gibi aşk merdiveni çoğaltma da ilk baharda yapılmalıdır.
  • Aşk merdivenlerini çoğaltmak için en iyi yöntem köklerini ayırmaktır. Fakat bu yöntem, bitki dibinde, yeni ve genç çıkıntılar başladığında yapılmalıdır.
  • Aşk merdivenlerinin ana gövdesine zarar vermeden köklerini ayırın. Kökleri ayırırken ana kök üzerindeki toprakları dökmemeye çalışın.
  • Yeni ekilen aşk merdivenlerinin köklerinin sürekli nemli olduğuna emin olun. Bu dönemde yeni bitkilerin toprağının kuruması, bitkinin gelişimi ve büyümesine engel olur. Hatta kurumasına sebep olur. Adaptasyon döneminde yeni ekilen aşk merdivenlerinin kökleri nemli kalmalı daha itinalı bakılmalıdır.

Haşerelerden Koruma ve Aşk Merdiveni Çiçeği Kuruması

Aşk merdivenlerine zarar veren başlıca haşereler, beyaz sinekler, pul böcekler ve örümcek ağlarıdır. Bu haşerelerle mücadele için böcek ilacı kullanabilirsiniz. Hastalık ve haşerelerle kuruyan yaprakları aldıktan sonra, nemi ve sıcaklığı arttırın.

Aşk Merdiveni Budama

Aşk merdivenleri yaşlandıkça bazı yaprakları sararabilir. Bu yaprakların bitkiye zarar vermemesi için küçük bir makas ile alınabilir. Ayrıca kuruyan dalların da alınması gerekir.

Aşk Merdiveni Çiçeği Özellikleri

Aşk merdiveni özellikleri.
Aşk merdiveni özellikleri.
  • Bir iç mekan bitkisi olan aşk merdiveni çiçeği otuz tür eğrelti otu çeşidinden biridir. Aşk merdiveninin diğer adı, Merdiven çiçeğidir. Latince adı “Nephrolepis” dir. Bazı ülkelerde “Boston Fern” olarak da tanımlanır.
  • Mızrak ve merdiveni andıran aşk merdivenlerinin, 70 santimetreye kadar uzayabildiği bilinir. Yaprakları düz veya tırtıklı olabilir. Birçok türü olmasın rağmen, sadece birkaç türü evde yetiştirilebilir.
  • Bakımı iyi yapılmış bir aşk merdiveni çiçekleri, güzel görünümünü yıllarca korur ve evinizin içinde egzotik, hoş bir görünüm oluşturur.
  • Aşk merdivenleri, sıcak ve direkt olarak ışık almayan, fakat, aydınlık mekanlar için ideal bitkilerdir. Bu nedenlerden dolayı, iç mekan bitkisi olarak, salon ve oturma odalarında sıkça dekoratif amaçlı kullanılır.
  • Uzun yapraklı ve büyümüş aşk merdivenlerini yüksek yerlere koyarak veya saksısını asarak uzamış yapraklarını rahatça salmasını sağlayabilirsiniz.
  • Aşk merdiveninin nemli kalması, böcek ve örümceklere karşı da koruma sağlar. Bitki üzerindeki örümcek ağları hastalık ve haşerelerin habercisi olabilir.
  • Yaprağı üzerindeki beyaz lekeler, haşere ve mantar belirtisidir. Zamanla yapraklar kahverengiye döner ve bitki ölebilir. Bu gibi durumlarda yapraklar sık sık kontrol edilmeli ve gerekiyorsa uygun haşere ilaçları kullanılmalıdır.
  • Kuruyan aşk merdiveni bitkisi toprağı ile beraber atılmalıdır. Aksi halde, haşerelenmiş toprak, yeni bitkiye de zarar verebilir.
  • Aşk merdivenini satın alırken, parlak yeşil olanı seçin. Sapları sararmış ya da kırık olmamalıdır. Sıcak ve direkt ışık almayan, aydınlık mekanlar için ideal bir bitkidir. Aşk merdivenleri tek başına güzel olmalarının yanında, çiçek aranjmanlarında kullanılan tamamlayıcı bir etkiye de sahiptir.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşk Merdiveni Çiçeği Neyi Sever?

Rüzgarsız, ılık ve nemli ortamları sever. Cereyanda kalmayı sevmez.

Aşk Merdivenine Ne İyi Gelir?

Yaz aylarında bolca suyu iyi gelir. Toprağı nemli kalsın. Arada bir spreyleyebilirsiniz.

Aşk Merdiveni Suyu Sever Mi?

Bir çok bitkide olduğu gibi yaz aylarında suyu sever. Ayrıca nemi seven bir bitkidir.

Aşk Merdiveni Çiçeği Zehirli Mi?

Hayır, henüz insanlar ve hayvanlar için bir yan etkisi bildirilmemiştir. Fakat gıda olarak tüketilmez.

Aşk Merdiveni Yatak Odasında Olur Mu?

Aşk merdiveninin yatak odasında bulunmasında bir sakınca yoktur. Fakat fazla sulama yapılırsa, toprağına sinek çekebilir.

Aşk Merdiveni Banyoda Yetişir Mi?

Aşk merdiveni nemi seven bir bitki olduğundan, banyonuzda yer verebilirsiniz.

Aşk Merdiveni Soğuğa Dayanıklı Mı?

Aşk merdiveni çiçeği, ılıman iklimi sever. 12-15 derece arası ihtiyacı olan ideal sıcaklıktır.

Aşk Merdiveni Çiçeğine Ne Kadar Su Verilmeli?

Özellikle yaz ayalarında, toprağı kurumadan, sık sık su verin. Kışın seyreltin fakat, toprağı nemli kalsın.

Aşk Merdiveni Hangi Ortamı Sever?

Nemli ortamı sever. Ortam sıcaklığı 12-15 derece arası olmalıdır.

Aşk Merdiveni Evde Nerede Durmalı?

Salon ve oturma odalarında sıklıkla bulundurulur. Direkt gün ışığını almayan, herhangi bir odada, salonda veya balkonda durabilir. “Salon çiçekleri hakkında detaylı bilgi almak için, salon çiçekleri isimleri yazısını okuyabilirsiniz.”

Aşk Merdiveni Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Kuruyan yaprak ve dalları makas ile kesin. Yaz aylarında arada bir spreyleme yaparak sulayın. Ayrıca 15 gün ara ile yaprak gübresi verebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir