Gölge Seven Çiçekler ve Bitkiler Hangileri?

gölge seven çiçekler
Gölge seven bitkiler

Evinizde veya bahçenizdeki gölge alanlarda çiçek yetiştirmeyi düşünüyorsanız, bu yazımız ilginizi çekecek. Bu yazımızda gölge seven çiçekler hangileridir? listeledik. Ayrıca, gölge seven bahçe bitkileri, gölge seven salon çiçekleri, gölge seven sarmaşıklar ve gölge seven iç mekan bitkilerinden bahsettik, detaylı bilgiler verdik.

Gölge Seven Çiçekler ve Bitkiler

gölge seven çiçekler
Gölge seven çiçekler

Gölge seven çiçekler, tahmin edebileceğiniz gibi iç mekanda, salonda, kapalı balkonda veya bahçenizin güneş görmeyen veya az güneş alan alanlarda yetiştirebileceğiniz bitkilerdir.

Gölge seven bitkilerin bir kısmı güneşte de kalabilir. Fakat bu geçici bir durumdur. Aşırı güneş ışığı, gölge seven bitkilere hasar verecektir. Güneş ışığının fazla olması, bitkinin yapraklarında yanma, sararma, kuruma, büyümede yavaşlama, renklerinde solma hatta bitkinin kuruması ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, evinizde pencere kenarına koyacağınız iç mekan ve gölge seven bitkilerinizin aşırı güneş görmediğine emin olun.

Bahçenize gölge seven bitki ekimi yapmayı düşünüyorsanız, gün boyu bahçenizdeki hangi alanların gölgede kaldığını tespit edin. Günün belli saatlerinde bahçenizdeki bazı noktalara güneş ulaşabilir. Bu noktaları tespit ederek buralara gölge seven çiçekleri değil, güneş ile dost olan bitkileri veya yarı gölge seven bitkileri dikmeye özen gösterin.

Gölge seven çiçekler ve bitkiler hangileridir? Evinizin içinde, salonunuzda bakım yapmayı düşünüyorsanız, daha çok yeşil yapraklı çiçeklerin gölge seven bitkiler olduğunu söyleyebiliriz. (Salon bitkileri hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıklayarak, “Salon çiçekleri isimleri ve bakımları” yazımızı okuyabilirsiniz.) Şimdi, gölge seven iç mekan, bahçe ve sarmaşıkları listeleyelim ve bu bitkiler hakkında özetle bilgi verelim.

Gölge Seven Salon Bitkileri

Gölge seven salon bitkileri
Gölge seven salon çiçekleri
  • Limon çiçeği: Çok hoş kokuludur. 40-10 santimetre uzayabilen bir çiçektir. Evde penceresinden rüzgar esmeyen odalarınıza konumladırabilirsiniz. Haftada bir kez güneş görmesinde sakınca yoktur.
  • Kauçuk çiçeği: İri ve geniş yapraklıdır. Bakımı kolaydır. Bulunduğu yere kolay uyum sağlar, hızlı gelişir.
  • Marginata çiçeği: Bakımı kolaydır. Bir kuşkomaz çeşididir. Sivri yapraklıdır. Işığı da sever. Fakat, direk olarak ışık alan bir yere koymayın.
  • Schefflera bitkisi: Dayanıklı bir salon bitkisidir. Yaprakları yeşilin birçok tonuyla buluşur. Ev ortamında 2 metreye kadar uzayabilirler. Evlerde en çok tercih edilen bitkilerin başında gelir.
  • Kraton: Sarı çizgili ve yeşil yapraklı bir gölge seven çiçektir. Güneş ışığını sevse de direkt olarak değil, perde arkasında konumlandırmalısınız. Esintiyi ve sıcağı sevmez. Soba kalorifer v.b. ısıtıcılardan uzak bir konuma yerleştirin.
  • Barış çiçeği: Spatifilyum veya Yelken Çiçeği olarak da bilinir. Beyaz, uzun çiçekleri vardır. Yarı gölge ve gölge alanlarda yetiştirebilirsiniz. Direk olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
  • Orkide: Orkide, beyaz, mor, lila ve karışık renklerde çiçekleri ile evinize renk katacaktır. Direkt olarak gümeş ışığı almayan fakat, aydınlık bir ortamda Orkidelerinizi yetiştirip, konumlandırabilirsiniz. Kuru, sıcak ve havasız ortamlarda bulundurmayın. Nemi seven Orkideyi pencere kenarına koymamalısınız. Orkidenizi eğer pencere kenarına koymayı düşünüyorsanız, perde ile önünü kapatmalısınız.
  • Benjamin: Yeşil yapraklı bir bitkidir. Aydınlık fakat direkt güneş almayan ortamları sever. Toprağı ılık ve nemli olmalıdır. Sulanması ve konumlandırılmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde yapraklarını dökebilir.
  • Kalanchoe Çiçeği (Kalanşo): Pempe, kırmızı, turuncu, sarı gibi rengarenk çiçekleri vardır. Tam bir ev ve ofis çiçeğidir. Ayrıca, gölge seven çiçeklerdendir. Sulanması ve bakımı kolaydır. Işık alan bir yerde konumladırabilirsiniz. Fakat, direk olarak güneş almasın.
  • Lilyum: Soğanlı bir çiçektir. Yılın her zamanında Lilyum yetiştirebilirsiniz. Evinizde direk olarak ışık almayan bir konuma yerleştirebilirsiniz. Beyaz çiçekleri evinize çok hoş ortamlar yaratmaya yardımcı olacaktır.
  • Yuka Çiçeği: Bir iç mekan bitkisi ve gölge seven bir çiçektir. Fakat güneşe de uyum sağyalayabilir. Evlerde ve ofislerde sık kullanılır. Bakımı kolaydır. Fakat direk olarak güneşe maruz kalmamalıdır.
  • Begonya: Rengarek çiçekleri vardır. İç mekanda, iş yerinizde, balkonunuzda ve bahçenizdeki gölgelik alanlarda Begonyayı yetiştirebilirsiniz. Yine de gün içinde birkaç saat güneşte kalmasında sakınca yoktur. Nemi sever.

Gölge Seven Sarmaşıklar

gölgeyi seven sarmaşıklar
Gölge seven sarmaşıklar hangileri?
  • Epipremum salon sarmaşığı: Potos sarmaşığı olarak da bilinir. Dış mekanda kısmen gölgelik alanlarda yetiştirebilirsiniz. Işık değişiliklerine dayanıklı olsa da; direkt olarak ışığı sevmez.
  • Scindapsus sarmaşığı: Ev sarmaşığı olarak da bilinir. Bakımı kolay, dayanıklı, özen gerektirmeyen bir bir sarmaşık türüdür. Tam bir gölge seven sarmaşıktır. Direkt olarak güneşe maruz kalırsa rengi solacaktır.
  • Ceropegia woodii (Kalp kalbe karşı çiçeği): Yaprakları kalp şeklinde çok hoş görünümlü bir bitkidir. Suzuzluğa dayanıklıdır. Yarı gölge alanları sever. Yaz aylarında balkonda, kış aylarında ise evinizin içinde konumlandırabilirsiniz.
  • Yeşil Yapraklı Telgraf Çiçeği: Çeşitli türleri vardır. Yeşil yapraklıları güneşi sevmez. Bu nedenle, gölge seven çiçekler grubuna yanlızca bu türü dahildir. Soğuğa dayanıksızdır, hızlı büyür. Evinizde veya bahçenizde aydınlık fakat direkt güneş almayan bir konuma yerleştirebilirsiniz.

Gölge Seven Bahçe Çiçekleri

Gölgeyi seven bahçe çiçekleri
Gölge seven bahçe çiçekleri hangileri?
  • Gül çeşitleri: Gül gölgede yetişebilir. Fakat, günde birkaç saat güneşten faydalanmalıdır. Ayrıca, çevresindeki otların temizlenmesi büyük önem taşımaktadır.
  • Şimşir (Çalı türü): Çit ve bahçe süslemek için çok uygun bir bitkidir. Sıcaklık değişikliklerine karşı dayanıklıdır, -23 dereceye kadar dayanabilir. Güneş almadan da büyüyebilir. Büyük ağaçların altındaki gölgelerde konumlandırabilirsiniz.
  • Taflan (Çalı türü): Güneşte ve yarı gölgeli ortamlarda yaşayabilir. Çanlı çit ve peyzaj çalışmaları için kullanılır.
  • Ortanca: Bir çalı türüdür. Çiçeklerinin kokusu yoktur. Fakat, rengarek çiçekleri vardır. Direkt olarak güneşi görmesi bitkiye zararlıdır. Fakat, ışığı da sever.
  • japon Çınarı: Az ışıkta bile yetişebilir. sıcağa dayanıklıdır. Fakat, doğrudan güneş görmeyen bir yere ekmelisiniz.
  • Parfüm Kutusu Çiçeği: Yoğun bir kokusu vardır. Bina önü, balkon ve bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bakımı kolaydır. Kışın, Ocak ve Şubat aylarında beyaz çiçek açar. (Ocak ve Şubat aylarında ekebileceğiniz diğer bitkileri öğrenmek için, linklere tıklayabilirsiniz.)
  • Cezayir Menekşesi: Direkt güneş almayan, aydınlık ortamları sever. 5 yapraklı hafif kokulu bir çiçeği vardır. Mor, eflatun ve beyaz çiçekleri vardır.
  • Japon Defnesi: Tam bir iç mekan bitkisidir. Dış mekanda ise, yarı gölge ve tam gölgelik alanlarda konumlandırabilirsiniz. Peyzajlarda ve gölge alanlarda sıklıkla kullanılır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir