Şimşir Ne Demek? Özellikleri ve Çeşitleri

Şimşir ne demek? Şimşiri hem küçük bir ağaç hem de bir çalı cinsi olarak değerlendirmek mümkündür. Bahçenizde veya saksıda Şimşir yetiştirmek istiyorsanız, Şimşir”in ne demek olduğunu, özelliklerini ve çeşitlerini açıkladığımızı yazımız ilginizi çekecek. Bahçenizin peyzajı için fikir alabileceğiniz Şimşir görsellerini sayfanın sonunda bulabilirsiniz.

Şimşir Ne Demek?

Şimşir ne demek?
Şimşir ne demek?

Küçük şirin yapısıyla dikkat çeken hem ağaç, hem de çalı gibi görünen Şimşir nedir? Şimşir, 70 türü olan Buxaceae ailesinden, yavaş büyüyen, yaprak dökmeyen, küçük ağaç ve çalı grubundan bir bitkidir. Buxus veya Boxwood olarak da bilinir.

Şimşir neye denir? Şimşirler yoğun ve sıkı yapıları ile bilinirler. Küçük ve sık yapılı görünümleri Şimşir olmayan fakat, Şimşir’e benzeyen küçük çalıların da zamanla Şimşir olarak tabir edilmesine neden olmuştur. Oymacılıkda Şimşir ağacının sert ve ince dallarının hazırlanarak artık oymaya hazır hale getirilmesine denir. Şimşir’in başka bir tanımı ise sımsıkı ve küçültülerek paketlenmiş anlamını taşır. (Bu tanım daha çok İngilizce’de kullanılır.)

Şimşir Nedir? Şimşir Ağacı Özellikleri

Şimşir ağacı özellikleri.
Şimşir ağacı özellikleri.

Buxus Sempervirens özellikleri nelerdir? Bahçeniz veya saksıda yetiştirmek için uygun mudur? Çit, budama ve süs amaçlı peyzaj işleri için çok uygun bir bitkidir. Bakımı kolaydır. “İlgili yazı: bakımı kolay çiçekler.”

  • Şimşir, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Yıl boyunca yeşil yapraklarını korur. Bu nedenle yaz ve kış aylarında da park ve bahçelerde yeşil alan sağlamak için kullanılır.
  • Şimşir ağaçlarının çok yoğun yaprak ve dalları vardır. Bu özelliği sayesinde koni, küre gibi çeşitli şekillerde budanabilir. Süslü peyzaj ve farklı tasarım çalışmaları için çok önemli bir bitkilerden biridir.
  • Şimşir ağacı sert ve ince yapılıdır. Bu da onu oyma sanatı için elverişli bir ağaç yapıyor. Geçmişte satranç taşları, tavla pulu, müzik aletleri, kaşık, makara ve gravür gibi işlemeler için kullanılmıştır.
  • Şimşir ağacının bir diğer özelliği ise çeşitli yönlerden budanabilmesidir. Bildiğiniz gibi bazı ağaçların budanması riskli ve özenle yapılması gerekiyor. Ancak Şimşir ağacı bu konuda esnektir, çeşitli dallarından budanması Şimşir’e zarar vermez.
  • Şimşirin bir diğer özelliği de yavaş büyümesidir. Bu özelliği sayesinde daha az budama gerektirir. Bu peyzaj çalışmaları için iyi bir kriterdir.
  • Şimşirin en önemli ve güzel özelliklerinden biri de çeşitli toprak türlerine uyum sağlamasıdır.
  • Şimşir, hem güneş hem de kısmi gölgede yetişebilir.

Türkiye’de Şimşir Ağacı Nerede Yetişir?

Türkiye’de şimşir ağacı (Buxus sempervirens) genellikle Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde doğal olarak yetişir. Bu bölgelerdeki iklim ve toprak koşulları, Şimşir ağacının sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygundur. Şimşir, kuzey yamaçları, orman kenarları ve nemli alanlarda daha iyi yetişir. Özellikle Kastamonu ve Zonguldak, başta olmak üzere, Trabzon, İstanbul, Bursa, Ankara, Konya gibi illerde de doğal olarak gözlemlenebilir.

Şimşir Çeşitleri

Şimşir çeşitleri.
Şimşir çeşitleri.

Türkiye’de yetişen iki tür Şimşir ağacı vardır. Buxus sempervirens. (Adi Şimşir) ve Buxus Hyrcana. (Hazar Şimşiri) Bahçe düzenlemesi ve peyzaj işleri için daha uygun olan şimşir türü ise genellikle Buxus sempervirens (Adi Şimşir) olarak bilinen türdür. Bu tür ve çimlerle birlikte çok hoş peyzaj çalışmaları yapılabilir. “İlgili yazı: çim ekimi.”

Diğer Şimşir Ağacı Çeşitleri

  • Buxus sempervirens (Adi Şimşir)
  • Buxus microphylla (Japon Şimşiri)
  • Buxus sinica (Çin Şimşiri)
  • Buxus hyrcana (Hazar Şimşiri)
  • Buxus colchica (Kolhis Şimşiri)
  • Buxus pubescens (Kıllı Şimşir)
  • Buxus macowanii (Macowan Şimşiri)
  • Buxus balearica (Balear Şimşiri)
  • Buxus harlandii (Harland Şimşiri)
  • Buxus kweichowensis (Kweichow Şimşiri)

Bakımı kolay Şimşir’e bahçenizde bir yer verebilir, kendi hoş peyzaj çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Şimşir’i bahçenizde veya saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, Şimşir çeşitlerini ve peyzajlarını sunduğumuz aşağıdaki görsellerin faydası olabilir. Aralarına renkli çiçekleri de ekerek, bahçenizi hoş bir alana çevirmeniz mümkündür. İlgili yazı: yaz kış kurumayan bahçe çiçekleri. İşte size fikir verebilecek bazı Şimşir çeşitleri ve peyzaj çalışmaları.

simsir bahcesi
simsir bahcesi2
simsir bahcesi3
simsir bahcesi4
simsir cesitleri 1
simsir cesitleri2

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir