Kına Çiçeği Nasıl Bir Çiçek?

kına ciceği

Kına çiçelerinin tüm özelliklerini sunduğumuz yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Bakımı, çoğaltılması, özellikleri, faydaları ve ekimi hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıda anlattık.

Kına Çiçeği Nedir?

Kına çiçeği nedir?
Kına çiçeği nedir?

Kına cicegi, Balsaminaceae familyasındandır. Tam adı Impatiens balsamina. Hindistan, Myanmar ve Siri Lanka bölgesine özgü bir bitki olsa da yetiştirilmesi ve bakımı kolay olduğundan dünyada bir çok bölgede yaygın olarak süs bitkisi olarak kullanılıyor. Özellikle Avrupa’da süs bitkisi olarak doğallaştırılmıştır.

Türkiye ise yol kenarlarında, tarlalarda görebilirsiniz. Arzuman ve Türbe çiçeği olarak da bilinir. Bahçenizde yetiştirmek istiyorsanız, tohumların kolaylıkla bulmanız mümkündür. Şimdi, bu bitki hakkında daha detaylı bilgi verelim ve görsellerini paylaşalım. Böylece belkide siz de saksı veya bahçenizde kına çiçeklerine küçük bir yer ayırabilirsiniz.

Kına Çiçeği Nasıl Bir Çiçek?

Kına çiçeği nasıl bir çiçek.
Kına çiçeği nasıl bir çiçek.

Kına çiçeklerinin kalın ve yumuşak ve etli gövdeleri 20 ila 70 santimetre boyuna kadar büyüyebilir. Yaprakları uzun, ince, tırtıklı mızrak görünümündedir. Yaprak genişliği 1,5-3 cm genişliğinde, yaprak uzunluğu ise 4-12 cm. uzunluğunda olabilir. Otsu bir bitkidir.

Çiçekleri ise birbirine çok yakındır. 5 santimetreye kadar büyüyebilir. Beyaz, kırmızı, pembe, mor ve leylak renklerinde çiçek açar.

Kına Çiçeği Kokusu

Hoş kokulu bir bitkidir. Esans yapımında kullanılır. Şişelenip satışa sunulan bir bitkidir. Kokusu rahatsız edici değildir. Hafif ve tatlı bir kokusu vardır. Bu nedenle geçmişte çeşitleri aromatik çayların aromasını arttırmak için kullanıldı. Ayrıca, tedavi edici kremlerin yapımında kullanılmıştır. (Detaylar için sayfanın sonundaki “faydaları” başlığını okumayı unutmayın.)

Kına Çiçeğinin Diğer Adı Nedir?

Dünyada ismi Impatiens Balsamina olarak bilinir. Türkiye’de ise kına çiçekleri, arzuman çiçeği ve türbe çiçeği olarak da bilinir.

Kına Çiçeği Anlamı

Kına çiçeği dokunma bana ve latincede ise sabırsız anlamını taşır.

Kına Çiçeği Çok Yıllık Mı?

Evet, kına çiçekleri yıllık bitkilerdir. Yetiştirmesi oldukça kolaydır. Tohumlarından bahçenize veya saksınıza yeniden ekebilirsiniz. Kolay çiçek açarlar.

Kına Çiçeği Özellikleri

  • Güneşli alanları sever.
  • Orta seviye suya ihtiyaç duyar.
  • Bakımı kolaydır.
  • Çok hızlı büyür.
  • İnce uzun yapraklıdır.
  • Karasal iklime uygun bir bitkidir.
  • Özel bir toprağa ihtiyaç duymaz. Fakat, gübreli ve zengin topraklarda daha hızlı yetişir.
  • Küçük çiçekleri küçüktür ve pembe, beyaz, kırmızı sarı renktedir.
  • İç ve dış mekan için uygundur. Eğer iç mekanda bir saksıda yetiştirmeyi düşüyorsanız, güneş görnesine dikkat edin ve toprağının nemli olmasını sağlayın.

Kına Çiçeği Bakımı

Kına çiçeği bakımı.
Kına çiçeği bakımı.

Kına çiçeklerinin bakımı çok kolay olduğundan bahçeniz için tercih edilebilir bir bitki olabilir. Büyüdükten sonra kaliteli toprağa ihtiyaç duymaz. Güneşli alanları sever. Sürekli güneş altında kalabilir. (Yakıcı güneş hariç.) Ayrıca gölge alanlarda da yetiştirilmeye uygun bir bitkidir. Bahçenizde gün içinde zaman zaman güneş alan alanlara dikebilirsiniz.

Dibi kurumayacak çekilde ve toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapabilirsiniz. Bölge sıcaklığına göre ve gün içinde aldığı güneşe göre, suyunu ayarlayın.

Kına Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tohumları toprağa ekerek çoğaltılır. Kına çiçeklerinin tohumları yuvarlak ve kahverengidir. Neredeyse her tür toprakta yetişebilir. Bahçede yetiştirmek için uygundur.

Özellikle gübreli, zengin toprakları ve güneşli yerleri sever. Özellikle tohum ekiminde gübreli, saksı toprağına ekmelisiniz.

Kına çiçeğini bahar aylarında ve yaz aylarında tohumdan ekebilirsiniz. Saksınıza veya bahçenizdeki toprağa 1 cm derinlikte ekin. Ekim yaparken çiçeklerin aralarında en az yarım metre olmasına dikkat etmelisiniz.

Kına Çiçeği Kaç Günde Çimlenir?

İlk bahar yaz aylarında ekilen kına çiçekleri yaklaşık olarak 15-20 günde çimlenir.

Kına Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Temmuz ve eylül arasındaki tüm aylarda çiçek açtığını görebilirsiniz. Renkli çiçekleri kelebek, arı ve diğer böcekleri kendisine çeker. Daha erken çiçek açmasını istiyorsanız, iç mekanda bir saksıya ekip daha sonra bahçenize aktarabilirsiniz.

Kına çiçeğinin çiçekleri kısa ömürlüdür. Fakat, solmaya başlayan çiçeklerini hemen koparırsanız, kısa sürede yerine yenileri çıkacaktır.

Kına Çiçeği Nasıl Ekilir?

Kına çiçeği nasıl ekilir?
Kına çiçeği nasıl ekilir?
  • Tohumlarınız için temiz bir kap bulun. Bir yoğurt kovası veya yumurta kolisi olabilir.
  • Toprak ayırt emmesine rağmen ekim sırasında toprağı mükün olduğunca kaliteli olmalıdır. Ayrıca, bahçe toprağı değil saksı toprağı kullanın ki, çimlenme aşamasında bahçeden bulaşabilecek hastalıklı organizmalardan korunsun.
  • Tohumları 1 cm.lik derinlikteki nemli toprağa ekin.
  • Sürekli nemli kalması için kabın üzerini şeffaf bir streç ile örtebilirsiniz. Çimlenme başlayınca üzerini açın.
  • Ekim yaptığınız kabı aydınlık bir ortamda bulundurun.
  • Toprak ve ortam sıcaklığının 18-22 derecelerde olmasına dikkat edin.
  • Toprağı nemlendirmek için arada bir sprey ile sulayın. (Suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.)
  • Tohumlar çimlendikçe ve büyüdükçe kabını değiştirip, daha büyük bir kaba aktarmanız gerekiyor.
  • Fidelenmeye başlayınca ve ikinci yaprakların çıkmaya başlayınca sıvı yada su bazlı toz endeks gübrelerinden az miktarda ve yavaş kullanabilirsiniz.
  • Fidelerin ışık alması gerekiyor. Günde 10-12 saat ışık almasını sağlayın.

Kına Çiçeği Faydaları

Kına çiçeği faydaları.
Kına çiçeği faydaları.

Yıllar boyu çeşitli ülkeler bu bitkinin çeşitli kısımlarını şifa kaynağı olarak kullanmışlardır. Yapraklarından elde edilen sudan siğil ve yılan sokmalarına karşı kullamışlardır. Ayrıca, yine yaprakları öksürük nefes darlığı, astım bronşit tedavisinde kullanılmıştır.

Geçmişte ayrıca çeşitli kremlerin yapılışında kullanılmış ve bazı bitkisel çayların aromasını ve kokusunu arttırmak için kullanılmıştr.

Çiçeği ise yanıkları tedavisinde ve göz hastalıklarında kullanmıştır. Ayrıca bağışıklı sistemini güçlendirmek amacıyla kullanılmıştır. Genel olarak bazı ülkeler tarafından kullanımı ve faydaları şu şekildedir:

  • Bazı asyalı yerliler ise kırıkları ve romatizma hastalıklarını tedavi etmek için kullanmışlar. Hatta Koreliler, bu bitkiden bir ilaç yaparak gastrit ve kabızlığı tedavi etmek için etkili bir ilaç olarak kullamışlardır.
  • Çinliler ise sapından elde edilen meyve suyu, toz haline getirilmiş kurutulmuş saplarından ve çiçeklerinden elde edilen macunlarla yılan zehri ve zehirli balık yiyen insanları tedavi etmek için kullanmışlardır.
  • Vietnamlılar ise saç büyümesini teşvik etmek için saçlarını bu bitkinin özüyle yıkarlar.
  • Ayrıca başka bir bilimsel çalışma da özellikle tohum kabuğunun, antibiyotiğe dirençli olduğunu ve testosteronun vücuttaki etkisini azaltığını göstermiştir.
  • Nepalde bu bitkinin bir türünün yaprakları kaşıntıdan kurtulmak için ve tırnakları boyamak için kullanılır. Çin ve Kore’de ise çiçekleri tırnakları boyamak için geçmişte sıkça kullanılmış.

Geçmişte birçok ülke tarafından hastalık ve yaraları tedavi etmek için kullanılış olmasına rağmen, biz kına çiçeklerini sadece bahçenizde ve saksılarınızda dekoratif amaçlı kullanmanızı öneriyoruz. Tüm bitkilerde olduğu gibi kına çiçeğinin de bilinçsiz kullanımı çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir