Silikon Nasıl Çıkar, Silikon Nasıl Temizlenir?

Hangi tür ve marka olursa olsun, silikonu temizlemek oldukça zor bir iştir. Silikon ister kurumuş olsun ister ıslak, silikonu bulaştığı yüzeyden temizlemek herkes için büyük bir problemdir. Duvardan, mermerden, kıyafetten, fayanstan, ahşaptan, elden, camdan silikon nasıl çıkar, silikon lekesi nasıl temizlenir? detaylıca açıklıyoruz.

Silikon Nasıl Çıkar?

Silikon nasıl çıkar?

Silikon mükemmel bir yalıtım malzemesi ve aynı zamanda yapıştırıcıdır. Bu nedenle, buşalan silikonun kalitesiz olması bile silikonu temizlemeyi kolaylaştırmaz.

Fakat, silikona benzeyen akrilik mastiği bulaştığı yerden çıkarmak daha kolaydır. Öncelikle, bulaşanın silikon mu, mastik mi? anlamaya çalışın. Akrilik mastik çok yapışkan bir malzeme değildir. Mekanik dayanımı yoktur. Akrilik mastik keserek ve kopararak oldukça kolay çıkarılabilir. “Detaylı bilgi için mastik nedir, silikon ve mastik farkı ve silikon nerelerde kullanılır? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Bulaşan mastik değil silikonsa, çıkarmak için biraz daha fazla uğraşmanız gerekecek. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, silikon oldukça yapışkan ve rahatsız edici bir yapı kimyasalıdır. Öncelikle silikon neyle çıkar? listeleyelim, ardından çeşitli yüzeylerden silikon nasıl çıkarılır? açıklayalım.

Silikonu Ne Çıkarır?

  • Silikon sökücü.
  • Yüksek ısı.
  • Mekanik yollar.

Yukarıdaki silikon çıkarma yöntemlerini, silikonun bulaştığı yüzeye göre seçmek gerekiyor. Doğru yöntemin kullanılması silikonun uygulandığı yüzeyin zarar görmemesi için gereklidir.

1-Silikon Sökücü

Silikon sökücüler, silikonu çıkarmak için kullanılan en etkili yöntemdir. Birçok yüzeyden silikonu çıkarmak için işe yaramaktadır. Bu nedenle, fazla çaba sarf etmeden bir silikonu bulaştığı yerden çıkarmak istiyorsanız, size silikon sökücüleri kullanabilirsiniz.

Silikon sökücülerini kullanmaya başlamadan önce, kalın silikon tabakasını kazımanız veya kesmeniz gerekir. Kalan küçük kalıntıların üzerine silikon sökücü uygulayın, yumuşamasını bekleyin ve silin.

2-Yüksek Isı

Silikonlar yüksek ısıda yumuşar. Fakat, silikonu yumuşatacak kadar, yüksek sıcaklık silikonun uygulandığı yüzeye de zarar verebilir. Örneğin: Fayansları çatlatabilir, küveti eritebilir. Duvar ve beton gibi sıcaklıktan zarar görmeyecek bir yüzeye silikon uygulandıysa, ısı tabancası veya saç kurutma makinası ile silikon yumuşatılıp temizlenebilir. “Detaylı bilgi için sıcak hava tabancası ne işe yarar? yazısını okuyabilirsiniz.”

3-Mekanik Yollar

Silikonu çıkarmak için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, öncelikle kalın silikonu kazıyıp, kesmeliniz. Silikonu kesmek için en iyi yöntem, maket bıçağı, jilet veya ucu keskin bir bıçaktır.

Silikonu çıkarmak için de özel silikon kazıyıcılarını da kullanabilirsiniz. Silikon kazıyıcılar, silikonu büyük oranda bulunduğu yerden sökmek için yeterli oluyor. Silikon kazıyıcıları sanal mağazalardan ve büyük yapı marketlerden bulabilirsiniz. “Eğer silikon yerine daha dayanıklı bir malzeme arıyorsanız, duşakabin sizdirmazlik bandı kullananlar yazısını okuyabilirsiniz.”

Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikon nasıl temizlenir?

Silikonu, evlerde genellikle pencere ile camın birleşim yerinde, tezgah ile duvar arasında, banyolarda duş teknesi ve küvetlerde ve daha bir çok yüzeyde kullanıyoruz. Ömrünü tamamlamış artık çatlamaya başlamış veya sararmış silikonu uygulandığı yüzeyden temizlemek için önce kazımak gerekiyor. Ardından arta kalan küçük silikon artıklarını temizlemek için, silikon sökücü, saf alkol ve aseton kullanabilirsiniz. “Eğer yeniden silikon çekmek istiyorsanız, en iyi silikon markaları ve pencere kenarı silikon tavsiyeleri yazıları size faydalı olabilir.”

Silikon Temizleme Yöntemleri

  • Kazıyın: Silikon temizlenmeden önce mutlaka kazımalı veya kesmelisiniz. Ardından kalan artıklar için, silikon sökücü, saf alkol veya aseton kullanabilirsiniz.
  • Silikonu boyayın: Silikon normal boyalar ile boyanamayan bir malzemedir. Ancak, silikonu boyamak için Sista Re-New silikon boyama kalemini kullanabilirsiniz. Karamış ve kirlenmiş silikonları kazımadan, kolayca bu kalem ile boyayabilirsiniz.

Duşakabinden Küflü, Sararan, Kararan Silikon Nasıl Temizlenir?

  • Silikon kazıyıcı, maket bıçağı veya ucu sivri bir bıçak ile kararan silikonları kesin.
  • Kalıntılar için silikon sökücü kullanabilirsiniz.
  • Silikon sökücüyü silikonun üzerine uyguladıktan sonra, 2 saat kadar içine işlemesini bekleyin.
  • Yumuşayan silikonu bulaşık süngerinin sert tarafı ile silin.
  • Son olarak, silikon sökücü artıklarını da temizleyin ki yeni silikonu da etkilemesin.
  • Eski silikonun yerine, kaliteli bir silikon, küvet kenar çıtası veya sızdırmazlık bandı uygulayın. “Silikon yerine kullanılan diğer malzemeleri öğrenmek için, silikon yerine ne kullanılabilir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Silikon Elden Nasıl Çıkar?

Silikon elden nasıl çıkar?

Silikon elden nasıl çıkar? Elinize siyah veya beyaz silikon bulaştıysa sorun etmeyin. Çünkü, silikon zamanla kendiliğinden çıkacaktır. Sadece, elinizi daha sık ve sıcak su ile yıkayın. Detaylar aşağıda.

Ele Yapışan Silikon Nasıl Çıkar?

  • Silikon her ne kadar su yalıtım malzemesi olsa da ele yeni yapışmış silikonu yine su zayıflatır. Silikonlar uygulandıktan sonra 24 saat içinde su ile temas ettirilmemesi tavsiye edilir. Bu da silikonun ilk 24 saat içinde suya karşı dayanıksız olduğunu gösteriyor. Kısacası, elinizi gün içinde sıcak su ile yıkarsanız, bir süre sonra kendiliğinden çıkacaktır.
  • Ele yapışan silikonu çıkarmanın ikinci yolu ise aseton. Asetonu elinize bulaşan kısma sürün ve ovalayın.
  • Silikonu elden çıkarmanın diğer yolu ise, alkoldür. Saf alkollü bezi ovalayarak elinizdeki silikon artıklarından kurtulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda silikon temizleme ve silikon çıkarma ile ilgili en çok sorulan soruları yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.

Ahşaptan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kurumuş silikonu ahşaptan çıkarmak için üzerine buz koyun. Bu sayede daha kolay kazınacaktır. Ayrıca, yine sert bir silgi ile parçalamaya çalışın. Zımpara yapabileceğiniz bir ahşap ise, kalın bir zımpara ile zımpara yaparak, ahşap üzerindeki silikon parçalarını parçalamaya çalışın.

Silikon Duvardan Nasıl Çıkar?

Silikon boya tutmaz. Duvara bulaşan silikonun üzerini boyamak, kısa zamanda boyanın çıkmasına neden olur. Bu nedenle, duvara bulaşan silikonu kazımalı veya zımpara yapmak gerekiyor. Silikonu duvardan çıkardıktan sonra, derin bir oyuk kaldıysa, saten alçı ile doldurup kurumasını bekleyin ve 180 numara zımpara ile zımpara yapın.

Silikon Elbiseden Nasıl Çıkar?

Elbisedeki silikon nasıl çıkar? Kıyafete veya elbiseye yeni bulaşmış, kurumamış silikonu asla silmeyin. Kıyafete bulaşan silikonu silmek, silikon lekesinin kumaşın içine işlemesine ve dağılmasına neden olur.

Kumaşın içine işleyen silikonu çıkarmak daha zor olur. Bıçak benzeri bir alet ile silikonun fazlasını alın. Silikon sertleştikten sonra, üzerine biraz buz koyun. Böylece, kazımak daha kolay olacaktır. Ayrıca, kurumuş silikonu kıyafetten çıkarmak için, sert bir silgi de kullanabilirsiniz.

Camdan Silikon Nasıl Çıkar?

Camdan silikon çıkarmanın ilk kuralı eski silikonu kazımak veya kesmektir. Bunu da jilet, maket bıçağı veya keskin bir bıçak ile yapabilirsiniz. Özel silikon kazıyıcıları camlardaki silikonu çıkarmanın en iyi yollarından biridir. Camdan eski silikonu çıkarırken, kalın bir eldiven takmak elinize zarar vermeyi önleyecektir. Pencereniz Pimapen (pvc) ise çizmemeye özen gösterin.

Camdaki Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

Camdaki silikon lekesini çıkarmak için çizmeden öncelikle sivri uçlu bir bıçak ile silikonun fazlasın alın. Kalıntılar için, silikon sökücü (silicone remover) kullanabilirsiniz. Eğer silikon bulamazsanız, camlardaki silikonu çıkarmak için saf alkol ve aseton kullanabilirsiniz.

Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

Silikon lekesini temizlemek için sillikon sökücü kullanabilirsiniz. Ayrıca, sıcak hava tabancası veya saç kurutma makinesi ile silikon lekesini yumuşattıktan sonra temiz bir bez ile silebilirsiniz.

Kurumuş Silikon Nasıl Çıkar?

Kurumuş silikonu çıarmanın tek yolu silikonu kesmektir. Keskin bir bıçak veya silikon kazıyıcı ile silikonu kesin.

Pantolondaki Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

Pantolonun üzerindeki kalın silikon tabakasını kazıyın. Saç kurutma makinesi ile pantolunun üzerindeki silikonu ıstıp, yumuşatın ve temiz bir bez ile pantolunu silin.

Kurumuş Silikon Kumaştan Nasıl Çıkar?

Silikonun kalın parçalarını kopardıktan sonra kalın kumaşlarda silikon sökücü kullanabilirsiniz. Hassas kumaşlara bulaşan silikonu saç kurutma makinesi ile ısıtın yumuşatınca üzerini temiz bez ile silin.

Silikon Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Kalın parçaları kıyafetten koparın. Sıcak hava tabancası veya saç kurutma makinesi ile kıyafeti ısıtın. Böylece yumaşayan silikon daha kolay çıkacaktır. Sıcak su ile kıyafetleri yıkamak, silikon lekesini çıkarmayı kolaylaştırır.

Fayanstan Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

Kalın parçaları fayanstan koparın. Fayans üzerindeki kalan silikon lekelerini çıkarmak için aseton kullanabilirsiniz. “Yeniden silikon çekmek için silikon nasıl çekilir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Mermerdeki Silikon Nasıl Çıkar?

Mermerdeki silikonu çıkarmak için maket bıçağı veya silikon kazıyıcı kullanabilrisiniz. Az miktarda kalan silikon, yeni silikonu uygulamak için engel değildir. “Mermer yapıştırmak için silikon kullandıysanız, mermer yapıştırma sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.”

Cam Balkon Silikon Lekesi Nasıl Çıkar?

Cam balkondaki silikon lekesini çıkarmak için silikon sökücü kullanabilirsiniz. Kalın parçaları kesin. Ardıdan lekeyi çıkarmak için üzerine silikon remover uygulayın. Yarım saat bekleyip silin. Ardından cam balkonu sabunlu su ile yıkayın. “İlgili yazı: balkonu odaya katmak iyi bir fikir mi?”

Dayson Silikonu Ne Çıkarır?

Dayson marka, en çok terceh edilen silikonladan biridir. Dayson silikonu bir yüseyden çıkarmak için büyük silikon parçalarını keskşn bir bıçakla kesin. Ardından kalan Dayson silikon lekesini temizlemek için silikon remover kullanabilirsiniz. “Detaylı bilgi için Dayson silikon özellikleri yazısını okuyabilirsiniz.”

Tiner Silikonu Söker Mi?

Hayır, tiner silikonu çıkarmaz. Tiner silikonu sökmek için işe yaramaz. “Detaylı bilgi için tiner leke çıkarır mı? yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir