Balkonu Odaya Katmak İyi Bir Fikir Mi?

Bu yazımında balkonu mutfağa katmak, balonu odaya katmak iyi bir fikir mi? değerlendirdik. Balkonu veya terası odaya katmanız halinde oluşabilecek olası sorunları ele aldık.

Balkonu mutfağa katmak.
Balkonu odaya katmak iyi bir fikir mi?

Balkonu Muftağa Katmak, Balkonu Odaya Katmak

Balkonu mutfağa veya odaya dahil ederek, evde daha fazla kullanım alanı elde etmek isteyebilirsiniz. Cam balkon ile kapattığınız balkonunuzda, güzel bir manzara eşliğinde, yemek yemek, çay içmek, tv izlemek çok güzel fikir gibi görünüyor değil mi?

balkonu mutfağa katma

Balkonu odaya katmak iyi bir fikir gibi görünse de bazı sakıncaları beraberinde getirebilir. Bu yazımızı yapı kimyasalı tecrübemizi de katarak, küçük bir uyarı niteliğinde hazırlamak istedik. Özellikle, kış aylarının sert geçtiği bir bölgede yaşıyorsanız, mutfağı balkona katmak iyi bir fikir olmayabilir.

1-Isınma Maliyeti

kapali balkon isinma sorunu

İnşaat aşamasında balkonun dış duvarlarına ısı yalıtımı yapılmaz. Bu nedenle, kapatılan mutfak ve odalarda ısı kayıplarının çok yüksek olacaktır. Özellikle, sürekli mutfakta vakit geçiren ev hanımları, balkonu mutfağa kattıktan sonra hiç ısınmadığından şikayet edebilir.

PVC de olsa, pencereler ve cam balkonlar, evinizde büyük ısı kaybına yol açan faktörlerdendir. Bu yüzden ısınma maliyetinin yükseleceğini unutmayın.

İç balkon duvarını da kırdırıp, balkonu odaya katan bazı ev sahipleri, balkonunu kapattıktan bir kış sonra içeriden veya dışarıdan balkon duvarı çevresine ve altına ısı yalıtım plakaları uygulatmak zorunda kalıyor. “Detaylı bilgi için duvardan gelen soğuk nasıl kesilir? yazısını okuyabilirsiniz.”

2-İçeri Katılan Duvarlarda Küf Sorunu

balkon duvarinda kuf

Balkonun iç duvarının kırılarak tamamen içeriye dahil olması nem ve terlemeyi getirir. Çünkü, balkonunuz dışarıda kalması için dizayn edilmiştir. Bu nedenle, inşaat aşamasında balkon duvarları ve çevresine ısı yalıtımı yapılmamıştır.

Kış aylarında dışarıdaki soğuk hava içerideki sıcak hava ile birleşerek duvarlarda nem ve küfü oluşturmaya çok müsait olacaktır. Özellikle, cam balkonun alt kısımlarında kalan duvarlarda, kışın, içerideki ve dışarıdaki sıcaklık farkı nedeniyle terleme olur.

Özellikle, kuzey cepheye bakan duvarlarda terleme ve nem varsa, büyük ihtimalle kapatacağınız balkonda da yüksek miktarda yine terleme ve küf sorunu yaşayacaksınız. Daha önce bu duvarlarda küf ve nem olmamış dahi olsa, oluşması muhtemeldir. Özellikle, çok soğuk bölgelerde balkonu odaya katmak terleme ve küfü beraberinde getirir. “Detaylı bilgi için küf neden olur? yazısını okuyabilirsiniz.”

Diğer Uyarı ve Tavsiyelerimiz

İçeriye katılmış balkonda masa, sandalye gibi mobilyalar sürekli bulunacaksa ahşap yerine pvc tercih edebilirsiniz. Her zaman nem almaya müsait balkonlarda ahşap mobilyaların alt kısımlarından çürümeye başlar, boyaları kalkar.

Aynı binada balkonunu kapatan komşularınıza, terleme olup olmadığını sorarak fikir alabilirsiniz. Ayrıca, kapatacağınız balkonun altındaki balkonu daha önceden komşunuz kapattıysa şanslısınız. Isı izolasyonu ve terleme sorununuz büyük ölçüde çözülmüş demektir.

Kapatılan ve içeriye dahil edilen balkonların tavan ve duvarları küf önleyici boyalar ile boyanabilir. Fakat, bu boyalar zamanla etkisini kaybedecektir. “Detaylı bilgi için antibakteriyel boya işe yarar? yazısını okuyabilirsiniz”

Balkonu odaya katılan duvarlarda küf oluşumunu engellemek ve ısı maliyetini düşürmek için en iyi çözüm, strafor yalıtım plakaları ile yalıtım yapmaktır. Ayrıca, balkon duvarları silikonlu boyalar ile değil, plastik boyalar ile boyanmalıdır. “Detaylı bilgi için plastik boya nedir, iç cephe mantolama ve balkon boyama yazılarını okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir