Yasemin Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Yasemin çiçeği bakımı
Yasemin çiçeği bakımı.

Evinizde size çok iyi arkadaşlık edecek, hoş kokulu Yasemin çiçeğini çok seveceksiniz. Çünkü bulunduğu ortama çok iyi uyum sağlıyor. Hem evinizdeki saksıda, hem de bakçenizde yetiştirebilirsiniz. Yasemin çiçeği bakımı, çoğaltma, dikimi ve diğer özelliklerini anlattığımız yazımız iliginizi çekecek.

Evde Yasemin Çiçeği Bakımı

Evde bakımı kolay, hoş kokulu bir bitki arıyorsanız, Yasemin Çiçeği tam size göre. Üstelik hem evde, hem de bahçede yetiştirmeye uygun bir çiçektir.

Özellikle serin ve gölgelik alanları sever. Fakat sabah ve akşam güneşini de görmek ister. Fakat bazı türleri, örneğin Arap Yasemini ve Madagasgar Yasemini dış mekan için daha uygun bir türdür.

Bakımı en kolay Yasemin türü Beyaz Yasemindir. (Jasminum Officinale.) Beyaz Yasemin, çok hafif ışık ve nemli toprak ister. Bu yasemin türü düzenli sulama gerektirmez ama bazı durumlarda sulanmaya ihtiyaç duyulabilir. Sadece yazın sıcak havalarda, toprağın çok kuru olduğu durumlarda düzenli olarak sulama yapabilirsiniz. (Haftada 1-3 kez) (Bakımı kolay çiçekler ilginizi çekiyorsa, “Kına Çiçeği nasıl bir çiçek?” yazımız da ilginizi çekebilir.)

Ayrıca Beyaz Yaseminin çok fazla budanmaya ihtiyacı yoktur. Yine de bazı durumlarda Yasemin Çiçeğini budamanız gerekebilir. Uzayan dallarından sürekli beyaz çiçekler açar.

Bahçede Yasemin Çiçeği Bakımı

yasemin çiçeği bakımı
Bahçede yasemin çiçeği bakımı.

Bahçedeki Yasemin Çiçeklerine bakım yapmak oldukça kolaydır.

  • Toptağının nemli olmasını sağlayın.
  • Fakat, toprakta su birikmesine izin vermeyin.
  • Mümkünse her hafta bir kez gübre verin. Böylece çiçekler daha sağlıklı ve güzel görünecektir.
  • Haftada bir kez, bahçedeki Yasemin Çiçeğinin diplerini çapalayıp havalandırma yapabilirsiniz.
  • Ayrıca, çevredeki otları zaman zaman kazıyarak bahaçenizdeki Yasemin Çiçeklerinin etrafını temiz tutmak da önemlidir.

Yasemin çiçeği türleri arasında tercih yapmadan önce, en çok merak edilen ve dış mekan için daha uygun olan Madagaskar Yasemini ve Arap Yasemini bakımını sayfanın altında bulabilirsiniz.

Saksıda Yasemin Çiçeği Bakımı

yasemin çiçeği bakımı
yasemin çiçeği bakımı

Beyaz Yasemin, (Jasminum Officinale) saksıda yetiştirmek içinen uygun yasemin türüdür. Serin ve gölgelik bir yerde konumlandırın. Gün içinde 2 kez güneş alması için iyi bir konum seçin. Toprağının nemli olmasını sağlayın.

Yasemin Sarmaşık Bakımı

Sarmaşık yasemin bakımı.
Sarmaşık yasemin bakımı.

Sarmaşık olarak üretmek için şu Yasemin türlerini kullanabilirsiniz: Birinci yasemin (Jasminum officinale), Kırmızı gövdeli Yasemin (Jasminum sambac), Beyaz Yasemin (Jasminum polyanthum), Güney Amerika yaseminleri (Jasminum coccineum), Çin Yaseminleri (Jasminum chinesis) ve Avustralya Yaseminleri (Jasminum australianum).

Sarmaşık Yaseminlerinin bakımınında dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

  • Yasemin sarmaşıklarının yeterince güneş ışığı aldığına emin olun. Yeterli güneş ışığı almazsa, dalları uzamaz ve çiçekleri çabuk dökülür.
  • Yasemin Sarmaşığının toprağının her zaman nemli kalmasını sağlayın. Böylece daha güzel uzayacaktır.
  • Dallarından küçük kesimler yapın. Kesim yaparken uzaması gereken yönleri ve çiçek açmasını istediğiniz alanları düşünün.

Madagaskar Yasemini Bakımı

madagaskar yasemini
Madagaskar yasemini bakımı.

Madagaskar yasemin çiçeği bakımı: Yukarıda bahsettiğimiz gibi dış mekan yaseminleridir. Bahçede yetiştirmek için daha uygun türdür. Madagaskar yaseminleri (Jasminum madagascariense), daha fazla ışık ve nemli toprağa ihtiyaç duyar. Yani gün içinde sık sık güneşi görmeli ve toprağı da nemli olmalıdır.

Ayrıca Madagaskar Yaseminlerini düzenli olarak kesmeli ve budamalısınız. Madagaskar Yasemininin Beyaz Yaseminlerden (Jasminum polyanthum) farkı, Madagaskar Yaseminlerinin daha fazla ışık ve nem istemesi, daha sık kesme ve budanma gerektirmesidir. Fakat daha güçlü büyür ve daha fazla yaprak ve çiçek verirler.

Arap Yasemini Bakımı

Arap yasemini bakımı
Arap yasemini bakımı.

Arap yasemin çiçeği bakımı: Arap Yasemini de Madagaskar Yasemini ile benzer özelliklere sahiptir. Işığı ve nemi sevdiği için bahçe de yetiştirmek için daha uygundur. Madagaskar yaseminleri ile Arap yaseminleri arasında benzerlikler bulunmaktadır. Her ikisi de yüksek büyüme oranına sahip olan ve hafif ışık ve nemli toprak gerektiren türlerdir. Ancak, Arap Yaseminleri, Madagaskar Yasemininden daha çok yaprak ve çiçek üretme eğilimindedir.

Yasemin Çiçeği Çoğaltma

Yasemin çiçeği çoğaltma.
Yasemin çiçeği çoğaltma.

Yasemin Çiçekleri çelikleme yöntemiyle çoğaltılır. Yaz aylarının sonuna doğru, dalından 10-15 santimetre kadar, keskin bir bıçakla kesin. Su dolu bir bardağa koyun. 4 hafta kadar köklenmesini bekleyin. İsterseniz, köklendirme hormonu ile daha hızlı köklenmesini sağlayabilirsiniz. Ardından gübreli bir saksıya aktarın. Toprağı nemli olsun ve güneşli bir yerde konumlandırın.

Madagaskar Yasemini Çoğaltma

Madagaskar Yaseminini hem tohumlarından hem de çelikleme yöntemi ile çoğaltabilirsiniz. Dallarını sık sık kesebilirsiniz, böylece çoğalma hızını arttırabilirsiniz.

Arap Yasemini Çoğaltma

Arap yasemin çiçeği, çoğaltmak için tohumlar, çelik veya çoğaltma kökleri ile kolayca yetiştirilebilir. Tohumların yetiştirilmesi için, toprağın nemli ve ılık olması gerekir. Çelik veya çoğaltma kökleri ise, bir çukurun içine konulup, toprağın üzerine yayılarak yetiştirilir. Arap yasemin çiçeği, kökleri birkaç gün sonra köklenmeye başlayacaktır.

Yasemin Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Yasemin çiçeği ne zaman dikilir?
Yasemin çiçeği ne zaman dikilir?

Yasemin Çiçeği Ne Zaman Ekilir? Bahar aylarına girerken yasemin çiçeğini ekebilirsiniz. Ayrıca, Mart ayı ile Ekim ayı arasındaki tüm aylarda Yasemin ekebilirsiniz. Yasemin çiçeğini tohumdan ekebilirsiniz. Fakat fidandan, filizden satın alıp ekim yaparsanız, daha kolay yetiştebilirsiniz. Bu sayede bakımı dahat olur ve daha hızlı büyür.

Yasemin Çiçeği Ne Zaman Açar?

Yasemin çiçeği yaz aylarında sıklıkla çiçek açar. Yeni çıkan dallarından hızlı çiçek açtoğını görebilirsiniz. Ayrıca iç mekanda iyi bakım yapılan Yaseminler kışın da çiçiek açar.

Yasemin Ne zaman Budanır?

Yasemin çiçeklerinin büyümesini kontrol etmek için ve çok küçük ve zarif çiçekler elde etmek için budama yapabilirsiniz. Genellikle, çalıların uzun olduğu zamanlarda budanma yapabilirsiniz. Budama, yasemin çiçeklerinin daha çok çiçek açmasını sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Ayrıca kuruyan dallarını alıp, kuruyan yapraklarını temizlemeyi ihmal etmeyin.

Madagaskar Yasemini Ne Zaman Çiçek Açar?

Madagaskar yaseminleri, diğer yaseminler gibi genellikle ilkbahar aylarında çiçek açarlar. Ayrıca, çoğu durumda, çiçekler yaz aylarında tekrar çiçek açma eğilimindedir. Bakım, güneş ve sulama çiçek açmak eğilimini arttırır.

Yasemin Çiçeği Özellikleri

Yasemin çiçeği özellikleri
Yasemin çiçeği özellikleri.
  • Dayanıklıdır.
  • Çok güzel kokulu bir bitkidir.
  • Hızlı bir şekilde bulunduğu ortamı sarar.
  • Yazın ve kışın çiçek açar. (Bakımı iyi yapılan iç mekan Yaseminleri kışın da çiçek açabilir.)
  • Hem iç mekan, hem bahçe, hem de sarmaşık bitkisidir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir