Konteyner Boyama Nasıl, Neyle Yapılır?

Konteyner boyama
Konteyner boyama

Bu yazımızda konteyner boyama hakkında tüm merak ettiklerinizi bulacaksınız. Konteyner boyanır mı, konteyner hangi boya ile boyanır? anlattık. Ayrıca konteyner ev boyamada dikkat etmeniz gerekenleri detaylıca açıkladık.

Konteyner Boyama

Konteyner boyama nasıl yapılır?
Konteyner boyama nasıl yapılır?

Konteyner bildiğiniz gibi metalden yapılıyor. İçi ve dışı metalden yapılmış olmasına rağmen, çeşitli kaplamalar ve boyalar ile dekoratif açıdan zenginleştiriliyor.

Konteyneri kaplarken ahşap, betopan, pvc ve ahşap panelleri kullanabilirsiniz. Ayrıca tavana köpük kaplama yapabilirsiniz. Kaplama için kullanacağınız tüm bu panelleri de boyayabilirsiniz.

Konteynerin içindeki ve dışındaki kaplamaları boyamayı anlatmaya başlamadan önce metal konteyner boyama hakkında merak edilen soruları cevaplandıralım. Ardından, konteynerin içinin ve dışının boyanması hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Konteyner Boya Tutar Mı?

Konteyner metalden yapılır ve boya tutar. Metalden yapılmış konternerlar boya tutar ve üzerine yapılacak herhangibi bir uygulama ve kaplama sonrası da konteyneri boyayabilirsiniz. Konteyner boyamada dikkat etmeniz gereken nokta, doğru boyayı kullanmaktır.

Konteyner Hangi Boya İle Boyanır?

Bir konterneri boyamaya başlamadan önce yüzeyin ne olduğuna bakın. Yüzeye göre doğru boyayı seçmeniz gerekiyor.

Eğer konteynerin yüzeyi metal ise 1-2 kat astar uyguladıktan sonra sentetik boya veya selülozik boya kullanmalısınız. Metal konteyneri boyamak için sentetik boya kullanmak istiyorsanız, boyamadan 1 gün önce sentetik astar, selülozik boya kullanmak istiyorsanız, selülozik astar kullanmalısınız. (Metal boyama hakkında detaylı bilgi almak için, linke tıklayabilirsiniz.)

Konteyner, betopan alçıpan veya pvc bir panel ile kaplandıysa su bazlı iç ve dış cephe boyalarını ve akrilik boyaları kullanabilirsiniz. (Akrilik boyalar hakkında detaylı bilgi almak için “akrilik boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Boya seçimini doğru yapabilmeniz için plastik, metal ve ahşap konteyner boyamayı aşağıda ayrı başlıklarla açıkladık.

Metal Konteyner Boyama

Konteyner boyama
Konteyner boyama

Metal bir konteyneri boyamak için en uygun boyalar, sentetik boyalar ve selülozik boyalardır. Sentetik boyalar geç kurur ve koku yayar. Fakat fiyatları uygundur ve birçok boyacıda kolayca bulunabilir.

Selülozik boyalar ise hızlı kurur. Metal ile çok iyi uyum sağlar. İlk 1 saat çok koku yaysa da, kısa sürede kokusu geçer. Genellikle selülozik boya için uygun boya tabancaları ile uygulanır. Boyadan önce astar uygulamayı unutmayın. Sentetik boyadan 1 gün önce sentetik astar, selülozik boyadan birkaç saat önce selülozik astar uygulamalısınız.

Ahşap Konteyner Boyama

Bazı konteynarların dışı ahşap malzemeler ile kaplanıyor. Bu ahşap kaplamaları boyamak için vernikli ahşap koruyucuları kullanabilirsiniz. Kendi renginde ile boyamaya özen gösterin. Aksi halde tamamen zımpara yapmanız gerekebilir. Çünkü, vernikli ahşap koruyucular kapatıcı değildir. Örneğin, koyu ceviz renginden açık meşe rengine geçmek için konteyneri ham ağaca kadar zımpara yapmalısınız. (Ahşap boyama hakkında detaylı bilgi almak için linke tıklayıp geçiş yapabilirsiniz.)

Plastik Konteyner Hangi Boya İle Boyanır?

Plastik konteynırlar büyük bir depolama alanı sağlamak için kullanılır. Plastik konteynırları dev bir plastik saklama kapı gibi düşünebilirsiniz. Plastik bir konteyneri boyamak için özel plastik boyalarını, pvc boyalarını ve akrilik boyaları kullanabilirsiniz.

Plastik konteyneri boyamak için, en pratik yöntem hibrit akrilik boyaları kullanmaktır. (Plastik boyama hakkında daha fazla bilgi almak için Plastik boyama nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Konteyner İçi Boyama

Konteyner içi boyama
Konteyner içi boyama

Bir konteynerin için boyamak için metal boyalarını ve su bazlı boyaları kullanabilirsiniz. Konteynerin metal kısımlarını, sentetik boya ile veya selülozik boya ile diğer kısımlarını ise iç cephe boyası veya akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz.

Konteynerin içini neyle kaplamayı düşüyorsunuz? Betopan veya alçıpan ile kaplamayı düşünüyorsanız, her iki malzemede de uygulama benzerlik gösterir. Genel olarak konteynerin için nasıl boyanır? aşağıda detaylıca anlattık.

Konteynerin İçi Nasıl Boyanır?

  • Konteynerin metal kısımlarını betopan veya alçıpan ile kapladıysanız, öncelikle 1 kat binder astar uygulayın.
  • 5-6 saat kadar astarın kurumasın bekleyin.
  • Ardından 1 kat silikonlu iç cephe astarı veya geçiş astarı uygulayın.
  • Bu astarlarında kurumasın için 5-6 saat bekleyin.
  • Ardından, su bazlı plastik boya veya su bazlı silikonlu iç cephe boyası ile 2 kat boyayın. (Katlar arasında yine en az 5-6 saat bekleyin.)

Konteyner Dışı Boyama

Konteyner dışı boyama
Konteyner dışı boyama

Konteynerin dışı metal ise yukarıdaki metal konteyner boyama başlığını kontrol edin. Konteynerin dışını ham ahşap ile kapladıysanız, vernikli ahşap koruyucu kullanabilirsiniz.

Konteynarın dışını betopan v.b. bir malzeme ile kapladıysanız su bazlı dış cephe boyalarını kullanabilirsiniz. Konteynerin dışı emici bir malzeme ile kaplandıysa su bazlı dış cephe boyaları uygundur.

Konteynerin Dışı Nasıl Boyanır?

Konteynerin dışını emici bir malzeme ile kapladığınızı farzederek, silikonlu dış cephe boyası ile konteyner boyamayı aşağıda anlattık. (Yüzeyde başka bir kaplama varsa sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.)

  • 1 kat akrilik veya silikonlu dış cephe astarı uygulayın. Üretici firmanın tavsiye ettiği oranda astarı sulandırın. (Astarlar hakkında bilgi almak için “astar boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • 5-6 saat astarın kurumasını bekleyin.
  • 5-6 saat ara ile en az 2 kat, su bazlı dış cephe boyası uygulayın. (Boyanızı üretici firmanın tavsiye ettiği oranda sulandırmayı unutmayın.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir