Beton Çatlak Tamiri, Kiriş Çatlağı Tamiri

Evinizdeki küçük veya büyük beton çatlaklarını amatör olarak tamir etmenin yollarını anlattığımız yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Beton çatlak tamiri ve kiriş çatlağı tamiri nasıl yapılır, beton çatlağının büyüklüğü ve boyutuna göre hangi malzeme kullanılır? aşağıda açıkladık.

Kiriş ve Beton Çatlak Tamiri

Beton çatlak tamiri ve kiriş çatlağı tamiri.
Beton çatlak tamiri ve kiriş çatlağı tamiri nasıl yapılır?

Beton çatlak tamirine geçmeden önce betonun yapılarda, hem zeminlerde hem de duvarlarda kullanıldığını hatırlatalım. Özellikle taşıyıcı kirişler binaların ağırlığını taşıdığı için çok önem arz etmektedir. Bu nedenle kiriş çatlak tamiri mümkünse profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Özellikle depremden etkilenmiş yapılar oturulabilir raporu alındıktan sonra kiriş çatlaklarının tamirine başlanmalıdır.

Beton çatlaklarını kendiniz amatör olarak tamir etmek istiyorsanız, size bazı önerilerimiz olacak. Beton ve kiriş çatlaklarını onarabileceğiniz malzemeleri ve bu malzemelerin en çok hangi çatlaklara uygun olduğunu aşağıda açıkladık. Derin ve tehlikeli beton çatlaklarının profesyonel ustalar tarafından yapılması gerektiğini tekrar hatırlatalım.

Beton Çatlağına Ne Kullanılır?

Beton çatlakları ne ile doldurulur? Kiriş ve beton çatlağını doldurmak için epoksi, hazır tamir macunu, tamir sıvası ve poliüretan mastik kullanabilirsiniz. Beton çatlağının genişliği ve ağırlık taşıyıp taşımadığına göre kullanabileceğiniz malzemeleri aşağıda açıkladık.

1-Çatlak Kapatıcı Macunlar İle Beton Çatlak Tamiri

beton tamiri
Duvar çatlak kapatıcı macun.

Çatlak kapatıcı macunlar, amatör uygulamalar için geliştirilmiştir. Derin beton ve duvar çatlakları için uygun değildirler. Taşıyıcı özellikleri yoktur. Be nedenle sadece görsel ve dekorasyon amaçlı tamiratlarda kullanımı daha doğrudur. Yüzeysel olarak uygulama yapılır ve onarım sonrası üzerine astar ve boya uygulaması yapılabilir.

2-Mastik ve Silikon İle Beton Çatlak Tamiri

kilcal catlak beton tamiri
Poliüretan mastik.

Beton çatlak silikonu var mı? Mastik ve silikonlar dolgu için kullanılır. Fakat özel bir beton çatlak sillikonu yoktur. Beton duvar ve kirişler ağırlık taşıdığından, silikonları sadece görsel olarak betondaki çatlakları kapatmak için kullanabilirsiniz.

Eğer silikon benzeri bir malzeme ile beton çatlaklarını tamir etmek istiyorsanız, boyanabilir, esnek ve dayanıklık olduğundan poliüretan mastikleri kullanabilirsiniz. Derin ve taşıyıcı kirişler için uygun değildir. (Detaylı bilgi almak için silikon nedir? ve mastik nedir, dayson mastik yazılarını okuyabilirsiniz.)

3-Tamir Harcı İle Kiriş Beton ve Kiriş Çatlağı Tamiri

beton tamir harci
Tamir harcı.

Beton çatlak dolgu malzemesi, beton onarım ve güçlendirme malzemesi veya beton tamir sıvası adı ile satılan bu malzemeler, derin beton çatlakları için uygundur. Bazıları kullanıma hazır olarak satılır. Bazıları ise toz şeklindedir. Su ile karıştırılıp kullanılır. Beton çatlaklarında kuvvetli bir dolgu yaparak yapıyı güçlendirir.

4-Epoksi İle Çatlak Tamiri

epoksi beton tamir harci
Epoksi tamir harcı

Epoksi tamir harçları ve macunlar hem kiriş hem de taşıyıcı betonlar için uygundur. Kuvvetli malzemelerdir. İki karışımlıdır. Sert ve yapışkan yapısıyla yapılardaki ciddi beton çatlağı onarımlarında kullanabilirsiniz. (Detaylı bilgi almak için epoksi macun nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.)

Beton Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?

Beton çatlağı nasıl tamir edilir?
Beton çatlağı nasıl tamir edilir?

Beton çatlağını tamir etmeden önce çatlağın ne kadar derinde olduğunu tespit etmelisiniz. Derin ve büyük hasar almış kirişleri ve taşıyıcı betonları kendiniz tamir etmek yerine bir profesyonelden yardım almalısınız.

Beton çatlağını tamir etmeden önce içindeki tozları mümkün olduğunca temizlemelisiniz. Zemindeki beton çatlaklarını tamir etmek için epoksi macun, tamir harcı kullanabilirsiniz.

Dikey beton çatlakları derin değilse poliüretan mastik, tamir harcı, tamir macunu kullanabilirsiniz. Eğer duvarda derin çatlaklar varsa tamir harcı, epoksi tamir macunları ve tamir sıvalarını kullanmalısınız. (Duvar tamiri hakkında detaylı bilgi almak için duvar çatlağı tamiri ve dış cephe çatlakları nasıl tamir edilir? yazılarını okuyabilirsiniz.)

Beton Kılcal Çatlak Tamiri

Betondaki kılcal çatlakları tamir etmeden önce çatlağın boyadan mı, sıvadan mı, yoksa betondan mı kaynaklandığını tespit etmelisiniz. Betondaki kılcal çatlakların büyümesi olası bir durumdur. Duvardaki beton üzerinde sıva ve boya varsa çatlak bunlarda olabilir. Eğer öyle ise alçı ve boya ile tamir edebilirsiniz. (Alçılar hakkında bilgi almak için saten alçı ve sıva alçı yazılarını okuyabilirsiniz.)

Zemindeki kılcal beton çatlaklarında epoksi macun, tamir sıvası kullanabilirsiniz. Fakat zemindeki çatlağın tamiri için çatlağın biraz daha genişlemesini beklemek daha doğrudur. Bu sayede daha sağlıklı bir uygulama yapabilirsiniz. (Zeminle alakalı uygulamalar hakkında daha fazla bilgi almak için epoksi boya nedir, beton boyama ve zemin boyası yazılarını okuyabilirsiniz.)

Betondaki kılcal çatlaklar tamiri en zor çatlaklardır. Çünkü büyümeye ve genişlemeye meyillidir. Kılcal beton çatlakları onarım sonrası da devam edebilir, beton üzerindeki tamiratın sürekli yenilenmesini gerektirebilir. Bu nedenle betondaki çatlağın arasını birkaç santimetre genişlettikten sonra arasını doldurmak veya tüm yüzeye esnek bir dolgu malzemesi ile kaplamak gereklidir.

Tamir sıvaları ve epoksi macunlar kuvvetli yapıştırma ve doldurma gücüne sahiptir. Artık açılmayan çatlaklar için uygundur. Fakat süreli genişleyen ve uzayan çatlaklar için esnek olduğundan poliretan mastikler daha uygundur. Fakat, görsel olarak dolgu işlemi yapmasına rağmen poliretan mastiklerin taşıyıcı gücü bulunmamaktadır. Bu nedenle derin çatlaklar için uygun değildir.

Görsel veya geçici olarak dikey beton üzerindeki kılcal çatlakları kapatmak için tamir sıvalarını ve hazır macunları boyanacaksa alçı da kullanabilirsiniz. Kılcal çatlaklar bir kalem genişliğine eriştiğinde epoksi tamir macunu, tamir sıvası veya poliüretan mastik kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir