Toz Maskesi Kullanım Alanları ve Süresi Nedir?

Toz maskesi, çalışma ve yaşam alanlarında insan sağlığını risk altına atabilecek zerrelere karşı koruma sağlar. Solunum koruyucu maske ve cerrahi maske grupları içinde, toz maskesi kapsamına giren modeller vardır. Kullanım alanlarındaki potansiyel risklere göre uygun özellikler barındıran maske çeşitlerinin, kullanım süresi ve diğer bilinmesi gerekenlere bakalım.

Toz Maskesi Nedir, Hangi Özelliklere Sahiptir?

Toz maskesi

Maskeler, solunum yoluyla insan sağlığını risk altına atan yağ veya su bazlı partiküllere, bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar. Doğru bir risk analizinin ardından, uygun toz maskesi seçimi yapılabilir.

Toz maskeleri tek katlı olabildiği gibi iki ya da üç katlı da olabilir. Maske kullanımı esnasında nefes almayı kolay hale getiren ventil yapısı içerebilen maskeler de mevcuttur. Ventilli ve ventilsiz olmasının yanında, maskenin kaç kat olduğu ve ne gibi özellikler sağladığı önemlidir. Filtreleme özelliğine göre, toz maskesi standartları ve yapısı şu şekildedir:

  • FFP1, zararsız tozlara, su ve yağ bazlı partiküllere karşı en az yüzde 80 oranında koruma sağlar.
  • FFP2 maskeler, su ve yağ bazlı zararlı partiküllere karşı en az yüzde 94 koruma sağlar.
  • FFP3 maske modelleriyse, zararlı partiküllere ek olarak, duman, nem ve kimyasal-biyolojik tehditlere karşı yüzde 99 oranında koruma sağlamaktadır.

Toz Maskesi Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Toz maskesi hangi alanlarda kullanılır?
  • Toz maskesi, zararsız veya riskli tozların yanı sıra sis, buhar, duman gibi tüm partiküllere karşı koruma sağlar. Toz maskesi kullanım alanları içinde birçok sektör yer alıyor. En çok öne çıkan sektörler şöyledir:
  • Kimya: Kimya sektörü, toz maskesi kullanımının en önemli olduğu alanlardan biridir. Boya, solvent veya asit gibi riskli maddelere karşı, FFP3 gibi en üst standartlara koruma sağlayan maskeler sektörde talep görüyor.
  • Mobilya: Mobilya sektörü, üretim merkezlerinde çalışanların toz veya kimyasal ürünlere maruz kaldığı alanlardan biridir. Bundan dolayı mobilya sektöründe maske kullanımı önemlidir.
  • Madencilik: Toz maskesinin kritik öneme sahip olduğu alanlardan bir diğeri de madenciliktir. Kömür, kum ve diğer malzemeler nedeniyle madenciler toza ciddi şekilde maruz kalıyor. Toz maskeleri yüksek filtrasyonla bu riski en aza indirir.
  • Tıp: Hastaneler ve tıp merkezlerinde maske kullanımı da oldukça önemli. Özellikle pandemi döneminde, maskeler hem doktor, hemşire ve diğer sağlık görevlileri, hem de çeşitli risklere karşı kendini korumak isteyen vatandaşlar tarafından sıkça kullanıldı.

Toz Maskesi Ne Kadar Uzun Süre Kullanılabilir?

Toz maskesi ne kadar uzun süre kullanılabilir?

Maskeler, birçok riske karşı kapsamlı bir koruma sağlasa da bir kullanım süresi vardır. Tek kullanımlık ya da yeniden kullanıma uygun maske çeşitlerinin kullanım yönergesine uygun şekilde kullanmak önemlidir.

Genel olarak toz maskesi modellerinin kullanım süresi, 8 saate yakındır. Günlük kullanıma hitap eden toz maskelerinde, tek kullanımlık modeller 8 saatin üzerinde kullanılmamalıdır. Bununla birlikte yeniden kullanıma uygun, yıkanabilir maske modellerinde üretici markanın talimatlarına göre hareket edebilirsiniz.

Yaşamın birçok alanında büyük öneme sahip solunum koruyucu maskelerde, hijyenik ve kaliteli ürün seçimi çok önemli. Türkiye’de uzun yıllardır maske imalatı alanında çalışan MFA Maske, yüksek standartlarda maske üretimine imza atıyor. AB standartlarına uygun toz maskesi üretimi sağlayan MFA Maske, ayarlanabilir baş bandına sahip, hızlı hava akışı sağlayan, tercihe göre lateks içermeyen FFP1, FFP2, FFP3 maske modellerini ventilli, ventilsiz ve diğer ihtiyaçlara uygun şekilde üretiyor.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir