Araç Kışlık Bakım Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

araba kışlık bakım
Araç kışlık bakımı

Aracınız ister yeni ister eksi model olsun, mutlaka kış bakımı yaptırmalısınız. Hem kendi can güvenliğiniz için hem de; aracınızda oluşabilecek büyük masrafları engellemek için, araç kış bakımı tüm araç ve modellerde gereklidir.

Bu yazımızda, arabanın kışlık bakımı nelerdir ve araç kışlık bakımı ne zaman yapılır? anlattık. Ayrıca, kışlık bakımda yapılması gerekenler ve kışın akünün donmaması için ne yapılır? açıkladık. Güvenlik ve araç koruma tavsiyeleri de verdiğimiz yazımızın ilginizi çekeceğinizi umuyoruz.

Araç Kışlık Bakım

araç kışlık bakım
Araç kışlık bakım

Marka, model, segment ve yakıt farketmeksizin hangi tür araç olursa olsun, tüm araçlar kışlık bakıma ihtiyaç duyarlar. Hatta, yeni nesil elektrikli araçlar bile. Araç kış bakımı, aracınızı aşırı soğuklardan korur, motorun ömrünü uzatır, sizi arıza dolayısıyla oluşabilecek masraflardan kurtarır.

Araç bakımında en önemli unsur; aracın motorunun soğuktan donmamasıdır. Bildiğinizi gibi araç motorlarını çevreleyen bir soğutma suyu var.

Hareket halinde ısınan araç motorları, motoru çevreleyen soğutma suyu ile soğutulur. Bazı özel üretim araçlar için ilave soğutma teknikleri uygulansa da; genel olarak motor soğutma su ile yapılır.

Kışın 0 derecede donan su, motor çevresinde buz oluşturur. Soğutma suyu donduktan sonra, aracınızı çalıştırırsanız, büyük bir arızaya eden olursunuz.

Motor kapağı v.b. benzeri parçalarda çatlak ve yarıklar oluşur ve araç motoru çalışamaz hale gelir. Motor çatlaması çok kısa bir sürede meydana gelir. Bu da büyük bir masraf demektir. Araç kışlık bakımın en önemli sebebi, bu arızaya engel olarak motoru korumaktır.

Kışlık bakımın başka faydaları var mı? Evet, var tabi. Yukarıda kışlık bakımın en önemli nedeninden bahsettik. Fakat, kışlık bakımın daha birçok faydası var. Önce, araba kışlık bakımının diğer faydalarından bahsedelim. Ardından, arabanın kışlık bakımı nelerdir, araba kış bakımı nasıl yapılır, kışın akünün donmaması için ne yapılır? anlatalım.

Araba Kış Bakımının Faydaları

  • Aracınızın motorunu koruyarak sizi büyük masraflardan kurtarır.
  • Motorun ömrünü uzatır.
  • Güvenli sürüş sağlar, kazaları azaltır.
  • Aracın kolay çalışmasını sağlar.

Araç Kışlık Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Araç kışlık bakımı ne zaman yapılmalıdır? Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kış mevsimine giriş ayları bir ay kadar farklılık gösterir. Ayrıca, birçok bölgede kışın sıcaklık farkı da fazladır. Fakat, birçok ilde aralık ve ocak aylarında donlar görülebilmektedir.

Bazı illerde kış ılıman geçer, don olayları görülmez. Bazı illerde ise, kışın sert geçer ve don olayları sık olur. Bu nedenle, kesin olarak “şu ayda kış bakımı yaptırın!” demek doğru bir tavsiye olmayacaktır. Fakat, kışa girmeden, eylül, ekim aylarında araba kış bakımı için uygun aylardır.

Kış gelmeden bakım yaptırmak iyi bir seçim olacaktır. Böylece, araç kış bakımını unutmadan ve sert kış aylarına girmeden önce, tedbir almış olacaksınız. Hangi bölgede yaşarsanız yaşayın; kışa girmeden önce, araba kış bakımı yaptırmanızı öneriyoruz.

Arabanın Kışlık Bakımı Nelerdir?

araç kışlık bakım nedir
Arabanın kışlık bakımı nelerdir?

Arabanın kışlık bakımından amaç; aracın motorunu 0 derecenin altındaki soğuklardan korumaktır. Antifirizler, bu koruma için sıkça kullanılır ve yeterli de olur. Fakat, güvenli bir sürüş için kışın başka önlemler de almalısınız.

Arabanın kışlık bakımında en önemliden, en önemsize doğru bir sizin için bir liste oluşturduk. İşte, araç kışlık bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli şeyler:

Araç Kışlık Bakımı Nelerdir?

  • Motor antifirizi
  • Kışlık lastik
  • Akü seviyesi
  • Antifirizli cam suyu

Yukarıdaki liste en temel araç kışlık bakımı gereksinimleridir. Bu listeye tercihen, fren balatalının kontrolü ve yağ değişimi de ekleyebilirsiniz. (Değişim zamanı yaklaştıysa.)

Buğu önleyici ve buz çözücü spreyler de sert ve dondurucu kış şartlarında çok işe yarayacaktır. Sabah işe çıkarken, soğukta dakikalarca camdan buz kazımak yerine, bir buz çözücü sprey ile saniyeler içerisinde camda oluşan buz tabakalarından kurtulabilirsiniz.

Hatta, bir kolonyayı sprey içerisine yerleştirerek, araç camlarına sıktığınızda, oluşan buzların saniyeler içinde eridiğini göreceksiniz.

Kışın araç içerisindeki sıcaklık, dışarıdaki soğukla birleşerek camlarda buğulanma oluşturur. Kaloriferden camlara üfleyen sıcak hava, da ön ve yan camlardaki buğuyu daha da arttırır.

Araç camındaki buğulanma trafikte kazalara neden olabilmektedir. Bunu engellemek için iki yol var. Birincisi, kaloriferleri ön ve yan camlara üfleyecek şekilde ayarlayarak soğuk konumda çalıştırmak. İkincisi de buğu önleyici sprey kullanmaktır. Şimdi, araç kışlık bakımı hakkında daha detaylı bilgiler verelim.

1)Motor Antifirizi

Motor antifirizi, sıfırın altındaki sıcaklıklarda motorun çatlayarak hasar görmesini engeller. Motoru korur. Araç kış bakımı için en önemli şeydir.

2)Kışlık Lastik

Henüz şahıs araçları için kışlık lastik takma zorunluluğu olmasa da; kazlara sebebiyet vermemek için, kışlık lastik kullanmanızı öneriyoruz.

Bildiğinizi gibi kışın durma mesafesi yağmurlu, karlı ve buzlu havalarda kısalmaktadır. Ayrıca kışlık lastik, kışın aracın manevra yeteneğini arttırarak olası kazalardan kaçınmanızı sağlayabilir.

3)Akü Kontrolü

Akünüzü kışa girmeden önce ölçtürün. Sıvı akünün ömrü yaklaşık olarak 2 yıldır. Zayıf aküler, kışın sorun çıkarabilir.

Bir sabah işe gitmek için aracınızı çalıştırmak istediğinizde, soğuğun etkisiyle akü, marş motorunu çalıştırmayabilir. Akünüzü şarj ettirin veya mümkünse değiştirin.

Kışın Akünün Donmaması İçin Ne Yapılır?

Akü donmaması için ne yapılır? Akünüzün zayıf olduğunu düşünüyorsanız, soğuktan korumak için, üzerine kalın bir örtü örtebilirsiniz. Bu kalın örtü sayesinde, akünüz soğuktan daha az etkilenecek ve daha kolay çalışacaktır.

Fakat, örtüyü akünün etrafına iyice sabitleyin, sıkıştırın veya bantlayın. Motor içerisindeki kayış gibi hareketli parçalara temas etmemesi gerekiyor. Ayrıca, sabah motoru çalıştırıp hareket etmeden önce, örtüyü çıkarabilirsiniz. Kapalı bir garajınız varsa, akü sağlığı için aracınızı oto parkınıza park edin.

4) Antifirizli Cam Suyu

Kışın camlarda oluşan buzlar için, antifirizli cam suyu gereklidir. Cam suyu, hem camlardaki buzu çözer hem de; cam suyu deposu ve borulardaki suyun donmasını engeller.

Arabanızın Kışlık Bakımı İçin Diğer Tavsiyelerimiz

araba kışlık bakım
Araç kışlık bakımı

Yukarıda araba için kış bakımında yapmanız gereken en önemli şeyleri, genel olarak anlattık. Fakat, aracınızı en iyi siz tanırsınız! Kendi aracınıza özel kış önlemleri almanız da gerekebilir. Örneğin:

  • Aracınızın periyodik bakım zamanı yaklaştıysa, kışlık bakımla birlikte periyodik bakımı da yaptırabilirsiniz. (Yağ, yağ filtresi, hava filtresi, balata kontrolü, bujiler v.b.)
  • Su ve hava kaçağına neden olabilecek, eskimiş kapı ve açılır tavan (sunroof) fitillerini kontrol edip, gerekiyorsa değiştirebilirsiniz.
  • Araçtaki olağan dışı seslerin kontrolünü yapın.
  • Lastik dişlerini kontrol edin. Güvenliğiniz tehdit edecek derecede yıpranmış lastikleri değiştirin.
  • Cam silecek lastiklerini kontrol edin. Yıpranmış ve sertleşmiş silecekleri değiştirin.
  • Lastiklerin havasını yola çıkmadan önce veya haftada bir kez kontrol edin.
  • Don olan zamanlarda sileceklerin cama yapışmaması için; kaldırın veya altına kumaş koyun.
  • Arızalı olan kalorifer, cam ısıtıcısı benzeri diğer parçaları tamir ettirin. Böylece, hem kışı daha rahat atlatırsınız hem de; olası kazaları önleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir