
Alçıdan yapılmış süs eşyalarını, kartonpiyerleri veya alçı duvarlarınızı boyamak mı istiyorsunuz? Alçıyı nerede ve nasıl kullanılırsanız kullanın; boyamadan önce bazı ön hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Alçının saten alçı, kartonpiyer alçısı, sıva alçısı gibi farklı türleri olsa da; alçı boyama tekniği aynıdır. Alçı hangi boya ile boyanır, alçı duvar nasıl boyanır, alçıpan üzerine alçı çekmeden boya yapılır mı? gibi merak edilen soruları detaylı olarak aşağıda cevaplandırdık.
Alçı Boyama, Alçı Nasıl Boyanır?
Yukarıda bahsettiğimizi gibi hangi tür alçı olursa olsun boyayabilirsiniz. Bazı alçı türlerine örnek vermek gerekirse; saten alçı ince bir alçıdır, kartonpiyer alçısı hızlı kurur, sıva alçısı ilse geniş boşlukları kapatmak içindir. (Satel alçı hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Saten alçı nedir, nerede, nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Tüm alçı çeşitlerini boyamak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; alçı uygulaması yapıldıktan sonra, kurumasını beklemektir. Kurumamış alçının üzerine yapılan boya, kısa sürede kabarıp çıkacak ve geç kuruyacaktır. Ayrıca, alçıdan yapılmış eşyalar, alçıpanlar, biblolar, süs eşyaları ve duvar uygulamaları da boyarken dikkatli olmalısınız.
Alçıyı direkt olarak boyamak, çoğu zaman sakıncalıdır. Alçının üzerine yapılan boyanın çatlamaması veya soyulmaması için astar kullanılır. Ayrıca hiç boyanmamış bir alçıyı ilk defa boyanacaksanız astarlanmalısınız ki; alçı boyayı emmesin. Emilen boya, bir miktar yüzeyi doyursa da; astar yerine boyanız boya gitmesin. Çünkü, astar boyadan daha ucuzdur ve ilk kat boyanın daha iki tutmasını sağlar.
Şimdi, alçı boyama ile ilgili en çok merak edilen başlıklara geçelim. Bu sayede, doğru alçı boyama tekniğini uygulayabilirsiniz.
Alçı Hangi Boya İle Boyanır?
Alçı neyle boyanır, alçı hangi boyayla boyanır, alçı boyası var mı? Alçıyı tüm boya çeşitleri ile boyayabilirsiniz. Özel bir alçı boyası aramanıza gerek yok. Fakat selülozik boyada durum biraz farklıdır. Selülozik boya ile alçı boyama yapmak istiyorsanız; yüzeyde hiç boya olmaması veya selülozik boya veya selülozik astar olması gerekiyor!
Alçı nasıl boyanır? Alçıyı boyarken, boyanın cinsinden ziyade boyanın uygulanması daha önemlidir. Çünkü, çoğu zaman yanlış alçı boyama sonucunda alçının yüzeyindeki boyada soyulma meydana gelmektedir. Şimdi, alçı boyamak için kullanabileceğiniz boyaların listesini verelim.
Alçı Ne İle Boyanır?
- Su bazlı boyaların tümü ile alçı boyayabilirsiniz. Özellikle büyük alanlarda boyama yapacaksanız, su bazlı boya kullanmanızı öneriyoruz. Her türlü su bazlı iç cephe boyası, plastik boya, silikonlu boya, dış cephe boyası ve akrilik boyalar ile alçı boyayabilirsiniz.
- Tüm sprey boya türleri de alçı boyamak için uygundur. Akrilik spreyler, selülozik spreyler, sprey kaplama, efekt spreyleri, metalik spreyler alçı boyamak için kullanılabilir.
- Tüm sentetik boya türleri ile alçı boyayabilirsiniz. Parlak, mat, yarı mat yağlı boyalar ile alçı çeşitleri boyanabilir.
- Selülozik boyarlar da alçı boyamak için kullanılabilir. Selülozik boya alçı üzerine tutsa da; alçı boyamak için pek kullanılmaz.
Alçı Duvar Boyama

Alçı, duvarda düzgün bir yüzey elde etmek için çekilir. Bu sayede, duvarda daha dekoratif, düzgün bir görünüm elde edilir. Ayrıca, alçısı düzgün yapılmış duvarlar için, su bazlı silinebilir boyalar kullanılır. Bu boyalar alçılı duvar boyamada en çok kullanılan boyalardır.
Eğer alçılı bir duvarınız varsa, plastik veya su bazlı silinebilir bir boya ile boyayabilirsiniz. Fakat, alçılı bir duvar için en çok tercih edilen boyalar, su bazlı silinebilir boyalardır. Su bazlı silinebilir boyalar genellikle ipek mat ve yarı mat görünümde olur. Bu boyaların duvar da fırça izi, rulo izi alçılı, düzgün bir yüzey gereklidir. Bu nedenle, duvarınız alçılı değilse, su bazlı yarı mat ve ipek mat boya kullanmanızı önermiyoruz.
Alçılı Duvar Nasıl Boyanır?
- Duvarınızın alçısı kurumadan boyamaya başlamayın. Kuruyan kısımların rengi değişecektir. Alçı kuruduğunda renk değişikliğinden anlayabilirsiniz.
- Duvardaki alçı iyice kuruduktan sonra, duvarı 180 veya 220 numara zımpara ile zımpara yapıp kalan, pürüzleri yok edin. (İsterseniz duvardaki tozu nemli veya kuru bir bez ile alabilirsiniz.)
- Sadece 1 kat binder astar veya alçı astarı ile alçılı duvarı astarlayın. (Bu astarlardan sonra, isteğe bağlı olarak, 1 kat geçiş astarı veya örtücü astar kullanabilirsiniz.) Alçılı duvar boyama yaparken ilk kat olarak geçiş astarı veya örtücü astar kullanılabilir. Fakat en doğrusu tüm boya ve astarlardan önce alçı astarı veya binder astar kullanmaktır.
- Astardan en az 4-5 saat sonra ilk kat boyayı uygulayın.
- İkinci kat boyayı da ortamın ısısına bağlı olarak 2-5 arası yapın.
Saten Alçı Üzerine Plastik Boya Yapılır Mı?
Saten alçı üzerine plastik boya yapılırmı? Plastik boya, su bazlı, fakat, silinebilme özelliği olmayan bir boya türüdür. Mat görünümlüdür. Plastik boya, direkt olarak saten alçının üzerine yapılabilir. Fakat, uzun ömürlü bir kullanım, alçının plastik boyayı çekmemesi ve iyi tutması için plastik boyadan önce astar yapmalısınız.
Saten alçı üzerine plastik boyadan önce astar yaparsanız; iyi bir 20 kg. boya ile 3+1 100 metre kare evi 2 kat boyayabilirsiniz. Fakat astar yapmazsanız, alçı plastik boyayı emdiğinden, 20kg. boya daha ilave almanız gerekebilir. Astar boyadan daha ucuz olduğu için, boyadan ziyade astarı harcamak daha mantıklı olacaktır. Ayrıca, boya daha iyi tutacaktır.
Alçıpan Üzerine Alçı Çekmeden Boya Yapılır Mı?

Alçıpanlar alçıdan yapılmış çok kullanışlı panellerdir. Alçıpanlar, ince bir kağıt ile kaplanarak üzeri hafifçe renklendirilir. Bu sayede, alçıpanın üretimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Örneğin; ısı ve neme dayanıklılık gibi özelliklerini ayırt edilebilirsiniz. Alçıpanlar hakkında daha detaylı bilgi almak için, linki tıklayarak “Alçıpan Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Alçıpan üzerine alçı çekmeden boya yapılırmı? Alçıpanın üzerine alçı çekmeden boya yapılır. Fakat, alçıpan da alçıdan yapıldığı için emici bir malzemedir ve boyayı emecektir. Bu nedenle, alçıpanı boyamadan önce, 1 kat alçı astarı veya binder astar ile astarlamalısınız. Bu astarların dışında, geçiş astarı veya örtücü astarı da kullanabilirsiniz. Fakat en iyisi binder ve alçı astarıdır.
Alçıpanın üzerine sadece 1 kat, alçı astarı veya binder astar uyguladıktan sonra, birkaç saat kurumasını bekleyin. Ardından, alçıpanı boyayabilirsiniz. Astarlar hakkında daha fazla bilgi almak için linki tıklayarak, Astar boya nedir, astar boya nasıl yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Alçının Üstüne Direkt Boya Yapılır Mı?
Alçının üzerine direkt boya yapılır mı? Alçının üzerine boya tutar. Açının üzerine direkt boya yapabilirsiniz. Fakat, ilk kat boya alçı tarafından emilecektir. Hatta ikinci kat boya bile alçı tarafından emilebilir. Fakat, diret olarak alçı boyanabilir.
Herhangi bir alçı objeyi boyarken veya alçılı bir yüzey boyarken; alçılı yüzey astar veya binder astar kullanmalısınız. Bu sayede, hem boya daha iyi tutacak hem de; boya alçı tarafından emilmeyecektir. Eğer, alçıdan yapılmış küçük bir süs eşyası üzerine direkt olarak boyama yapmak istiyorsanız; en azından boyanın ilk katını %15 sulandırmanızı öneriyoruz. (Tabi, sentetik boyalar için de %15 tiner kullanmalısınız.)
Akrilik Boya İle Alçı Boyama

Yukarıda bahsettiğimiz gibi akrilik boyalar ile alçı boyayabilirsiniz. Diğer boyalarda olduğu gibi akrilik boyayla da direkt olarak alçıyı boyarsanız boya hızlı bir şekilde alçı tarafından emilecektir.
Akrilik boya ile alçı boyamaya başlamadan önce, boyayacağınız alçı çok küçük ise, akrilik boyanın kendisini astar olarak kullanabilirsiniz. Yani, akrilik boyanın ilk katını %10 su ile inceltin ve alçının boyayı emmesini sağlayın. Bu sayede diğer katlar emilmeyecektir. Fakat, sürekli alçı boyama işi yapıyorsanız alçı astarı veya binder astar kullanmanızı öneriyoruz.
Alçı Süs Boyama, Alçı Biblo Boyama
Alçı heykel hangi boya ile boyanır, alçı objeler nasıl boyanır? Alçı süs eşyaları, alçı biblo, alçı heykel gibi alçıdan yapılmış eşyaları boyamanın en iyi yolu akrilik boyalardır.
Artık, oldukça dayanıklı olarak üretilen “hybrid” ve “multi surface” akrilik boyalar mevcut. Bu akrilik boyaları, alçıdan yapılmış süs eşyalarınızı boyamak için, alçı biblo boyamak için veya herhangi bir alçı obje boyamak için kullanabilirsiniz.
İlk kat boyanın alçı tarafından emileceğini hatırlatarak, uzun vadeli alçı biblo boyama işleriniz için, tekrar astar kullanmanızı öneriyoruz. Bu sayede, hem boyanız boşa gitmeyecek hem de; boyanız alçıdan yapılmış biblolara daha iyi yapışacaktır.