Boya Bozulur Mu, Kokusu Duvardan Nasıl Çıkar?

Akrilik boya, plastik boya ve su bazlı boya bozulur mu? Bozuk boya kokusu nasıl çıkar, bozuk boya nasıl anlaşılır? ve benzeri sorularınızın cevabını detaylıca aşağıda anlattık.

Boya Bozulur Mu?

Boya bozulur mu?
Boya bozulur mu?

Evet, boya bozulur. Marka ve cinsi ne olursa olsun, her boyanın bir bekleme müddeti ve son kullanım tarihi vardır. Boyaların son kullanım tarihi genellikle üretim tarihinden itibaren iki yıldır. Ancak boya doğru saklama koşullarında muhafaza edilirse bu süre birkaç yıl daha uzayabilir.

Duvar Boyası Bozulur Mu?

Evet duvar boyaları da bozulabilir. Duvar boyalarının rafta bekleme süresi üretim tarihinden itibaren iki yıldır. İki yılı geçen boyalar bozulmaya başlar. Ancak duvar boyalarının depolama şartları bu süreyi uzatıp kısaltabilir.

Sulandırılmış Boya Bozulur Mu?

Evet sulandırılmış boya bozulur. Kapağı açılmış ve sulandırılmış bir boyanın kullanım süresi son kullanım süresinden daha kısa olacaktır. Bu nedenle, saklamak istediğiniz boyayı sulandırmayın ve ihtiyacınız kadar boyayı sulandırın.

Açılmamış Duvar Boyası Bozulur Mu?

Açılmamış bir duvar boyası da bozulur. Ancak, doğru depolama şartları sağlandığında ağzı açılmış ve sulandırılmış boyaya göre bekleme süresi daha uzun olacaktır. Yine de son kullanım tahihi gelmeden önce, boyanızı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Ağzı açılmamış boyalar, doğru sıcaklıkta bekletilirse, donda kalmadıysa 1-2 yıl daha zarar görmeden bekleyebilir. “İlgili yazı: kışın boya badana yapılır mı?” Ancak açılmamış ve son kullanım tarihi geçen boyaları kullanmak, garanti kapsamından çıkabilir. Ayrıca boya uygulandıktan sonra duvarda gitmeyen bir koku bırakabilir. Bu nedenle boyaların son kullanım tarihine dikkat ederek kullanmak önemlidir.

Açılan Duvar Boyası Bozulur Mu?

Açılan boya bozulabilir. Su ilave edildiyse birkaç ay, su ilave edilmediyse 1-2 yıl dayanabilir. Saklama koşulları bu süreleri bir miktar değiştirebilir. Açılan boyanın uzun süre dayanabilmesi için su katılmamış olması gerekir. Ayrıca boya soğukta depolanmamış olmalıdır.

Tavan Boyası Bozulur Mu?

Son kullanım tarihi geçmiş tavan boyaları bozulmaya başlar. Tavan boyalarının da diğer boya türleri gibi 2 yıl kullanım süresi vardır. Bu süre dolduğundan bozulmaya başlar. Ancak bu süre çok geçmediyse ve doğru sıcaklıkta depolandıysa, tavan boyanız bozulmamış da olabilir. Kokusunu ve kıvamını kontrol ederek, tavan boyanızı kullanabilirsiniz. Ancak garanti kapsamından çıkacağını ve boyandıktan sonra kalıcı, kötü bir koku bırakabileceğini unutmayın! “İlgili yazı: tavan boyama nasıl yapılır?”

İç Cephe Su Bazlı ve Plastik Boya Bozulur Mu?

Su bazlı ve plastik boyalar doğru depolama şartlarında muhafaza edilmezse bozulabilir. Birçok su bazlı ve plastik boyanın kullanım süresi üretim tarihinden sonra iki yıldır. Boya üreticileri bu süre içinde kullanılmasını önermektedir. Ancak, plastik ve su bazlı boyaların depolama şartları, süreyi uzatabilir ve kısaltabilir. Donda bekleyen veya kapağı açılarak su ilave edilmiş bir plastik boya, son kullanım tarihi gelmeden bozulabilir. “İlgili yazı: boyaya ne kadar su katılır?”

Akrilik Boya Bozulur Mu?

Evet, akrilik boyalar da diğer tüm boya türleri gibi bozulabilir. Akrilik boyalar su bazlı boya grubundandır. Su bazlı boyalarda olduğu gibi bekleme süresi iki yıl kadardır. Ancak akrilik boyaların bir çoğunun içine su katılmaması bekleme süresini olumlu yönde etkiler. Akrilik boyaların küçük ambalajlarda satılması saklamayı daha kolay hale getirir.

Eğer bir akrilik boyayı uzun süre saklamak istiyorsanız, sulandırmayın, ambalajını sıkarak, içindeki havasını boşaltıp, kapağını kapatın ve oda sıcaklığında bekletin. Bu sayede uzun süre bozulmadan dayanabilir. “İlgili yazı: akrilik boya nedir?”

Bozuk Boya Nasıl Anlaşılır?

Bozuk duvar boyasının en belirgin özelliği boyanın kokusudur. Bozuk boya, çok kötü kokar, (lağım gibi kokar) kurumaya başlar. Bazı bozuk duvar boyalarının üzeri kabuk bağlar. (Özellikler sentetik boyalar.) Fakat, boyada kabuklanma veya kuruma olmasa bile boya bozulmuş olabilir.

Bozuk Boya Kullanılır Mı?

Hayır, bozuk boya kullanılmaz. Özellikle bozuk iç cephe boyalarını kullanmamalısınız! Bozuk iç cephe boyaları duvarda kalıcı bir koku bırakırlar. Bu koku eve siner ve duvardan çıkmaz. Boyanızın bozulup bozulmadığından emin değilseniz kullanmayın. Çünkü, bozuk boyanın kokusu silme veya üzerini boyama ile duvardan çıkmaz. Elinizde çok miktarda bozuk boya varsa bile atmanızı öneriyoruz.

Bozuk Boya Kokusu Duvardan Nasıl Çıkar?

Bozuk boya kokusu duvardan nasıl çıkar?
Bozuk boya kokusu duvardan nasıl çıkar?

Bozuk boya kokusu duvardan nasıl çıkar? Yukarıda belirttiğimiz gibi bozuk boyayı duvardan sıradan yöntemlerle çıkarmak mümkün değildir. Astarlamak, boyayı deterjanla silmek veya üzerine başka bir boya yapmak boyanın kokusunu çıkarmaz. Bu nedenle, en iyi yöntem bozuk boyayı hiç kullanmamaktır. Ancak farkında olmadan duvarınızı bozuk bir boya ile boyadıysanız, çıkarmanın iki yolu var.

1-Boya Sökücü Yöntemi

Duvardan bozuk boyayı çıkarmak için boya boya sökücü kullanabilirsiniz. Fakat boya sökücüler çok maliyetlidir, boyadan çok daha pahalıdır. Bozuk boyayı duvardan çıkarmak, duvarı boyamaktan 5 kat daha fazla maliyetli olacaktır. Bu nedenle, mümkün olduğunca büyük ambalajda boya sökücü almalısınız. Bu sayede daha hesaplı olabilir.

Satın alacağınız boya sökücü yıkanabilir olmalıdır. Çünkü bozuk boyayı duvardan çıkardıktan sonra boya sökünün kalıntılarını yıkamalısınız. Aksi halde yeni yapacağınız boyayı da çıkarır. Satın almadan önce satış danışmanından bilgi alabilirsiniz. Bazı boya sökücü markaları: Polisan, Metylan, Caparol, Dyo v.b. “İlgili yazı: boya sökücü nedir, nasıl kullanılır?”

Boya sökücü kullanarak duvardaki bozuk boyayı çıkarmak istiyorsanız, şu şekilde uygulama yapın:

  • Boya sökücüyü duvara fırça ile uygulayın ve yarım saat bekleyin. Ardından boyayı metal bir spatula ile kazıyın.
  • Boya sökme işlemi bittikten sonra duvarı ıslak bezle, iyice silin veya yıkayın.
  • Duvar kuruyunca 5 saat ara ile 1-2 kat geçiş astarı uygulayın. “İlgili yazı: geçiş astarı nedir?”
  • Ardından su bazlı duvar boyanızı 5 saat ara ile 2 kat uygulayın.

Boya sökücünün kalıntılarını yıkayıp, duvar kuruduktan sonra sentetik astar ve sentetik duvar boyası kullanırsanız, bozuk boyanın kokusunu daha fazla kesebilirsiniz. Ancak bu sefer de sentetik boyanın kokusu birkaç hafta evde kalabilir.

Sentetik boyalar duvarı tamamen kapattığından hava geçişini engeller. Bu nedenle duvara sentetik astar ve sentetik boya uygulamak, bozuk boyanın kokusunu engellemek için daha iyi bir seçenek olabilir. “İlgili yazı: sentetik boya nedir?”

2-Zımpara Yöntemi

Duvar zımpara yapmak oldukça zordur. Ayrıca bozuk boya duvarın içine işlediğinden yüzeysel bir zımpara da yeterli olmayacaktır. Bu nedenle bozuk boyayı duvardan çıkarmak için bir zımpara makinesine ihtiyacınız olacak.

Eğer zımparalama yöntemiyle duvardaki bozuk boyayı çıkarmak istiyorsanız, şu yolları izleyin:

  • Önce kalın dişli (130 veya 150 numara) sonra da, ince dişli (180, 200 veya 220 numara) zımpara ile duvarları zımpara yapın.
  • Evde eşya varsa ya çıkartın ya da naylon ile iyice kapatıp kenarlarından bantlayın.
  • Maske ve gözlük kullanın.
  • Zımparadan sonra geçiş astarı ve su bazlı boya veya sentetik astar ve sentetik boya ile duvarlarınızı boyayabilirsiniz. Bozuk duvar boyasını duvardan çıkarmak için “duvar boyası nasıl sökülür?” yazısı da faydalı olabilir.”

(Yukarıdaki bilgiler genel bilgi niteliğindedir. Uygulama esnasında herhangi bir zarar veya kazadan sitemiz sorumlu değildir.) “Kokusuz bir boya arıyorsanız, kokusuz boyalar hangileri? yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir