Yağlı Boyanın Üzerine Plastik Boya Yapmak

Yağlı boyanın üzerine plastik boya
Yağlı boyanın üzerine plastik boya yapılır mı?

Yağlı boyanın üzerine plastik boya yapılır mı, yağlı boyanın üzerine su bazlı boya olur mu?: Direkt olarak yağlı boyanın üzerine plastik boya yapılamaz. Önce, boyanacak yüzeye astar yapılması gerekiyor.

Hangi yüzeye uygulanmış olursa olsun, (metal, duvar, ahşap) yağlı boyanın üzerine, su bazlı boya, plastik boya, silikonlu boya veya akrilik boya direkt olarak uygulanamaz. (Su bazlı sınıfına giren boyaların üzerine yağlı boya direkt uygulanmaz.)

Yağlı boya yani sentetik boyanın üzerine su bazlı silikonlu veya plastik boyalar iyi tutunamaz. Ya hemen akar, ya da kısa bir süre sonra çatlama, kabuklanma, soyulma meydana gelebilir. Bu süre birkaç saat de olabilir, hafta da olabilir, bir kaç ay da olabilir.

Peki yağlı boyanın üzerine su bazlı silikonlu boya veya plastik boya yapabilmemiz için duvar yüzeyine hangi hazırlığı yapmamız gerekiyor?

Yağlı Boyanın Üzerine Plastik Boya Nasıl Yapılır?

  • Yağlı boyadan su bazlı silikonlu ve plastik boyalara geçişlerde, eski yağlı boyanın üzerine ince bir zımpara yapmalısınız. Bu zımpara uygulamasını, yaparken kazır gibi değil siler gibi yapmanız yeterlidir. 180 numara veya 220 numara alçı zımparası uygun bir seçim olacaktır.
  • Zımpara yaptıktan sonra, yüzeyde kalan tozu, nemli bir bez ile silinerek zemini toz, kir ve yağdan arındırın.
  • Ardından yağlı boyanın üzerine 1 kat geçiş astarı uygulayın. Bu astar piyasada transfer astarı veya dönüşüm astarı olarak da bilinir. Bu isimlerde de görürseniz satın alabilirsiniz.
  • 1 kat geçiş astarı uygulamak yeterlidir. Geçiş astarı uygulandıktan en az 4-5 saat sonra boya yapabilirsiniz. Mümkünse 24 saat bekleyin.

Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

  • Bazen hızlı bir işçilik için duvara zımpara yapmadan direkt geçiş astarı uygulansa da; siler gibi ince bir zımpara yapmanın tutunmaya faydası vardır.
  • Özellikle, kendi evinizde güzel, uzun ömürlü bir uygulama için astardan önce ince bir zımpara yapmanızı öneriyoruz. Zaten geçiş astarı üzerindeki açıklamada da bu şekilde yazar.
  • Geçiş astarı aynı zamanda alttaki rengi kapatmak için de faydalıdır. Duvarınızdaki koyu rengi kapatmak için de kullanabilirsiniz.
  • Eski rengi kapatmak için veya yağlı boyanın üzerine su bazlı boya yaparken birkaç kat geçiş astarı uygulamanın herhangi bir sakıncası yoktur.
  • Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçiş astarını yapı marketlerde, hırdavatçılarda sanal mağazalarda geçiş astarı, dönüşüm astarı veya transfer astarı adında rahatça bulabilirsiniz.

Su Bazlı Boyanın Üzerine Yağlı Boya Sürülür Mü?

Su bazlı boya üzerine yağlı boya sürülür mü?: Evet, su bazlı boya üzerine yağlı boya, direkt sürülebilir. Herhangi bir sakıncası yoktur. Astara ihtiyaç yoktur. Su bazlı grubuna giren; su bazlı silikonlu duvar boyası, plastik boya, akrilik boyaların üzerine de yağlı boya sürülebilir.

Saten Boyanın Üzerine Plastik Boya Yapılır Mı?

Saten boyanın üzerine plastik boya yapılır mı?: Saten boya hafif parlak boya demektir. Fakat halk arasında saten boya duvara sürülen yağlı boya olarak da bilinir.

Sentetik saten boya üzerine su bazlı boya yapmadan önce, 1 kat geçiş astarı uygulamanız gerekiyor.

Su bazlı saten boyada üzerine ise, herhangi bir astar yapılmadan herhangi bir boya yapılabilir.

Yağlı Boya Üzerine Panel Kapı Boyası Olur Mu?

Yağlı boyanın üzerine panel kapı boyası sürülür mü?: Eğer panel kapı boyası sentetik ise, yani yağlı boya ise yağlı boya üzerine direkt olarak panel kapı boyası uygulayabilirsiniz.

Panel kapı boyanız su bazlı panel kapı boyası ise, yağlı boyalı kapıların üzere sürülmez. Aynı şekilde selülozik panel kapı boyası da yağlı boya üzerine sürülmez. Eski boyayı eritir.

Eğer yağlı boyanın üzerine su bazlı panel kapı boyası yapılacaksa 1 kat geçiş astarı uygulandıktan sonra yapılabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir