
Her boyada olduğu gibi, sprey boyayı da çıkarmanın püf noktaları var. Bir sprey boyayı bulaştığı yerden çıkarmaya başlamadan önce sprey boyanın hangi cins olduğunu bilmekte fayda var. Piyasada genel olarak 2 tip sprey boya var. Akrilik spreyler, (modifiye akrilik spreyler) ve selülozik spreyler. Bu 2 farklı cinste sprey boyayı ne çıkartır? anlattık. Ayrıca, elden, camdan duvardan sprey boya nasıl çıkar? Bunlarla birlikte; kıyafetten ve metal, plastik ve diğer eşyalardan sprey boya lekesi nasıl çıkar? sizin için detaylı bir yazı hazırladık.
Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Sprey boya çıkar mı, Sprey boya nasıl çıkar? Evet, sprey boya tüm yüzeylerden çıkarılabilir. Detaylı bir anlatımdan önce; sprey boya çeşitleri hakkında biraz daha bilgi verelim. Bu sayede; kullandığınız sprey boyayı ne çıkarır, sprey boya lekesi nasıl çıkar? daha kolay anlayabilirsiniz.
Modifiye Akrilik Spreyler
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, piyasada en çok bulunan modifiye akrilik spreyler ve selülozik spreylerdir. Modifiye akrilik sprey boyaları neredeyse her boyacı ve hırdavatçıda bulabilirsiniz.
Akrilik sprey boyalar, tip sprey boyalar yağlı boyaya benzer özellikler taşır. Bu nedenle, yağlı boyayı çıkarmak için kullanılan temizleyici maddeler, modifiye akrilik spreyler için de geçerli olacaktır. Yani, sentetik tiner ve selülozik tiner akrilik spreyleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. Fakat, kullanılan yüzey çok önemlidir. Bu nedenle, daha detaylı olarak ve çeşitli yüzeylerden ayrı ayrı sprey boyayı ne çıkartır? anlatmak daha doğru olacaktır. Sayfanın biraz daha altında çeşitli yüzeylerden sprey boya nasıl temizlenir anlattık. Şimdi, diğer sprey çeşidi hakkında bilgi verip, ardından diğer sprey boya çıkarma yöntemlerine geçelim.
Selülozik Spreyler
Selülozik spreyler; sanayi tipi spreylerdir ve uygulandığı yüzey ile bütünleşir yani çok iyi tutunur. Eğer metal, duvar veya kıyafetinize selülozik sprey bulaştıysa; büyük bir sorun ile karşı karşıyasınız demektir. Fakat, yine de selülozik sprey boyayı çıkarmanın bir yolu var. Akrilik sprey boyalarda olduğu gibi, selülozik sprey boyanın kendi incelticisi olan selülozik tiner, selülozik sprey boyayı çıkarmak için yeterli olacaktır.
Burada tekrar bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Selülozik tiner oldukça keskin bir tinerdir. Selülozik tiner, hangi yüzeye uygulanmış olursa olsun; bir miktar olumsuz etki yaratacaktır. Yani, bazı yüzeylerde renk solması, bazı yüzeylerde erime, bazı yüzeylerde de boya atması yapabilir.
Sprey Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Sprey boya ne ile çıkar? Sprey boyayı çıkarmak için uzun uzun araştırma yapmanıza, çeşitli kimyasal maddeler aramanıza gerek yok. Evinizde bulunan bazı şeyler sprey boyayı çıkarmanız için yeterli olabilir. Peki, sprey boyayı çıkarmak için evde ne gibi şeyler kullanılabilir?
Sprey Boyayı Ne Çıkarır?
- Sıcak su ve sabun
- Aseton
- Kolonya
- Tiner
Yukarıda sıraladığımız şeyler; sprey boyayı çıkarmak için yeterli olacaktır. Yukarıda listelediğimiz maddeler dışında boya sökücüleri de sprey boyaları çıkarmak için kullanabilirsiniz. Fakat, pvc ve plastik yüzeylerde, otomobillerde boya sökücü kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Sprey boyanın kullanıldığı yüzeyler ve sprey boyanın bu yüzeylerde ne kadar süre kaldığı önemlidir. Bu nedenle, farklı yüzeylerden sprey boya lekesi nasıl çıkar? ayrı ayrı anlatmamız daha doğru olacaktır.
Şimdi, sprey boya elden nasıl çıkar? anlatalım. Ardından cam, kıyafet, plastik metal v.b. eşyalardan sprey boya neyle çıkar? ayrı ayrı açıklayalım.
Sprey Boya Elden Nasıl Çıkar?

Hangi tür sprey boya olursa olsun, sprey boyanın boyanın kuruma süresi kısadır. Anında kurumaya başlar ve tam kurması 10-15 dakika içinde olur. Bu nedenle, elinize bulaşan sprey boyayı çıkarmak için mümkün olduğunca hızlı davranın. Eğer yeterince hızlı olursanız, yani ilk birkaç dakika sıcak su ve sabun ile elinize bulaşan sprey boyayı büyük oranda çıkabilirsiniz. Kalan kalıntılar ise, zaman içinde kendiliğinde çıkacaktır. Gün içinde elinizi sıcak su ve sabun ile yıkamaya çalışın kısa süre sonra elinizdeki sprey boyanın çıktığını göreceksiniz.
Fakat, bulaşmanın üzerinden uzun süre geçtiyse, biraz daha zor olsa da, yine de elinizdeki sprey boya çıkarılabilir. Elinize bulaşan sprey boyayı çıkarmak için; çeşitli kimyasal veya bitkisel yağlar veya temizleyici maddeler aramanıza gerek yok. Evinizde veya çevrenizde çok kolay bulabileceğiniz birkaç şey, elinizdeki sprey boyayı çıkarmaya fazlasıyla yeterli olacaktır. Aşağıda sıraladığımız maddeleri sprey boyayı elinizden çıkarmak için kullanabilirsiniz.
Eldeki Sprey Boya Neyle Çıkar?
- Sıcak su ve sabun (Anında müdahalede)
- Aseton (Parmak uçlarına bulaşan az miktarda sprey boya için.)
- Kolonya (Parmak uçlarındaki az miktarda sprey boya için.)
- Selülozik ve sentetik tinerler. (Ele bol miktarda bulaşan spreyler için.)
Şimdi, bu temizleyiciler hakkında biraz daha bilgi verip detaylandıralım.
Eldeki Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Eldeki sprey boyayı çıkarmak için; evinizde bulunabilen veya kolayca ulaşabileceğiniz şeyleri aşağıda uygulama detayları ile bulabilirsiniz. Sprey boya vücuttan nasıl çıkar, ele bulaşan sprey boya nasıl çıkar? aşağıda farklı yöntemler ile anlattık.
Sıcak Su ve Sabun
Sprey boya suda çıkar mı? Sprey boyanın ilk uygulandığı sırada tetiğin yönü kaymış olabilir veya tetiği arızalı olabilir. Sıçrayan sprey boyalar, parmak uçlarınıza boya bulaştırabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, anında sıcak su ve sabun ile yıkarsanız büyük miktarından kurtulmuş olursunuz. Gün içinde sık sık sıcak su ve sabun ile yıkamaya çalışın. Sprey boya bir süre sonra elinizden kaybolacaktır.
Aseton
Aseton birçok lekeyi çıkarmak için mükemmel bir temizleyicidir ve kolay bulunabilir. Evinizde banyoda aseton yoksa bile, bir marketten kolayca alabilirsiniz. Parmak uçlarınıza bulaşan kurumuş sprey boya için asetonu kullanabilirsiniz. Asetonu direk olarak elinize sürebilir veya bir pamuk veya bezi aseton ile ıslatarak ovabilirsiniz. Dairesel hareketler ile ovaladığınız parmaklarınızdaki asetonun sprey boyayı kısa sürede çıkardığını göreceksiniz.
Kolonya
Alkol bazlı kolonya da elinize bulaşan sprey boya lekesini çıkarmak için kullanılabilir. Fakat, evinizde kolonya yoksa; sadece leke çıkarmak için kolonya satın almayın. Kolonya yerine aseton veya en kesin çözüm olan selülozik tiner satın alabilirsiniz.
Tiner
Tiner herhangi bir bir lekeyi çıkarmak için en etkili çözüm yollarından biridir. Evinizde tiner yoksa bile, bir hırdavatçı veya boyacıdan kolayca edinebilirsiniz. Tiner, sentetik ve selülozik olmak üzere genellikle iki çeşittir.
Çok hassas bir cilde sahipseniz, selülozik tiner kullanmayın! Selülozik tiner, sprey boya ve diğer lekeleri kolay çıkarmasına karşın; cildinizde kuruma, çatlama yapar. Çok uzun temas ederse, daha fazla zarar da neden olabilir.
Bir bezi selülozik tiner ile ıslatıp ovalarsanız, elinize bulaşan sprey boyanın anında kaybolduğunu görürsünüz. Burada yeri gelmişken tekrar uyarımızı yapalım. Selülozik sprey ile elinizi sildikten hemen sonra, elinizi birkaç kez sabunlu su ele yıkayın. Cildinize zarar vermeden önce, selülozik tinerden bu şekilde kurtulabilirsiniz.
Sentetik tiner ise, selülozik tinere göre daha zayıf bir tinerdir. Kıvamı biraz daha yağa benzer. Elinizdeki sprey boya lekesini biraz daha fazla ovalama ile çıkarabilir. Ardından, yine elinizi sabunlu su ile yıkamayı unutmayın.
Arabadan Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Arabadan sprey boya nasıl çıkar, sprey boya arabadan çıkar mı? Evet, sprey boya araba yüzeyinden çıkarılabilir. Fakat, burada esas olan; arabanın kendi boyasına zarar vermeden sprey boyayı çıkarmaktır. Arabanın üzerine bulaşmış sprey boya için kullanılan temizleyiciler çok dikkatli seçilmelidir. Aksi halde, arabanın boyasında solma, matlaşma yapabilir, hatta kendi boyasını da sökebilir.
Sprey boya arabadan nasıl çıkar? Arabadan sprey boyayı çıkarmak için, asla selülozik tiner veya boya sökücü kullanmayın. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, boya sökücü ve selülozik tiner çok keskin olduğu için aracın kendi boyasına da büyük zarar veriyor.
Peki, arabadan sprey boya nasıl çıkar? Sprey boya lekesini arabadan çıkarmak için; rahatlıkla sentetik tiner kullanabilirsiniz. Aracın tüm aksamlarındaki sprey boyaları sentetik tiner sökecektir. Cam, plastik aksamlar, metal kısımlar v.b. (Burada tekrar uyarı yapalım selülozik tiner değil, sentetik tiner kullanmanız gerekiyor.)
Bir bezi sentetik tiner ile ıslatıp dairesel hareketlerle silin. Sentetik tiner ile biraz bastırarak uğraşmanız gerekecek. Fakat, aracınızın boyasına zarar vermeyecektir. Boyayı söktükten hemen sonra, sabunlu su ile yüzeyi yıkayın ardından temiz su ile durulayın. Aksi halde, aracın yüzeyinde matlaşma olabilir.
Sprey Boya Duvardan Nasıl Çıkar?

Duvardan sprey boya nasıl çıkar? Sprey boyayı duvardan temizlemenin iki yolu var. Birincisi boya sökücü ve tiner kullanarak sprey boyayı sökmek. İkincisi ise, duvarı boyamak. Şimdi, bu yöntemlerin hangi durumlarda kullanılması gerektiğini anlatalım.
Boya Sökücü ve Tiner İle Duvardaki Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Sprey boya duvardan nasıl çıkar? Sprey boya ile boyanmış duvar, küçük bir yüzey ise, (birkaç karış) boya sökücü veya selülozik tiner kullanabilirsiniz. Tabi duvar yüzeyinin düz olması gerekiyor. Aksi halde tiner veya boya sökücü uyguladığınız duvarı silip sprey boyayı çıkarmazsınız.
Bezi selülozik tiner ile ıslatıp, dairesel hareketler silin. Duvarda boya varsa, boyanında çıkabileceğini unutmayın.
Boya sökücü ise en fazla birkaç metre kara alan için uygun olabilir. Aksi halde yüksek maliyetler ile karşılaşabilirsiniz. Çok fazla boyanmış alan varsa, boyayarak kurtulmanızı öneriyoruz.
Duvarı Boyayarak Sprey Boyadan Kurtulmak
İster iç duvarlar olsun, ister dış cephe de kalan duvarlar, boyama yaparak sprey boyadan kurtulabilirsiniz. sprey boya çok kalın uygulanmamış ise direk olarak su bazlı boyalar ile üzerini boyayabilirsiniz.
Fakat, sprey boya çok kalın yapılmışsa ve duvarlar koyu renkte sprey boyalar ile boyanmışsa, (örneğin; füme, lacivert, kırmızı, siyah, nefti yeşil) gibi koyu renkler ile boyanmış ise, mutlaka geçiş astarı veya örtücü astar kullanmanızı öneriyoruz. Bu sayede, hem boya iyi tutar hem de koyu renk sprey boya ile boyanmış duvarlar kapanabilir. (Astardan sonra en az 3-4 saat bekleyin.)
Sprey Boya Kıyafetten Nasıl Çıkar?
Sprey boya lekesi kıyafetten nasıl çıkar? Sprey boyanın bir kıyafete bulaşması büyük bir sorundur. Özellikle, hassas bir kumaş ise; sprey boyayı kıyafetten çıkarmak çok zor olabilir. Sprey boyayı kumaştan çıkarmaya, çabalamak kumaşın zarar görmesine neden olur.
Kıyafetten sprey boya nasıl çıkar? Birçok sprey boyanın sentetik ve selülozik esaslı olduğunu hatırlatalım. Bu da kumaşa çok iyi nüfuz etmesi ve lekenin kalıcı olması demektir. Fakat, çok küçük bir parça sprey boya kumaşa bulaştıysa ve kumaş hassas değilse; (örneğin kot pantolon) selülozik tiner ile çitileyebilirsiniz. Ardından, hemen çamaşır makinesinde yıkayın.
Sprey Boya Janttan Nasıl Çıkar?
Sprey boyayı janttan çıkarmak için; en iyi yol boya sökücülerdir. Aşağıda sprey boya janttan nasıl çıkar? sırası ile anlattık.
- Lastiğin üzerini boya sökücü bulaşmaması için, kağıt bant ile kaplayın.
- Boya sökücüyü, tüm janta fırça ile sürün.
- Yaklaşık yarım saat boya sökücünün janta etki etmesini bekleyin.
- Ardından, çizmeyecek bir spatula veya tahta parçası ile boyayı kazıyın. (Sert bir bez de olabilir.)
- jantın üzerindeki boyayı çıkardıktan sonra, yeni yapacağınız boyanın etkilenmemesi için jantı iyice yıkayın.
Sprey Boya Plastikten Nasıl Çıkar?
Sprey boyanın en zayıf olduğu yüzey plastik yüzeylerdir. Fakat, plastik hassas bir malzemedir. Bu nedenle, plastiğin zarar görmesi muhtemeldir. Özellikle boya sökücü ve selülozik tiner ile plastik bir yüzeyden boya sökmek denenmemelidir.
Plastikten Sprey boya nasıl çıkar? Plastik bir yüzeyden boya sökmenin en iyi yolu ince zımpara yapmaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kimyasalların bir çoğu plastik yüzeylere zarar veriyor. Rengini solduruyor, matlaştırıyor, hatta eritiyor.
- Plastik bir yüzeyden boyayı çıkarmak yerine, sprey astar yapıp, sprey boya ile yeniden boyamak sizin için başka bir seçenek olabilir.
Kurumuş Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Kurumuş sprey boyanın çıkarılması yine hangi yüzeye uygulandığına bağlıdır. Hassas yüzeylere dikkat edilerek temizleme işlemi yapılmalıdır. Tam olarak hangi yüzeye temas ettiyse, metal, plastik cam v.b. diğer başlıklardan kontrol edip okuyabilirsiniz.
Arabadan Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Arabadan sprey boya nasıl çıkar, sprey boya arabadan çıkar mı? Evet, sprey boya arabanın üzerinden çıkarılabilir. En çok önem taşıyan ve merak edilen konulardan biri de arabadan sprey boya çıkarma yöntemidir.
Araca zarar vermeyen ve sprey boyayı da tamamen araç üzerinde söküp alan bir kimyasal maddeye ihtiyaç duyulacaktır. Sentetik tiner, araç üzerindeki sprey boyayı çıkarmak için en iyi kimyasaldır. Sentetik tiner, aracın boyasına zarar verecek kadar keskin değildir. Fakat, biraz baskı uyguladığınızda sprey boyayı çıkaracak kadar güçlüdür. Şimdi, sprey boya arabadan nasıl çıkar? anlatalım.
Sprey Boya Arabadan Nasıl Çıkar?
- Temiz ve orta sertlikte bir bezi sentetik tiner ile ıslatın.
- Dairesel hareketlerle sprey boya bulaşmış yüzeyi bastırarak silin.
- Sık sık bezi çevirerek başka tarafları ile silin.
- Sprey boya lekesi çıktıktan sonra, arabayı sabunlu bez ile silin veya yıkayın. Bu sayede, aracın üzerinde oluşan matlığı yok etmiş olacaksınız.
Fayanstan Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Fayanstan sprey boya nasıl çıkar? Fayanstan sprey boyanın çıkarılması esnasında ortaya çıkan en büyük risk, fayansın matlaşmasıdır. Özellikle, parlak ve sırlı fayanslardan sprey boya çıkarırken; oldukça dikkatli olunmalıdır. Fayans üzerinde matlaşma ve deforme olması olasılığı yüksektir. Bu nedenle, fayans üzerindeki sprey boyayı çıkarmak için de selülozik tiner, boya sökücü gibi güçlü kimyasalları kullanmayın.
Sprey boya fayanstan nasıl çıkar? Arabada olduğu gibi sentetik tiner ile ıslatılmış bir bez ile sprey boya bulaşmış fayanslarınızı silebilirsiniz. Ardından, yine fayanslarınızı yıkamayı unutmayın.
Mermerden Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Mermer yüzeylerden sprey boyayı sökmek için boya sökücü veya selülozik tiner kullanabilirsiniz. Fakat, mermer sprey boyanın bir kısmını emdiği için, yüzeyde bir miktar sprey boya kalıntısı görünebilir.
Mermerdeki sprey boyayı tamamen çıkarmak için; orta sertlikte bir fırça ile fırçalayabilirsiniz. Ya da zımpara yapıp, isterseniz tekrar boyayabilirsiniz.
Sprey Boya Parkeden Nasıl Çıkar?
Parkelerde oldukça hassas malzemelerdir. Özellikle, bazı parkeler aşındırıcı kimyasallara dayanıklı değildir. Bu nedenle, parkenin renginin solmaması ve parlaklığının gitmemesi için, kesinlikle selülozik tiner ve boya sökücü kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Sprey boya parkeden nasıl çıkar? Parkeleriniz eski, balık sırtı, parkelerden ise; zımpara yapıp vernikleyebilirsiniz. Ardından parke cilası uygulayabilirsiniz. Eğer parkeleriniz lamine veya laminat parke ise; sentetik tiner ile bastırarak silin. Ardından, sabunlu su ile silip, suyun üzerinde beklemesine izin vermeden, durulayıp hemen kurulayın.
Halıdan Sprey Boya Nasıl Çıkar?
Halılarınız hassas bir dokumaya sahip olabilir. Halı yıkamacılara danışın. Boya sökücü veya selülozik tiner kullanmayın. Halılarınızı yıkamaya vermeden önce, sentetik tiner ile bastırarak silin.
Sprey Boya Camdan Nasıl Çıkar?
Sprey boyayı çıkarmak için, yukarıda bahsettiğimiz şeylerin tamamı cam içinde geçerlidir. Dikkat etmeniz geren nokta; temizlik esnasında kazıyıcılar kullanarak camı çizmemek ve sprey boyayı camın yüzeyinden çıkardıktan sonra da camı bol sabunlu su ile temizlemek. Aksi halde cam matlaşacaktır. Şimdi, sprey boya camdan neyle çıkar? sıralayalım.
Camdan Sprey Boya Nasıl Çıkar, Neyle Çıkar?
- Aseton: Sadece birkaç küçük kalıntı için uygun.
- Sentetik tiner ve selülozik tiner: Cama bulaşan, birkaç karış büyüklüğünde sprey boyalar.
- Boya sökücü: Büyük bir cam tamamen sprey boya ile boyandıysa kullanabilirsiniz.
Tüm bu temizlik sonrasında camı sabunlu su ile yıkamayı unutmayın!
Sprey Boya Metalden Nasıl Çıkar?
Sprey boyayı metalden çıkarmak diğer yüzeylerde sprey boyayı çıkarmaktan daha kolaydır. Çünkü, metalin dayanıklı yapısı, deforme olmaz. Bu nedenle, tüm boya sökücü ve tinerleri kullanabilirsiniz.
Tekrar boya yapmak için, boya sökücü kalıntılarını bir sonraki boyayı etkilememesi için temizleyin. Tinerle uyguladığınız yere boya sürmek için de tinerin uçmasını bekleyin.
Metalden Boyayı Çıkarmak İçin Kullanılabilecek Yöntemler
- Boya sökücü
- Selülozik tiner
- Zımpara (Metal büyük ise, zımpara makinesi kullanabilirsiniz.)
Harika.Başka yere bakmaya gerek yok.A dan Z ye her detay verilmiş.