Udi Hindi Yağı ve Tozu Faydaları ve Kullanımı

udi-hindi
Udi hindi

Geçmişten günümüze, yüzyıllardır, Udi Hindi Yağı ve Udi Hindi Tozu çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Fakat, günümüzde az bilinen bir bitki olduğundan, size Udi Hindi Yağını ve Udi Hindi Tozunu tanıtmak istedik. Udi Hindi Yağı faydaları nelerdir, Udi Hindi Yağı nasıl kullanılır, Udi hindi yağı ne işe yarar? detaylıca anlattık. Ayrıca, Udi Hindi Yağı nasıl yapılır? açıkladık. Öncelikle, Udi Hindi Yağı ve tozu hakkında genel bir bilgi verelim. Ardından kullanımını anlatalım.

Udi Hindi (Öd) Ağacı

udi hindi ağacı
Udi hindi ağacı

Udi Hindi, Öd ağacı olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 30 Öd Ağacı çeşidi vardır. Öd ağacı, doğu Asya ve Çin’de sıkça yetişir. Çoğunlukla, Vietnam, Tayland, Kamboçya, Sri Lanka ve Hindistan’da bulunur.

Öd Ağacının dalları, yapraklarından ayrılarak güneşte kurutulması gerekir. Böylece tozu ve yağını elde etmek için hazır hale gelir. Çok eskiden beri, kurumuş dallarından çeşitli şifalı karışımlar yapılıyor. Ayrıca, talaşı yakıldığında çok hoş bir koku bırakır. Dumanı ve çıkan kokusu huzur ve sükunet getirmek için, bazı ülkelerde meditasyonlarda kullanılıyor.

Hoş kokusu nedeniyle, parfüm yapımında da kullanılan bir ağaçtır. Türkiye’de ise, az miktarda yetiştiriliyor ve dekoratif amaçlı kullanılıyor. (Ayrıca, Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı, Udi Hindi Otunu ve Yağını, henüz faydalı bitkiler statüsüne almış değil.)

Kurutulmuş Udi Hindi Ağacı’nın dalları, rendelenerek veya öğütülerek toz haline getirilir. Bu toz, Udi Hindi Tozu olarak bilinir. Udi Hindi Tozunun içerisine çeşitli bitkiler de ilave edilerek ve bal ile karıştırılarak yüzyıllardır kullanılmıştır. Ayrıca, bu toz ile zeytinyağı, limon, bal, zencefil, tarçın da karıştırılarak, çok faydalı olan Udi Hindi yağı elde edilir.

Udi Hindi Yağı Nedir?

udi hindi yağı nedir
Udi hindi yağı nedir?

Udi Hint Yağı, Geleneksel Hint tıbbında kullanılan bir yağdır. Osmanlı zamanında da sıkça kullanılmıştır. Öd Ağacından (Udi Hindi) yapılır. Udi Hindi yağı, Udi Hindi Tozunun zeytin yağında bekletilmesi ile yapılan bir yağdır. Bekleme süresi yaklaşık olarak 14-30 gün arasıdır. Ayrıca, içerisine farklı otlarda eklenerek daha faydalı hale getirilir. (Sayfanın altında detaylı yapılışını okuyabilirsiniz.)

Doğu Asya’da ise, doğal ve yabani olarak yetişen Öd Ağacından yapılır. Buhar distile yöntemi ile yağı çıkarılır ve içerisine bazı doğal maddeler eklenerek 5-8 ay suda bekletilir. Oksijen alması için her gün karıştırılır. Bu şekilde odunsu, sert, kalıcı bir koku elde ekilir.

Uzakdoğu ve Arabistan’da üretilen ve kullanılan Od Ağacı Yağı kokusu 5-6 saat etkilidir. Günümüzde, küçük sprey şişelerine konularak Ebay, Alibaba, Amazon gibi büyük sanal mağazalarda pazarlanıyor.

Udi Hindi Yağı Faydaları

udi hindi yağının faydaları
Udi hindi yağı faydaları

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Udi Hindi Yağı, yüzyıllardır, bu bitkinin faydalarını bilen kişiler tarafından kullanılıyor. Fakat, Türkiye’de bilinirliği ve kullanımı pek yaygın değildir. (Tarım ve Orman Bakanlığı’nın faydalı bitkiler onayını alamamıştır.)

Udi Hindi Yağının faydalarını ve özelliklerini öğrendikten sonra, siz de kullanmak isteyebilirsiniz. Udi Hindi yağının ve otunun geniş kullanım alanını öğrendikten sonra, doktorunuza danışarak, size fayda sağlayacak bir yönünü bulabilirsiniz.

Udi Hindi Yağının faydaları başında, vücudu arındırmak, temizlemek, detokslamak bulunuyor. Özellikle, Corona Virüsü atlattıysanız, kalan yan etkiler için bir çözüm yolu olabilir.

Ayrıca, kış aylarında hastalıklara karşı tedbir olarak, vücut direncini arttırmak amacı ile (doktorunuza danışarak) kullanabilirsiniz. Şimdi, Udi Hindi Yağı ne işe yarar, Udi Hindi yağının diğer faydaları nelerdir? daha detaylı anlatalım. Sayfanın daha alt kısımlarında ise, Udi Hindi yağının ve tozunun kullanımına ulaşabilirsiniz.

Udi Hindi Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Ağız kokusunu giderir. (Gün içinde Udi Hindi Bitkisi çiğnenir.)
  • Strese iyi gelir.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Bademcik iltihaplarına iyi gelir.
  • Hafif yanıklarda ve hafif egzamalarda faydalıdır.
  • Ses telleri nodüllerine faydalıdır.
  • Cilt için faydalıdır. (Cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.)
  • Mide ağrılarına iyi gelir.
  • Virüs, bakteri, mantar gibi en enfeksiyon hastalıklarında çok faydalıdır.
  • Boğazı yumuşatır ve boğaz ağrılarına çok iyi gelir.
  • Balgam sökmeye yardımcı olur.
  • Mikropları atar.
  • Burun tıkanıklığına iyi gelir.
  • Vücuttaki toksinleri atarak vücudu temizler. Karaciğer, sinüs, bağırsaklarda ve safra kesesinde temizlik yapar.
  • Kurusu yakılınca hoş bir koku bırakır.

Udi Hindi Nasıl Yağı Nasıl Kullanılır?

udi hindi yağı kullanımı
Udi hindi yağı nasıl kullanılır?

Udi Hindi’yi aktarlarda toz şeklinde, yağı yapılmış şekilde veya parça parça odunsu bir yapıda bulabilirsiniz. Günümüzde Udi Hindi Yağı ile çeşitli maskeler de yapılmaktadır. Ayrıca, Udi Hindi otunu, çeşitli otlar ile karıştırarak daha faydalı hale getirebilirsiniz.

Gün içinde Udi Hindi bitkisini çiğneyerek ağız kokusunu azaltabilirsiniz. Aşağıda, Udi Hindi yağı nasıl yapılır? anlattık ve Udi Hindi tozunun kullanımını açıkladık.

Udi Hindi Yağı Nasıl Yapılır?

Udi Hindi Yağı nasıl yapılır? Udi hindi yağını aktarlardan hazır yapılmış olarak satın alabilir veya kendiniz de evde yapabilirsiniz. Udi Hindi yağını yaparken, aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak.

  • Bal
  • Saf zeytinyağı
  • Tarçın
  • Zencefil
  • Limon

Udi Hindi Yağının Yapılışı

Yarım litre kadar zeytinyağının içerisine 1 tatlı kaşığı tarçın, 3-4 küp kök zencefil parçası, yarım limon suyu, 3 tatlı kaşığı Udi Hindi Tozu ve 2 tatlı kaşığı bal ekleyin karıştırın. Doktorunuza danışarak, günde bir ya da iki tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. (Yukarıda tarif ettiğimiz tarif dışında, saf zeytinyağı ile sadece Udi Hindi tozunu karıştırarak da yapabilirsiniz.)

Udi Hindi Tozu Nedir?

udi hindi tozu nedir

Udi Hindi ağacının, (Öd ağacı’nın) rendelenerek veya öğütülerek inceltilmesinden oluşan toza, Udi Hindi Tozu denir. Udi Hindi Tozunun da yağı kadar faydalı olduğu bilinir. Suda çeşitli otlar ile kaynatılarak içiliyor ve bal ile karıştırarak kullanılıyor. Udi Hindi (Tozunun kullanımını daha detaylı olarak sayfanın daha aşağısında anlattık.)

Udi Hindi Tozu Nasıl Kullanılır?

Yukarıda Udi Hindi Otunun bademciklere iyi geldiğinden bahsetmiştik. Sık sık boğaz enfeksiyonu olan çocuk ve yetişkinlerde (doktorunuza danışarak) Udi Hindi Otunu şu şekilde kullanabilirsiniz:

Bademcik ve ses telleri için kullanımı: 5 gram toz Udi Hindi Otu (bir tatlı kaşığı), 5 gram misvak ağacı kabuğunu 20 dakika kaynatın ve portakal suyu veya greyfurt suyu ile karıştırarak 1 ay boyunca içerek kullanın. (Kullanmadan önce doktorunuza danışın.)

Udi Hindi Tozu Balla Nasıl Kullanılır?

Bir tatlı kaşığına yakın Udi Hindi Tozunu, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırın ve kahvaltıdan önce (doktorunuza danışarak) tüketin. Balla kullanılan diğer bir Udi Hindi Otu tarifi: Udi Hindi Tozu, saf zeytin yağı, bal, zencefil ve tarçın karışımı ile tüketilir.

Uyarılar ve Önlemler

Kozmetikte de kullanılan Udi Hindi Yağı, günümüzde de tv programları ve sosyal medya vasıtası ile zaman zaman gündeme gelmektedir. Udi Hindi Yağını ve tozunu aktarlarda bulabilirsiniz. Ayrıca, sanal marketlerden satın alabilirsiniz.

(Udi Hindi bitkisinin yukarıdaki anlatımı tavsiye niteliğinde değil, genel bilgi niteliğindedir. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız! Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın faydalı bitkiler onayını henüz almamıştır.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir