Korniş Nasıl Takılır, Nasıl Yapıştırılır?

Kornişlerinizi bir ustaya taktırmak yerine kendiniz mi yapıştırmak istiyorsunuz? Korniş montajında kullanabileceğiniz profesyonel yöntemlerle beraber, kolayca korniş takma yöntemlerini de aşağıda sıraladık. Silikon ile korniş yapıştırma, matkap ile korniş montajının yanı sıra, farklı yapıştırıcılar ile korniş nasıl yapıştırılır? detaylı şekilde anlatıyoruz. Ayrıca matkapsız korniş takılır, korniş nasıl yapıştırılır? açıkladık ve sayfanın sonunda korniş montajı ile ilgili tüm sorularınızı cevapladık.

Korniş Nasıl Takılır?

korniş nasıl takılır
Korniş nasıl takılır?

Korniş montajı tavanda yapıldığından, çok yorucu bir iş olmasına karşın, bazı yapıştırma ve vidalama teknikleri ile biraz daha kolaylaştırabilirsiniz. Fiziksel kuvvetinize ve el becerinize güveniyorsanız, matkap ile korniş montajı yapabilirsiniz. Matkap ile duvar ve delme tecrübeniz varsa, tavan da delebilirsiniz. Ancak, daha yorucu olacaktır.

Matkap ile korniş montajı tekniklerine geçmeden önce, silikon ve benzeri bazı yapıştırıcılarla da korniş yapıştırabileceğinizi hatırlatalım. Fakat, yapıştırıcı kullanımı daha hızlı olmasına karşın, çok daha pahalı bir yöntemdir.

Eğer matkapsız korniş montajı ilginizi çekiyorsa; “Korniş Yapıştırma” başlığını yazımızın daha alt kısımlarında bulabilirsiniz. Gerekli uyarıları ve ön bilgilendirmeleri yaptığımıza göre artık, matkap ile korniş nasıl takılır? anlatalım.

Matkap İle Korniş Nasıl Takılır?

Matkap ile korniş takmanın 3 yolu var.

  • Korniş dübeli ile korniş takma.
  • Klasik usul, dubel ve vida ile korniş takma.
  • Akıllı beton vidası ile korniş takma.

1-Korniş Dübeli İle Korniş Montajı

kornis nasil takilir

Korniş dübeli ile perde kornişi montajı en çok bilinen ve kullanılan yöntemlerden biridir. Eğer matkap kullanma tecrübeniz varsa, korniş dübeli ile korniş montajı sizin için pratik olabilir. Fakat, bu yöntemin çoğu zaman başarılı bir yöntem olmadığını belirtelim.

Plastik korniş dübelleri ile korniş montajı, diğer yöntemlere göre kolay olmasına karşın, daha zayıftır. Korniş dübelinin ebatları sabittir. Yanlış matkap ucu kullanmak, dübelin gevşek olmasına neden olacaktır. Şimdi, korniş dübeli nasıl takılır anlatalım.

Plastik Korniş Dübeli Nasıl Takılır?
  • 3 metrelik her korniş için en az 4 korniş dübeli satın alın.
  • Korniş dübeli satın alırken uygun matkap ucunu da satın alın. “İlgili yazı: en iyi kaliteli matkap ucu hangisi?
  • Kornişi yere koyun ve montaj yapmak istediğiniz kısımları kalem ile işaretleyin.
  • Kalem ile bu işaretlediğiniz yerleri, montajdan önce “yerde” matkap ucu ile delin. Kornişi yükselterek delin ki çıkan ucu zemine zarar vermesin.
  • Deldiğiniz kornişleri, montaj yapmak istediğiniz pencerenin tavanına kaldırıp, delik kısımlardan tavanı kurşun kalem ile işaretleyin. (İşaretleme esnasında bir yardımcı işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.)
  • İşaretlediğiniz kısımları korniş dübeline uygun matkap ile delin.
  • Kornişi kaldırıp tavan ve korniş üzerindeki delikleri aynı yere denk getirin.
  • Plastik korniş pimini korniş dübelinin içine yerleştirerek, bir çekiç yardım ile bu deliklere korniş dübelini çakın. (Korniş dübelini çakarken bir kişinin kornişi tutması gerekir.)

2-Klasik Usul, Vida ve Dübel İle Korniş Montajı

kornis montaji

Özellikle çok çocuklu evlerde korniş dübeli ile korniş montajı riskli olabilir. Korniş dübeli ile montaj hızlı ve daha pratik olmasına karşın, perdelere biraz asılınca korniş yerinden çıkabilir. Bu nedenle, çok daha sağlam bir montaj için, klasik vida ve dübel ile montaj yapabilirsiniz.

Vida ve dübel ile korniş montajı, korniş dübeli ile montaja benzer. Daha önce matkap kullanma tecrübeniz varsa, bu tekniği kullanabilirsiniz. “Bu aşamada, matkap nasıl kullanılır? konusuna geçiş yapıp ön bilgi alabilirsiniz.”

Matkap İle Korniş Montajı

  • 3 metrelik korniş için 4 adet dübel ve vida satın alın. (Yedek olarak birkaç tane fazla satın alabilirsiniz.)
  • Kornişi matkap ile iki ucundan ve orta kısımdan 2 yerinden delin.
  • Kornişi tavana, montaj yapacağınız yere kaldırın.
  • Deldiğiniz yerlerden kurşun kalem ile tavanı işaretleyin.
  • Kornişi indirerek, işaretlediğiniz yerleri matkap ile delin.
  • Bu deliklere uygun dübeli çekiç yardımı ile tavana çakın. Dübellerin iyice içeri girdiğine emin olun.
  • Tüm dübelleri çaktıktan sonra, bir yardımcı ile kornişi kaldırıp korniş delikleri ile duvar deliklerini hizalayıp ve vidalayın. Vidanın önüne pul koymayı unutmayın. Şimdi, en zor fakat en sağlam yönteme geçiyoruz. “Beton vidası ile korniş montajı”.

3-Beton Vidası İle Korniş Montajı

kornis montaji2

Beton vidası ile korniş montajı, çok bilinmeyen fakat çok sağlam bir yöntemdir. Fakat, çok fazla fiziksel güç gerektirir. Sürekli olarak korniş montajı yapan ustalarının çoğu bu yöntemi kullanıyor.

Beton vidası ile korniş montajında, geniş başlı beton vidalarına ve çok kuvvetli bir delici matkaba ihtiyacınız olacak. Eğer fiziksel kuvvetinize güveniyorsanız, yarım saat içinde tüm evin kornişini bu yöntem ile takabilirsiniz.

Bu yöntem ile tek başına montaj mümkün olsa da tek bir kişi de montaj yapabilir. Beton vidası ile korniş montajı yaparken kornişi kaldırıp direkt olarak tavana vidalıyorsunuz. Tabi, yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu iş için geniş başlı bir beton vidası ve kuvvetli bir matkaba ihtiyacınız var. Bu teknik ile saniyeler içerisinde korniş montajı yapabilirsiniz. “İlgili yazı: en iyi matkap markaları.

Korniş Yapıştırma, Korniş Nasıl Yapıştırılır?

korniş nasıl yapıştırılır
Korniş nasıl yapıştırılır?

Korniş yapıştırmak vida, dübel, matkap kullanmaktan çok daha temiz ve pratiktir. Fakat, yapıştırıcı çok geç kurur. Bu nedenle, kısa sürede perdeleri asmak istiyorsanız, kornişi yapıştırarak monte etmek sizin için uygun bir yöntem olmayabilir.

Silikon, montaj yapıştırıcıları ve korniş yapıştırıcılarının üzerinde her ne kadar “anında tutunma”, “anında yapıştırma” yazsa da, bu yapıştırıcıların tam kuruma süresi en az 1 gündür. Bu süre dolmadan perdeleri takmak, kornişin düşmesine neden olur. Şimdi, korniş yapıştırmak için kullanabileceğiniz bazı yapıştırıcılara ve yapıştırma tekniklerine değinelim.

Korniş Neyle Yapıştırılır?

Korniş neyle yapıştırılır? Korniş yapıştırma için montaj yapıştırıcısı, korniş yapıştırıcısı ve silikon kullanabilirsiniz. Montaj yapıştırıcıları silikona benzer fakat, çok daha kuvvetlidirler. Silikon gibi kartuşlarda veya diş macunu gibi tüplerde satılır. İlgili yazı: sıvı çivi nedir?

Montaj yapıştırıcılar haricinde, özel korniş yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Korniş yapıştırıcıları da bir montaj yapıştırıcısı çeşididir. Sadece ilk tutunması biraz daha arttırılmıştır. Fakat, yine de yapıştırıcılar ile kornişi yapıştırdıktan sonra, perdeyi asmadan önce 1 gün bekleyin.

Korniş yapıştırmak için diğer bir seçenek ise silikondur. Silikon hem yalıtım malzemesi hem de çok kuvvetli bir yapıştırıcıdır. Silikon ile korniş yapıştırma detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Silikonla Korniş Yapıştırma

Silikon iyi bir yapıştırıcıdır. Genel amaçlıdır. Fakat, geç kurur. Silikonla korniş yapıştırmak için bolca silikona ihtiyacınız olabilir. Çünkü, kuruyana kadar kornişi taşıyabilmesi için bolca sürmelisiniz. “İlgili yazı: silikon neleri yapıştırır?”

Kornişi silikonla yapıştırmak için, iyi bir silikon tercih edin. Kaliteli, katkısız ve saf bir silikon olsun ki, daha sonra bırakmasın. Örnek silikonlar: Sista, Sika, Bison, Selsil, Kale, Dayson v.b. “İlgili içerik: en iyi silikon markaları.

Silikonu kornişin arkasına zigzag sürün ve tavana tutturun. Eğer, silikon kornişi taşımıyor, gücü yetmiyorsa; geçici olarak kuruyana kadar, üzerinden kağıt bant ile bantlayın. Ayrıca, silikon sürdüğünüz kısımların aralarındaki boşluklara çift taraflı bant ile takviye yapabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda korniş montajı ile ilgili birçok soruyu yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.

Alçıpan Tavana Korniş Nasıl Takılır?

Alçıpana korniş nasıl takılır? Alçıpan tavanlar kornişi taşıyabilecek kadar sağlam olmayabilir. Ayrıca yapısı gereği narin parçalardan yapılmıştır. Bu nedenle, alçıpan tavana korniş montajı yaparken, vidalama yöntemlerinden ziyade yapıştırma yöntemlerini tavsiye ediyoruz.

Asma Tavana Korniş Nasıl Takılır?

Asma tavana korniş montajı yaparken asma tavanın monte edildiği profillere direkt olarak korniş vidalanabilir. Yani, dübele ihtiyaç duyulmaz. Asma tavanın bir bloğu çıkarılarak profil üstten tutulmalıdır ki profil ezilip bükülmesin. Ayrıca, vidala esnasında kornişi ve profiller sabit tutmak için birkaç kişi ile montaj yapmak faydalı olacaktır.

Asma tavana korniş montajı yapılırken, kornişi vidalamak yerine, yapıştırma da yapabilirsiniz. “İlgili yazı: asma tavan boyama.”

Köpük Tavana Korniş Nasıl Takılır?

Strafor tavana korniş nasıl takılır? Köpük tavanlar tavanda bir kalınlık oluşturur. Ayrıca, zayıf bir malzemedir. Bu nedenle, korniş yapıştırılmamalı, vidalanmalıdır. Fakat, vidanın köpüğü geçip tavana iyice girmesi için daha uzun vida ve dübeller kullanılmalıdır. “İlgili yazı: tavan köpüğü yapıştırma.”

Plastik Tavana Korniş Nasıl Takılır?

Plastik bir malzeme ile kaplanmış tavanlara korniş montajı zordur. Çünkü, vidalama esnasında plastik kırılabilir. Yapıştırma içinde çok uygun bir malzeme değildir.

Fakat, yine de plastik tavana kornişi yapıştırmak vidalamaktan daha iyidir. Tavanın zarar görmesi olasılığı yoktur. Plastik kornişin aralarına “S” şeklinde montaj yapıştırıcısı, korniş yapıştırıcısı veya normal silikonu sıkın. Aralarda bir miktar boşluk bırakarak bu boşluklara da çift taraflı köpük bant yapıştırın.

Kornişin boyutuna göre iki ya da üç kişi kornişi kaldırarak hizalayın ve 10 saniye bastırın. (Bu aşamada dikkatli olun, eğer eğri yapıştırırsanız bant tutacak ve düzeltmek zor olacaktır.) Bu işlem, kornişin kendi ağırlığını taşıması için yeterli olacaktır. Perde takmadan önce 1 gün yapıştırıcının kurumasını bekleyin.

Çıkan Korniş Nasıl Takılır?

Kenarından çıkan kornişi tekrar yerine yapıştırmak kolay. Vidası bir miktar gevşeyerek yerinden çıkmış olabilir. Yine de vidası ve dübeli duruyorsa tekrar aynı yere takılabilir. Bu sefer, açılan kısımlara boydan boya korniş silikonu veya montaj yapıştırıcısı sürün ve yerine bastırarak tekrar vidasına otutturun. Gerekiyorsa bir çekiç ile üzerine hafifçe vurun.

Matkapsız Korniş Nasıl Takılır?

Kornişi matkapsız takmak için montaj yapıştırıcısı veya kornişl yapıştırıcısı kullanmalısınız. Kaliteli bir yapıştırıcı kullanın ve perdeleri takmadan önce korniş yapıştırıcısının kuruması için en az bir gün bekleyin.

Düşen Korniş Nasıl Takılır?

Çıkan kornişin dübellerini kontrol edin. Eğer zayıf ise pense ile çıkarıp yenileyin. Daha geniş bir vida ile vidalamak daha sağlam tutmasını sağlayabilir. Eğer kornişin arası açıldıysa veya kenardan açıldıysa, montaj yapıştırıcı veya korniş yapıştırıcı ile tutturup bantlayın. Bandı bir gün sonra çıkarın.

Benzer Yazılar

1 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir