En Ucuz Duvar Boyası Hangisidir?

Kiracı veya öğrenciyseniz ya da duvarınızda sık sık renk değişikliği yapıyorsanız, ucuz duvar boyası arıyor olabilirsiniz. Bu yazımızda duvar, tavan, iç cephe boyası, dış cephe boyası ve yağlı boyaları alırken nasıl en ucuz olanları bulabilirsiniz? anlattık. Ayrıca, en ucuz iç cephe, dış cephe, tavan ve yağlı boyalardan örnekler verdik.

En Ucuz Boyalar

en ucuz boya
En ucuz boyalar hangileri?

En ucuz boya markası hangisidir? Öncelikle şunu belirtelim, ucuz boya her zaman daha kalitesiz veya alt kalite boya demek değildir. Fakat, yine de ucuz boyaların pahalı boyalara göre daha alt sınıfta olduğu zamanlar da vardır. Bu ayrımı yapabilmeniz için bazı kriterleri açıklamamız gerekiyor. Bu sayede, ucuz boya satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri anlayabilir, ihtiyacınıza göre boya tercihi yapabilirsiniz.

Aşağıda bir boyanın ucuz olmasının olası sebeplerini sıraladık. Daha altta ise bunları detaylandırdık.

Ucuz Boyanın Fiyatını Etkileyen Faktörler

en ucuz boya fiyatları
Ucuz boyanın fiyatını etkileyen faktörler
  1. Kampanyalar
  2. Ekonomik sınıf boyalar
  3. Marka maliyetleri
  4. Yerel markalar
  5. Boyanın cinsi

1-Kampanyalar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir boyanın ucuz olması her zaman boyanın orta veya düşük kalite olduğu anlamına gelmez.

Birçok boya üreticisi her kullanıcı için üst sınıf ve ekonomik boya üretimi yaparlar. Bazen üst kalite bir duvar boyasının fiyatı orta sınıf bir boyadan daha ucuz olabilir. Bu indirim kampanyalarını sık sık Bauhaus, Koçtaş, Tekzen gibi büyük yapı marketlerde görebilirsiniz.

Yapı marketlerin boya kampanyalarında boyaların fiyatı ya düşer ya da yanında tavan boyası gibi hediyeler verilir. Bu sayede, üst kalite bir duvar boyasını orta sınıf bir boyadan daha ucuza satın alma imkanı bulabilirsiniz.

2-Ekonomik Sınıf Boyalar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok boya üreticisi tüm tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için çeşitli sınıflarda boya üretebilirler. Silikonlu silinebilir bir boya satın almak istiyorsanız, her markada birden fazla çeşit olduğunu görebilirsiniz. Örneğin; bir markanın birden fazla silinebilir boyası veya birden fazla plastik boya çeşidi olabilir.

İşte boya markalarındaki bu çeşitlilik boyayı daha uygun satın almanıza imkan verebilir. Örneğin; silinebilir bir boya arıyorsunuz fakat, hafifçe nemli bir bezle siliyorsunuz, o halde üst sınıf bir silinebilir boya satın almanıza gerek olmayabilir. Fakat, silinebilir bir boyadan beklentiniz yüksek ise, yani duvarlarınızı deterjan kullanarak temizliyorsanız, üst sınıf bir temizlenebilir boya satın almalısınız.

Özetlemek gerekirse, ucuz boya satın almak için, ihtiyacınız olan boya sınıfını tam olarak belirleyin.

3-Marka Maliyetleri

Bir boyanın fiyatının düşük olmasının nedeni marka maliyetlerinin düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Fiyat karşılaştırması yaparken, karşınıza çıkan düşük fiyat sizi şaşırtıyorsa, nedeni satıcını boyayı üreticiden toptan almış olması veya nakliye giderlerinin düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durum genellikle, büyük şehirlerde boya üreticilerinin genel distribütörlerinde karşınıza çıkabilir.

4-Yerel Markalar

Tv de reklamlarını gördüğünüz boya markaları dışında Türkiye’de yüzlerce boya üreticisi var ve bu markaların çoğu da kaliteli ve ekonomik boyalar.

Reklam maliyetlerinin düşük olması, nakliye giderlerinin az olması yerel boya markalarının fiyatlarının düşük olasını sağlar. Bu markalar, hemen hemen tüm büyük şehirlerde var. Örnek yerel markalar; Tek Boya, Kardelen Boya, Haskan Boya, İzocolor v.b. Sizin bölgenizde bulunan bir boya üretici varsa yorum kısmından ekleyebilirsiniz. “Boya isimleri tavsiye niteliğinde değil, genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır. Meydana gelebilecek sorunlarda sitemiz sorumluluk kabul etmemektedir.

5-Boyanın Cinsi

Bir boyanın fiyatının ucuz olmasının en önemli nedenlerinden biri boyanın cinsi ve özellikleridir. Bazı boyaların ucuz olması cinsi ve özellikleri ile alakalıdır.

Örneğin: Su bazlı plastik bir duvar boyası, su bazlı silinebilir bir boyadan daha ucuz olacaktır. Plastik boyalar, her ne kadar 1-2-3 kalite üretilse de genellikle su bazlı silinebilir boyalardan daha ucuz olmuştur. Başka bir örnek vermek gerekirse; tavan boyaları da su bazlı olmasına karşın, en basit ve kimyasalı az boyalardan biridir. Dolayısıyla fiyatları ucuzdur.

Plastik boya, su bazlı temizlenme özelliği olmayan boyadır. “Plastik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için “Plastik boya nedir?” yazısını okuyabilirsiniz. Su bazlı boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için; “Su bazlı boya nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.”

En Ucuz Duvar Boyası Hangisidir?

en ucuz içcephe boyası
En ucuz duvar boyası hangisidir?

En ucuz iç cephe boyası hangisidir? Eğer satın alacağınız duvar boyasından pek de bir şey beklemiyorsanız, (kapatma, silinme, parlaklık v.b.) o halde plastik boyalar tam size göre. Fakat, plastik boyaların da 1. sınıf olanlarının daha pahalı olduğunu unutmayın! Ekonomik sınıflarını tercih edin.

Eğer, duvarınızda açık bir renk varsa kapatma sorununuz olmayacaksa, silinme özelliği de istemiyorsanız, ayrıca duvarın mat ya da ipek mat olması da önemli değilse, ucuz plastik boyaları tercih edebilirsiniz. Tabi yukarıda bahsettiğimizi gibi plastik boyarında üst sınıf ve ekonomik sınıfları vardır. Seçmeniz gereken ekonomik sınıf plastik boya olacaktır. Dolayısıyla en ucuz duvar boyalarının genelllikle plastik boyalar olduğunu söyleyebiliriz.

En Ucuz Silinebilir İç Cephe Boyası Hangisidir?

Yazımızın en başında belirttiğimizi gibi bir boyanın ucuz olmasını etkileyen faktörler; kampanyalar, ekonomik sınıf boyalar, düşük maliyetler, yerel markalar ve boyanın cinsine bağlıdır. En ucuz silinebilir boyalarda da bu faktörler geçerlidir. Ucuz silinebilir iç cephe boyası arıyorsanız, özellikle şu iki kritere özellikle dikkat etmelisiniz:

  1. Duvarı silerken deterjan kullanıyor musunuz?: En ucuz silinebilir iç cephe boyasını arıyorsanız, boya üretici firmaların ekonomik silinebilir boyalarını tercih edebilirsiniz. Başta söylediğimiz gibi boya üreticileri her tüketici için boya üretir. Eğer duvar silerken deterjan kullanmıyorsanız, hafifçe nemli bez ile temizlik yapıyorsanız, boya üreticilerinin ekonomik sınıflarını tercih edebilirsiniz.
  2. Mat ve parlaklık. Genellikle mat boyalar ipek mat ve yarı mat boyalardan daha ucuz olur. Örneğin: Mat silikonlu bir boya ipek mat ve yarı mat boyalardan genellikle daha ucuz fiyattan satılır. Bunun nedeni, mat iç cephe boyalarının genellikle silinebilme özelliğinin düşük olmasıdır. Mat ve parlak boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, “Mat boya mı, parlak boya mı?” yazısını okuyabilirsiniz.

Yukarıdaki kriterlere göre, en ucuz silinebilir boyanın genellikle mat ve sillinme özelliği düşük olan duvar boyaları olduğunu söyleyebiliriz.

En Ucuz Plastik Boya Hangisidir?

Yukarıda plastik boyaların silikonlu boyalara genellikle daha ucuz olduğundan bahsetmiştik. Fakat, neredeyse her markada plastik boyalarda da çeşitli kalite seviyeleri vardır.

Plastik boyarın üst sınıfları daha fazla alan boyama imkanı verir ve daha kapatıcıdır. Ucuz, ekonomik plastik boyaları ise, üst sınıf plastiklere göre nispeten daha az alan boyar ve daha az kapatıcıdır. Dolayısıyla, plastik boya tercihi yaparken ucuz olmasını istiyorsanız, markaların ekonomik plastiklerine yönelmelisiniz. Neredeyse her markada ekonomik bir plastik boya çeşidi vardır. En ucuz plastik boyaların her markada ekonomik grup plastik boyalar olduğunu söyleyebiliriz.

Ucuz plastik boyaları kullanırken, 1. kalite plastiklere göre özellikle az metrekare yaptığını bilerek boya satın alın. Ayrıca, uygulama esnasında mümkün olduğunca az su lave edin ve ilk kat tamamen kuruduktan sonra ikinci katı yapın. Böylece kapatma sorununu bir nebze halletmiş olacaksınız.

En Ucuz Tavan Boyası Hangisidir?

Boya üreticileri, iç cephe silikonlu boya ve plastik boyada olduğu gibi tavan boyalarını da çeşitli kalitede üretirler. Birçok boya üretici firma 2 ila 4 çeşit tavan boyası üretimi yapar.

En ucuz tavan boyası hangisi? Tavan boyaları üretilirken tam beyazlık, iyi kapatma, boyarken iz yapmama ve sıçratmama gibi özelliklere sahip olması için üretilir. Ayrıca, 1. sınıf tavan boyası ve küf önleyen tavan boyaları gibi tavan boyaları da boya üretici firmalarının üretim gamında yer alabilir. Fakat, ekonomik sınıf bir tavan boyasında bu özelliklerde bir ya da birkaçı olmayabilir. En ucuz tavan boyaları firmaların ekonomik sınıf tavan boyalarıdır.

En Ucuz Yağlı Boya Hangisidir?

Yağlı boyalar da duvar boyaları gibi genellikle iki kalite üretilirler. Örneğin; bir firmanın enamel yağlı boyası, aynı firmanın lux yağlı boyasından daha ucuz olacaktır.

Yağlı boyanın fiyatını etkileyen faktörlerden biri de parlaklığıdır. Genellikle parlak yağlı boyalar daha ucuz olur, mat ve yarı mat yağlı boyaların fiyatı daha pahalı olur.

En Ucuz Dış Cephe Boyası Hangisidir?

En ucuz dış cephe boyası hangisidir? İç cephe boyaları, tavan boyaları ve yağlı boyalarda olduğu gibi boya üretici firmalar çeşitli kalite ve türde dış cephe boyası üretirler. Yani bir firmanın birden fazla kalitede ve özellikte dış cephe boyası olabilir.

Eğer ucuz dış cephe boyası arıyorsanız, üretici firmanın ekonomik sınıfını tercih etmelisiniz. Farklı kalite sınıflarının fiyatları özellikle dış cephe boyalarında fark edilir derecededir. “Dış cephe boyama hakkında daha fazla bilgi almak için, “Dış cephe boyama” yazısını okuyabilirsiniz. Dış cephe boyasının iyisini arıyorsanız, “En iyi dış cephe boyası hangisidir? yazısını okuyabilirsiniz.”

En Ucuz Boya Nereden Alınır?

En ucuz boya nereden alınır?: Bir boyayı ucuz almanın yollarını aşağıda listeledik. Boya satın alırken size faydalı olacağını umuyoruz.

  • Koçtaş, Tekzen ve Bauhaus gibi yapı marketlerdeki aylık indirimleri ve kampanyaları takip edin. Her zaman olmasa da arada bir piyasadan daha ucuza boya bulabilirsiniz. Ayrıca, büyük yapı marketlerde fiyat indiriminin dışında tavan hediyeli boyaları da değerlendirebilirsiniz. Boya satın almadan önce bu yapı marketlerin sitesinden fiyatları göz gezdirebilirsiniz.
  • Ana boya bayileri ve ana distrübütörler boyaları daha ucuz almanızı sağlayabilir. Her büyük şehirde neredeyse tüm bilinen markaların ana bayisi vardır. Bu bayilerin konumunu boyarak size yakınsa boyanızı buralardan temin edebilirsiniz.
  • Sanal marketler: Bazı sanal marketlerde ilk görünümde küçük ambalajın satış fiyatı yazabilir. Bu nedenle, boya fiyatlarını tam olarak cinsi ve kilosunu görerek satın alın. Bazı sanal marketlerde satın alma aşamasında kilogram seçeneğini değiştirdiğinizde fiyatının yükselmesi olası bir durumdur.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir