Tere Ne Zaman Ekilir, Tere Nasıl Ekilir?

Bahçenizde veya saksıda yılın her ayı tere ekerek taptaze tere tüketebilirsiniz. Ayrıca, profesyonel tere üreticisi olarak da tere üretimi yapabilirsiniz. Tere ekimi hakkında merak ettiğiniz tüm soruları aşağıda cevapladık. Bahçeye ve saksıya tere ne zaman ekilir, tere nasıl ekilir, tere hangi ayda ekilir?, terenin toprak ısısı ve hasat zamanı gibi tere yetiştiriciliği için gerekli tüm bilgileri paylaştık.

Bahçeye Tere Nasıl Ekilir?

Tere nasıl ekilir?

Tere tohumu ekmeden bir gün önce nemli bir içerisine sarın veya su dolu bir kaba koyun. Böylece tere tohumunun çimlenmesini kolaylaştırabilirsiniz. Çok sağlıklı bir besin olan tereyi bahçenizde kendiniz kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Tere otu nasıl ekilir, tere ne zaman ekilir? adım adım aşağıda anlattık.

Tere çimlenme süresi yaklaşık 6 gün

  1. Toprağı Hazırlayın

    Tere nasıl ekilir?

    Tere ekimi yapmadan önce toprağı bir bel veya kürek ile karıştırın. Sert bir toprak ise kazma kullanabilirsiniz. Tere ekimi yapacağınız toprağı bir tırmık ile inceltin ve üzerindeki taşları alın.

  2. 20 Cm. Aralıkla Toprağa Paralel Sıralar Açın

    tere ekimi2

    Tere tohumlarını ekeceğiniz toprağı 20 santimetre aralıkla çizgiler açın. Düzenli bir tere hotumu ekimi için bu önemlidir. (Sertme yönteminde sıra arası çok sık olabilir.) Tere tohumlarını çizgilerin içine yerleştirerek, çok daha düzenli bir ekim alanı oluşturmuş olacaksınız. Profesyonel tere yetiştiriciliği için sıra açma yöntemini kullanabilirsiniz.

  3. Tere Tohumlarını Ekin

    tere ekimi3

    Tere tohumlarını hazırladığınız çizgilere 2-3 santimetre aralıklarla yerleştirin. Tere tohumlarının üst üste gelmemesine dikkat edin.

    Tere tohumu için ideal ekim derinliği 1 santimetredir. Tere tohumu toprağın içine en fazla 3 santimetre girmelidir. Tere tohumu boyunun en fazla 3 katı derinlikte ekim yapmalısınız. Tereyi ektikten sonra üzerine hafifçe bastırın.

  4. Gübre İle Tere Tohumlarının Üzerini Kapatın

    tere ekimi4

    Tere tohumlarını ektikten sonra üzerini ince bir kat, iyi yanmış hayvan gübresi veya solucan gübresi ile kapatın. Ardından tere tohumlarının üzerine hafifçe bastırın.

  5. Can Suyu Verin

    tere ekimi5

    Gübre ile tere tohumlarının üzerini örttükten sonra, spreyleme yöntemi ile can suyu vermelisiniz. Bundan sonraki tere tohumu sulamalarını da spreyleme yöntemi ile yapıp, tere toprağının nemli kalmasını sağlamalısınız.

    Tere tohumlarının çimlenme sürecinde yakıcı güneşten korumalısınız. Bu nedenle, gün içinde her saat direkt güneş almayan bir bölgeye tere tohumlarını ekerseniz, önlem almış olacaksınız.

Saksıda Tere Tohumu Nasıl Ekilir?

Saksıda tere ekmenin en büyük avantajı, tere tohumlarını neredeyse yılın her ayı ekebilmektir. Ayrıca aşırı güneşli havarlarda tere tohumlarının yerini değiştirebilirsiniz.

Saysıya tere ekiminde geniş ve uzun saksıları tercih edebilirsiniz. Tere ekeceğiniz saksıları direk güneş almayan fakat aydınlık bir yere koyun.

Torf ve toprak karışımını saksınıza koyduktan sonra tohumları elinizle serpiştirebilir veya cep telefonu kalınlığında küçük kanallar oluşturak tere tohumlarını bu kanalların içine koyabilirsiniz.

Tere tohumlarını serpiştirdikten sonra tohumların toprağın 1 santimetre içine girmesi için üzerini küçük bir tırmıkla karıştırın veya ince bir katman toprak ile örterek bastırın. Sprey ile can suyunu vererek ekim işlemini bitirin. Toprağı nemli kalması için sık sık sprey ile sulayın.

Tere Ne Zaman Ekilir?

Tere ne zaman ekilir?
Tere ne zaman ekilir?

Tere tohumlarınının ekim zamanı, gündüzlerin kısa gecelerin uzun olduğu zamanlardır. Böylece tere tohumları yakıcı güneşten zarar görmez. Tere ne zaman ekilir? Tere bahar aylarında ekilir. Fakat, sonbahar aylarında da tere ekimi yapmanız mümkündür.

İç mekanda veya saksıda tere ekimi yapmayı düşünüyorsanız, yılın her ayı tere ekebilirsiniz. Tere tohumunun dondan etkilenmeyecek sıcaklıkta olması tere ekimi için yeterlidir. Tere tohumu için ideal toprak ısısı 18 derecedir.

Tere Hangi Ayda Ekilir?

Tere hangi ayda yetişir? Terenin ideal ekim ayları, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarıdır. Ayrıca yıkarıda belirttiğimiz gibi tere tohumlarını dondan koruyarak, kış aylarında da ekebilirsiniz.

Terenin Hasat Zamanı

Terenin gelişimine göre 30-45 gün sonra tereyi hasat edebilir, yapraklarını koparabilirsiniz. Tamamen gelişmeyen yapraklarını koparmamalısınız.

Tere hasatında dikkat edilmesi gereken bir nokta da, tere yapraklarını koparırken köküne zarar vermemektir. Aksi halde tere yeni yapraklar çıkaramaz. Tere yaprakları tüketilecek iriliğe ulaşınca, bitkinin köklerini zedelememeye dikkat ederek, makas veya bıçak ile günlük ihtiyacınız kadarını kopartın.

Saksıda Tere Ne Zaman Ekilir?

Terenin saksı ekimi için herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Donda kalmacak şekilde, yıl boyunca evde saksı içinde tere yetiştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Tere çok su ister mi?

Özellikle tere ekimi sonrasında sık sık spreyleme ile sulayarak tere toprağının nemli kalmasını sağlayın. Tere otu büyüdükten sorna da toprağın kurumamasına özen gösterin.

Tereye hangi gübre verilir?

İyi yanmış çiftlik güberesi ve azotlu gübre ve sorucan gübresini tere ekiminde kullanabilirsiniz.

Tere tohumu kaç günde çimlenir?

Tere tohumu kaç 6-10 gün arasında çimlenmektedir. Tere tohumunun hızlı çimlenmesi ekim derinliği ile yakından ilgilidir. Bu nedenle çok derin ekim yapılmamalıdır.

Tere kışın yetişir mi?

Tere tohumu dondan etkilenerek zarar görür. Bu nedenle kışın tere yetiştirmenizi tavsiye etmiyoruz. Fakat ılıman bir ortam yaratabilirseniz, balkon veya saksıda kışın iç mekanda tere yetiştirebilirsiniz. Ayrıca kış mevsimi ılık geçen Akdeniz ve Ege illerinde kışın tere ekimi yapılabilir. (Kışın yetiştirebileceğiniz diğer bitkileri öğrenmek için kışın ne ekilir? yazımızı okuyabilirsiniz.)

Tere güneşi sever mi?

Tere güneşi sevmez. Özellikle çimlenme aşmasında uzun süre direkt güneş görmemelidir. Bu nedenle günlerin kısa olduğu aylarda ekilir. Ayrıca, yakıcı güneşte, yazın ortasında tere ekimi tavsiye edilmez. (Gölge seven diğer bitkileri öğrenmek için “gölge seven çiçekler ve bitkiler” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir