Guzmanya Çiçeği Bakımı, Sulama ve Çoğaltma

guzmanya çiçeği bakımı
Guzmanya çiçeği bakımı

Guzmanya’nın bir ananas çeşidi ve 2400 den fazla türü olduğunu biliyor muydunuz? Yabani bir dış mekan bitkisidir. Fakat, günümüzde evlerde bir süs bitkisi olarak kullanıyor. Guzmanya çiçeği bakımı, sulama, toprak ve saksı değişimi, kuruması, çoğaltılması ve çiçeklenmesi hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıda açıkladık.

Guzmanya Bakımı Nasıl Yapılır?

Guzmanya çiçeği bakımı ve çoğaltma.
Guzmanya çiçeği bakımı ve çoğaltma.

Guzmanya bakımı nasıl yapılmalıdır? Guzmanyalar, yabani hayatta, ağaçlara ve köklere yakın ortamlarda yetişirler. Dolayısıyla, bazı bitkilerin gölgeleri altında kalırlar. Bu da onların az ışık alarak büyümesine olanak sağlamıştır. Bu nedenle, evinizdeki Guzmanya çiçeğinin bakımında en çok dikkat etmeniz gereken nokta, Guzmaya bitkisinin bulunduğu ortamın ışığıdır.

Guzmanyanın alışık olduğu gibi evinizde direkt gün ışığı almayan bir ortama yerleştirmelisiniz. Bir odanın veya salonun sürekli ışık almayan, pencere kenarı olabilir.

Ayrıca, pencereden ışığı direkt olarak almamalıdır. Günde birkaç saat ince bir tül perde arkasından aldığı ışık yeterli olacaktır.

Eğer yapraklarında sararma ve kuruma başlarsa, güneşi fazla alıyor demektir. (Eviniz için iç mekan bitkisi arıyorsanız, “Salon çiçekleri isimleri” yazımız da ilginizi çekebilir.) Şimdi, guzmanya bitkisi bakımda dikkat etmeniz gereken noktalara geçelim.

Toprağı Nasıl Olmalı?

Guzmanya doğal ortamında, yani tropik bölgelerde, akan suyu sever. Dibinde su tutan topraktan hoşlanmaz. Toprağı, suyu akıtacak şekilde olmalıdır. Bu nedenle kum karışımlı bir toprak kullanabilirsiniz.

Guzmanyayı tıpkı suklent ve kaktüslerde olduğu gibi kumlu bir toprağa ekim yapabilirsiniz. Fakat toprağın içine mutlaka torf veya hindistan cevizi torfu ilave etmeyi unutmayın. 2 ölçek torfa, 1 ölçek çakıllı, kumlu toprak karıştırabilirsiniz. (Sukulentler hakkında daha fazla bilgi almak için “sukulent bakımı püf noktaları” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Guzmanya Çiçeği Sulama

Bazı uzmanlar Guzmanya’nın yaprak göbeğine su konulmasını öneriyor. Fakat, ev içinde yanlış sıcaklıkta, uzun süre göbekte bekleyen su, Guzmanya’yı çürütebilir. Bu nedenle risk almamak için standart ev bitkilerinde olduğu gibi toprağından sulama yapabilirsiniz.

Guzmanyanın doğal ortamını taklit ederek, toprağının nemli olmasını sağlayın. Guzmanya kış aylarında daha az sulanır.

Ekim ve Şubat ayları arasında suyunu azaltabilirsiniz. Yine bu dönemde kireçsiz su, Guzmanya bitkisine iyi gelecektir. Ayrıca, bu dönemde yaprak göbeğine su koymayın. Fakat, iyi ısınan bir ev içinde, kışın soğuğu bitkiyi çok etkilemediğinden, Guzmanya’nın suyunu çok fazla da azaltmayabilirsiniz.

Mart ve Ağustos ayları arasında, özellikle yaz aylarında guzmanyanın yaprak göbeğine su koyabilirsiniz. Kireçsiz su ile sulamak daha iyidir. Ayrıca, çok sıcak yaz aylarında, doğal ortamını taklit ederek, yapraklarına da su püskürtebilirsiniz.

Guzmanya Çoğaltılması

Guzmanya nasıl çoğaltılır? Bu dönem bitkinin özellikle bitkinin göbeğinin kuruduğu dönemdir. Guzmanya bitkisi, özellikle kenar diplerinden ve orta kısımdan da yavru verir. Bu yavruların anne bitkinin yanında büyümesine izin verin. Daha sonra köklenmeye başladığına başka bir saksıya alabilirsiniz.

Guzmanya Kaç Günde Bir Sulanır?

Guzmanya çiçeği sulama sıklığı nasıl olmalı? Toprağı nemli kalacak şekilde, ortamın sıcaklığına bağlı olarak haftada 2-3 kez sulanır.

Guzmanya Çiçeği Nereyi Sever?

Guzmanya çiçeği, direkt ve sürekli güneş ışığı almayan pencere önlerini sever. Ayrıca güneş ışığı perde ile engellenmelidir.

Guzmanya Çiçeği Soldu Ne Yapmalıyım?

Kireçli su vermeyin. Toprağın nemine dikkat edin. Direkt gün ışığıdan koruyun. Çiçek verdikten sonra kuruduysa, normal bir durumdur. Dipteki yavrular ile hayatına devam eder.

Guzmanya Çiçeği Nasıl Ortamı Sever?

Nemli ve serin ortamı sever. 15-20 derece arasında iyi gelişir.

Guzmanya Tekrar Çiçek Açar Mı?

Guzmanya bitkisi, birçok bitkide olduğu gibi özellikle Haziran ayında çiçek açar ve çiçeği solduktan sonra yaz boyu tekrar çiçek açabilir.

Guzmanya Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Guzmanya bitkisinin saksısını 2-3 yılda bir, bahar aylarında, özellikle Nisan ayında değiştirebilirsiniz.

Guzmanya Çiçek Açmıyor

Işık aldığına emin olun. Nisan ve Eylül ayları arasında 15 günde bir 1 litre suya 1 çay kaşığı 20.20.20+ME , Ekim ve Mart ayları arasında 30 günde bir, 1 litre suya yarım çay kaşığı 20.20.20+ME gübresinden verin.
Guzmanya bitkisi 15-18 ay çiçek vermeyebilir. Fakat açan çiçekler uzun süre kalacaktır.

Guzmanya Yavrusu Ne Zaman Ayrılır?

Guzmanya bitkisinin yavrusunu almak için genellikle ana bitkinin çiçek açması beklenir. Guzmanya bitkisi, çiçek açtıktan sonra genellikle yavru bitkileri üretir.
Yavru bitkiler, kök sistemlerini geliştirdikten ve kendi başlarına büyümeye başladıktan sonra alınabilir. Guzmanya çiçeğinin yavrusu en az 5-7 santimetre olmalıdır.

Guzmanya Çiçeği Kurudu Ne Yapmalıyım?

Çiçek veren Guzmanya bitkisinin ortasının kuruması normal bir durumdur. Kuruyan gövdesini kesip almalısınız. 2-3 ay kadar iyice kurumasını bekleyin ve bir bahçe makası ile kuruyan gövdeyi kesin.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir