Pervane Çiçeği (Rozet,Vinca) Merak Edilenler

Pervane çiçeği, çiçek bakımına yeni başlayanlar için mükemmel bir bitkidir. Bakımı kolay olduğundan, özellikle çocuklara doğa sevgisini aşılamak için hem iyi bir aktivite, hem de motive edici araç olabilir. Bakımı, sulama ve çoğaltma ve diğer tüm özelliklerini detaylıca aşağıda anlattık.

Pervane Çiçeği

Pervane çiçeği.
Pervane çiçeği.

(Heliotropium) Pervane Çiçeği, adını çiçeklerinin pervaneyi andıran şeklinden almıştır. Halk arasında genellikle Pervane Çiçeği olarak adlandırılsa da Vinca ve Rozet çiçeği olarak da bilinir. Sürekli çiçek açan bir bitkidir. Yaprakları elips veya mızrak şeklinde, tüysüz, beyaz damarlı ve canlı, koyu yeşil renk tonlarına sahiptir. Beyaz, pembe ve leylak renklerindeki çiçekleri, görsel olarak hoş bir çeşitlilik sunar. Bu nedenle park ve bahçelerde de sık kullanılır.

Rozet çiçeği, zarif ve küçük çiçekleri ve hoş kokusuyla görsel olarak çekici bir bitkidir. Çiçeklenmeye meyilli bir bitki olup, çiçekleri sürekli olarak açar. Bu özellik, bahçenizin veya pencere kenarınızın çiçeklerle daima renkli ve canlı görünmesini sağlar. Bahçenize veya evinizde saksıda yetiştirdiğinizde, çevrenize renk ve estetik katmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Rozet çiçeği, vanilya benzeri kokusu ve renkli çiçekleri ile çeşitli böcek, kelebek ve arıları çekme eğilimindedir. Hoş kokusu ve çok renkli çiçekleriyle pencere kenarları ve evde saksıda yetiştirmek için çok uygun bir bitkidir. Boyu genelde 25 santimetredir. Fakat 45-50 santimetreye kadar uzayabilir.

Pervane çiçeği, bakımı kolay olan bir bitkidir. “İlgili yazı: bakımı kolay çiçekler.” Güneşi sever, sulanma ihtiyacı düşüktür ve genellikle hastalıklara karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bahçe veya ev bitkisi bakımına yeni başlayanlar için uygun bir bitkidir.

(Pervane) Rozet Çiçeği Bakımı ve Sulama

Pervane çiçeği bakımı sulama.
Pervane çiçeği bakımı ve sulanması.

Rozet çiçeği, bakımı kolay, hem bahçe, hem de saksıda yetiştirmeye uygun bir bitkidir. Ham saksı, hem de bahçe için rozet çiçeğine nasıl bakılır? aşağıda ayrı ayrı açıkladık.

Bahçede Rozet Çiçeği Bakımı

  • Güneşi çok sevdiğinden, gün içinde en az altı saat güneş alabilecek, bahçenizde tam güneş alan veya yarım güneş alan bir konuma dikin.
  • İyi drenajlı, hafif ve humuslu topraklar rozet çiçeği için uygundur. Toprağı iyice hazırlayarak, iyi drenaj sağlayarak bitkinin köklerinin sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Sulamayı düzenli yapmalı, ancak su birikimine izin vermemelisiniz. Toprağı nemli kalabilir. Özellikle kurak yaz aylarında yeterince sulama yaptığınıza emin olun.
  • Solan çiçek başlarını düzenli olarak temizleyin ve solmuş çiçeklerini kesip alın.
  • Pervane çiçeği, düzenli gübrelemeden fayda sağlar. İlk başta azotlu gübre, daha sonra fosfor ve potasyum içeren dengeli bir gübre kullanabilirsiniz. Ancak, aşırı gübrelemeden kaçının.

Saksıda Pervane Çiçeği Bakımı

  • İyi drenaj sağlayan ve bitkinin köklerine yeterli alanı sağlayabilecek bir saksı seçimi yapın.
  • Güneşi seven bir bitki olduğu için saksınızı güneş alan bir konuma yerleştirin. Pencere veya balkon olabilir. “İlgili yazı: balkon çiçekleri
  • İyi drenajlı saksı toprağı kullanın ve sulama konusunda dikkatli olun. Güneşi sevdiğinden saksıdaki toprak hızla kuruyabilir. Bu nedenle düzenli sulama gerekebilir.
  • Çiçeklerinde solma olursa kesip alın.
  • Saksıda yetiştirilen rozet çiçeğinin, daha sık gübrelenmesi gerekebilir. Ancak aşırı gübreleme yapmayın.
  • Saksıdaki pervane çiçeğini de düzenli olarak budayarak şekillendirebilir ve çiçeklenmeyi artırabilirsiniz.
  • Soğuk iklimlerde saksıda yetiştiriyorsanız, rozet çiçeğinizi soğuktan korumak için içeri alabilir veya saksıyı koruyucu bir örtü ile örtebilirsiniz.

Sulama

Soğuğa kuraklığa dayanıklı olmasına karşın, kışın 10-15 günde bir, yazın ise 3-5 günde bir toprağı kontrol ederek, hava sıcaklığına göre sulama yapabilirsiniz.

Rozet Çiçeği Çoğaltılması

Rozet çiçeğinin çoğaltılması çok kolaydır. Çevreye saçılan tohumları bile kendiliğinden çimlenip büyüyebilir. Tohumları kış ayları hariç, her zaman çimlenebilme özelliğine sahiptir. Özellikle Şubat ve Mart aylarında nemli toprağa tohumlarını serperek çoğaltabilirsiniz.

Tohumları toprağa serptikten sonra üzerini hafifçe toprakla kapatın ve ilk günler bol su verin. 3 hafta sonra çimlenye başlar. 6 hafta sonra ekim yerinden alıp taşıma yapabilirsiniz. Rozet çiçekleri dallarından çelikleme yöntemiyle de çoğaltılabilir. Baharda dallarından 10 santimetre kadar kırılıp, nemli toprağa dikilirse köklenebilir. “İlgili yazı çelik köklendirme.” Fideler 10cm. olduklarında artık çiçek açmaya başlarlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda (Rozet) Vinca çiçeği hakkında merak ettiğiniz diğer soruları yanıtladık.


Pervane Çiçeği Nerede Yetişir?

Rozet çiçeği, sıcağı sever hem saksıda hem de bahçede yetişir. Anavatanı ise Madagaskardır.

Pervane Çiçeği Soğuğa Dayanır Mı?

Evet, pervane çiçeği soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Sıfırın altında soğuklarda -7 dereceye kadar dayanabilir ve fazla zarar görmez. “İlgili yazı: kışın ne ekilir?”

Pervane Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Evet, vinca çiçeği güneşi çok sever. Gün içinde 6 saate kadar güneş altında kalabilir.

Pervane Çiçeği Tek Yıllık Mı?

Pervane çiçeği mevsimlik bir çiçektir. Ancak birkaç yıl yaşayabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir