İlginizi Çekebilir

Bu Kategoride En Çok Okunanlar

Banyo ve Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?

Banyo ve tuvalet kokusu nasıl giderilir
Tuvalet kokusu nasıl giderilir?

Tuvalet veya banyonuzun temizliğini düzenli olarak yaptığınız halde kokuyor mu? Düzenli temizlenen, ilk bakışta bir sorun görünmeyen banyo ve tuvaletlerde, sürekli olarak veya dönem dönem kokular oluşabilir. Banyo ve tuvaletlerdeki kokunun sebebi; temizlik yaparken gözden kaçan yerler, havalandırma problemleri veya sıvı kaçakları olabilir. Bu yazımızda banyo neden kokar, tuvalet neden kokar, banyo ve tuvalet kokusu nasıl giderilir? aşağıda detaylıca anlattık. Ayrıca, banyo ve tuvalet temizliği esnasında gözden kaçan ayrıntılara ve banyolardaki kokunun olası başka nedenlerine değindik. Önce, tuvalet ve banyonun kokmasının nedenlerine değinelim. Sayfanın daha alt kısımlarında ise, tuvalet ve banyo kokusunu giderme yöntemlerini bulabilirsiniz.

Tuvalet Neden Kokar?

Tuvalet neden kokar, tuvalet gideri neden kokar, banyo neden lağım kokar? Tuvaletin kokmasının en önemli nedenleri; eksik veya yanlış temizlik ve klozet veya banyodan sızan sulardır. Tuvalet temizliğinde dikkat etmeniz gereken ayrıntıları ve tuvaletin kokmasının diğer nedenlerini aşağıda sıraladık.

  • Banyonuz ve tuvaletiniz büyük ve girinti ve çıkıntılardan oluşuyorsa; daha sık ve detaylı temizlik yapmanız gerekebilir. Temizlik sıklığını arttırın. Standart temizlik haricinde haftada 1-2 kez parfümlü temizleyiciler ile detaylı temizlik yapın. Detayı temizlikte, klozetin diplerini, klozet kapağının alt ve arka kısımlarını ve lavabo ayağının altını unutmayın. (Zamanla lavabonun atına sızan sular, küf ve koku yapabilir.)
  • Banyonuzun detaylı temizliği esnasında, zemindeki klozet fırçası, çamaşırlık benzeri eşyaları banyodan çıkarın ve bunların altını da temizleyin. Dışarı çıkardığınız banyo ve tuvalet gereçlerini de düzenli olarak haftada 1-2 kez silin. Su ve nem bunlara sinerek koku oluşmasına neden olabilir.
  • Yukarıda bahsettiğimiz gibi; ayaklı lavabonun veya banyo dolabının altında biriken ve uzun süre bekleyen sular nemden dolayı koku yapabilir. Bu alanları da kontrol etmeyi unutmayın. Ayaklı lavabonun lavabosunu hafifçe kaldırıp, ayağını sağa sola oynatabilirsiniz. Ayaklı lavabolar duvara monte edilmiştir, lavabonun ayağı daha çok dekoratif amaçlıdır. Bu nedenle, lavaboyu hafifçe kaldırıp, ayağını sağa-sola hafifçe hareket ettirip, altında biriken su ve diğer yabancı maddeleri temizleyebilirsiniz. Lavabonun ayağının alt ve arka kısımlarında çok uzun süre bekleyen sular, nemden dolayı koku yapabilir ve nem böceği gibi haşerelere davet çıkarabilir.

Banyo ve tuvaletlerde koku meydana gelmesinin nedenlerini aşağıda sıraladık.

Tuvalet Neden Kokar, Banyo Neden Kokar?

  • Düzensiz ve detaysız temizlik.
  • Gider problemleri. Giderlerin tıkalı olması veya susuz kalması.
  • Lavabo veya duş teknesi sifonlarının yanlış montajı veya deforme olması.
  • Arızalı klozet bağlantılarından gelen, klozet diplerinde oluşan su sızıntıları.
  • Havalandırma veya banyo penceresinden gelen kokular.
  • Asma tavan arasından gelen kokular.

Yukarıdaki maddeler tuvalet ve banyo kokusuna neden olan en önemli etkenlerdir. Şimdi, detaylı olarak banyo neden kokar, banyonun kötü kokuları nasıl giderilir? anlatalım.

Banyo Neden Kokar?

tuvalet neden kokar
Banyo neden kokar?

Banyo neden kokar, banyo neden lağım kokar? Düzenli temizlik yaptığınız halde banyo kokuyorsa, bunun birkaç neden olabilir. Banyonun kokmasının nedenleri temizlik yaparken gözden kaçırdığınız noktalar veya dış kaynaklı olabilir. Aşağıda banyonun kokmasının nedenlerini sıraladık. Bazılar sizi çok şaşırtabilir.

Banyonun Kokmasının Nedenleri?

  • Küvet veya duş teknesinin altına sızan suların altta birikmesi banyoda kokuya neden olabilir. Duş teknesi veya küvetin sifonundan sızan sular, duş teknesinin altından birikerek koku yapar. Ayrıca, duş esnasında veya duvar diplerinden aşağı inen sular da; birikerek kokuya neden olur. Küvet veya duş teknesinin ön panelini çıkartarak altını temizleyin. Suyun sifondan mı, duvar diplerinden mi? geldiğini anlamaya çalışın. Sifondan ise; vidasını sıkın veya sifonu yenileyin. Duvar diplerinden su sızıntısı varsa, silikonları yenileyin.
  • Banyodan gelen kokuların nedenlerinden biri de yer süzgecidir. Yer süzgeci tıkanmış olabilir veya suyu kurumuş olabilir. Yer süzgeci, içerisinde suyu hapsederek ortama koku yayılmasını engeller. Sık sık içine bakarak, içinde su olup olmadığın kontrol edin ki; alt borulardan pis koku banyonuza ulaşmasın.
  • Asma tavanlar. Asma tavalı banyolarda tavan ile asma tavan arasında kalan bölmede neler olduğu hiç görünmez. Asma tavan plakaları kolayca çıkarılabilir. Bir tanesini çıkararak kokuya neden olabilecek şeyleri kontrol edebilirsiniz. Üst kattan sızan sular, haşere ve kemirgenler için bir kontrol her zaman iyidir. Paneli açmışken duvar aralarında boşluk var mı? bakabilirsiniz. (Cep telefonu ışığının faydası olacaktır.) Bazı binalarda duvarlar arasında tesisat boruları için boşluklar oldukça büyük oluyor ve tam kapatılmıyor. Bu da diğer daire ve tuvaletlerde bir hava akımı oluşturuyor. Yani, başka bir banyonun kokusu bu boşluklar nedeni ile sizin banyonuza ulaşıyor olabilir.
  • Havalandırma pencereleri ve banyo aspiratörleri banyonuzda kokuya neden olabilecek başka bir nedendir. Banyodaki pencere banyodaki koku ve nemin dağılması için yapılmıştır. Fakat, bu pencereler apartman boşluğuna bakar. Apartman boşluğu ise tesisat borularından sızan sular, ölmüş böcek ve kemirgenler ve diğer tuvalet ve banyoların kokusu ile doludur. Bu nedenle, banyo aspiratöründen veya banyo penceresinden koku gelmesi normaldir. Özellikle, mevsim geçişlerinde yaşanan şiddetli rüzgarlar apartman boşluklarındaki tüm kokuyu yayar ve çoğu zaman banyo penceresinden içeri girmesine neden olur.

Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?

Tuvalet kokusu nasıl giderilir, tuvalet kokusunu ne giderir? Tuvaletten gelen koku, çeşitli nedenlerde dolayı olabilir. Temizlik esnasında atlanan kısımlar, zemindeki süzgeçlerden gelen kokular, lavabodan gelen kokular, havalandırmadan gelen kokular ve arızalı klozetten sızan sular.

Tuvalet kokusu nasıl giderilir? anlatmaya başlamadan önce; banyo ve tuvaletin kokmasının nedenlerine değinelim. Bu sayede, daha etkin önlemler alabilirsiniz.

Banyo ve Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?

banyo neden lağım kokar
Banyo ve tuvalet kokusu nasıl giderilir?

Banyo ve tuvaletin kokmasını nedenlerini sıraladığımıza göre artık; tuvalet kokusu nasıl giderilir, tuvalet kokusunu ne giderir, tuvalet kokusunu gidermek için ne yapmalıyız? sırası ile anlatabiliriz.

  • Detaylı temizliğe önem gösterin. Tuvalet kokusu, temizlik yaparken ulaşamadığınız kısımlardan gelebilir. Örneğin: Lavabo ayağının altı, banyo dolabının dip kısımları, küvet veya duş teknesinin altında kalan kısımlar, çamaşırlığın, çöpün, fırçanın altı ve çevresi v.b. Bu alanları da parfümlü ve banyo için özel temizleyiciler ile temizleyin.
  • Lavabo, duş teknesi ve küvet sifonunu kontrol edin. Doğru yerleştirilmemiş veya zamanla gevşemiş sifon bağlantıları su sızıntıları ve kokuya neden olur. Gevşemiş sifonları tornavida ile sıkın. Körüklü sifon kullanıyorsanız sifonun “S” şeklinde monte edildiğine emin olun. Lavabo ve eviye sifonundan gelen kokular için linki tıklayarak; “Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Küvet veya duş teknesinin silikonlarını kontrol edin, gerekiyorsa yenileyin. Yıpranan ve su sızdıran silikonlar, duş teknesinin altında pis su birikmesine neden olur ve koku yapar.
  • Banyo penceresini kontrol edin. Banyo penceresi havalandırmaya yaradığı gibi; kötü kokuların da tuvalete veya banyoya girmesine neden olabilir. Pencere yerine bir banyo aspiratörü kullanabilirsiniz.
  • Giderlerden gelen koku nasıl önlenir? Banyo ve tuvaletteki yer süzgeçlerini kontrol edin. Süzgeçlerin içindeki su filtre görevi görür, lağım ile banyo arasındaki hava akışı keser. Bu sayede, içeri lağım kokusu gelmez. Yer süzgeçlerinin içinde sürekli su olmasına dikkat edin. Su yoksa ilave edin. (1 bardak su yeterli olacaktır.)
  • Tuvalette veya banyoda asma tavan varsa; bir parçasını çıkararak kontrol edin ve bastırmadan arada bir temizleyin.
  • Evde küçük çocuk varsa; tuvaleti doğru şekilde kullandığına emin olun. Klozet kapağının aralarını açarak, kontrol ederek temizleyin.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

10,352BeğenenlerBeğen
36,885TakipçilerTakip Et
2,117TakipçilerTakip Et
1,522TakipçilerTakip Et

En Çok Okunanlar