Balkon Boyası ve Balkon Boyama

Balkon boyama, balkon boyası.
Balkon boyama

Balkon boyama ile ilgili tüm merak ettiklerinizi aşağıda anlattık. Balkon nasıl boyanır, balkon neyle boyanır, özel balkon boyası var mı, balkon boya renkleri nasıl olmalı? gibi en çok merak edilen soruları cevaplandırdık.

Balkon Boyama

Balkon boyama
Balkon boyama

Balkonlar evinizin hem içinde, hem dışında kaldığından boya ve renk seçiminde hep kafa karıştırıcı olmuştur. Balkon boyama düşüncesinde en çok merak edilen soru şudur: Acaba balkon iç cephe boyasıyla mı boyanmalı yoksa, dış cephe boyasıyla mı boyanmalı? Balkon boyama hangi boyalar ile yapılmalı? Plastik boya mı, silikonlu boya mı? Balkonu hem iç cephe boyası hem dış cephe boyası ile boyayabilirsiniz. Kapalı ve açık balkonlar için hangi boyaların daha uygun olduğunu sayfanın sonunda detaylıca anlattık.

Balkon boyamada en çok merak edilen konulardan biri ise renk seçimidir. Çünkü iç cephe genellikle iç ışıklandırmalar ile aydınlatılır. Fakat, balkonlar direkt olarak gün ışığını görür. Bu nedenle, iç cephede kullanılan renkler, balkonda çok daha açık görünecektir. Balkon boyama ile ilgili bütün bu endişelerinizi tam olarak gidermek istiyoruz. Bu nedenle, sade ve açık bir anlatımla ayrı ayrı başlıklar daha açıklayıcı olacaktır. Öncelikle balkon boyama ile ilgili en çok merak edilen sorular ile başlıyoruz?

Balkon Boyamak Yasak Mı?

Balkon boyamak yasak mı?
Balkon boyamak yasak mı?

Balkon boyamak genel olarak yasak değil. Fakat, oturduğunuz site, belediye veya apartman sakinlerinin kuralları esastır. Örneğin, balkonun renginin diğer bina ve dairelere göre farklı olması durumunda bulunduğunuz belediye size uyarı verebilir. Hatta şikayet olması durumunda daha da ileri gidebilir.

Aynı şekilde site ve apartman sakinleri de boyadığınız balkon renginin diğer balkon ve apartmanlar ile uyumsuz olması durumunda şikayet edebilir. Balkonu boyamadan önce apartman veya yöneticisi ile görüşmeniz doğru olacaktır.

Dış Cephe ve İç Cephe Balkon Boyası Var Mı?

Dış cephe balkon boyası var mı, İç cephe balkon boyası var mı? Boya üretici firmaları balkon duvarı için özel boya üretmiyor. Zaten gerek de yok. Çünkü, standart iç ve dış cephe boyaları balkon boyamak için fazlasıyla yeterli olur.

Balkonun kapalı olması veya açık olması, aşırı güneş ve yağmur alması veya sert hava koşullarına maruz kalması durumlarında boyanın türü önem arz ediyor. Şimdi, içeride kalan ve kapatılmış balkonlar ve cam balkonlar için boya iç balkon boyası seçiminizi kolaylaştıralım.

Balkon Boyası Nasıl Olmalı?

Balkon boyası
Balkon boyası nasıl olmalı?

Balkon boyası nasıl olmalı? Balkon boyası rengi apartman ve dairelerdeki balkonlar ile uyumsuz olmamalıdır. Balkonu boyama isteğinizi site yönetimi ve apartman yöneticisi ile görüşün.

Balkon boyası türünü ise yüzeye göre yapmalısınız. Alçı çekilmiş bir balkonu boyamak için silikonlu ipek mat ve silikonlu yarı mat boyaları kullanabilirsiniz. Bu boyalar hem canlı durur hem de kirlendiğinde yeniden boyamak yerine silebilirsiniz.

Eğer balkon duvarlarınız alçısız ise zaten temizlik zor olacaktır. Bu nedenle, su bazlı plastik (silinmeyen su bazlı) boyaları kullanabilirsiniz. Kapalı ve açık balkonlar için boya ve renk tavsiyelelerimizi sayfanın daha altında bulabilirsiniz.

Kapalı Balkon Boyama

Kapalı balkon boyama.
Kapalı balkon boyama.

Eğer balkonunuz yanlardan kapalı ise ve önü de cam balkon ise iç cephe boyası kullanabilirsiniz. Peki, etrafında duvar varsa veya tamamen cam ile kaplı balkonunuz için hangi boyayı kullanmanız gerekiyor?

Kapalı balkonları boyamak için hem iç cephe boyası hem de dış cephe boyası kullanabilirsiniz. Fakat, balkon duvarının yüzeyi pürüzlü ise, tam mat iç cephe boyası, çok daha iyi bir seçim olacaktır. Silikonlu veya silikonsuz tam mat iç cephe boyaları alçı çekilmemiş yüzeylere tam uyumludur. Genellikle fırça ve rulo izini belli etmez. Ayrıca, duvarda eğrilikler varsa kamufle eder. Uygulaması da kolaydır.

Kapalı Balkon Boya Renkleri Seçimi

Balkonunuz ister kapalı olsun ister açık, yine de evin içine göre aydınlık olacağı kesin. Bu nedenle, evinizin içinde kullandığınız renklerden daha koyu renkleri tercih edebilirsiniz.

Güneş ışığında 2-3 ton daha açık görünecektir. Örneğin, orta tondaki griler açık gri, antrasitler orta gri, kesekağıdı rengi ise kum beji gibi görünebilir. Kapalı balkon boya rengi seçiminizi daha da kolaylaştırmak için aşağıda bazı örnekler sunduk.

Kapalı Balkon Boyası Renkleri

Kapalı balkon boyası renkleri.
Kapalı balkon boyası renkleri.
Kapalı balkon rengi.
Kapalı balkon boyası rengi örnekleri.

Açık Balkon Boyama

Açık balkon boyama

Balkonunuzun etrafı tamamen açıksa, dış cephe boyası kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Güneş gören ve zorlu hava koşullarına maruz kalan açık balkonlar için dış cephe boyası kullanmak gerekiyor. Bu sayede, balkon boyasının hem rengi kısa solmayacak, sıcak ve soğuktan etkilenmeyecek, çok daha dayanıklı olacaktır. (Dış cephe boyaları hakkında bilgi almak için “Dış cephe boyası evin içine sürülür mü?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Açık Balkon Boyası Renklerinin Seçimi

Kapalı balkonlarda olduğu gibi açık balkonlardaki renk seçiminizi koyu renk tonlarından yana kullanabilirsiniz. Direkt olarak güneş ışığını gören balkonlar orta ve koyu tonları kullanmak için çok iyi alanlardır.

Açık balkon boyası rengi seçimi yaparken, binanın dış cephe bütünlüğüne aykırı renkler olmamasına dikkat edin! Birçok apartman dairesi balkonunda kullanılan dış cephe boya renkleri, binanın bütünlüğünü bozduğu için şikayet konusu olmuştur. Komşular, belediye ve yönetici tarafından böyle bir şikayet ile karşılaşmamak için açık balkonu boyamadan önce sorun olup olmayacağını öğrenin.

Şimdi, açık balkon boyası renklerinden bazı örnekler verelim. Bu sayede, renk seçiminde biraz da olsa fikir sahibi olabilirsiniz. Sayfanın altındaki “balkon duvarı boyama?” başlıklarını okumayı unutmayın.

Açık Balkon Boya Renkleri

Açık balkon boya renkleri
Açık balkon boya renkleri
Açık balkon boyası renkleri.
Açık balkon boyası renkleri.

Balkon Duvarı Boyama

Balkon boyama.
Balkon duvarı boyama.

Yukarıda belirttiğimizi gibi balkon boyamak için öncelikle yüzeyin ne olduğuna bakmak gerekiyor. Yüzey pürüzlü mü, alçılı mı? Açık balkon mu, kapalı balkon mu? Bunların hepsi balkon boyama ve balkon boyası seçiminde önemlidir.

Balkon duvarını boyarken ekomonik olmasını istiyorsanız, direkt olarak plastik boya ile boyayabilirsiniz. Fakat, iyi bir uygulama için aşağıdaki uygulama talimatlarımıza uymanızı öneriyoruz. (Ucuz boyalar ile ilgileniyorsanız, “En ucuz boya, hangisidir?” yazımız ilginizi çekebilir.)

Balkon Boyama Nasıl Yapılır?

Balkon boyama, balkon boyası.
Balkon boyama nasıl yapılır?
  • Balkon duvarı alçısız ve pürüzlü ise dış cephe boyası veya iç cephe silikonsuz plastik boya en iyi tercih olacaktır. Bu sayede rulo fırça izi kalmaz. (Uzun ipli rulo kullanın.)
  • Eski balkon renginiz koyu renk ise çok farklı bir ton ve daha açık bir tona boyamak istiyorsanız, 4-5 saat ara ile 1-2 kat örtücü astar veya geçiş astarı kullanın. Astar kuruduktan 4-5 saat sonra boyanızı yapabilirsiniz.
  • Balkonuza alçı çektirdiyseniz, mutlaka alçılı yüzey astarı veya binder astar kullanın ki hem boya iyi tutsun hem de alçı boyayı emmesin. (Elinizde örtücü astar veya geçiş astarı varsa bunları da kullanabilirsiniz.) Astarı uyguladıksan 4-5 saat sonra boyanızı yapabilirsiniz. Boyanın katları arasında yine en az 4-5 saat bekleyin.
  • Alçı çekilmiş bir balkona su bazlı, silikonlu ipek mat ve yarı mat duvar boyalarını kullanabilirsiniz. Böylece boya hem canlı duracak, hem de kirlendiğinde kolaylıkla temizlik yapabilirsiniz.

Balkon Panjur Boyama

Balkon panjurunuz metal ise sentetik boyaları kullanabilirsiniz. Mat sentetik boyalar fırça rulo izini belli etmez ayrıca boyaması daha kolaydır. Balkon panjurunun içeride kalan kısımların boyamak için genel maksatlı akrilik (multi surface) boyaları kullanabilirsiniz.

Balkon Mermeri Boyama

İçeride ve dışarı da kalan balkon mermerlerini dış cephe boyalarını kullanarak boyayabilirsiniz. Sadece evin içinde kalan kapalı balkonun mermerini boyamak için iç cephe boyalarını ve genel maksatlı akrilik (multi surface) boyaları kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir