Sıfır telefonun alırken özellikleri önceden araştırılır. Ancak, ikinci el telefon alırken özelliklerinden ziyade, sağlam ve az kullanılmış olması önem kazanıyor. 2 el telefon alırken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü bazı arızalar sonradan çıkabiliyor.
2 el telefon alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, ikinci el telefon alınır mı? detaylıca açıklıyor ve telefoncudan telefon alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyoruz.
2 El Telefon Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hiç tanımadığınız bir telefoncudan ikici el bir telefon almak her zaman risk taşımaktadır. Çünkü geçmişte telefonun ne tür hasar aldığını bilemezsiniz. Telefon düşmüş olabilir, ıslanmış olabilir veya uzun süre tamir görerek fazla kurcalanmış olabilir. Bu nedenle telefoncudan 2 el telefon alırken çok dikkat etmek gerekiyor.
Sıfır bir telefon telefon alırken yaptığınız gibi ikinci el telefon alırken de bakmanız gereken özellikler benzerlik taşımaktadır. Kamera, şarj süresi, hızı, ram ve hafıza miktarı v.b. Ancak, yukarıda belirttiğimiz gibi telefonun daha önce başına ne geldiği belirsizdir. Bu nedenle, ikinci el telefonu bir arkadaşınızdan almak daha iyi bir seçenek olabilir.
İkinci El telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2 el telefon alırken, sıfır telefon alırken dikkat ettiğiniz şeyleri de dikkate alın. Ancak ilk dikkat etmeniz gereken şey, telefonun kozmetiği yani dış görünüşü olmalıdır. Telefonun dış görünümü telefon hakkında ipucu verir.
Aşırı çizilmiş cam ve oynayan bir kasa telefonun fazla yıprandığına ve fazla kurcalandığına işaret ediyor olabilir. Ancak cam ve kapaklar sonradan değiştirilebildiğinden bu kriterler yeterli değildir.
2. el telefon satın alıp yıllarca kullanalar da var, memnun olmayan, zarar edende var. Peki ikinci el telefon alınır mı, ikinci el telefon alırken dikkat edilecekler nelerdir? İşte detaylar.
1-IMEI Numarasını Kontrol Edin
Eğer bir telefoncudan ikinci el telefon alıyorsanız, ilk dikkat etmeniz geken şey, imei numarasıdır. IMEI numarası telefonun kimliğidir. Bir IMEI numarası sadece bir telefon ile eşleşir. Eğer ikinci bir telefona yazılırsa, telefonlardan biri bir süre sonra işlemez hale gelir.
Bu nedenle 2 el telefon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli ve ilk madde imei numarası kontrolüdür. Peki bunu nasıl yapacaksınız? E-devletten IMEI sorgulama adresi üzerinden bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.
2-Fiziksel Olarak Kontrol Edin
İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gereken ikinci unsur ise fiziksel kontroldür. Telefonun dışı size daha önce nasıl kullanıldığı hakkında ipucu verecektir. Çizik ve rengi solmuş telefonlar çok yıpranmış olabilir.
Düşen telefonların köşelerinde küçük kırık ve çizikler olacaktır. Bu nedenle telefonun kılıfını çıkarıp, kenarlarına bakın. Kasanın sağlamlığını kontrol edin. Aşırı gevşek bir kasaya sahipse telefon sorunlu olabilir.
3-Kamerayı Kontrol Edin
Telefonda kamera önemlidir. Sıfır telefon alır gibi, ikinci el telefonda da telefonun kamerasını kontrol edin. Resim ve video çekerek kameranın netliğini test edin. Kamera çalışmıyor olabilir veya lens pislenmiş olabilir.
4-Bataryanın Durumu
Telefon bataryaları artık telefona sabit ve fiyatları da yüksek. Eğer ikinci el telefon 1-2 gün şarj etmeden kullanılamıyorsa, bataryası bitmiş demektir. Tabi bu süre sizin telefon ile ne kadar vakit geçirdiğinize de bağlıdır. Telefonu satın almadan önce telefoncudan bataryası hakkında bilgi isteyin. İlk 3 gün geri getirme sözü ile bir sözleşme yapabilirsiniz.
5-Şarj Süresini Sorun
Telefonların çoğu artık hızlı şarjı destekliyor. Saatlerce telefon şarjını beklemeyi kimse istemez. Telefonun ne kadar sürede şarj olduğunu ve hızlı şarjı destekleyip desteklemediğini satın alacağınız telefoncuya sorabilir, hatta yanında bir hızlı şarj isteyebilirsiniz. “Telefon şarjı hakkında daha fazla bilgi için telefon şarj olmuyor ve telefon nasıl hızlı şarj edilir? yazılarını okuyabilirsiniz.”
6-Konuşma ve Ses Kontrolü
İkinci el telefon satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri de konuşma ve ses kontrolüdür. İkinci el telefonarda mikrofon ve hoparlör sorunu sıkça oluşmaktadır. Bu nedenle, telefonu satın almadan önce birini arayarak ses kontrolü yapın. Ayrıca sesi dışa vererek hoparlörü de kontrol edin.
7-Sarj Soketini Kontrol Edin
Telefonlarda şarj soketleri çok sık kullanıldığından, en çok arıza veren parçalardan biridir. Yıllarca sürekli şarja takılan cep telefonunda, şarj kısmı gevşemiş olabilir. 2 el telefon satın almadan önce bir şarj cihazı ile birkaç kez şarj girişinin sağlamlığını kontrol edin.
8-Wi-Fi ve Bluetooth’u Kontrol Edin
Telefonun en çok arıza veren kısımlarından biri de bağlantı bölgeleridir. Telefon düştüğünde Wi-Fi ve Bluetooth parçaları zarar görebiliyor. Bu parçaların kontrol etmek için bir Wi-Fi internet ağına ve bir bluetooth cihazına bağlanın. Böylece en önemli kontrollerden birini de yapmış olacaksınız.
9-Hızını Kontrol Edin
Eski, ikinci bir telefon alsanız da hız önemlidir. Telefonun hızını anlamak için kaç ram olduğunu sorabilirsiniz. Ram depolama alanı değil, programların kullandığı bellektir. Ne kadar çok program kurulursa telefon o kadar yavaşlar ve bellek yetersiz kalır.
Eğer telefonda çok az program kurulu olacaksa ikinci el bir telefon için 4 veya 6 GB bellek yeterlidir. Ancak yeni telefonlarda tavsiye edilen bellek miktarı en az 8 GB dır. “Detaylı bilgi için telefon hızlandırma ve telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler yazılarını okuyabilirsiniz.”
İkinci El Telefon Alınır Mı?
Sıfır telefon fiyatlarının sürekli artması ve kredi kartına taksit imkanının olmaması, ikinci el telefon piyasasının devamını sağlayan en önemli etkilerden biridir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, ikinci el telefon alıp memnun olan da var olmayan da.
İkinci el telefon alırken esas olan, telefonun size beyan edildiği gibi olmasıdır. Bundan dolayı, tanıdık bir telefoncu veya bir arkadaştan satın almak riski azaltacaktır. Geri dönüş ve iade şartlarını da satın almadan önce konuşmak gerekir. 1 hafta 2 hafta hatta 1 ay geri iade şartı konuşulabilir. Eğer bir telefon bayisinden ikinci el pahalı bir telefon almayı düşünüyorsanız, bu gibi şartları da içinde bulunduran bir sözleşme yapabilirsiniz.
İkinci El Telefon Almak Riskli Mi?
İkinci el bir telefon almanın bazı riskleri vardır. Sonradan ortaya çıkabilecek bazı arızalar, şarj ve batarya sorunları, imei numasının orjinal olmaması, bu risklerden bazılarıdır.
İkinci El Telefon Alırken Fatura Önemli Mi?
İkinci el bir telefon satın alırken genellikle fatura alınmaz. Ancak fatura, telefoncudan alışveriş yaptığınızın kanıtıdır. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda, telefon ikinci el olsa bile faturayı kanıt göstererek şikayette bulunabilirsiniz.
2 El Telefonun İyi Olduğunu Nasıl Anlarız?
İkinci el bir telefonu da sıfır telefon alır gibi satın alın. Mümkün olduğunca az kullanılmış bir telefon tercih etmeye çalışın. Satın alacağınızn 2. el telefonun modelini tam olarak öğrenerek özeliklerini internetten araştırın. Hızı, depolama alanı ve ram miktarına bakın.