Tarihi Geçmiş Silikon Kullanılır Mı?

Son kullanma tarihi geçmiş silikon kullanılır mı, bozulduğu nasıl anlaşılır? aşağıda açıkladık. Ayrıca, donmuş silikonu evde değerlendirebileceğiniz çeşitli yöntemler sunduk.

Tarihi Geçmiş Silikon Kullanılır Mı?

Tarihi geçmiş silikon kullanılır mı?
Tarihi geçmiş silikon kullanılır mı?

Silikonların asıl amacı su yalıtımı yapmaktır. Ayrıca, dolgu ve yapıştırma amacı ile evlerde, sanayide ustalar tarafında kullanılır. Fakat, bazen yapı market raflarında bazen de evde kenarda unuttuğumuz tarihi geçmiş silikonlarla karşılaşıyoruz.

Evde kenarda unuttuğunuz silikonu kullanmalı mısınız? Yoksa yeni bir silikon mu almalısınız? Tarihi geçmiş silikon kullanılır mı? Evet, tarihi geçen silikon çoğu zaman kullanılır. Fakat yine de tarihi geçmiş silikonu satın almanızı önermiyoruz.

Silikonların üretim aşamasında üzerine yasal olarak son kullanım tarihi yazılır. Eğer silikonun üzerinde tarih görürseniz, bu tarihin üretim tarihi değil son kullanım tarihi olduğunu unutmayın.

Silikonun üzerinde yazan son kullanım tarihi, bir yıl olsa da, silikonlar bir yıldan da fazla bozulmadan dayanabilir. Tarihi geçen silikon kullanılır mı? net olarak cevap vermek gerekirse, son kullanım tarihi birkaç hafta, hatta birkaç ay geçtiyse kullanılabilir. (İçi donmadıysa ve tarihi çok geçmediyse kullanabilirsiniz.)

Bozulan Silikon Nasıl Anlaşılır?

Bozuk silikon nasıl anlaşılır? Bozuk silikonu anlamanın 3 yolu var.

  1. Silikonun kapağının altında veya tabanındaki son kullanım tarihine bakın. Sol kullanım tarihi üzerinden yıllar geçtiyse bozulmuştur.
  2. Silikonun ucunu kestikten sonra bir silikon tabancasına koyup sıkmaya çalışın. Eğer içi yumuşaksa ve silikon tabancası silikonu sıkabiliyorsa bozulmamıştır. (Yine de çok eski bir silikonu kullanmayın.)
  3. Üçüncüsü ve en pratik yöntem. Silikon kartuşunu iki avucunuza alarak, ortasından sıkın. Ortası esniyorsa, büyük ihtimalle bozulmamıştır.

Silikon Son Kullanma Tarihi Geçerse Ne Olur?

Peki silikonun son kullanım tarihi geçerse ne olur? Bir çok silikon, son kullanım tarihi geçer geçmez bozulmuyor. Genellikle, aylarca bozulmadan kalıyor. Fakat, silikonun depolama ve saklama şartları önemlidir. Son kullanım tarihi üzerinden çok uzun süre geçmiş, kötü şartlarda depolanmış ve ambalajı delik silikonlar bozulur ve içi sertleşir.

Tarihi Geçmiş Silikon Nasıl Kullanılır?

Son kullanma tarihi geçmiş silikon kullanılır mı?
Son kullanma tarihi geçmiş silikon kullanılır mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi silikonun esas kullanım alanı yapıştırma ve su yalıtımıdır. Tarihi geçmiş ve hala bozulmamış silikonlar, çoğu zaman kullanılabilir. Bu seçenek size bağlıdır. İsterseniz banyonuzda veya lavabonuzda su yalıtımı için kullanabilirsiniz veya süpürgelik v.b. şeyleri yapıştırmak için kullanabilirsiniz.

Beyaz ve Şeffaf Silikonun Ömrü Ne Kadardır?

Renk fark etmeksizin silikonun raf ömrü 1 yıldır. Silikon üreticileri yasal olarak silikon kartuşunun üzerine son kullanım tarihini yazarlar. Bu tarih 12 aydır.

Donmuş, Kuruyan Silikon Tekrar Kullanılır Mı?

Silikonun içi kuruduysa artık yapıştırma ve yalıtma yapamaz. Kuruyan silikonun alt kısmını ve üst kısmını keskin bir bıçakla kesip, ambalajının içinden silindir şeklinde çıkarın.

Çıkardığınız silikonu keskin bir bıçakla salam dilimler gibi dilimleyin. Kestiğiniz bu yuvarlak silikonları masa ve koltukların ayaklarına koyarak kaymasını ve tartılmasını engelleyebilirsiniz.

Ayrıca, cam masalarda camın altına koyarak camın kaymasını engelleyebilirsiniz. Hatta aşırı hareket eden çamaşır makinesinin ayaklarına koyarak, oynamasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca, halıların altına kaymaması için koyabilirsiniz. (Halı kaymaması için ne yapılır? yazımızı okuyun!)

Silikon Nasıl Saklanır?

silikon nasıl saklanır?
Kalan silikon nasıl saklanır?

Silikonun satın aldıktan sonra veya bir miktar kullanıldıktan sonra doğru şekilde saklanması ömrünü bir miktar uzatabilir. Çok soğukta bekleyen silikonlar, daha çabuk bozulur.

Satın aldığınız silikonu çok soğuk ve nemli bir ortamda saklamayın. Kullanmadan önce oda sıcaklığında beklemesi yeterlidir.

Kalan Silikon Nasıl Saklanır?

Silikon tüpü nasıl saklanır ve silikon kullandıktan sonra nasıl saklanır? Kullanılan silikon nasıl muhafaza edilir? Açık silikon nasıl saklanır?

Silikonlar kullanıldıktan sonra genellikle tamamı bitmiyor. Silikonu sıkmadan önce ucuna silikon pipeti kullanıldığını biliyorsunuz. Bu pipet, bir kez kullanıldıktan sonra artık tekrar kullanılmıyor. İkinci kullanımda yeni bir pipet takmalı veya bulamıyorsanız, silikonun pipetsiz sıkmalısınız.

Peki, kalan silikonu nasıl saklayacaksınız? Silikonu silikon tabancasından çıkarın. Pipetini de çıkarıp çöpe atın. Uç kısmına kalın bir naylon geçirin ve üzerini lastik ile sararak bu naylonu sıkıştırın.

Lastik ile sartığınız bu naylon sayesinde silikon artık hava almayacaktır. Sadece uç kısmından yaklaşık 3-5 santimetrelik bir kısım birkaç hafta sonra sertleşir. Fakat bu 3-5 santimetrelik kısım tapa görevi görerek, silikonun kalan kısmının kurumasını engeller. Kullanmadan önce elinizle veya bir pense yardımı ile bu kısmı çekip kurumamış silikona ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir