Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

enerji tasarrufu
Enerji tasarrufu nedir, enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Enerji tasarrufu nedir, enerji tasarrufu nasıl yapılır? : Enerji tasarrufu, kısaca enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasıdır.

Su, güneş, doğalgaz, petrol, kömür, elektrik en önemli en enerji kaynaklarındandır. Tabi, enerji tasarrufu sadece bazı enerji kaynaklarında yapılabilir.

Evde ve sanayide kullanılan su, elektrik, kömür, doğalgaz gibi enerjilerin tasarrufu yapılabilir. Yani, ihtiyaçtan fazla enerji tüketimi durdurulabilir.

Güneş, çok büyük bir enerji kaynağı olmasına rağmen; sonsuz enerji üretemez. Tasarrufu yapılamaz fakat enerjisi bir miktar depolanabilir.

Toplumun her alanında kullanılan enerjinin, sonsuz olmadığı unutulmamalıdır. Enerji, canlılar için hayat kaynağıdır. (Güneş ve su enerjisi)

İnsanoğlu, kendisinin ve teknolojinin gelişmesiyle ve nüfusun artmasıyla birlikte daha fazla enerjiye ihtiyaç duymuş ve kendi çabasıyla enerji üretip sanayileşmiştir.

Elektrik üreten rüzgar gülleri ve barajlardan elde edilen elektrik enerjisi, nükleer enerji buna örnektir. İnsan nüfusunun artmasıyla, kömür, petrol, doğal gaz, nükleer ve elektik enerjisi üretimine önem verilmiştir.

Günümüzde enerji kaynakları, yenilenebilen ve yenilenemeyen enerji kaynakları şeklinde iki sınıfa ayrılmıştır. Fakat her iki enerji türü de sonsuz değildir.

Bu nedenle, en azından, tasarrufu yapılabilecek enerji kaynaklarını verimli kullanmak gerekir. Doğal gaz, petrol, kömür, nükleer enerji yenilenemeyen enerji sınıfına girer.

Yani kaynakları sınırlıdır. Güneş, rüzgar enerjisi, tezek, kompost bitki atıkları, gelgit, jeotermal enerjiler ise yenilenebilen enerjiler sınıfına girer. Yani kaynakları bir süre devam ettirilebilir.

Sanayide ve evlerde enerji tasarrufu yapılabilecek, kısıtlı enerji türlerine örnek vermek gerekirse; su, elektrik, doğal gaz enerjisini örnek verebiliriz.

Bu tür enerjiler, eğer verimli kullanılırsa enerji sarfiyatı %60’ın altına bile düşebilir. Açık bırakılan televizyonlar, damlayan musluklar, sürekli çalışan kombiler ve elektrikli ısıtıcıların gereksiz kullanımı engellenebilirse çok büyük oranda enerji tasarrufu yapılabilir.

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

elektrik enerjisi tasarrufu
Enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Evde enerji tasarrufu nasıl yapılır, evde enerji tasarrufu için neler yapabiliriz, evde yapılabilecek en iyi enerji tasarruf yöntemleri nelerdir?: İşte veya evde su, elektrik, ısı, doğal gaz enerjilerinden tasarruf edebiliriz.

Evde Elektrik Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

  • 100 watt lık yerine kullanacağınız 20 watt lık enerji tasarruflu veya led ampuller, aydınlatma için kullandığınız enerjiden ve ödediğiniz paradan %80 oranında tasarruf etmenizi sağlar. Bu sayede her bir ampul için yıllık 50kg. karbondioksit yayılımı engellenir. Bu değer, iki ağacın bir yılda temizlediği karbondioksit miktarıdır.
  • Örneğin akşam üç odasında, beş saat boyunca lambaları açık kalan bir evde, tasarruflu 20 watt lık ampullerden kullanılırsa, aylık kazanç 7 tl civarında olacaktır.
  • Kullanmadığınız zamanlarda tv nizi kapatın. Evde sürekli açık kalan tv ler çok fazla elektrik tüketirler.
  • Kısa süre için kullansak da saç kurutma ve fön makinelerinin de elektriği çok fazla emdiğini unutmayın. Özellikle ısıtma özelliği çok fazla elektrik harcıyor.
  • Beyaz eşya satın alırken düşük enerji kullananları tercih edin. Elektrikli ev aletlerinde G, F, E, D, C, B, A, A+, A++ ve A+++ olmak üzere bilinen 10 farklı enerji sınıfı bulunuyor. A+++ en yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürün gruplarını temsil ederken, G sınıfı elektrikli ev aletleri enerji tasarrufu sağlamayan, aksine çok yüksek oranda enerji harcayan ürünler olarak ifade edilir. Günümüzde en düşük enerji tasarrufu sağlayan B sınıfı ürünlerden daha düşük sınıfta ürünleri piyasada görmek pek mümkün değil. Bu nedenle enerji tasarrufu açısından karşılaştırmalar daha çok A+++, A++, A+, A ve B sınıfları arasında yapılır.

Doğal Gaz Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

doğal gaz tasarufu
Doğal gaz enerji tasarrufu

Doğal gaz tasarrufu için petek kapatmak çok yanlıştır. Gün içinde, petekleri belirli saatlerde kapatıp açmak tasarruftan ettirmez. Petekler kapandığında kombi, ortam ısısını, ayarlamış seviyeye ulaştırmak için daha uzun süre çalışacak ve çok daha fazla doğal gaz harcayacaktır.

Kış aylarında kombi derecesini sabit bir sıcaklıkta tutmak; kombinin doğal gazı verimli kullanılmasını sağlar.

Fakat kışın, kullanılmayan odaların kapılarını kapatmak ve kapı altındaki boşluğu kapamak size %50 den fazla doğal gaz enerji tasarrufu ve ısı tasarrufu sağlayabilir.

Isı Tasarrufu Nasıl Yapılır?

ısı tasarrufu
Isı enerji tasarrufu

Kullanacağınız ısı yalıtım malzemeleri ile evinizdeki ısı kaçaklarını engelleyebilirsiniz. Bu sayede yazın soğutma giderlerinde, kışın da ısıtma giderlerinde ciddi enerji tasarrufları elde edebilirsiniz.

  • Silikonlar: Pencerelerin cam ile pencere kasası birleşim yerlerinde hem hava akışını keser hem de su yalıtımı yapar. Ayrıca kuvvetli bir yapışma sağlar. Bu silikonlar banyo ve mutfaklardaki kullanılan silikonlarla aynıdır. Artık pencerelerde cam macunu yerine bu silikonlar kullanılıyor.
  • Mastikler: Mastikler, silikonlara göre daha çok çatlak ve dolgularda, yapı malzemelerinin birleşim yerlerinde yapıştırma, yalıtım ve dolgu amacıyla kullanılır. Genellikle pencerelerde pencere kasası ile duvarın birleşim yerinde kullanılır. Ayrıca duvardaki çatlaklarda, kapı kasası ile duvarın birleşim yerlerinde ise mastik kullanabilirsiniz. Poliüretan mastikler, akrilik mastiklerden çok daha yapışkan ve dayanıklıdırlar. Her iki mastik de kuruduktan sonra sertleşir ve boyanabilir. Bu nedenle boşluk doldurmak için çok tercih edilir.
  • Poliüretan köpükler : Bina mantolama, fabrika çatıları, betonarme soğuk odaların izolasyonu, teras ve çatıların yalıtımı gibi kullanım alanlarında çok yaygın kullanılmaktadır. Ayrıca pencere ve kapı montajında yapıştırma ve dolgulama işinde sıkça kullanılır. Mastiğin dolduramadığı boşluklarda poliüretan köpük kullanabilirsiniz. Poliüretan köpük kullanımında şişen köpüğü mutlaka kuruduktan sonra kesin. Poliüretan köpükler de boyanabilir.
  • Kapı ve Pencere Bantları: Kapı ve pencerelerdeki hava sızıntılarını, izolasyon bantları ile önleyebilirsiniz. Hava ile taşınan ısı ve nemi, izolasyon bantları ile önlediğinizde soğutma ve ısıtma giderlerinizde ciddi tasarruflar elde edebilirsiniz. Bu bantlar sünger veya kauçuk olabilir. Küçük boşluklar için sünger bant veya “E” profil kauçuk bant; büyük boşluklar içinde “P” veya “D” profilinde kauçuk bantlar kullanabilirsiniz.
  • Petek Arkası Isı Yansıtıcı Paneller: Peteklerinizin ölçüsüne göre kesip koyabileceğini bu paneller ısının duvar tarafından emilmesini engeller. Isının içeride daha fazla kalmasını sağlayarak çok önemli miktarda ısı tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Bu panellerin bir yüzü alüminyum levhadır. Diğer yüzü ise strofor veya cam yünü olabilir. Cam yünü ısı yalıtım levhaları strofora göre çok daha etkilidir.
  • Düzgün Isıtma: Oda sıcaklığını yalnızca bir derece bile azaltsanız, ısıtma masraflarınızdan %6 tasarruf edersiniz.  Oda sıcaklığı geceleyin 15, yatak odalarında 16 derece olmalıdır. Isının oda içerisinde serbestçe dağılabilmesi için radyatörlerin önüne mobilya gelmemesine dikkat edin. Çok fazla enerji tükettikleri için elektronik fan ısıtıcıları kullanmaktan kaçının. Elektriğin gazdan 3 kat daha pahalı olduğunu unutmayın. Gece perdeleri ve panjurları kapatın böylece pencerelerden çok daha az ısı kaybedilecektir.

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

su tasarrufu
Su enerji tasarrufu
  • Musluk Bataryaları ve Musluk ara Parçaları: Damlayan bir musluk, günde tahmin edemeyeceğiniz kadar su kaybına neden olur. Örneğin saniyede bir damla su damlatan musluktan, günde 17 litre su boşu boşuna akar, bu nedenle damlayan muslukların tamiri hemen yapılmalıdır.
  • Su Tasarruf Filtresi (Perlatör): Su tasarruf filtresi, suyun içine hava karıştırarak, akan su miktarını azaltır, hızını arttırır, aynı işin daha az suyla yapılmasını sağlayarak %50 ye varan oranlarda su ve enerji tasarrufu sağlar. Musluğunuz aniden açıldığında, aşırı basınçtan dolayı etrafın ıslanması kaçınılmazdır. Perlatörler, hem su akışını düzenleyerek ve yıkama esnasında suyun gereğinden hızlı akmasını engelleyerek etrafa saçılmasını önler hem de kaba bir filtre görevi görerek su içindeki tortuları engeller. Perlatör, küçük ama çok iyi bir su, enerji tasarrufu sağlama aracıdır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir