Kasımpatı Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Bahçenize rengarenk Kasımpatılar eklemeyi planlıyorsanız, Kasımpatı nasıl ekilir, Kasımpatı tohumu ne zaman ekilir, Kasımpatı hangi ayda ekilir, nasıl çoğaltılır? detaylıca açıklıyoruz.

Kasımpatı Ne Zaman Ekilir?

Kasımpatı ne zaman ekilir?
Kasımpatı ne zaman ekilir?

Bahar ve kış aylarının en güzel çiçeklerinden biri olan Kasımpatı’yı siz de bahçenize veya saksınıza kolayca ekebilir, balkonunuzda kış çiçekleri arasında yer verebilirsiniz ya da Kasımpatı’ların de olduğu bir kış bahçesi oluşturabilirsiniz.

Kasımpatılar bir Kasım bitkisi olarak bilinir. Fakat, yıllık bir bitkidir. Yetiştirmesi genelde kolaydır. Baharın ilk aylarında veya son baharda ekilebilir.

Kasımpatı’yı ekerken dikkat etmeniz gereken nokta, sert kış ve dondurucu havadan bitkiyi korumak olmalıdır. Sert geçen ve don yaşanan aylardan en az 6 hafta önce Kasımpatı’yı ekmelisiniz. “İlgili yazı: kışın ne ekilir?

Kasımpatı Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Kasımpatılar, diğer birçok çiçekte olduğu gibi bahar aylarında ekilir. Bu aylarda ekilen Kasımpatıların kökleri kışa kadar güçlenecek, daha dayanıklı olacaktır. Bitkinin hayatta kalma yeteneğini artacaktır.

Bu dönemde ekilen Kasımpatıların suyu ve nemine dikkat edilmelidir. Toprağı uzun süre kuru kalmamalıdır. Aşırı güneş ışığından korunmalı ve yarı gölge alan, arada bir güneş düşen konumlarda bulundurulmalıdır.

Kasımpatı Tohumu Hangi Ayda Ekilir?

Birçok Krizantem türünü sonbahar aylarında da (Ekim aylarında) ekimini yapabilirsiniz. “Ekim ayında ekebileceğiniz diğer sebze ve çiçekleri görmek için linki tıklayarak, “Ekim ayında ne ekilir?” yazısını okuyabilirsiniz.”

Kasımpatılar, aşırı don olmayan bölgelerde kış boyunca hayatta kalabilir. Kasım aylarında da Kasımpatı çiçeklerini görebilirsiniz. En güzel kış bitkilerinden biri olan Kasımpatı (Krizantem) Türkiye’nin bir çok bölgesinde Ekim ayı içinde ekilir. Kasım ayında ise çiçek açmaya başlar. Fakat, ilkbaharda ekilen Kasımpatılar sonraki sene daha fazla çiçeğe sahip olur.

Kasımpatı Nasıl Ekilir?

Kasımpatı nasıl ekilir?
Kaspımpatı nasıl ekilir?

Kasımpatıuları hazır olarak çiçekçilerden alıp bahçenize veya saksıya dikebilirsiniz. Krizantemleri tohumdan ekerseniz sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Çünkü, tohumdan ekilen Kasımpatı, anne çiçeğe benzemeyebilir. Farklı ebatlarda olabilir veya farklı renkte çiçek üretebilir.

Eğer Kasımpatı’yı tohumdan ekmeyi düşünüyorsanız, Kasımpatı’nın tohumlarını bulunduğunuz bölgede don başlamadan 6-8 hafta önce dikmelisiniz.

Saksıya diktiğiniz Kasımpatıları 15-20 santimetreye ulaştığında artık bahçeye aktarabilirsiniz. Tohumları ektikten bir sene sonra, artık bitkiniz çiçek açacaktır.

Kasımpatı Yapraktan Nasıl Çoğaltılır?

Öncelikle Kasımpatı’nın üst kısmından çiçek tomurcuğu olmayan bir dal kesin. Kestiğiniz dalın altında kalan 1-2 yaprağı da alın ve nemli bir bir toprağın bulunduğu bir saksıya ekin.

Saksıya kompost ve bir miktar beyaz perlit ekleyebilirsiniz. “İlgili yazı: bahçede kompost yapımı.” Toprağın doğru nem dengesinde olduğunu anlamak için, bir avucunuza toprak alıp iyice sıkın, parmak aralarınızdaki ıslaklığı hissediyorsanız, doğru nem dengesine ulaşmışsınız demektir. Eğer toprak kuru ise biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Yeni ekilmiş Kasımpatılar için direkt ve sürekli güneş ışığı zararlı olacaktır. Bu nedenle, kestiğiniz dalları küçük bir saksıya ayırarak, üzerine beyaz ince bir poşet giydirin. Eğer Nisan ve Ekim ayı arasında ekim yapacaksanız, yeni Kasımpatıları güneşin kavurucu sıcağından bu şekilde koruyabilirsiniz.

3-4 günde bir poşeti açarak, yaprakların üzerinde biriken suyun kurumasını bekleyin ve tekrar poşeti kapatın. Poşeti çıkardığınızda artık yapraklarında sulanma olmuyorsa Kasımpatı artık köklenmeye başlamış demektir. Poşeti artık tamamen çıkararak daha büyük bir saksıya yerleştirebilirsiniz. Bir ay kadar yeni saksısında bakımını yaptıktan sonra artık, Kasımpatıları dilediğiniz yere ekim yapabilirsiniz. Kasımpatılar hakkında daha fazla bilgi için Kasımpatı bakımı ve Kasımpatı çeşitleri yazılarını okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir