Epoksi Yapıştırıcı Nasıl Kullanılır, Nasıl Sökülür?

Epoksi yapıştırıcılar kuvvetli ve kullanışlı yapıştırıcılardır. Ayrıca, birçok malzemeyi kolaylıkla birbirine yapıştırabilirler. Birçok epoksi yapıştırıcının kullanımı benzerlik göstermektedir. Ancak, epoksi yapıştıcının etkili olabilmesi için doğru kullanılması önem taşımaktadır.

Epoksi yapıştıcı nasıl kullanılır? açıklıyoruz. Ayrıca, Bison, Pattex, Vodabond, Selsil gibi epoksi yapıştırıcıların kullanımında dikkat etmeniz gereken noktaları anlatıyoruz. Sayfanın sonunda epoksi yapıştırıcının nasıl söküleceğini de bulabilirsiniz.

Epoksi Yapıştırıcı Nasıl Kullanılır?

Epoksi yapıştırıcı nasıl kullanılır?
Epoksi yapıştırıcı nasıl kullanılır?

Yapıştırıcı seçimi yaparken, yapıştırılmak istenen nesnenin ağırlığı, cinsi, ortam sıcaklığı ve nesnenin konumuna göre seçim yapmak gerekiyor. Genellikle yavaş kürleşen (kuruyan) yapıştırıcılar, hızlı kuruyan yapıştırıcılardan çok daha kuvvetli ve dayanıklıdır. Çünkü, üretim aşamasında yapıştırıcıyı hızlandırmak için içine katılan kimyasallar, aynı zamanda yapıştırıcıyı zayıflatır. Ancak, epoksi yapıştırıcı, birçok yapıştırıcıdan farklı olarak hem hızlı hem de kuvvetlidir.

Epoksi yapıştırıcılar, diğer yapıştırıcılardan farklı olarak, iki bileşenin karıştırılması ile kullanılır. Bu işlem diğer yapıştırıcıların kullanımına kıyasla biraz daha zahmetli görünse de, birçok yapıştırıcı türünden daha kuvvetlidir ve farklı materyalleri birbirine sıkıca yapıştırabilir. (Örneğin: Plastik, metal, cam ahşap v.b.) “Detaylı bilgi almak için epoksi yapıştırıcı nerelerde kullanılır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Epoksi yapıştırıcının 2 bileşeninden biri yapıştırıcı, diğeri ise hızlandırıcıdır. Biri olmadan diğeri kullanılamaz. Epoksi yapıştırıcıların kullanımında mutlaka A ve B bileşenleri karıştırılmalıdır.

Epoksi yapıştırıcının kullanımında “A” ve “B” bileşeninin karışımı üretici firmaların tavsiye ettiği oranda olmalıdır. Kullanım oranı genelde eşit miktardadır. “A” ve “B” bileşeni eşit miktarlarda karıştırılır ve yapıştırılmak istenilen yüzeye uygulanır.

Bazı üretici firmalar, epoksi yapıştırıcının bileşenlerinin hangisinin hızlandırıcı, hangisinin reçine olduğunu ambalajında belirtebilir. Bu durumda, yapışma hızını ayarlamak için hızlandırıcı bileşenini az katarak, yapışma süresini uzatabilirsiniz veya hızlandırıcıyı çok katarak yapışma süresini kısaltabilirsiniz.

Ancak, hızlandırıcıyı fazla katarak yapışma süresini kısaltmak, yapışma kuvvetinin daha zayıf olmasına neden olabilir. Sağlıklı bir yapışma için satın aldığınız epoksinin üzerindeki teknik bülteninde yazan talimatlara göre karıştırma yapmalısınız.

Epoksi Yapıştırıcı Kullanımı

Epoksi yapıştırıcı kullanımı.

Bazı epoksi yapıştırıcılar ayrı-ayrı tüplerde, bazıları da birleştirilmiş bir şırınga içinde satılır. Şırıngalı epoksi sıkıldığında pratik olarak, aynı anda, eşit miktarda çıkacaktır. Tüp epoksilerde kullanım aynıdır. Epoksinin tüplerini ayrı-ayrı eşit miktarda bir kabın içerisine sıkıp, bir çubuk ile karıştırmalısınız.

  • Yüzeyin temiz, kuru ve yağsız olmasını sağlayın.
  • Epoksinin “A” ve “B” komponentlerini bir kabın içerisine eşit miktarda sıkın.
  • Varsa kendi karıştırma çubuğuyla yoksa, herhangi bir sert çubuk ile iyice karıştırın.
  • Yapıştırıcıyı bir yüzeye sürün, parçaları birleştirin ve kurumasını bekleyin.
  • Kullanımdan sonra, kalan epoksinin kapaklarını kapatırsanız ve karıştırmazsanız, tekrar kullanabilirsiniz.
  • Epoksi yapıştırıcı yaklaşık olarak yarım saatte sertleşir. Ancak kuruma süresi markaya göre değişkenlik göstermektedir. İyi bir yapışma için, epoksi ile yapıştırılan malzeme bir gün kıpırdatılmamalıdır.

Epoksi Yapıştırıcısı Nasıl Sökülür?

Epoksi yapıştırıcılar çok kuvvetli olmasına karşın, çok sert darbelerde kırılır. Yapıştırdığınız malzeme ince bir cam değilse, darbe ile sökebilirsiniz. Epoksi ile yapıştırılmış iki nesneyi ayırırken, arasına ince, metal bir spatula benzeri bir metal ile vurup çıkarabilirsiniz. Kalan kısımları pense ile kırılabilirsiniz. Üzerinde kalan küçük epoksi yapıştırıcı kalıntılarını ise, zımpara veya eğe ile alabilirsiniz. “Eğer yeni bir epoksiye ihtiyacınız varsa en iyi epoksi yapıştırıcı markaları sayfası ilginizi çekebilir.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir