Sentetik Boya Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sentetik boya nedir, çeşitleri nelerdir, nerelerde, nasıl kullanılır? detaylı bir şekilde aşağıda anlattık.

Sentetik Boya Nedir?

Sentetik boya nedir, yağlı boya nedir, enamel boya nedir, sentetik boya yağlı boya mıdır? Sentetik boyalar, yağlı boyalar ve enamel boyalar aynı boyalardır. Yapı kimyasalı olarak yağlı boyayı değerlendirirsek, sentetik tiner ile inceltilen, geç kuruyan, genel amaçlı bir boya olduğunu söyleyebiliriz.

sentetik boyalar ile neler boyanır
Sentetik boya nedir, sentetik boya ile neler boyanır?

Sentetik boyalar, yani enamel boya halk dilinde yağlı boya olarak bilinir. Genellikle, halk arasında parlak sentetik boyaya enamel boya denir.

Parlaklık derecesi ne olursa olsun, sentetik boyalar yağlı boyalardır. Sentetik boyayı parlaklık derecesine göre üçe ayırmak mümkündür. (Mat, yarı mat ve parlak yağlı boyalar.)

Sentetik boyalar ile neredeyse her şey boyanabilir. Bir boyanın sentetik boya olup olmadığını ambalajından anlayabilirsiniz. Sentetik boyalar, genellikle metal kutularda satılır. Ambalajlarının önünde enamel veya “sentetik boya” tanımını görebilirsiniz.

Sentetik Boya Nasıl Kullanılır?

sentetik boya nasıl kullanılır
Sentetik boyalar nasıl kullanılır?

Sentetik boya nasıl kullanılır, sentetik boya nasıl hazırlanır? Sentetik boyayı, ambalaj üzerinde aksi belirtilmedikçe sentetik tiner ile %10 tiner ile inceltmeniz gerekiyor. Boya tabancası ile uygulamak istiyorsanız, tiner oranını %20 ye kadar arttırılabilirsiniz.

Astar kullanmanız gerekiyorsa, yağlı boyadan 1 gün önce, 1-2 kat sentetik astar kullanın. Sentetik astar, boyanın daha iyi tutmasını sağlar ve alttaki rengin kolay kapanmasını sağlar.

Sentetik boyayı kısa ipli bir rulo ile veya siyah kıllı bir kıl fırça ile uygulayabilirsiniz. Sentetik ile boya yaparken boyanın katları arasında 24 saat beklenmeniz gerekir.

Sentetik Boyalar Nasıl İnceltilir?

sentetik boya tiner oranı
Yağlı boya nasıl inceltilir?

Sentetik boya nasıl inceltilir? Sentetik boyayı sadece sentetik tiner ile inceltebilirsiniz. Sentetik, kokusuz tiner de kullanabilirsiniz.

Sentetik boyanın içine yaklaşık olarak %10 tiner ilave etmelisiniz. Yağlı boya tiner karışım oranı ambalajının arkasında yazar. Eğer yağlı boyayı, boya tabancası ile uygulamak istiyorsanız tiner oranını %20’ye kadar arttırabilirsiniz.

Sentetik Boya Tiner Karışım Oranı

Yağlı boya tiner karışım oranını aşağıda yaklaşık olarak aşağıda listeledik.

  • 0,75 litre yağlı boyaya 1 çay bardağı,
  • 2,5 litre yağlı boyaya 1 su bardağı,
  • 7,5 litre yağlı boyaya 1 litre,
  • 15 litre yağlı boyaya 2 litre tiner katılabilir.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta şudur: Yukarıdaki oranlar örnek olarak verilmiştir. Genelde sentetik boyaya bu oranlarda tiner konulsa da; bazı firmalar tiner katılmadan kullanmayı tavsiye edebilir veya oranını değiştirebilir.

İthal sentetik boyalara genellikle tiner katılmıyor. Yine de emin olmak için, ambalajın üzerine bakabilirsiniz. Sentetik boya tiner oranı %10-%15 civarında yazıyorsa zaten yukarıda belirtiğimiz oranlara denk geliyor.

Sentetik Boyalar İle Neler Boyanır?

sentetik boyalar ile neler boyanır
Sentetik boya ile neler boyanır?

Sentetik boya ile ne boyanır? Sentetik boyalar neredeyse tüm yüzeylere tutunabilen mükemmel boyalardır. Sentetik boyalar su bazlı silikonlu boyaların üzerine, plastik boyaların üzerine, selülozik boyaların üzerine, kendisinin üzerine kullanılabilir.

Sentetik boyalar ile neler boyanır? Sentetik boyayla ile taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap türleri ve daha bir çok şey boyayabilirsiniz.

Sentetik Boya Nerelerde Kullanılır?

sentetik boya nerelerde kullanılır
Sentetik boya nerelerde kullanılır?

Sentetik boya nerelerde kullanılır? Yukarıda anlattığımız gibi sentetik boyayla neredeyse her şeyi boyamak mümkündür. Fakat parlaklık derecesine göre genel kullanım alanları farklılık gösterebilir.

Aşağıda parlaklık derecesine göre sentetik boyalar nerelerde kullanılır? detaylıca anlattık.

Sentetik Parlak Boyalar Nerelerde Kullanılır?

Parlak yağlı boya nerelerde kullanılır? Parlak yağlı boyalar genellikle iç ve dış cephelerde demir doğramalarda kullanılsa da diğer yağlı boyalar gibi genel amaçlıdır. Bu boyalara enamel sentetik boyalar da denir.

Yani, neredeyse tüm yüzeylerde kullanılabilir. Parlak yağlı boyaların en çok kullanıldığı alanlar: Demir doğramalar, metal pencere ve kapılar, metal parmaklıkları, metal yapılardır. (Metal boyama hakkında daha fazla bilgi almak için “metal boyama” yazımızı okuyabilirsiniz.) 

Yukarıda anlattığımız gibi sentetik boyaları yani yağlı boyaları neredeyse tüm yüzeylere uygulayabilirsiniz. Peki neden parlak yağlı boya sadece demir ve metallerde tercih ediliyor?

Çünkü, parlak boyalar büyük ve düzgün yüzeylerde rulo-fırça izi bırakabilir. Dalgalanma yapabilir. Parlak yağlı boya duvarda kullanılırsa fırça-rulo izi bırakabilir. Ayrıca, sürekli ışıl ışıl parlayan duvarlar gözünü yorabilir.

Yarı Mat Sentetik Boyalar Nerelerde Kullanılır?

Yarı mat yağlı boya nerelerde kullanılır? Yarı mat yağlı boyaların en çok kullanıldığı yerler iç cephe duvarlarıdır. Artık eskisi kadar tercih edilmese de çok iyi temizlenme özelliği olduğundan hala kullananlar var.

Artık bu boyalar yerini kokusuz su bazlı silinebilir boyalara bırakıyor. Geç kuruması, uygulamasının zor olması ve koku yayması yarı mat yağlı boyaları tercih edenlerin sayısını oldukça düşürüyor. 

Mat Sentetik Boya Nerelerde Kullanılır?

Mat yağlı boya nerelerde kullanılır? Mat yağlı boyalar genellikle dekoratif amaçlı kullanılır. İç ve dış cephede duvar, metal ve ahşaplarda kullanılabilir.

Piyasa da bulmak güçtür. Siyah ve beyaz dışında tam mat yağlı boyayı bulmak çok zordur. İç cephede bir duvar boyanacaksa tam mat boya ışığı yansıtmaz. Işığı yansıtmadığından bozuk yüzeylerde yüzeyin eğriliğini göstermez.

Mat yağlı boya uygulaması en kolay sentetik boyadır. Acemi uygulayıcıların tercih edebileceği mat yağlı boya; duvar gibi büyük yüzeylerde fırça-rulo izini çok belli etmez.

“Yukarıda anlattığımız sentetik boyalar dışında kalan sentetik astarlar mattır. Sentetik vernikler ve sentetik metal boyaları ise mat, yarı mat veya parlak olabilir. Sentetik astarlar, sentetik vernikler ve sentetik metal boyalarının da kuruma süresi ve uygulamaları aynıdır.” 

Benzer Yazılar

6 Yorum

    • Ebru Hanım,
      Sentetik boya ile her şey boyayabilirsiniz. Mat olanı fırça izi bırakmaz. Fakat, metalize bir büst ise ve daha önce boyanmadıysa selülozik boya daha dayanıklı olacaktır.

    • Levent Bey,
      Yarı mat yağlı boya fayans boyamak için kullanılabilir. Boyamadan 1 gün önce sentetik astar uygulamayı unutmayın.
      Boyanın katları arasında da 1 gün bekleyin. Yağlı boya sert bir boya olduğu için zemindeki en ufak bir oynama, boyada çatlama yapabilir. Bilginiz olsun. Ayrıca, boyadıktan sonra, 2 gün üzerine basmayın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir